Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

Mei 2022

Film Masoek Sadja XL Helmond

Op 22 april jl. vond de eerste Masoek Sadja XL plaats in Helmond, een grote feestelijke bijeenkomst omdat Stichting Pelita dit jaar 75 jaar bestaat. Voorafgaand aan de Masoek Sadja XL vond er ook een seminar plaats voor zorgprofessionals in het zuiden van het land.

Van de bijeenkomst is een korte film gemaakt. Deze kunt u hier bekijken. 

Mantelzorg: Liefdevolle Plicht

Stichting Pelita werkt samen met MantelzorgNL en LSMO in het project 'Liefdevolle Plicht'. Om mantelzorgers en hun families beter te ondersteunen en hen zichtbaarder te maken. Er zijn voor dit project ook twee indrukwekkende films gemaakt waarin mantelzorgers van Indische en Molukse afkomst aangeven wat zij nodig hebben. 

29 mei: Pelita’s Literaire Salon met Lidy Nicolasen en Otto de Kat

Op 29 mei is er weer een Literaire Salon in het OBG in Nijmegen. Lidy Nicolasen en Otto de Kat ontdekten pas laat het onderwerp Indië maar dit resulteerde in twee boeken: 'Een onverschrokken leven' en 'Het uur van de olifant'.

 

Aanvang 13.00 uur. Entree: 5 euro. Aanmelden is verplicht via steunpuntnijmegen@pelita.nl

 

Bekijk hier het hele programma.

11 juni: Bijeenkomst over onderzoek Bersiapperiode

Eind mei verschijnt het boek 'Het geluid van geweld, Bersiap en de dynamiek van geweld tijdens de eerste fase van de Indonesische revolutie, 1945-1946' van onderzoekers Onno Sinke en Esther Captain. Over dit onderzoek kunt u met hen in gesprek op 11 juni in wijkcentrum Holtenbroek in Zwolle.

 

Tijdens deze gratis toegankelijke bijeenkomst kunt u uw vragen stellen aan de onderzoeker maar zullen we ook ingaan op wat dit onderzoek betekent voor u en uw familie en wat we er verder mee kunnen.

 

De gesprekken zullen in kleine groepen plaatsvinden. Dus er is voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht en vragen. Opgave voor deelname is verplicht.

14 juni: Kopi Kecil Krea over film

Wilt u zelf een film maken? Tijdens de Kopi Kecil Krea gaan we dat doen door steeds een foto te maken van een voorwerp dat iets wordt verplaatst. Alle foto's op een rij worden dan een animatie, ook wel 'stop motion' genoemd. Het mooist is natuurlijk als u zelf een voorwerp meeneemt, maar dat hoeft niet. Verder zijn alle materialen aanwezig.

 

Kosten: 3 euro. Tijd: 10.00 tot 12.00 uur. Museum Sophiahof, Sophialaan 10, Den Haag. Informatie en inschrijving: Cynthia Pietersen (KOO), 06-1975 0309, Stan Hoestlandt (Stichting Pelita), 06-1324 6181. 

18 juni: Programma Landelijke Naoorlogse Generatiedag bekend

U bent van harte welkom op Landgoed Bronbeek in Arnhem om te luisteren en in gesprek te gaan met o.a. auteurs Reggie Baay, Adriaan van Dis, Bram Latumahina, Demi van Hutten en Dinah Marijanan.

 

Ook zijn te gast Frits Barend en zijn vrouw Marijke, beide naoorlogse generatie met een joodse en Indische achtergrond, met ieder een eigen persoonlijke geschiedenis.

 

Verder is er aandacht voor de derde en de vierde generatie en we zullen dieper ingaan op hulpverlening ten behoeve van de naoorlogse generatie.

 

Kijkt u hier voor deelname en tickets.

25 juni: Landelijke Molukse Ouderendag

Op zaterdag 25 juni is er weer, na twee jaar, een Landelijke Molukse Ouderendag. Op de vertrouwde plek, de Veluwehal in Barneveld.

 

Het belooft een gedenkwaardige dag te worden met o.a. muziek van 'Remmen Los', tifagroep Kawan Kawan, zanger Micky Wuarbanaran, Duo Hadiah en de band 'Bad Habit'.

 

Er staat een optreden gepland van Joshua Timisela en u kunt aanwezig zijn bij boekbesprekingen door André Klunder en Mellie Lumalessil-Metiarij.

 

Kijk hier voor tickets en programma.

Bijeenkomst dé INOG Leusden op 4 juni

Zaterdag 4 juni bent u weer van harte welkom bij de INOG bijeenkomst in Maxima’s Leusden aan het Maximaplein in Leusden.

 

Dan is Demi van Hutten te gast, derde generatie Indisch en publicist. Zij heeft twee boeken op haar naam staan over de tweede en de derde generatie en zal daar uitgebreid over vertellen. 

 

De bijeenkomst begint om 10.30 uur met een inloop en de lezing start om 11.30 uur. Na de lezing is er een lunch.

 

Kijk hier voor meer informatie over het programma en wijze van aanmelden.

Save-the-Date: Open Dag Molukse KNIL-veteranen en nazaten

Het Nederlands Veteraneninstituut nodigt Molukse KNIL-militairen, hun kinderen en kleinkinderen uit voor een ontmoeting in het Nederlands Veteraneninstituut in Doorn, op 16 juli 2022. Tijdens de ontmoeting wordt onder andere uitgelegd wat de veteranenstatus en de Veteranenwet inhouden. Maar ook wat het Nederlands Veteraneninstituut kan betekenen voor u. De bijeenkomst start om 14.00 uur.

Wouter Muller te gast bij tante Eugenie

Op 29 mei is ons lid van het Comité van Aanbeveling, singer songwriter Wouter Muller, te gast in het sprankelende programma van Yvonne Groeneveld in het Utrechtse Werftheater.

 

Ook schrijfster Vilan van de Loo is er dan om te vertellen over haar laatste boek over het KNIL.

 

Na afloop kunt ook nog eens lekker nasi rames eten. Kijk hier voor kaarten en reserveringen.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.