Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Minimaal tot 1 november zijn al onze bijeenkomsten afgelast

Waarschijnlijk weet u dit al: de Corona-crisis houdt ons land nog steeds in zijn greep. We volgen dan ook als stichting Pelita de actuele richtlijnen van het RIVM en de verschillende overheden.

 

We gaan er vanuit dat ook u die richtlijnen volgt en hopen dat u in goede conditie bent alsmede uw dierbaren.

 

Als gevolg van de crisis gaan tot nader order al onze bijeenkomsten niet door (in ieder geval tot 1 november niet) en vinden er geen huisbezoeken meer plaats op de wijze zoals u die van ons gewend bent. Al onze spreekuren op locatie zijn tijdelijk stopgezet. 

 

Om toch zoveel mogelijk met u in contact te blijven, staan onze beroepskrachten (regiocoördinatoren) telefonisch voor u klaar. Dit doen ze per regio. Daarnaast zorgen wij er uiteraard ook voor dat ons algemene nummer 088 - 330 51 11 voor u bereikbaar blijft!

Mieke Haag gezocht!

Jeannet de Jong is voor haar 89-jarige vader Rinke de Jong op zoek naar Mieke Haag, die hij nog uit zijn interneringstijd in kamp Halmaheira kende.

Deze oproep evenals andere zoektochten naar personen vindt u in onze rubriek Uit het oog. Hierin kunt u natuurlijk zelf ook een oproep plaatsen.

Aarnout Loudon

In het septembernummer van Aanspraak staat dit interview met oud-Akzo Nobel topman Aarnout Loudon.

Hij vertelt onder meer over zijn interneringen met zijn moeder en broer in Kramat, Tjideng, Tangerang en Adek evenals over zijn vader die de ramp met de Junyo Maru niet overleefde.

Pelita Nieuws

Mocht u nog geen abonnement hebben op onze periodiek Pelita Nieuws maar toch de inhoud willen weten, klik dan hier.

 

In het archief staan onze eerdere uitgaven, die u volledig kunt doorbladeren.

 

Veel leesplezier!

Opening tentoonstelling nog online te zien!

Woensdag 16 september hield het Verzetsmuseum Amsterdam de online opening van de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s.

 

De tentoonstelling, met een aantal foto's over WO-II in Indië, werd geopend door Gerdi Verbeet, voorzitter Platform WO2 en Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 

De tentoonstelling is tot en met eind januari dagelijks te zien in het Verzetsmuseum Amsterdam.

 

Via deze link kunt de opening nogmaals zien.

Dansworkshops

Nova Burdo-Marseline van dansgroep DwiBhumi houdt 25 september een Workshop.

 

Vanaf 1 oktober geeft ze een 10-delige Cursus Balinese dans in samenwerking met de Wereld Dans Werkplaats in Theater De Vaillant, Den Haag.

Kinderen van de oorlog

Suzanne Liems tiende deel van haar Trouw-serie Kinderen van de Oorlog betreft Generaal Spoor, wiens kleindochters Hendrickje en Sacha aan het woord komen.

 

Zie hier.

 

Hier vindt u de andere interviews.

 

Zie ook haar nieuwsbrief.

Een atoombom niet groter dan een potlood

Anne-Ruth Wertheim schreef dit artikel voor de Groene Amsterdammer, maar daarin was nogal geschrapt. Vandaar vindt u hier de volledige Engelse versie.

De schilderijen van George Beer

In 1920 keert rentenier George Beer met zijn gezin uit Java terug naar Nederland. Ze strijken neer in een villa in het Gelderse Hattem.

 

George heeft een kwart eeuw, als administrateur van een tabaksonderneming, tussen de landbouwbevolking geleefd en begint aan een nieuwe carrière als kunstschilder.

In Djokjakarta was hij betrokken bij de Bond van Indische Kunstkringen en in Nederland wordt hij voorzitter van de Zwolsche Kunstkring. 

 

Zie het persbericht en het inkijkexemplaar.

Theatertournee 'Asian Celebration'!

Asian Celebration is de nieuwe dansperformance van danstheater Don’t Hit Mama, te zien van 9 oktober 2020 tot en met 17 januari 2021 in theaters in het land.

 

Een performance over familiebagage uit een Aziatisch koloniaal verleden. Over wie we zijn, waar we vandaan komen en wat ons beweegt.

 

Met muziek, hiphop, Javaanse hofdans, fotografie en tekst tonen de zeven performers u een wereld van gedeelde verledens, verlangens en pijn.

 

Lees hier verder.

PELITA

'Mijn moeder was mijn rots in de branding'

Juriste Joty ter Kulve-van Os overleefde samen met haar moeder, grootmoeder en zusje de Japanse vrouwenkampen Kareës, Buitenzorg en Kramat. Zij was vijftien jaar toen zij met haar moeder en zus werd gevangengenomen door de Kempeitai.

 

‘Onder alle omstandigheden in de jappenkampen bleef mijn moeder voor haar hele familie zorgen. Zij is voor mij een groot voorbeeld geweest.’ Haar moeder wist te voorkomen dat Joty en haar zus Cora als troostmeisjes gebruikt zouden worden door Japanse soldaten.

 

Joty vertelt in het Septembernummer van Aanspraak: ‘Moeder bleef ons verdedigen tegenover een Japanse hoofdofficier van de Kempeitai, de Japanse militaire politie, die ons gevangen wilde nemen voor zijn mannen. Ik heb groot respect voor haar.’

 

Lees hier verder.

Nieuwsbrief Indisch Herinneringscentrum

In de nieuwsbrief van het Indisch Herinneringscentrum leest u onder meer over de tentoonstelling Depokkers, die sinds 5 september is te zien.

Het geweld van de Bersiap

Voor het Historisch Nieuwsblad schreef Remco Raben, bijzonder hoogleraar Koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis, dit artikel over de Bersiap.

Aanspraak

Behalve de eerder genoemde interviews met Joty ter Kulve - van Os en Aarnout Loudon vindt u in de Aanspraak van september het artikel Katjang in Israël en een reportage over de permanente Indische tentoonstelling in het Verzetsmuseum Amsterdam.

 

Zie hier.

Rumphius Kruidboek

Bent u geïnteresseerd in de vroegere flora van Ambon?

 

Dan boft u, want namelijk net verschenen: het boek hierover Rumphius' Kruidboek!

 

Luister eventueel naar dit item over Rumphius in het radioprogramma Vroege Vogels.

Omroep Bersama

Omroep Bersama wil wekelijks Nederlands-Indische culturele programma’s aanbieden via de radio-, televisie- en online-kanalen van de NPO.

 

Onderscheidende programma’s met een warm hart voor onze rijke gezamenlijke Nederlands-Indische cultuur en met een moderne, hedendaagse blik op ons verleden, niet politiek of religieus gekleurd.

 

Bedoeld voor de hele Nederlands-Indische gemeenschap, maar ook voor de rest van Nederland die hierdoor kennis kan nemen van het cultureel erfgoed en de geschiedenis.

 

Om dit te kunnen doen heeft Bersama 50.000 leden nodig! Wilt u hiermee helpen door lid te worden van Omroep Bersama? Dat kan voor slechts €5,72!

 

Hier kunt u zich aanmelden.

 

Mocht de aanmelding niet lukken, bel dan 06 - 525 38 055.

Oproep: van wie is deze foto?

Deze kleine trouwfoto vond Tom Denissen tussen de spullen van diens vader die in het KNIL had gezeten.

 

Zo te zien aan de stempel "Fotostudio Goodland te Bandoeng" moet deze net voor of net na WO2 zijn genomen.

 

Hij heeft geen idee wie het zijn. Tom groeide op in Gemert waar in 1950 een speciale wijk was aangewezen om KNIL- en andere repatrianten op te vangen.

 

Plaatsing van deze foto op de Facebookpagina's van Pasar Gemert en Indisch Gemert met het verzoek of iemand deze mensen kent, gaf geen respons. Plaatsing op de Amerikaanse site myindoworld.com evenmin.

 

Vandaar deze poging als laatste redmiddel om deze foto aan een familielid te kunnen sturen. De mensen zelf zijn hoogstwaarschijnlijk al overleden.

 

Reacties graag naar: Tom Denissen, Den Helder, (0223) 63 46 99 of denissen@multiweb.nl

Nieuwsbrief IGV

Zie de nieuwsbrief van de IGV over onder meer onderzoek naar huwelijksregisters van Batavia (1841-1850), Chinese roots, onderzoek en de continenten Europa, Azië en Australië en postume voordracht Mobilisatie Oorlogskruis.

Wieteke van Dort & Ricky Risolles on tour!

Wieteke van Dort en Ricky Risolles gaan vanaf 18 oktober (Zaltbommel, uitverkocht) weer het land in, deze keer met de show Ya, dat is iets Indisch...

 

Hier vindt u de andere data.

Java Post

In de Java Post vindt u onder meer essays over Multatuli's Minnebrieven (ingepikte buffels), ontmoeting tussen twee culturen, de Gouden Koets, Hema en De Zon, de bijzondere vroedvrouw Djarisah, de prijs van onafhankelijkheid en Tegenbeelden.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.