Home
NOMINEER EEN PERSOON OF ORGANISATIE VOOR DE ECKENHAUSEN-TETZNERPENNING
De eerste Eckenhausen-Tetznerpenning werd vorig jaar uitgereikt aan Hans Eckenhausen, de kleinzoon van Jantina Emma Eckenhausen-Tetzner (1894-1961), oprichtster van Stichting Pelita op 17 november 1947.
Ook dit jaar reiken we de penning uit aan een persoon, initiatief of organisatie die zich onderscheid door bijzondere aandacht voor, of een geleverde bijdrage aan onze doelgroepen in Nederland.
U kunt hiervoor mensen of organisaties voordragen. Kijkt u hier hoe dat in zijn werk gaat.
26 MEI: EERSTE REGIONALE NAOORLOGSE GENERATIEBIJEENKOMST IN IJSSELSTEIN
Vanaf 26 mei zal Stichting Pelita, naast de reguliere landelijke Naoorlogse Generatiebijeenkomsten in Museum Sophiahof in Den Haag, ook regionale bijeenkomsten verzorgen. Dat doen we in samenwerking met de Coöperatie Indisch Goud. De eerste bijeenkomst wordt georganiseerd op 26 mei in IJsselstein.
Lees hier meer over de bijeenkomst.
27 MEI: KLEINKINDEREN VAN DE OOST IN NAOORLOGSE GENERATIEBIJEENKOMST
Onlangs ging de documentaire ‘Kleinkinderen van de Oost’ tijdens het Movies That Matter Festival in première. De openingsfilm van het festival is de opvolger van de speelfilm ‘De Oost’ (2020) over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Op zaterdag 27 mei is er een speciale vertoning en talkshow tijdens de Pelita Naoorlogse Generatiebijeenkomst in Museum Sophiahof in Den Haag. Kijk hier voor meer informatie en wijze van aanmelding.

SAVE THE DATE: 24 JUNI PELITA LANDELIJKE MOLUKSE OUDERENDAG IN BARNEVELD
Stichting Pelita viert op zaterdag 24 juni 2023 alweer de 19de Landelijke Molukse Ouderendag in de vertrouwde Veluwehal, Nieuwe Markt 6 te Barneveld. Ook dit jaar verwachten wij weer een zeer grote opkomst. Wij raden u aan om zoveel mogelijk in groepsverband per touringcar te komen.
De nieuwe toegangsprijs bedraagt €10,00 per persoon. Wij willen nogmaals benadrukken dat deze dag alleen bedoeld is voor personen van 55 jaar en ouder. Een uitzondering hierop vormen de (bege)leiders van ouderen en ouderenwerkgroepen.
Het meenemen van kinderen zal nu niet meer toegestaan worden.
De ontvangst is van 10.00 uur tot 11.00 uur, de dag eindigt om 17.00 uur.
Kijk hier voor meer informatie.
Hier kunt u alle foto's nog eens terugzien van de Molukse Ouderendag in 2022.
24 JUNI: PELITA THEATERMIDDAG MET HETTY NAAIJKENS - RETEL HELMRICH
'Indisch in Nederland' is de werktitel van een film die de aanloop moet vormen naar een nieuwe documentaire van Hetty Naaijkens-Retel Helmich die in 2024 in première gaat. Het gaat over de soms moeizame migratie naar Nederland maar vooral ook over de veerkracht van de Indo’s, hoe zij met horten en stoten een plek wisten te veroveren in de Nederlandse samenleving. In de film worden naast scènes met bekende en minder bekende Indische Nederlanders ook delen uit haar eigen familiefilm archief en animaties verwerkt.
De Pelita Theatermiddag wordt ook omlijst met muziek van Remko Willems.
Kijkt u hier voor het hele programma.


FOTO-IMPRESSIES MASOEK SADJA'S XL
We vierden ons 75-jarig bestaan overal in het land met Masoek Sadja's XL. Daarvan zijn tientallen foto's en ook een aantal films gemaakt:
22 april: Zeeland, Brabant en Limburg. En er is een korte film gemaakt.
24 september: Midden- en Oost-Nederland: Photobooth met portretten, seminar en feestelijke middagprogramma.
1 oktober: Noord Nederland.
23 oktober: Noord-Holland. En er is een video-opname gemaakt.
20 december: de allerlaatste in de regio Zuid-Holland.

JUBILEUMVIERING
Ons jubileumjaar is bijna voorbij. Op 10 november vierden we dit voor (zorg) professionals met een seminar en voor al onze medewerkers en vrijwilligers met een feestelijke avond.
Elles Tuhusula maakte een fraaie fotoreportage. Deze is hier te zien.

TERUGKIJKEN: LIVE STREAM PELITA 75 JAAR
Op 17 november 2022 bestaat Stichting Pelita 75 jaar. En daar wordt gedurende het gehele jaar 2022 op een aantal momenten bij stilgestaan, onder het motto 'Pelita, 75 jaar Jong'. Het jubileumjaar begon op 20 januari met een feestelijke kick-off die, vanwege de coronamaatregelen, online plaatsvond. Het gehele programma, gepresenteerd door Hans Goedkoop, kunt u hier terugzien.
U kunt dan getuige zijn van gesprekken over verleden, heden en toekomst van Stichting Pelita met directeur Rocky Tuhuteru, medewerkers Josselien Verhoeve en Stefanie Hehalatu, vrijwilligers Cynthia Pietersen en Babs Kemperman-Loen en met Marianne des Bouvrie, die het verhaal vertelt van de naoorlogse generaties en de doorwerking van de Tweede Wereldoorlog.
Verder zijn er gesproken columns van Yvonne Keuls en Reggie Baay, beiden lid van het Comité van Aanbeveling van Stichting Pelita, muziek van Guus Paat en Patrick Drabe en een speciaal optreden van theatermaker Joshua Timisela.
U kunt de livestream hier terugzien.
DRIE NIEUWE HANDREIKINGEN
Stichting Pelita heeft drie 'handreikingen' samengesteld voor iedereen die te maken heeft met ouderen met een oorlogsachtergrond, al dan niet in voormalig Nederlands-Indië.
In de handreiking 'Oorlogsgetroffenenwetten' wijzen wij u snel de weg in deze wetten, en daarnaast in de zorgwetgeving (in combinatie met de oorlogswetten).
De handreiking 'Ouder worden met migratie en oorlog' is bedoeld voor iedereen die in een zorgcontext in contact staat met ouderen van verschillende etniciteit met migratie en oorlogservaringen.
Tenslotte is er de handreiking 'Passende zorg en ondersteuning voor migrantenouderen. Aanbevelingen voor optimaliseren zorgstructuur voor toekomstige groepen migrantenouderen met oorlogs- en geweldservaringen’.
Alle handreikingen zijn gratis te downloaden.
OPROEP: DEELNAME AAN PLATFORM PELITA NAOORLOGSE GENERATIES
Op deze website kunt u het online Platform Pelita Naoorlogse Generaties bezoeken.
Stichting Pelita hecht er belang aan dat zoveel mogelijk leden van de Naoorlogse Generaties, maar ook professionals en organisaties, op de hoogte zijn van elkaars bestaan en activiteiten en dat dit ook op één plek is terug te vinden. Daarmee kunnen we elkaar ook versterken. Het Platform Pelita Naoorlogse Generaties is daar een middel toe: vinden en gevonden worden.
Bent u als persoon of organisatie professioneel actief met en voor de Naoorlogse Generaties? Bijvoorbeeld in zorg, welzijn of in het onderwijs? Wilt u met uw activiteiten en inspiratie de dienst- en hulpverlening aan de Naoorlogse Generaties aanbieden en versterken? Meldt u dan aan.
Voor meer informatie of aanmelding: stuur een bericht naar info@pelita.nl o.v.v. Platform Pelita NOG. Wij nemen dan contact met u op.

TOOLBOX VOOR CULTUURSENSITIEVE OUDERENZORG
De Cultuurkist, samengesteld door Stichting Pelita, is speciaal bestemd voor activiteiten met ouderen met een achtergrond in Nederlands-Indië en Indonesië. Zorgprofessionals, mantelzorgers en vrijwilligers kunnen onderdelen uit de Cultuurkist inzetten in bijvoorbeeld dagbestedingsprogramma’s.
Lees hier meer nieuws over de Cultuurkist.
MASOEK SADJA´S EN INDISCHE EETTAFELS
Er worden weer Masoek Sadja's en Indische Eettafels georganiseerd! Wilt u weten of dat in uw regio ook het geval is? Neem dan contact op met uw regiocoördinator.
Onderstaand treft u een overzicht van de namen en contactgegevens aan per regio, die u alle werkdagen tijdens werktijd kunt bellen:
Theo Boiten (Noord) 06-13521353
Marlies van den Berg (Noord-Holland) 06 - 21985676
Stefanie Hehalatu (Limburg) 06-30994306
Sylvia Hiert (Midden) 06-10991336
Stan Hoestlandt (West) 06-13246181
Peter van Riel (Gelderland) 06-13523093
Kees Schepel (Zeeland-Noord-Brabant) 06-13521570
Josselien Verhoeve (Overijssel) 06-26949275
Anneke Ruff (Amsterdam e.o.) 06-83441619
Voorts is Ed Roso, ter vervanging van zijn spreekuur in Museum Sophiahof (Den Haag), bereikbaar via 06-28666198.
Bel voor specifieke vragen over de oorlogswetten als Wuv, Wubo of AOR naar Rene van Dijk: 088 - 330 51 11.
Daarnaast zorgen wij er uiteraard ook voor dat ons algemene nummer 088 - 330 51 11 voor u bereikbaar blijft!
EVEN VOORSTELLEN...
Stichting Pelita zet zich in voor mensen uit voormalig Nederlands-Indië die na afloop van de Tweede Wereldoorlog, de Bersiap of vanwege de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland vertrokken. Grof geschat: 300.000 Indische Nederlanders en 12.000 Molukkers.
Pelita biedt hen aanvraagbegeleiding in het kader van de wetten voor oorlogsgetroffenen, informatie en advies op het terrein van welzijn en zorg en verwijst waar nodig naar maatschappelijk werk of andere vormen van hulp- en dienstverlening, binnen of buiten Pelita.
Dienstverleners van Pelita bieden waar nodig individuele ondersteuning zoals onze vrijwilligers van de Gotong Royong.
Onze collectieve dienstverlening is gericht op het bevorderen van onderling contact en het tijdig signaleren van mogelijke hulpvragen. Dit gebeurt via onze diverse ontmoetingsbijeenkomsten in het land.
Met het programma Contextgebonden Zorg werkt Pelita samen met haar netwerk van partnerorganisaties aan een brug tussen de doelgroep en zorg- en welzijnsinstellingen. Met de actieve overdracht van kennis en ervaring aan (in)formele aanbieders van zorg en welzijn wil Pelita passende welzijn & zorg voor de doelgroep realiseren: een aanbod gebaseerd op kennis van hun geschiedenis en persoonlijke achtergrond (=contextgebonden) en een benadering met respect voor hun cultuur, gebruiken en gewoonten (=cultuursensitief).
Met het programma Cliëntondersteuning biedt Pelita onafhankelijke ondersteuning bij aanvragen in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Wet Langdurige Zorg (WLZ), waarbij - waar van belang - ook aanspraken op de wetten voor oorlogsgetroffenen worden betrokken.

Zieonze pitch.
Zie ook onze trailer Van opvang naar zorg - 70 jaar Stichting Pelita. U kunt ook de gehele film bekijken.
SINTI EN ROMA
In opdracht van het Ministerie van VWS draagt Pelita ook bij aan de uitvoering van het Beleidskader Participatie & Emancipatie voor de Sinti en Roma.
Met het Joods Maatschappelijk Werk zorgt Pelita in nauwe samenwerking met Stichting 1940-1945 ook voor hulp bij de aanvraag voor slachtoffers van de NS-transporten WO-II.
AANVRAAG OORLOGSWETTEN
Als iemand blijvende geestelijke of lichamelijke gezondheidsklachten heeft die terug te voeren zijn op (oorlogs)ervaringen in Nederlands-Indië tussen 1941 en 1954, bestaat de mogelijkheid om aanspraak te maken op erkenning als oorlogsslachtoffer en toekenning van uitkeringen en voorzieningen in het kader van oorlogsgetroffenenwetgeving.
Mocht u nog nooit aanspraak hebben gemaakt op de oorlogswetten, zie dan hier hoe u een eerste aanvraag kunt indienen.
Indien u reeds voor een van genoemde wetten bent erkend en u hebt behoefte aan een voorziening, die betrekking heeft op een van de gezondheidsklachten die met uw oorlogsverleden samenhangen, kunt u een aanvullende aanvraag indienen. Zie hier hoe u een aanvraag kunt doen.
Indien uw eerdere aanvraag was afgewezen omdat u geen getuigen kon noemen, onvoldoende bevestiging van uw oorlogsverleden kon leveren of omdat uw gezondheidsklachten onvoldoende met uw oorlogsverleden in verband konden worden gebracht, kunt u een hernieuwde aanvraag indienen indien uw situatie is gewijzigd. Zie hier hoe u een hernieuwde aanvraag kunt indienen.
HELP PELITA HELPEN, WORD VRIEND VAN PELITA!
De mogelijkheden om onze dienstverlening te kunnen voortzetten worden vergroot als u Vriend van ons wordt, c.q. donateur. Hiermee helpt u Pelita helpen. Voor minimaal € 25,- per jaar, maar meer mag natuurlijk ook, wordt u Vriend van Pelita. U ontvangt dan ook 6x per jaar ons blad Pelita Nieuws! Met elkaar, voor elkaar.
Neem dan contact met ons op via info@pelita.nl
COMITE VAN AANBEVELING
Reggie Baay, Marion Bloem, Adriaan van Dis, Wieteke van Dort, Boudewijn de Groot, Ernst Jansz, Julia Jouwe, Yvonne Keuls, Frans Leidelmeijer, Willem Nijholt, Winnie Sorgdrager en Giovanni Tahapary.