• Agenda
  • Agenda
  • Agenda
  • Agenda
  • Agenda
  • Agenda
  • Agenda

Agenda

SAVE THE DATE 20 APRIL 2024: LANDELIJKE PELITA NAOORLOGSE GENERATIEDAG


Naoorlogse generaties
Bent u tweede of derde generatie met een achtergrond in Nederlands-Indië en wilt u graag doorpraten met lotgenoten? En wilt u ook doorpraten met zorgverleners over hoe ondersteuning en steun nog effectiever kan verlopen? Noteert u alvast deze datum in uw agenda. Want op zaterdag 20 april organiseren we weer onze jaarlijkse Landelijke Pelita Naoorlogse Generatiedag. Deze keer in Museum Sophiahof in Den Haag. 

U bent vanaf 13.30 uur tot 18.00 uur van harte welkom voor een middag vol kennisdeling en ontmoeting. Zo is er een voordracht door Adriaan van Dis, lid van ons Comité van Aanbeveling en kunt u verschillende workshops bijwonen. 

Deelname naoorlogse generaties
De kosten voor deelname, inclusief koffie, thee, spekkoek en een drankje bedragen voor deelnemers van de naoorlogse generaties 14,95 euro.

Om verzekerd te zijn van een plaats kunt u zich alvast aanmelden. Daarvoor stuurt u een mail: e.roso@pelita.nl. U ontvangt dan een officiële uitnodiging met een volledig programma. Uw plaats is pas gereserveerd na betaling van de deelnamekosten via NL 05 INGB 0000515000 o.v.v. 20 april 2024.

Zorgprofessionals
Bent u zorgprofessional en geïnteresseerd in hoe de gevolgen van oorlog en vervolging doorwerken in naoorlogse generaties en welke gevolgen dat kan hebben voor uw beroepsuitoefening? Dan bent u op dezelfde dag, zaterdag 20 april vanaf 09.30 uur welkom, om verschillende workshoprondes bij te wonen, gezamenlijk van een netwerklunch te genieten en in de middag het programma samen met de naoorlogse generaties te volgen. 

Deelname zorgprofessionals
De kosten voor deelname, inclusief koffie, thee en spekkoek, lunch en een drankje, bedragen voor zorgprofessionals 39,95 euro. 

Om verzekerd te zijn van een plaats kunt u zich ook alvast aanmelden. Daarvoor stuurt u een mail: e.roso@pelita.nl. U ontvangt dan een officiële uitnodiging met een volledig programma. Uw plaats is pas gereserveerd na betaling van de deelnamekosten via NL 05 INGB 0000515000 o.v.v. 20 april 2024.

Voor meer informatie over de Landelijke Pelita Naoorlogse Generatiedag belt u met Ed Roso, Coördinator Naoorlogse Generaties Stichting Pelita: 06-1352 1479.


Workshops
Indische muziektherapeut Monique van Bruggen-Rufi: de kracht van muziek bij het wegnemen van emotionele en fysieke blokkades.

GZ-NIP psycholoog Bram Latumahina:  Molukse identiteit, trauma en ouderschap,  onverklaarbare spanningen en lichamelijke klachten en retrospectieve rouw en trauma.

Naomi Franken en Leon Kempees (Coöperatie Indisch Goud): de complexe dualiteiten van de Indische, Indonesische en Molukse identiteit: tussen Indonesisch/Moluks en Nederlands, dader en slachtoffer, kolonisator en gekoloniseerde, tussen hier en daar.
 


PELITA LOTGENOTEN BIJEENKOMSTEN - HET ZWIJGEN DOORBROKEN

Wilt u mensen van de naoorlogse generatie ontmoeten en spreken die een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië met u delen? Stichting Pelita organiseert in de maand maart en april een serie ontmoetingsbijeenkomsten overal in Nederland.

Stichting Pelita organiseert al geruime tijd Naoorlogse Generatie Bijeenkomsten. In 2023 werden deze overal in Nederland gehouden (in samenwerking met Coöperatie Indisch Goud). Tijdens deze bijeenkomsten werd door deelnemers de duidelijke wens uitgesproken om in navolging van deze bijeenkomsten lotgenotencontacten te organiseren. Er was behoefte aan nog meer open gesprekken over hoe het is om op te groeien met ouders met oorlogs- en geweldservaringen en met ontworteling en ontheemding. En om te ervaren dat je niet de enige bent die met bepaalde emoties en vragen rondloopt.

Het lijkt er dus op dat de naoorlogse generatie bereid is het ‘Indisch Zwijgen’ te doorbreken. Stichting Pelita biedt daarom opnieuw bijeenkomsten aan. Deze keer kleinschalig met hooguit 10 tot 12 deelnemers, waarbij ontmoeting en het delen van persoonlijke verhalen de basis vormen. De bijeenkomsten worden door twee medewerkers van Stichting Pelita begeleid.

PROGRAMMA
13.00 uur: Inloop
13.30 uur: Start Dialoog
16.00 uur: Einde

Entree: € 5,00 p.p., contant te betalen aan de kassa. Voor aanmelding stuurt u een mail: e.roso@pelita.nl.

BIJEENKOMSTEN

20 maart 2024:  Indogarden, Enkweg 11, 7384 CR Wilp (Gelderland)
21 maart 2024: Gemeenschapshuis Eigen Haard, Pieter Breugelstraat 23, 4625 BG Bergen op Zoom
25 maart 2024: Wijkcentrum Holtenbroek, Bachlaan 20, 8031 HL Zwolle
26 maart 2024: Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BH Alkmaar
28 maart 2024: Johannes Centrum Utrecht, Margaretha Parmadreef 14, 3561 SR Utrecht
4 april 2024: Stichting Moetiara Maloekoe, Godefridus van Heerstraat 38, 6227 RJ Maastricht
 


Bijeenkomsten INOG

Dé INOG, samenwerkingspartner van Stichting Pelita, organiseert iedere eerste zaterdag van de maand een bijeenkomst voor naoorlogse generaties. De aankondigingen zijn te vinden op hun Facebookaccount.

De bijeenkomsten worden georganiseerd in Maxima’s, Maximaplein 7, 3832 JS Leusden.

Voor meer informatie: 06-42406571 of inog.leusden@gmail.com.