Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Vrijwilligers Verhalen: Zorgen voor anderen is een verrijking

Janet Jekel-Bouwmeester (1957) komt net bij haar cliënt, want zo heet het officieel in het Gotong Royong project van Pelita, vandaan. Zelf benoemt vrijwilliger Janet het anders: 'Je krijgt een band met elkaar, het voelt eerder als familie'. En dan heeft ze het over een oude mevrouw bij wie ze eens in de twee weken langskomt. 

 

Lees hier het hele interview.

Samenwerking Pelita en INOG

De INOG (Indische Naoorlogse Generaties) heeft zich recentelijk bij Pelita aangesloten. Daar zijn we verheugd over want zij organiseren ook al geruime tijd bijeenkomsten voor dezelfde doelgroep, de naoorlogse generaties. En nu kunnen we dus de krachten bundelen!

Pelita Naoorlogse Generatiebijeenkomst met film

Op 30 oktober zal tijdens de Pelita Naoorlogse Generatie-bijeenkomst in Museum Sophiahof in Den Haag de indringende film 'The Past Ended on Mangostreet' worden vertoond. De film gaat over de Australiër Thomas Watson die naar het oorlogsverleden van zijn Nederlandse grootmoeder Yvonne Holman op zoek gaat. Zij zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Lampersari in Semarang geïnterneerd.

 

Voor meer informatie en wijze van aanmelding kijkt u op onze website.

Gratis deelname Kopi Kecil Krea

De KOO (Kunst Onderwijs Organsiatie) organiseert samen met Pelita dit jaar drie kunstzinnige bijeenkomsten in Museum Sophiahof 'Kopi Kecil Krea'. Omdat het 'try outs' zijn is de deelname gratis. Alle bijeenkomsten zijn op dinsdagen van 10.00 tot 12.00 uur. 

 

19 oktober 2021: Schilderen en tekenen van het Indonesisch landschap.

 

9 november 2021: Schrijven (minireisverhaal 'Hallo Bandung') en Boetseren (Maskers van de eilanden, dorpshuisjes).

 

14 december 2021: Muziekdag: met angklung (onder voorbehoud ) en zingen van (Nederlands)-Indische liedjes. 

Aanmelden uiterlijk de vrijdag voor de betreffende dinsdag bij: Cynthia Pietersen KOO, 06-1975 0309 of Stan Hoestlandt Pelita, 06-1324 6181. Het aantal deelnemers is beperkt, schrijf u tijdig in.

Activiteiten Rumah Tabadila

De oktobermaand staat voor Ruma Tabadila, het wooncomplex in Middelburg voor Molukse- en Indische ouderen, weer bol van de activiteiten: samen koken, bingo, wandelen en film. 

 

Kijk hier voor een overzicht van alle activiteiten.

Literaire Salon met Reggie Baay

In de reeks Indische Literaire Salon Pelita in he Nijmeegse Oud Burgeren Gasthuis, is op 31 oktober a.s. Reggie Baay te gast. Hij houdt een lezing over zijn boek 'Het lied van de goden'. Ook te gast is auteur Ko van Geemert met ‘Verstoten uit het paradijs. Jakarta, Bandung en Surabaya door de ogen van schrijvers’.

 

Kijk voor meer informatie en wijze van aanmelding op onze website.

De tranen van Ang

Muziektheater van het Volksoperahuis over een actueel onderwerp: teruggave van koloniale roofkunst. 'De tranen van Ang' gaat over gewetensconflicten, ondernemerszin en echo's over het verleden. Te zien in  Museum Sophiahof op 23 oktober vanaf 14.00 uur. Een voorproefje van de voostelling: fragment.

 

Het stuk wordt afgesloten met een talkshow met Jos van Beurden. 

 

Hier vindt u meer over de voorstelling en wijze van tickets bestellen.

Help mee met digitaliseren oorlogserfgoed

Het Indisch Herinnerings-centrum is bezig met het digitaliseren van ons oorlogserfgoed. U kunt daarbij helpen. Heeft u thuis objecten en documenten liggen die te maken hebben met het Indisch oorlogserfgoed dan kunt u deze laten digitaliseren.

 

Kijk hier hoe u een afspraak kunt maken.

Interview fotograaf Kevin Kwee

Op de website van stichting Meer dan Babi Pangang een mooi interview met fotograaf Kevin Kwee. Hij voelde zich jarenlang ‘Indo’. Sinds zijn fotoproject over Peranakan-Chinezen vermeldt hij nadrukkelijk dat hij Chinese roots in Indonesië heeft.

Terra Incognita

Deze fototentoonstelling is van fotograaf Ilona Langbroek. Zij legde haar Indische familiegeschiedenis vast. Haar foto’s zijn te zien in galerie Bildhalle in Amsterdam.

 

Nog te zien tot en met 23 oktober.

De vlinders van Boven-Digoel

In De vlinders van Boven-Digoel vertelt Alicia Schrikker verhalen over de alledaagse realiteit van het kolonialisme. Zoals \over postbode Oesman, die zes maanden gevangenzat omdat hij een pakketje verkeerd bezorgde. En dacht de Nederlandse opzichter in strafkamp Boven-Digoel werkelijk dat hij antikoloniaal idealisme kon bestrijden door politieke gevangenen vlinders te laten vangen?

 

De auteur was ook te horen in het radioprogramma OVT.

PELITA

Winactie 'Op klompen door de dessa'

Stichting Pelita mag twee maal twee kaarten weggeven voor het 360º graden-theaterspektakel 'Op klompen door de dessa', een verhaal over een Nederlandse dienstplichtige soldaat die in Nederlands-Indië het gezag over de voormalige kolonie moest helpen herstellen. 

De theatervoorstelling speelt t/m 24 oktober in de WTC Expo te Leeuwarden. 

 

Wilt u deze kaarten winnen? Kijk dan dit weekend op onze Facebookpagina. Daar staat wat u moet doen om kans te maken op een gratis theatervoorstelling voor twee!

Vrijwilligers Masoek Sadja Assen gezocht

Voor het team van de Masoek Sadja in Assen zijn we per 1 januari 2022 op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wilt u werken in een klein vrijwilligersteam met hart voor ouderen uit voormalig Nederlands-Indië? Lees dan hier de volledige vacaturetekst. Er zit vast wel een functie voor u bij!

Landelijke Naoorlogse Generatiedag

Op zaterdag 4 december 2021 organiseert Stichting Pelita een grote landelijke Naoorlogse Generatiesdag op Landgoed Bronbeek in Arnhem. De bijeenkomst staat in het teken van ontmoeting, inspiratie en informatie. Zo is er een informatiemarkt en worden er meerdere lezingen gehouden met een interactief karakter. Ook wordt er aandacht besteed aan de hulpverlening ten behoeve van de naoorlogse generatie. Onze leden van het Comité van Aanbeveling, Reggie Baay en Adriaan van Dis, hebben hun medewerking al toegezegd. 

De toegangsprijs is €15,00, inclusief lunch. Voor wijze van aanmelding kijkt u op onze website

Tjendolmiddag met Marion Bloem

Ons lid van het Comité van Aanbeveling, Marion Bloem, geeft op vrijdagmiddag 29 oktober invulling aan de maandelijkse Tjendolmiddag in Museum Sophiahof. Dat doet ze met de muzikale en literaire ontmoeting 'Rugzak van mijn ouders'. Met muziek van Patrick Drabe en fragmenten uit haar boek INDO.

 

Meer info en tickets (incl. koffie, thee, spekkoek en tjendol) vindt u hier.

Molukse KNIL-cadet in verzet

In het Contactblad van Stichting 1940-1945 staat een uitgebreid artikel van onze Pelita Nieuws columnist Ron Habiboe. Over verzetsman Victor Makatita die een officiersopleiding volgde aan de KMA in Breda.

 

Hij sloot zich aan bij het verzet tegen de Nazi's. Dat moest hij tenslotte met de dood bekopen.

Eredoctoraat voor Adriaan van Dis

Ons lid van het Comité van Aanbeveling, Adriaan van Dis, ontvangt op 11 mei 2022 een eredoctoraat van de Radboud Universiteit in Nijmegen voor zijn verdiensten als ambassadeur voor het leren van talen en culturen. Rector magnificus Han van Krieken: ‘...Als geen ander staat Van Dis voor de verbinding tussen geletterdheid, diversiteit en inclusiviteit.’

 

Van harte gefeliciteerd namens Stichting Pelita!

Documentaireserie Indië in je Ziel

Deze serie van Stichting Oorlogsverhalen laat in verschillende documentaires de persoonlijke verhalen zien van mensen die de Japanse bezetting meemaakten, en zij die hiervan de gevolgen kennen als echtgenoot, kind, kleinkind en zelfs achterkleinkind. Indië is in hun ziel gaan zitten. 

 

De eerste drie delen kunt u hier bekijken.

 

Wilt u meedoen met uw Indiëverhaal? U kunt uw verhaal sturen, graag met toelichting en gegevens hoe u te bereiken bent (e-mail adres en telefoonnummer) aan info@oorlogsverhalen.com.

Kinderen van verzetsdeelnemers

De herfsteditie van de nieuwsbrief van de Vereniging Kinderen van Verzetsdeelnemers 1940-1945 is uit.

 

Met onder andere een verslag van de Indiëherdenking in Museum Sophiahof en de Pelita Verhalenwedstrijd. 

 

Ook de moeite waard is de nieuwe dichtbundel van Minka Kaszo 'De aarde herinnert zich'. Zij droeg tijdens de herdenking in Museum Sophiahof op indrukwekkende wijze voor uit onder andere haar laatste bundel. 

Theatervoorstelling Rumah Saya

Voor de muziektheatervoorstelling Rumah Saya (Mijn Thuis) van Meraki Theaterproducties hebben Elise Doll, Lienke Iburg en Kim Pendjol, allen derde generatie uit het voormalig Nederlands-Indië, geprobeerd te achterhalen wie hun voorouders waren en wat zij hebben meegemaakt in de voormalige Nederlandse kolonie en tijdens de repatriëring naar Nederland.

 

Te zien op 30 oktober in de Deventer Schouwburg.

Zij vertrokken

Mattijs Peters maakte deze documentaire over zijn oma, die in Den Helder woont. 'Toen ik een jaar of 15 was werd ik steeds nieuwsgieriger naar haar achtergrond”, vertelt Mattijs.

Gedwongen reis, mijn vader dominee S. Metiarij

In het boek 'Gedwongen reis, mijn vader dominee S. Metiarij' vertelt Mellie Metiarij over het leven van haar vader en wat het betekende om op te groeien als de dochter van dominee Metiarij. Hij  werd landelijk bekend als bemiddelaar bij de bezetting van de woning van de Indonesische ambassadeur in Wassenaar (1970), bij de treinkapingen bij Wijster (1975) en De Punt (1977) en als voorzitter van de Badan Persatuan (BP; de Molukse Eenheidspartij). 

 

Het boek verschijnt in oktober.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.