Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

April 2023

Genomineerden voor Eckenhausen-Tetznerpenning

De eerste Eckenhausen-Tetznerpenning werd vorig jaar uitgereikt aan Hans Eckenhausen, de kleinzoon van Jantina Emma Eckenhausen-Tetzner (1894-1961), oprichtster van Stichting Pelita op 17 november 1947.

 

Ook dit jaar reiken we de penning uit aan een persoon, initiatief of organisatie die zich onderscheid door bijzondere aandacht voor, of een geleverde bijdrage aan onze  doelgroepen in Nederland.

 

U kunt hiervoor mensen of organisaties voordragen. Kijkt u hier hoe dat in zijn werk gaat. 

Fotoreportage Landelijke Vrijwilligersdag

Op 1 april jl. vond weer de landelijke Pelita vrijwilligersdag plaats. Net zoals vorig jaar was het een druk bezocht en gezellig evenement in de Kumpulan op Landgoed Bronbeek in Arnhem.


Kijkt u hier voor een uitgebreide fotoreportage.

Pelita Naoorlogse Generatiebijeenkomsten nu ook regionaal

Vanaf 26 mei 2023 zal Stichting Pelita, naast de reguliere landelijke Naoorlogse Generatiebijeenkomsten in Museum Sophiahof in Den Haag, ook regionale bijeenkomsten verzorgen. Dat doen we in samenwerking met de Coöperatie Indisch Goud. De eerste bijeenkomst wordt georganiseerd op 26 mei in IJsselstein.

 

Lees hier meer over de bijeenkomst.

Locatie gezocht voor Indische Eettafel Apeldoorn

De Indische Eettafel Apeldoorn kan helaas niet meer plaatsvinden in wooncentrum Stichting Walterbosch aan de Mercuriuslaan. De vrijwilligers en de regiocoördinator zijn op zoek naar een geschikte andere locatie in Apeldoorn. Zij hopen deze nog voor de zomer te vinden. Zodra het weer mogelijk is, krijgen de vaste gasten persoonlijk bericht, maar houd ook onze website in de gaten!

Boek tentoonstelling Menyala nu met speciale lezersactie

Het boek 'Menyala – De buitengewone geschiedenis van Molukkers in Drenthe', verscheen onlangs bij de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Drents Museum in Assen. Het boek beschrijft naast de historie van Molukkers in Nederland en Drenthe, ook de familiegeschiedenissen en ambities voor de toekomst van zeven zeven jonge, ambitieuze Molukkers uit Drenthe.

 

Voor de lezers van de Pelita Nieuwsbrief is er een speciale actie. Als u het boek bestelt bij Waanders Uitgevers en u gebruikt de code 'Pelita' bij het afrekenen, dan betaalt u geen portokosten. Deze actie is geldig tot en met 1 september 2023.

Directeur Pelita tijdens opening Menyala: 'Jouw verhaal is mijn verhaal'

Op 15 april jl. werd de tentoonstelling 'Menyala - De buitengewone geschiedenis van Molukkers in Drenthe' geopend in de aanwezigheid van zo'n 700 mensen. Rocky Tuhuteru, directeur van Stichting Pelita en lid van de Raad van Toezicht van het Drents Museum, mocht er een speech houden. Hij wees onder andere op de herkenbaarheid van het Molukse verhaal in Drenthe voor alle Molukkers in Nederland: "Jouw verhaal is mijn verhaal".

Documentaire Sporen van Indië

In de filmische documentaire ‘Sporen van Indië’ wordt de nationale geschiedenis door presentator Hans Goedkoop tot leven gewekt aan de hand van de historische verwevenheid tussen Indië en Amersfoort, zomaar een stad midden in Nederland. Maar het verhaal is voor iedereen herkenbaar.

 

De film wordt vertoond in verschillende plaatsen in het land. Kijk hier voor een bioscoop bij u in de buurt. 

 

We zijn er trots op dat Stichting Pelita ook een kleine bijdrage heeft mogen leveren aan de film. Bekijk hier de trailer.

 

 

30 april: Pelita Literaire Salon

Iedere laatste zondag van de maand in het Oud Burgeren Gasthuis in Nijmegen. Patricia Tjiook-Liem bespreekt haar boek 'Chinezen in Indonesië. De geschiedenis van een minderheid'. Ze neemt ons mee in deze onderbelichte geschiedenis en laat de worsteling zien van de Chinezen in en uit Indonesië.

 

In Pelita Magazine van februari stond een uitgebreid interview met haar.

 

'Vlucht in de werkelijkheid' van Patrick Wouters gaat over de vriendschap tussen twee Indische jongens die hun vriendschap en familieverhaal ontrafelen. Met terugblikken op gebeurtenissen in Nederland, Indonesië en Suriname.

 

Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.

9 mei: Indische liedjes in Kopi Kecil Krea

We gaan samen zingen! Klassiekers uit Indië die door onze ouders of grootouders werden gezongen, bekende kinderliedjes, hits uit de ’60 en ’70, van alles passeert de revue. 

In Museum Sophiahof, Den Haag. Van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten: € 3,-. Informatie en inschrijving: Cynthia Pietersen (KOO): cynthia@koo.nl, 06-1975 0309, of Stan Hoestlandt (Stichting Pelita): s.hoestlandt@pelita.nl, 06-1324 6181. 

Save the date: 27 mei Naoorlogse Generatiebijeenkomst met 'Kleinkinderen van de Oost'

Onlangs ging de documentaire ‘Kleinkinderen van de Oost’ tijdens het Movies That Matter Festival in première. De openingsfilm van het festival is de opvolger van de speelfilm ‘De Oost’ (2020) over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Op zaterdag 27 mei is er een speciale vertoning en talkshow tijdens de Pelita Naoorlogse Generatiebijeenkomst in Museum Sophiahof in Den Haag. Noteer deze datum dus nu alvast in uw agenda. 


De acteurs Daan Citters en Joenoes Polnaya uit ‘De Oost’ treden in ‘Kleinkinderen van de Oost’ in de voetsporen van hun grootvaders, die beiden vochten voor Nederland. De grootvader van Daan was vrijwilliger in het Nederlandse leger en de grootvader van Joenoes was KNIL-militair.  Daan en Joenoes maken een reis naar Indonesië, langs de plekken waar hun grootvaders deel uitmaakten van een strijd die voor de naoorlogse generaties nog steeds gevolgen heeft. Bekijk hier alvast de trailer.

Save the date: 24 juni Pelita Landelijke Molukse Ouderendag

Op zaterdag 24 juni is alweer de 19de Landelijke Molukse Ouderendag in de Veluwehal in Barneveld. Ook dit jaar verwachten wij weer een zeer grote opkomst. Dus komt u bij voorkeur in groepsverband (per touringcar). De nieuwe toegangsprijs is iets verhoogd en bedraagt €10,00 per persoon. 


Kijk hier voor meer informatie.

Kunstrouteboekje Kruisbestuiving

Naar aanleiding van de documentaire 'Kruisbestuiving' van ons lid van het Comité van Aanbeveling, Frans Leidelmeijer, is er nu een kunstroute beschikbaar voor Amsterdam. Met daarin voorbeelden van de culturele kruisbestuiving in de architectuur en de locaties uit de gedeelde geschiedenis van Amsterdam en Indonesië. 

 

De route kan als vouwblad worden geprint of worden gedownload op uw smartphone of tablet. De route is interactief (u kunt op de locaties klikken) en leidt langs markante plaatsen in Amsterdam.

 

Deel 1 van de film Kruisbestuiving kunt u tot augustus 2023 nog zien in museum Het Schip in Amsterdam. 

 

 

Nieuwe afleveringen van de Indische Podcast

Ze presenteerde onlangs haar debuutroman 'Erfstuk' tijdens de Pelita Literaire Salon in Nijmegen. Carmen van Geffen beschrijft in dit boek het leven van haar grootvader, die als kind van een njai en een Hollandse planter al voor de oorlog als jongetje naar Nederland moest.  

 

Carmen van Geffen is nu ook te horen in de serie 'De Indische Podcast'. Meer afleveringen kunt u hier beluisteren.

 

Helpt u mee om een Indisch-Moluks monument te realiseren in Helmond?

Het ontwerp van het monument is er al, een gestileerde melati en een plakkaat met daarop een cengkeh (kruidnagel) met een herdenkingstekst.

 

Ook de gemeente Helmond vindt het een goed idee om een monument op te richten dat stil staat bij het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en de nasleep ervan. De plek waar het monument komt te staan is de Warande in Helmond.

 

Om de droom werkelijkheid te laten worden is uw bijdrage hard nodig. Lees hier hoe u kunt bijdragen.

Reis Advies Commissie Japanreizen (RAC) vraagt graag uw aandacht

Sinds 1995 werkt de Japanse ambassade met het Peace Exchange Programme aan verzoening tussen Japan en Nederlanders die de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië aan den lijve hebben ondervonden. In de afgelopen 27 jaar namen ongeveer 700 personen deel.

 

De Ambassade van Japan beraadt zich nu op de organisatie van een soortgelijk of misschien wel heel nieuw type verzoeningsproject. Een adviecommissie houdt daarom een peiling en wil graag het volgende van u weten: 

 

Heeft u de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië meegemaakt en heeft u behoefte aan of interesse in een verzoeningsproject georganiseerd door de Ambassade van Japan?

 

U kunt uw schriftelijk antwoord richten aan: 

mevr. drs. M. Hamer-Monod de Froideville, Tjalie Robinsonduin 56, 2566 HE Den Haag. Graag met vermelding van uw naam, adres en mailadres (indien aanwezig).
 

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.