• Lezingen & debat
  • Lezingen & debat
  • Lezingen & debat
  • Lezingen & debat
  • Lezingen & debat
  • Lezingen & debat
  • Lezingen & debat

Lezingen & debat

Pelita Literaire Salon

Elke laatste zondag van de maand zijn te gast schrijvers van boeken over Nederlands-Indië, Indonesië en Azië. Na afloop is er gelegenheid tot vragen, discussie en signeren.

Aanvang: 13:00 uur
Entree: 5 euro
Locatie: Oud Burgeren Gasthuis, Professor Cornelissenstraat 2, 6524 PJ Nijmegen

Opgave via het mailadres steunpuntnijmegen@pelita.nl is verplicht. U ontvangt vervolgens een bevestiging. 

Presentatie en discussieleider: Peter van Riel


Zondag 30 oktober 2022

Met Koos van Brakel, auteur van ‘Art fallen from Heaven. Modern Balinese sculpture’.

Ook te gast is David Meijer, auteur van 'Zusters van Tarakan. Een vrouw. Een oorlog. Een geschiedenis'. 


Zondag 27 november 2022

Met Dido Michielsen. Zij presenteert dan haar nieuwe roman 'Engel en Kinnari', een indringende roman over dwalen tussen twee werelden. Dit is het meeslepende vervolg op 'Lichter dan ik'.

En met Jan van Dullemen, auteur van ‘Architect in Bandoeng. Leven en werk van Richard Schoemaker 1886-1942’.


Verder verwacht:

Vilan van de Loo, auteur van ‘Een eervol bestaan. De geschiedenis van het KNIL, 1840-1950’. Zij zou eerder een lezing geven maar moest helaas wegens ziekte afzeggen. Deze lezing vindt plaats op 24 september a.s. tijdens de Masoek Sadja XL op Landgoed Bronbeek in Arnhem (deze is uitverkocht).


Indië-debat afgerond?

Naar aanleiding van de uitkomsten van het dekolonisatieonderzoek ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950’ zijn door het steunpunt Pelita Nijmegen twee debatmiddagen gehouden. Op 27 februari, een week na verschijnen van de eerste resultaten, werden Eveline Büchheim en Anne-Lot Hoek geconfronteerd met een volle zaal belangstellenden. Vooral de naoorlogse generatie, men noemt deze ook wel ‘oorlogsbetrokkenen’, was goed vertegenwoordigd.

De tweede middag vond plaats op zondag 26 juni. Daar was een van de belangrijkste onderzoekers te gast: Remco Raben, hoogleraar aan de UvA. In een mooie lezing en een daaropvolgend gesprek met historicus Ron Stevens gaf professor Raben aan dat het fenomeen fake news, alternatieve feiten en manipulatie van informatie, van alle tijden is. Is het Indië-debat hiermee afgerond? Daarover zijn de meningen verdeeld. De bijeenkomsten in Nijmegen zijn in goede sfeer, soms met zichtbare emotie, verlopen.

Hier vindt u ook de integrale opname van het debat (het geluid is niet optimaal).