Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

Juni 2023

Giovanni Tahapary: nieuw lid van het Comité van Aanbeveling

Cardioloog Giovanni Tahapary is het nieuwste lid van ons Comité van Aanbeveling. Pelita is voor hem niet onbekend: Zijn opa en tante werden door Pelita ondersteund. En hij vindt dat Pelita een belangrijke taak te verrichten heeft. Voor de eerste maar ook voor de naoorlogse generaties. En hij vraagt extra aandacht voor de gezondheidssituatie van Molukkers die vaker dan anderen kampen met diabetes en aandoeningen aan het hart en bloedvaten. Dit vertelt hij allemaal in Pelita Magazine van juni. U kunt het hier al lezen.

 

Wilt u Pelita Magazine iedere twee maanden in de brievenbus ontvangen? Steun ons dan met een jaarlijkse donatie.

 

Giovanni Tahapary was overigens op 15 juni te gast als spreker tijdens een Pelita informatieavond bij Stichting Gosepa in Huizen. Er werd hem het hemd van het lijf gevraagd over allerlei gezondheidskwesties. Daar zullen we als Pelita zeker op terugkomen.

Houd je erfgoed levend: subsidie vfonds tot en met 30 juni 2024

Wist u dat er een subsidieregeling is voor de cultuur van mensen met een achtergrond in Nederlands-Indië? Wilt u iets organiseren of maken om uw cultuur door te geven? Het gaat bijvoorbeeld om rituelen, vieringen, sociale tradities, eetgewoonten, symboliek of een bijzonder ambacht. Dien dan uw projectplan in. 
 
In september 2023 is er een indieningsmogelijkheid. U hoeft geen Stichting of Vereniging te zijn om uw projectplan in te dienen. Meer informatie op de website www.houdjeerfgoedlevend.nl
 

Dé INOG Leusden zoekt dringend vrijwilligers

Onze samenwerkingsprtner Dé INOG Leusden zoekt vrijwilligers. Bijvoorbeeld een penningmeester, mensen met een technische achtergrond en hen die het beheer en verkoop van de boekencollectie kunnen verzorgen. En natuurlijk bent u altijd welkom om de bijeenkomsten voor de naoorlogse generaties als vrijwilliger te ondersteunen, met de verkoop van snacks of het helpen inrichten van de zaal. Kortom, er is veel te doen bij deze organisatie. Heeft interesse en wilt u zich op een actieve manier inzetten voor mensen met een achtergrond in Nederlands-Indië? Neem dan contact op met Robb: 06-42406571. 

24 juni: Landelijke Molukse Ouderendag

Stichting Pelita viert op zaterdag 24 juni de 19de Landelijke Molukse Ouderendag in de Veluwehal in Barneveld. Met onder andere muziek van Alex & Friends, Jessica Manuputty en Oceanikz. Verder ook een modeshow door June Nikijuluw en theater door Suzanna Mangar. Er zijn ook informatieve bijeenkomsten: Stichting Gandong geeft een toelichting op projecten in Maluku en er is een speciaal programma over de Watersnoodramp in 1953. 
 

Kijk hier voor het gehele programma. De toegangsprijs is iets verhoogd naar €10,00 per persoon. 

25 juni: Pelita Literaire Salon in Nijmegen

Elke laatste zondag van de maand zijn te gast schrijvers van boeken over Nederlands-Indië, Indonesië en Azië. Na afloop is er gelegenheid tot vragen, discussie en signeren.


Op 25 juni zijn te gast Harry Smith, auteur van ‘Terugkeer naar een onbekend land’. Dichter Léon Algra, stelde ‘Gordel van Smaragd’ samen, een kloeke bundel met gedichten en foto’s met als onderwerp Indonesië. Algra is zoon van een voormalig KNIL-militair.


Aanvang: 13:00 uur. Entree: 7 euro. Locatie: Oud Burgeren Gasthuis, Professor Cornelissenstraat 2, 6524 PJ Nijmegen. Opgave via het mailadres steunpuntnijmegen@pelita.nl is verplicht.


Kijk voor aanvangstijden en kaarten hier.

8 juli: Indische Salon Maastricht met 'Kleinkinderen van de Oost'

Het Indisch Herinneringscentrum organiseert samen met Stichting Pelita een Indische Salon op 8 juli in Maastricht, helemaal in het teken van het themajaar Leven met Oorlog. Met onder andere de documentaire 'De Kleinkinderen van de Oost', een gesprek met de hoofdpersonen Daan van Citters en Joenoes Polnaya en met Tasilo Pieck, muzikant en auteur van 'En toen was het stil'.

 

Bertine Mitima (ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld) en Jessica Apon (Stichting Pelita) gaan in op intergenerationeel trauma en hoe hiermee om te gaan.


Kijk hier voor programma en kaarten.

8 juli: Naoorlogse Generatie Bijeenkomst met Edward Tuheteru

Edward Tuheteru is systeemtherapeut en in zijn werk maakt hij onder meer gebruik van familieopstellingen. Tijdens de bijeenkomst laat hij u kennismaken met de principes van systeemtherapie. Hij leert ons kijken naar gedragspatronen en terugkerende thema’s die daarin een rol spelen. Vaak hebben deze te maken met het verleden, de opvoeding van ouders en onderwerpen die in een familie zijn weggestopt of verdrongen. 


Lees hier meer over de bijeenkomst en wijze van aanmelding.

11 juli: Kopi Kecil Krea over illustreren

Kent u het werk van Jan Toorop, Eppo Doeve of Thé Tjong-Khing? Zij maken bijzondere, grappige en verrassende illustraties. Een kleine strip tekenen of een illustratie maken bij uw favoriete verhaal, sprookje of gedicht? De docent helpt u op weg met verschillende tips en trics. Als u de tekst meebrengt, zorgen wij dat de benodigde materialen aanwezig zijn. 

 

Museum Sophiahof, Den Haag. Van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten: € 3,-. Informatie en inschrijving: Cynthia Pietersen (KOO): cynthia@koo.nl, 06-1975 0309, of Stan Hoestlandt (Stichting Pelita): s.hoestlandt@pelita.nl, 06-1324 6181.

14 juli: Naoorlogse Generatiebijeenkomst met Indisch Goud in Zwolle

Op 14 juli kunt u deelnemen aan de Naoorlogse Generatiebijeenkomst, die we samen met Indisch Goud op allerlei plaatsen in het land organiseren. Dit keer in Zwolle, in Wijkcentrum Holtenbroek. Léon Kempees en Naomi Franken van Indisch Goud zijn transcultureel systemisch coach en derde generatie Indische Nederlander. Vanuit Pelita wordt de bijeenkomst begeleid door Jessica Apon.

 

Aanmelden doet u hier.

15 augustus: Nationale Indiëherdenking in Den Haag

Op 15 augustus vindt weer de herdenking plaats van het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. De Nationale Indiëherdenking in Den Haag zal net als vorig jaar in de avond plaatsvinden. Reggie Baay en Boudewijn de Groot, twee leden van ons Comité van Aanbeveling, maken deel uit van het herdenkingsprogramma. Stichting Pelita zal voor ouderen voor wie de herdenking bij het Indisch Monument te massaal is, een herdenkingsprogramma organiseren in en samen met Museum Sophiahof. Daarover wordt later meer bekend gemaakt. 

15 augustus: Voor het eerst de Indiëherdenking in Groningen

Dit jaar zal de gemeente Groningen voor het eerst een Indieherdenking organiseren bij het provinciale herdenkingsmonument op het Martinikerkhof, met daarop volgend een avondprogramma in het Floreshuis.

 

Daar wordt onder andere een tentoonstelling geopend met oorlogsverhalen van Indische Groningers. Er is een Indisch diner en live muziek en u kunt de Nationale Indieherdenking in Den Haag die op NPO1 wordt uitgezonden, bekijken.


Het Pelitanetwerk in Groningen maakt deel uit van de werkgroep die de Indiëherdenking voorbereid.


Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Dus u moet zich wel aanmelden.

 

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.