Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

Oktober 2022

Foto-impressies Masoek Sadja XL

We hebben in het kader van ons 75-jarig bestaan weer een aantal Masoek Sadja's XL achter de rug: Op 24 september voor de regio's Midden- en Oost-Nederland, op 1 oktober voor de noordelijke provincies en 23 oktober voor Noord-Holland. 

 

Kijk voor alle foto's op de homepage onze website.

Nieuwe Indische Eettafel in Hellevoetsluis

Op 15 oktober jl. vond de allereerste Indische Eettafel plaats in Hellevoetsluis. Daarmee is een nieuwe start gemaakt met Pelita-activiteiten op het eiland Voorne-Putten in Zuid-Holland.

 

En het was meteen een succes, want er waren zo'n 80 bezoekers om een Indisch vorkje te prikken. Met dank aan vrijwillig coördinator Ahrend Siebelhoff en de vrijwilligers.

Oproepen 'Uit het Oog'

Op onze website is weer een aantal oproepen geplaatst. Wellicht kent u de mensen die worden gezocht?

Peter van den Broek zoekt nabestaanden en bekenden van de verzetsgroep Corsica. Op 21 juli 1943 schrok Soerabaja op door een nachtelijk bombardement van Amerikaanse vliegtuigen. Geleid door vuurpijlen, die de verzetsgroep 'Corsica’ afschoot, wisten de bommenwerpers hun doelen feilloos te treffen. Uiteindelijk werden de leden van de verzetsgroep werden door de Japanse bezetter opgepakt en geëxecuteerd. Deze verzetsdaad staat te boek als 'de Vuurpijlaffaire'. Heeft u informatie, mail dan naar Peter van den Broek. Lees hier zijn uitgebreide oproep.

 

Voor een filmproject zoekt Miron Ashkenazy mensen die zijn oom Jack Boer (Jacobus 'Co') en zijn vrouw Onnie(in)direct gekend hebben. En mensen die de Bersiap, het vlagincident, de Werfstraatgevangenis hebben meegemaakt. Alle informatie is welkom via miron.ashkenazy@gmail.com

 

Hein Vaessen is op zoek naar familieleden van zijn oma, de moeder van zijn moeder. Volgens de officiële erfrechtdocumenten heette zij Gimah Camphuyder (Kinah Camphuynder) - mogelijk een (wat men toen noemde) inlandse vrouw. Zij was getrouwd met Rudolph Pieter Gerardus Driessen. Zij hadden drie kinderen: Otto Gerardus, Poline Gerardina en Clementine Rudolphine. Zij is overleden in Yogjakarta op 28 november 1948. Hein Vaessen ontvangt graag informatie via hvaessen@upcmail.nl

 

Kijkt u hier voor nog meer zoektochten op de Pelitawebsite.

30 oktober: Pelita Literaire Salon

Elke laatste zondag van de maand zijn in Pelita Literaire Salon in Nijmegen, auteurs te gast die schrijven over Nederlands-Indië, Indonesië en Azië. Op 30 oktober is de eerste weer. Dan met Met Koos van Brakel, auteur van ‘Art fallen from Heaven. Modern Balinese sculpture’. Ook te gast is David Meijer, auteur van 'Zusters van Tarakan. Een vrouw. Een oorlog. Een geschiedenis'. 

 

Aanvang: 13:00 uur. Entree: 5 euro. Locatie: Oud Burgeren Gasthuis, Professor Cornelissenstraat 2, 6524 PJ Nijmegen. Opgave via het mailadres steunpuntnijmegen@pelita.nl is verplicht. U ontvangt vervolgens een bevestiging.  

 

Kijk hier voor het overzicht voor het gehele najaarsprogramma. 

5 november: INOG bijeenkomst over kamp Fukuoka

Onze samenwerkingspartner dé INOG laat op zaterdag 5 november Arthur Frijling aan het woord over zijn zoektocht naar zijn vader, die in krijgsgevangenenkamp Fukuoka geïnterneerd was. Hij gaat dieper in op hoe foto's, verhalen en andere informatie hem hebben geholpen om het trauma van zijn vader en dat van hemzelf, te begrijpen.

 

De inloopdag start om 10.15 uur (zaal open), de voordracht om 11.30 uur. Adres: Maxima's Leusden, Maximaplein 7, 3832 JS Leusden. Toegang 5 euro (contant). Kijk voor meer informatie en aanmelding hier.

8 november: Sing along in Kopi Kecil Krea

Doet u weer mee aan de maandelijkse Kopi Kecil Krea van Kunst Onderwijs Organisatie en Stichting Pelita? Op dinsdag 8 november zingen we samen in Museum Sophiahof. Klassiekers uit de tijd in Indië die door onze ouders of grootouders werden gezongen, hits uit de jaren ’60 en ’70, nieuwe (kinder)liedjes – van alles passeert de revue!

Dinsdag 8 november. Museum Sophiahof. 10.00 uur tot 12.00 uur. Kosten: € 3,-

Informatie en inschrijving: Cynthia Pietersen (KOO): cynthia@koo.nl, 06-1975 0309, of Stan Hoestlandt (Stichting Pelita): s.hoestlandt@pelita.nl, 06-1324 6181.

12 november: Naoorlogse Generatiebijeenkomst

In 1950 vertrok een groep meest KNIL-militairen met hun gezinnen op de boot 'de Ranchi' in allerijl naar Nederland. Onderweg werden 37 baby's geboren, de 'Ranchi Baby's'. Radio- en documentairemaker Joost Wilgenhof spoorde de baby's op. Tijdens de Pelita Naoorlogse Generatiebijeenkomst in Museum Sophiahof in Den Haag zijn hij en enkelen Ranchi Baby's te gast. Hoe gaan zij als naoorlogse generatie om met dit familieverhaal?

 

U kunt een documentaire bekijken over 'De reis van de Ranchi' en met de Ranchi Baby's in gesprek. Kijk hier voor meer informatie en wijze van aanmelden.

15 november: Landelijk Congres Cliëntondersteuning

Iedereen die zorg en/of ondersteuning nodig heeft, en er zelf niet uitkomt, kan een beroep doen op een cliëntondersteuner, bijvoorbeeld via Stichting Pelita. Heeft u interesse in wat cliëntondersteuning inhoudt? Meld u dan aan voor het congres op 15 november a.s. Deze is online te volgen maar ook fysiek te bezoeken. Deelname is gratis.

17 november: boekpresentatie 'Akal'

In de augustuseditie van Pelita Nieuws werd in de rubriek 'Boekenhoek', het recent verschenen 'Akal' van Lilja Anna Perdijk besproken.

 

Op 17 november spreekt zij op Landgoed Bronbeek in Arnhem over haar boek, dat gaat over het leven van KNIL-veteraan George Wilhelm Keller, door zijn opa 'Bo' genoemd. Het verhaal gaat over zijn jeugd, de Japanse bezetting, zijn diensttijd bij het KNIL maar ook over buurtgenoten die vijanden worden, ontworteling en de oorverdovende stilte na de oorlog. 

 

En heeft u het boek gelezen en wilt u daar verder over praten met andere lezers en de auteur? Dan kan dat op 5 januari 2023, ook in Bronbeek. Zie hier de flyer. U bent van harte welkom als u zich aanmeld via bronbeek@lilja.nl.

26 november: Pelita Theater Middag met Yvonne Groeneveld

In wijkcentrum 'De Oase' in IJsselstein verwelkomen we Yvonne Groeneveld voor onze Pelita Theater Middag. Zij zal dan optreden als 'Njonja Manis', een stuk waarin zij haar persoonlijke verhaal vertelt en u deelgenoot maakt van haar jeugdherinneringen. 

 

De voorstelling begint om 13.30 uur met een inloop. Na afloop kunt u in gesprek met Yvonne Groeneveld. Kijkt u hier voor het gehele programma en tickets.

29 november: Apa Kabar? Spreekuur

Iedere laatste dinsdag van de maand is er in Schunck Bibliotheek Glaspaleis in Heerlen een spreekuur voor mensen met een achtergrond in Nederlands-Indië. U kunt daar terecht voor een praatje en ook voor hulpvragen vindt u daar een luisterend oor en advies.

 

Het spreekuur is een initiatief van Stichting Waringin  en Stichting Pelita. Kijk hier voor meer informatie.

Rumah Kita zoekt vrijwilligers voor hospice

Rumah Kita in Wageningen, het verpleeghuis voor ouderen met een achtergrond in Nederlands-Indië, en samenwerkingspartner van Stichting Pelita, zoekt vrijwilligers voor hospice 'de Zijdevlinder'. Het hospice maakt 24 uur per dag gebruik van de specialistische zorg van Rumah Kita. Belangstelling? Lees dan hier verder.

Campagne 'Nederland Leest' met Yvonne Keuls en Marion Bloem

Het boek 'Mevrouw mijn moeder' van Yvonne Keuls, lid van ons Comité van Aanbeveling, is campagneboek van 'Nederland Leest' in november.

 

Lezers krijgen dit boek cadeau van de bibliotheek, het centrum voor ontmoeting en gesprek.

 

Kijkt u vooral in de bibliotheek bij u in de buurt.

 

En comitélid Marion Bloem gaat voor de campagne 'Nederland Leest' in gesprek met Philip Dröge over haar carrière als auteur, haar Indische achtergrond en over ouder worden, het thema van de campagne.

 

Deze ontmoeting vindt plaats op 17 november in Schunck Bibliotheek Glaspaleis in Heerlen.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.