Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

Augustus 2023

Indrukwekkende Nationale Indiëherdenking op 15 augustus

Dit jaar waren er meer dan 4000 mensen aanwezig bij het Indisch Monument in Den Haag, een derde meer dan vorig jaar. Namens ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en Stichting Pelita waren Jan-Wilke Reerds, Bonnie Joosten en Rocky Tuhuteru deelgenoot van deze indrukwekkende herdenking, die in het teken stond van de verbinding tussen verschillende generaties. Vooraf aan de herdenking werden gesprekken georganiseerd tussen verschillende generaties aan de ‘Generatietafels’. Een daarvan werd begeleid door Rocky Tuhuteru.

 

Ook twee leden van het Comité van Aanbeveling spraken tijdens de herdenking: Reggie Baay en Boudewijn de Groot. In Pelita Magazine van oktober zal een interview verschijnen met laatstgenoemde waarin hij onder andere vertelt over zijn bijdrage aan de herdenking. 

Stichting Pelita op de Tong Tong Fair

Vanaf 31 augustus openen de poorten weer van de jaarlijkse Tong Tong Fair op het Malieveld in Den Haag. En zoals vanouds is Stichting Pelita aanwezig met een informatiestand. Op dezelfde plek als vorig jaar, vlak naast de ingang van de Grand Pasar. 

 

Dit jaar wordt er tijdens de Tong Tong Fair extra aandacht besteed aan het slavernijverleden in de Oost, met bijvoorbeeld een bijzondere tentoonstelling. In het Pelita Magazine van augustus spraken we met programmeur Leslie Boon over de keuze voor dit nog steeds onderbelichte onderwerp. Lees hier het interview.

 

Wilt u ook iedere twee maanden Pelita Magazine in de brievenbus ontvangen? Word dan donateur.

Comité van Aanbeveling op Tong Tong Fair

Ook dit jaar zijn er weer verschillende leden van het Comité van Aanbeveling actief tijdens de Tong Tong Fair. Marion Bloem, Wieteke van Dort, Reggie Baay en Yvonne Keuls verzorgen verschillende programma-onderdelen die u kunt terugvinden op de website van de Tong Tong Fair. Hier vindt u het programma per dag.

Masoek Sadja's en Indische Eettafels

Tijdens de zomervakantie stond het een beetje op een laag pitje, maar de agenda voor de Masoek Sadja's en de Indische Eetttafels loopt alweer goed vol! 

 

Daar zijn ook medewerkers van Stichting Pelita aanwezig als u vragen heeft over bijvoorbeeld de wetten voor oorlogsgetroffenen of de Wmo. Spreek onze collega's vooral aan!

 

8 september: Oorlogsverleden en Ontworteling

Doorwerking van het oorlogsverleden, ontworteling en ontheemding. Dat zijn de thema’s van de Pelita Naoorlogse Generatiebijeenkomst op 8 september aanstaande in het Philipshuis in Eindhoven. Stichting Pelita organiseert deze bijeenkomst samen met Coöperatie Indisch Goud. 

 

Wilt u doorpraten over hoe het oorlogsverleden doorwerkt in het dagelijks leven en hoe dit te herkennen? Wat gebeurt er als de eerste generatie er niet meer is, welke gevolgen heeft dat uw identiteit? Geef u dan snel op. Kijk hier voor het volledige programma en wijze van aanmelding. 

12 september: Fotograferen in Kopi Kecil Krea

Ziet u ook allemaal mooie dingen om u heen, maar heeft u geen idee hoe dat op een originele en creatieve manier op de foto te zetten? Maak de mooiste foto's met uw smartphone na deze ochtend 'Kopi Kecil Krea - Fotografie'. Hierna mist u geen fotomoment meer! 

 

Bijna iedereen maakt foto’s met een mobiele telefoon. Soms zijn de foto’s mooi en soms mist er iets. Maar wat? In deze workshop leert u de kunst van het kijken. U kunt van alles proberen tijdens deze Kopi Kecil Krea op 12 september in Museum Sophiahof. Kijk hier voor het programma.

23 september: Pelita Theatermiddag met het Danspaleis

Het Danspaleis brengt overal in het land ouderen bij elkaar en in beweging met aanstekelijke muziek. Muziek roept ook verhalen van toen op en biedt ouderen houvast in het nu.

 

Op 23 september verzorgt het Danspaleis samen met Stichting Pelita een speciale middag in 'De Oase' in IJsselstein voor kwetsbare ouderen. Met een DJ, een klein theatertje en vrolijke danspartners.

 

De toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening (pinbetaling). Van 14.00-16.00 uur. Inloop: 13.30 uur. Bekijk het programma hier.

Nieuwe roman Adriaan van Dis

In september verschijnt de nieuwe roman 'Naar zachtheid en een warm omhelzen' van Adriaan van Dis, lid van ons Comité van Aanbeveling. Ook in deze roman is zijn jeugd, met een zwaar getraumatiseerde vader, een belangrijk thema.

 

"Ik vind het lastig om op mijn oude leeftijd te jammeren over het feit dat ik geslagen ben. Maar het klopt, bij mijn vader wist je nooit waar die hand heen ging, en of het een aai- of een sla-hand was. Daar leed hij zelf ook erg onder", vertelt van Dis in een interview in de Volkskrant.

 

Het boek verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact.

Uit hetzelfde hout: expositie werken Marion en Joyce Bloem

Het Amersfoortse Musiom brengt de werken van Marion Bloem, lid van ons Comité van Aanbeveling, en haar in 2017 overleden zus Joyce, bijeen in de expositie 'Uit hetzelfde hout'. 

 

De Indisch-Nederlandse achtergrond is vaak terug te zien in het veelzijdige werk van deze twee zussen. Kijk hier voor informatie en openingstijden.

Ernst Jansz op tournee

En dan tenslotte nog een lid van het Comité van Aanbeveling van Stichting Pelita: Ernst Jansz gaat in het najaar weer op tournee. Dan met het theatercollege 'Dylan volgens Dylan'. Het college over de muziek van Bob Dylan wordt muzikaal omlijst door een band bestaande uit Guus Paat, gitaren en Richard Wallenburg, bas. Zie voor de optredens deze agenda.

 

In Pelita Magazine dat in de derde week van augustus verschijnt hadden we een uitgebreid interview met Ernst Jansz. Krijgt u dit tweemaandelijkse magazine nog niet? Word dan donateur van Stichting Pelita.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.