• Agenda
  • Agenda
  • Agenda
  • Agenda
  • Agenda
  • Agenda
  • Agenda

Agenda

PELITA LANDELIJKE NAOORLOGSE GENERATIEDAG GROOT SUCCES

Op zaterdag 20 april jl. vond in een overvol Museum Sophiahof in Den Haag de Pelita Landelijke Naoorlogse Generatiedag plaats. Met masterclasses over hoe het verleden nog steeds impact heeft op het heden. Ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Bersiap, de onafhankelijkheidsoorlog en de komst naar Nederland kunnen een rol blijven spelen in de levens van mensen die het zelf niet meemaakten, maar hun (groot)ouders wel. Met veel dank voor de inspirerende sessies door Monique Rufi, over de helende werking van muziek, Bram Latumahina over Moluks intergenerationeel trauma en Naomi Franken en Leon Kempees van Indisch Goud over verleden, heden en identiteit. Namens Stichting Pelita namen Jessica Apon en Iette Papilaya een masterclass voor hun rekening over verzwegen en vertelde familieverhalen in de Molukse context.

De key note speech kwam van Adriaan van Dis, lid van het Comité van Aanbeveling van Stichting Pelita: De kolonie mept terug, zijn recente publicatie, stond centraal. Ook ging gespreksleider en dagvoorzitter Rocky Tuhuteru in gesprek met verschillende leden van de naoorlogse generatie: Mildred Dielemans, Dinah Marijanan, Pay-Uun Hiu en Nico Jouwe over wat hun ouders wel en niet vertelden en hoe dit een rol speelt in het nu. Niet alleen het verleden maar ook actuele kwesties rond mensenrechten en achterstelling in het huidige Indonesië zijn realiteit van alledag voor deze naoorlogse generaties. Christel van der Pol las een persoonlijk verhaal voor over haar vader die zonder wrok terugkijkt op zijn leven. Dit verhaal kunt u hier teruglezen.

Hier kunt u een impressie van de dag bekijken. Onze dank gaat uit naar iedereen die deze dag mogelijk maakte: sprekers, masterclassbegeleiders, vrijwilligers en medewerkers van Stichting Pelita en Museum Sophiahof.


Bijeenkomsten INOG

Dé INOG, samenwerkingspartner van Stichting Pelita, organiseert iedere eerste zaterdag van de maand een bijeenkomst voor naoorlogse generaties. De aankondigingen zijn te vinden op hun Facebookaccount.

De bijeenkomsten worden georganiseerd in Maxima’s, Maximaplein 7, 3832 JS Leusden.

Voor meer informatie: 06-42406571 of inog.leusden@gmail.com.