Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

September 2023

Stichting Pelita op Tong Tong Fair

Ondanks tegenvallende bezoekersaantallen voor de Tong Tong Fair door het warme weer en de blokkade van de A12 tijdens het laatste weekend, was de belangstelling voor onze informatiestand onverminderd groot.

 

Er werden vragen gesteld over de wetsuitvoering en de toeleiding naar maatschappelijk werk. Opvallend was het grote aantal vragen over onze activiteiten voor de Naoorlogse Generaties. 

 

En uiteraard was onze stand ook een plek om even bij te komen, bijvoorbeeld voor ons lid van het Comité van Aanbeveling, Wieteke van Dort. 

Herdenkingen

Medewerkers van Stichting Pelita waren tijdens en na de Nationale Indieherdenking op 15 augustus overal in het land aanwezig bij lokale herdenkingen, om eer te bewijzen aan alle slachtoffers van de Japanse bezetting en de gewelddadige nalseep ervan. 

 

Zoals bij de herdenking Vrouwen- en Jongenskampen en de herdenking Japanse Zeetransporten, beide op Landgoed Bronbeek in Arnhem.

 

In Groningen was op 15 augustus voor het eerst een Indiëherdenking, mede georgansieerd door Stichting Pelita. Ook in Heerlen mochten we een mooi bloemstuk leggen bij het monument.

 

 

Winactie: maak kans op het Boudewijn de Groot Oeuvreboek

Recent verscheen het Boudewijn de Groot Oeuvreboek met meer dan 500 pagina's verhalen over alle liedjes waar hij ooit bij betrokken was. 

 

Voor het Pelita Magazine van oktober spraken we uitgebreid met ons lid van het Comité van Aanbeveling. Boudewijn de Groot legde samen met zijn dochter en kleindochter de drie generatiekrans tijden de Nationale Indiëherdenking op 15 augustus. Hij vertelt onder meer over deze bijzondere gebeurtenis en over zijn meest dierbare liedjes. 

 

Speciaal voor onze lezers mogen we een exemplaar van het Boudewijn de Groot Oeuvreboek verloten. Stuur een mail voor eind oktober naar info@pelita.nl, o.v.v. Boudewijn de Groot. De winnaar krijgt begin november bericht. 

Stefanie Hehalatu: Het is belangrijk om onze kennis te delen

Stefanie Hehalatu is regiocoördinator Limburg. In een interview in Pelita Magazine vertelt ze hoe belangrijk de Masoek Sadja's en Eettafels zijn voor ouderen en steeds meer bezicht worden.

 

Ook ziet zij voor Pelita de belangrijke taak weggelegd om kennis te blijven delen met de zorg en hulpverlening: "Dat is zo belangrijk. We kunnen het niet allemaal zelf, het is belangrijk om ruim 75 jaar opgedane kennis te delen en samen te werken."

 

Leest u hier het hele interview. Wilt u ook iedere twee maanden Pelita Magazine ontvangen? Word dan donateur van Stichting Pelita voor 25 euro per jaar. 

Ernst Jansz: Ik ben een tegen-de-stroom-inzwemmer

In het Pelita Magazine van augustus kwam Ernst Jansz, lid van ons Comité van Aanbeveling, uitgebreid aan het woord. Nederlands-Indië is meer dan ooit in zijn leven, omdat hij op dit moment een boek schrijft over zijn ouders. Het is een liefdesverhaal, maar de oorlog speelt daarin een grote rol. 

 

U kunt hier het gesprek van Rocky Tuhuteru met Ernst Jansz lezen.

22 september: Masoek Sadja Helmond bestaat 10 jaar

Binnenkort een extra feestelijke Masoek Sadja in Helmond! Ze bestaan dan ruim 10 jaar en dat wordt gevierd met muziek van Grace Reece. 

 

Meld u snel aan om erbij te kunnen zijn. Is Helmond niet bij u in de buurt? Kijk dan op de Pelitawebsite voor een Masoek Sadja (of een Indische Eettafel) bij u in de regio. 

23 september: Pelita Theatermiddag met het Danspaleis

Heeft u al tickets voor onze theatermiddag met het Danspaleis? Het Danspaleis brengt overal in het land ouderen bij elkaar en in beweging met aanstekelijke muziek. Muziek roept ook verhalen van toen op en biedt ouderen houvast in het nu. Op 23 september verzorgt het Danspaleis samen met Stichting Pelita een speciale middag voor kwestbare ouderen in 'De Oase' in IJsselstein. Met een DJ, een klein theatertje en vrolijke danspartners.

 

De toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening (pinbetaling). Van 14.00-16.00 uur. Inloop: 13.30 uur. Bekijk het programma hier.

21 oktober: Naoorlogse Generatie Bijeenkomst in Den Helder

Over de doorwerking van het oorlogsverleden, de ontworteling en ontheemding kunt u op 21 oktober in Boerderij de Schooten (Den Helder), in gesprek met de coaches van Coöperatie Indisch Goud. De gesprekken worden gevoerd met behulp van 'Spekkoekkaarten'. Daarop staan gespreksthema’s zoals maskers; liefde; familie; verlies, afscheid en rouw. Deelnemers kunnen zelf kiezen welk thema aanspreekt om vervolgens met elkaar in gesprek te gaan. 

 

Wilt u doorpraten over hoe het oorlogsverleden doorwerkt in het dagelijks leven en hoe dit te herkennen? Geef u dan snel op. Kijk hier voor het volledige programma en wijze van aanmelding. 

Save-the-date 24 oktober: Liefdevolle Plicht in Tilburg

Wij nodigen u van harte uit voor de bijeenkomst Liefdevolle Plicht. Een blik vooruit in Wijkcentrum de Heyhoef in Tilburg. 

Liefdevolle Plicht richt zich op passende ondersteuning voor Indische en Molukse mantelzorgers. Wat zijn uw ervaringen? Waar kunt u als (toekomstige) mantelzorger terecht? En hoe kunt u dat ook verder in de gemeente en in uw werk als beroepskracht inzetten? Kom ook en laat u inspireren! www.mantelzorg.nl/liefdevolleplicht

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.