Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

Stichting Pelita wenst u goede kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar!

Jubileumviering 75 jaar Stichting Pelita: fotoreportage

Ons jubileumjaar is bijna voorbij. Op 10 november vierden we dit voor (zorg) professionals met een seminar en voor al onze medewerkers en vrijwilligers met een feestelijke avond.

 

Elles Tuhusula maakte een fraaie fotoreportage. Deze is hier te zien.

Terugblik op laatste Masoek Sadja XL

In Rijswijk in wijkcentrum Stervoorde vond 20 december jl. de allerlaatste Masoek Sadja XL plaats als afsluiting van dit jubileumjaar '75 jaar Stichting Pelita'.

 

En natuurlijk kon Tante Lien daar niet ontbreken. Ook was er muziek van Duo Ginger en was er vooral veel gezelligheid.

 

Kijkt u hier voor een foto-impressie. 

 

Met grote dank aan alle vrijwilligers die de verschillende Masoek Sadja's XL in het hele land hebben gerealiseerd!

Winnaars Verhalenwedstrijd 75 jaar Pelita

De winnaars van de Pelita Verhalenwedstrijd werden op 10 november, tijdens de jubileumviering bekend gemaakt. Riekje Hoffman won met het verhaal ‘Het doorgeefluikje’, Marlies Hepsakker met ‘U heeft er recht op’ en Robert Wever schreef ‘Mijn Indisch Verhaal en Pelita’.

 

Alle drie de verhalen verschijnen in ons vernieuwde Pelita Magazine van december (voorheen Pelita Nieuws). Maar u kunt ze hier al lezen!

Wilt u ook iedere twee maanden Pelita Magazine in uw brievenbus ontvangen? Kijk hier voor meer informatie. 

In memoriam Laura Crietee

Op 5 december 2022 is Laura Crietee op 89-jarige leeftijd overleden. Zij was het 'gezicht' van Pelita's Gotong Royong. Stichting Pelita wenst haar naasten en de vrijwilligers in Zwolle veel kracht om dit verlies te dragen.

 

U herkent haar misschien van onze brochure over Gotong Royong. Ook vertelde ze haar verhaal, samen met vrijwilliger Esther Thomas, in de film die vijf jaar geleden werd gemaakt voor 70 jaar Stichting Pelita. Dat deed ze sprankelend en met veel overtuiging. Zie hier een fragment.

Uit het Oog

Wim Bleeker is op zoek naar informatie over zijn vader en grootvader. Grootvader Willem Jan Bleeker (25-10-1895, Dokkum - 25-08-1951, Den Haag) beheerde diverse plantages op Sumatra en Java. Vader Gabe Feiko Bleeker (18-05-1925 - 25-04-1983) was geboren in Indië en zat samen met grootvader in een voor Wim Bleeker onbekend Japans interneringskamp. Na de oorlog diende vader Gabe Feiko in het KNIL. Hij kwam begin jaren 50 naar Nederland. Alle informatie is welkom via de mail.

 

Bent u ook op zoek naar familieleden en andere dierbaren? Plaats dan hier uw oproep.

Lain sayang Lain voor Stichting Pelita

In het boek Lain sayang Lain van documentair fotograaf Suzanne Liem, spreekt een dwarsdoorsnede van vier generaties Molukkers in Nederland zich uit over geschiedenis, cultuur en saamhorigheid.

 

De publicatie kwam mede tot stand door een subsidie uit de Collectieve Erkenning van VWS. Een klein deel van de oplage is aan Stichting Pelita ter beschikking gesteld om uit de delen aan de doelgroep. Heel veel dank daarvoor! Een flink aantal boeken is al aan geïnteresseerde lezers cadeau gedaan!

 

Meer lezen over dit boek en de auteur? De Indische Genealogische Vereniging plaatste een mooi interview met haar op hun website.

Terugblik op een jaar 'Liefdevolle Plicht'

De Landelijke Stichting Molukse Ouderen, Stichting Pelita en MantelzorgNL kijken met tevredenheid terug op het afgelopen jaar als het gaat om ons project ‘Liefdevolle Plicht’, om passende mantelzorg voor Indische en Molukse mantelzorgers mogelijk te maken.

 

Wat we allemaal hebben bereikt in 2022 staat in deze nieuwsbrief. En komt u ook naar onze informatiemarkten over mantelzorg? Er zijn drie data gepland in januari 2023. Ook deze staan in de nieuwsbrief.

Crowdfunding Spekkoek Kaartenset

Léon Kempees en Naomi Franken, die u wellicht kent van Indisch Goud en de Pelita Naoorlogse Generatiebijeenkomst van september jl., ontwikkelen een kaartenset waarmee u zelf en met anderen de slag kunt gaan. De Spekkoek Kaartenset gaat over licht en donker. Over de gelaagdheid van het leven. En behandelt 33 grote levensthema's. U kunt bijdragen en alvast een set bestellen!

Nieuwe reeks Masoek Sadja's in Raffy-Leystroom

Stichting Pelita begint 2023 met een primeur: er worden namelijk vanaf 6 januari verschillende Masoek Sadja's georganiseerd in Raffy-Leystroom in Breda,  als opvolging van de bijeenkomsten van Madjoe Breda. 

 

U kunt op 6 januari 2023 vanaf 14.00 uur terecht aan de Bernard de Wildestraat 400, voor live muziek van duo Cees & Linda, een loterij, gastsprekers en Indische hapjes. Toegang is € 4,--. Kijkt u hier voor de flyer

 

Wilt u een Masoek Sadja of Indische Eettafel bij u in de buurt bezoeken? Kijk dan op onze website

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.