Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

Juni 2024

Help Pelita helpen, word donateur!

Wilt u bijdragen aan het werk dat Stichting Pelita doet voor onze ouderen?

 

Als u donateur wordt draagt u bijvoorbeeld bij aan het belangrijke werk dat Pelitavrijwilligers doen voor onze Pelita Eettafels. Deze worden, zonder extra financiering, op verschillende plekken in Nederland georganiseerd.

Het zijn ontmoetingsbijeenkomsten waar ouderen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië en Indonesië hun verhalen met elkaar kunnen delen. En ze vinden herkenning bij elkaar, onder het genot van een Indische maaltijd. Deze bijeenkomsten helpen daar waar vereenzaming op de loer ligt. En ouderen met een hulpvraag ervaren een minder hoge drempel om die hulp ook daadwerkelijk aan Pelitamedewerkers te vragen. 

 

Spreekt dit u aan en wilt u het verschil maken voor onze ouderen? Voor minimaal € 25,- per jaar (maar meer mag natuurlijk ook) bent u al donateur. U ontvangt dan ook zes maal per jaar ons blad Pelita Magazine. Kijk hier hoe u donateur kunt worden of stuur een mail naar info@pelita.nl o.v.v. Donateur. Dan nemen wij snel contact met u op.

Onderzoek naar weeshuizen, internaten en adoptie

In veel Indische familiegeschiedenissen duiken ze op: voorvaders en voormoeders die in Nederlands-Indië in wees- of kindertehuizen zaten: ‘Pa van der Steur’; Vincentius; Jongenswezeninrichting in Surabaya; Protestantsch Weeshuis in Semarang; Soekaboemische opvoedingsgestichten of het Leger des Heils.

 

Historici van de Radboud Universiteit en NL-Lab/Huygens Instituut doen nu uitgebreid onderzoek. Ook Stichting Pelita is hierbij betrokken. Op welke wijze we dit onderzoek ondersteunen en hoe u mee kunt doen aan het onderzoek, kunt u lezen in Pelita Magazine van juni.

29 juni: 20ste editie Landelijke Molukse Ouderendag

Nog een paar dagen en dan vindt alweer de 20ste editie plaats van de Landelijke Molukse Ouderendag in de vertrouwde Veluwehal in Barneveld. Met optredens van onders andere Maurice and Friends en JWT The Soulbrothers.Stichting Pelita zal ook voorlichting geven over haar dienstverlening op het gebied van dementie en mantelzorg. Toegangsprijs is 10 euro. Kijk hier voor het programmaoverzicht. Tot 29 juni!

6 juli: Liefdevolle Plicht in Twente

In navolging van de succesvolle pilots die we de afgelopen twee jaar hebben uitgevoerd in Woerden, Wierden en Tilburg, gaan we verder met het mantelzorgprogramma 'Liefdevolle Plicht' in andere delen van Nederland. Binnenkort is er een bijeenkomst over mantelzorg in de regio Twente, in Almelo. Speciaal bestemd voor (aanstaande) mantelzorgers met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië en beroepskrachten die meer willen weten over cultuursensitieve zorg. Deelname is gratis. Kijk hier voor wijze van aanmelding (voor 1 juli).

9 juli: Ukelele voor (half) gevorderden

Bent u al bekend met het spelen op de ukelele? Dan is deze workshop van Kopi Kecil Plus iets voor u! Na een korte lezing over krontjong en de Hawaiian Sound van bijvoorbeeld Georges de Fretes, die in Nederlands-Indië populair was, gaat u zelf spelen. De ukeleles liggen voor u klaar.
 

De kosten zijn 5 euro, inclusief materialen. Aanmelden kan bij Desiree Bellaard: d.bellaard@pelita.nl of Cynthia Pietersen cynthia@koo.nl, 06-1975 0309. Van 10.00-12.30 uur, Museum Sophiahof, Sophialaan 10, 2514 JR Den Haag.

 

Foto's: Christopher Dominic.

9 juli: Pelita Informatieavond

Heeft u zich wel eens afgevraagd op welke manier u oud wil worden? Wat zijn uw wensen als u straks slechter ter been bent, of als het mentaal niet meer zo goed gaat? Of als u ongeneeslijk ziek wordt? Waar vind ik hulpmiddelen en specialisten? Wie kan mij helpen? Over deze en andere onderwerpen kunt u met elkaar en met Stichting Pelita in gesprek tijdens de Pelita Informatieavonden, die we overal in het land organiseren. U hoort dan ook wat Stichting Pelita voor u kan betekenen. 

 

Wat de informatieavonden inhouden kunt u ook lezen in het nieuwste Pelita Magazine.

 

Op 9 juli is er een informatieavond in buurthuis Toma in Breda. Lees hier de uitnodiging.

14 augustus: Masterclass Spoken Word met Djé-rimo

Speciaal voor de Nationale Indiëherdenking op 15 augustus, bij het Indisch Monument in Den Haag, organiseren we op 14 augustus een masterclass spoken word met Djé-rimo. Dat doen we in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum. In de masterclass 'Echo's van onze roots' ontwikkelen we een performance, die we uitvoeren tijdens de jaarlijkse Melati-lezing op 14 augustus. Wil je meedoen? Schrijf je dan snel in want het aantal plaatsen is beperkt. 

15 augustus: Pelita herdenkt met Ron Habiboe

Net zoals de voorgaande jaren organiseert Stichting Pelita samen met Museum Sophiahof op 15 augustus een kleinschalige herdenking in Museum Sophiahof. Deze bijeenkomst is speciaal bedoeld voor ouderen die liever in kleine kring herdenken. Historicus Ron Habiboe zal een lezing verzorgen over vergeten groepen tijdens de Nationale Indiëherdenking, er is een maaltijd en we kijken gezamenlijk naar de live uitzending van de Indiëherdenking in Den Haag. Tot slot kunt u bloemen leggen bij het miniatuur Indisch Monument op het terrein van Museum Sophiahof. 

 

Leest u hier hoe u zich kunt aanmelden.

Yvonne Keuls hoofdspreker Nationale Indiëherdenking

Yvonne Keuls, lid van ons Comité van Aanbeveling, zal tijdens de Natrionale Indiëherdenking op 15 augustus, bij het Indisch Monument in Den Haag, een toespraak houden. Zij doet dat met haar kleindochter Babiche. 

 

Verder werken onder anderen mee: Burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen; vocaliste Lisa Noya; schrijver en dichter Robin Block; singer-songwriter Ruben Annink; vocaliste Yosina Roemajauw en Kyra van Aerssen, leerling van het VCL, de school die het Indisch Monument heeft geadopteerd.

 

Wilt u bij de herdenking zijn? U kunt nu kaarten bestellen door een mail te sturen naar administratie@15augustus1945.nl. Let op: u kunt dit mailadres alleen gebruiken als u geen donateur bent van de Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945.

Patricia Tjiook-Liem ontvangt Cultuurfonds Onderscheiding

Het Cultuurfonds eert bijzondere vrijwilligers voor cultuur en natuur met de Cultuurfonds Onderscheiding. Patricia Tjiook-Liem ontving de prijs voor haar belangrijke, vrijwillige inzet voor het cultureel erfgoed van Chinese Indonesiërs in Nederland. De onderscheiding werd op 3 juni aan haar uitgereikt.


Ruim een jaar geleden verscheen in Pelita Magazine een interview met haar over het belangrijke werk van de Stichting Chinese Indonesian Heritage Center.


Lees hier meer over de onderscheiding, de publicaties van Patricia Tjiook-Liem en het Cultuurfonds.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.