Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

Juli 2023

Directiewisseling Stichting Pelita

Met ingang van 1 juli 2023 is Bonnie Joosten benoemd tot waarnemend directeur van Stichting Pelita. Daarmee volgt zij Rocky Tuhuteru op die zijn directietaken om gezondheidsredenen overdraagt. Rocky blijft wel in deeltijd aan Pelita verbonden als strategisch adviseur van de organisatie. Rocky: “Alle vertrouwen in Bonnie om mijn directietaken over te nemen. Ik ben blij dat ik me kan blijven inzetten voor Pelita en me nadrukkelijker kan gaan richten op de doelgroepen."

 

In Pelita Magazine van april stond een uitgebreid interview met Bonnie Joosten.

'De cliënt staat voorop', interview over wetten voor oorlogsgetroffenen

Jean-Emile Veth, medewerker Sociale Dienstverlening en Wetsuitvoering bij Stichting Pelita, wijdt zich met grote inzet aan een van de kerntaken van Stichting Pelita: de begeleiding in de aanvraag van de wetten voor oorlogsgetroffenen. Daarnaast buigt hij zich over praktische hulpvragen die meer aan de Wmo gerelateerd zijn. Zijn belangrijkste motivatie: opkomen voor kwetsbare mensen. 

 

Jean-Emile Veth vertelt zijn verhaal in Pelita Magazine. Wilt u Pelita Magazine iedere twee maanden in de brievenbus ontvangen? Steun ons dan met een jaarljkse bijdrage van € 25,-

15 augustus: herdenkingsbijeenkomst in Museum Sophiahof

Op dinsdagavond 15 augustus bent u van harte welkom om gezamenlijk te herdenken in Museum Sophiahof in Den Haag. Stichting Pelita en Museum Sophiahof organiseren deze Indiëherdenking speciaal voor ouderen die de bevrijding van voormalig Nederlands-Indië in kleine kring willen herdenken.

 

De bijeenkomst begint om 17.30 uur met een ontvangst door Stichting Pelita en Museum Sophiahof. Hierna volgt een gezamenlijke Indische maaltijd. Vervolgens krijgt u de gelegenheid om de landelijke herdenking via de televisie te volgen. Na de herdenking kunt u bloemen leggen bij de maquette van het Indisch monument in de tuin van Museum Sophiahof.

 

Kijkt u hier voor aanmelding en programma.

Indiëherdenkingen en Stichting Pelita

Er zijn, naast de Nationale Indiëherdenking in Den Haag, overal in het land herdenkingen op en rond 15 augustus. Bij een aantal zal ook een vertegenwoordiger van Stichting Pelita aanwezig zijn. In Helmond wordt herdacht op 14 augustus in de Cacaofabriek. Strategisch adviseur Rocky Tuhuteru houdt daar een toespraak. Op 15 augustus legt Marlies van den Berg, regiocoördinator Noord-Holland, bloemen tijdens de plechtigheid in Den Helder. In Heerlen zal regiocoördinator Limburg Stefanie Hehalatu een krans leggen en in Deventer Josselien Verhoeve, regiocoördinator Overijssel.

 

Wilt u naar een herdenking bij u in de buurt? Neem dan eens een kijkje op de website van Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945. Zij hebben ruim 45 lokale herdenkingen overzichtelijk op een rijtje gezet.

Nominaties Eckenhausen-Tetznerpenning

Heeft u al een persoon of organisatie opgegeven voor de Eckenhausen-Tetznerpenning? Deze werd vorig jaar uitgereikt aan Hans Eckenhausen, de kleinzoon van Jantina Emma Eckenhausen-Tetzner (1894-1961), oprichtster van Stichting Pelita op 17 november 1947.

 

Ook dit jaar reiken we de penning uit aan een persoon, initiatief of organisatie die zich onderscheid door bijzondere aandacht voor, of een geleverde bijdrage aan onze  doelgroepen in Nederland.

 

U kunt hiervoor mensen of organisaties voordragen. Kijkt u hier hoe dat in zijn werk gaat. 

Pelita's Gotong Royong

Wist u dat Stichting Pelita, naast de ontmoetingsbijeenkomsten zoals Masoek Sadja's en Indische Eettafels, op verschillende plekken in het land ook 'maatjesprojecten' aanbiedt? Speciaal voor ouderen die graag op een meer persoonlijke basis samen met een Pelitavrijwilliger een kopje koffie willen drinken, een wandeling maken of misschien wel samen een Eettafel of Masoek Sadja bezoeken. 

 

In het laatste Pelita Magazine verscheen een overzicht van onze diensten. Deze kunt u hier nog eens nalezen. 

Zomerstop Pelita Literaire Salon

Dit jaar is er een langere zomerstop dan normaal. De komende salons vinden weer plaats op 29 oktober en 26 november.

 

Via onze website en deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de auteurs die we uitnodigen om te vertellen over hun boeken over Nederlands-Indië, Indonesië en Azië. Na afloop is er gelegenheid tot vragen, discussie en signeren.

Masoek Sadja Den Helder is verhuisd

De Masoek Sadja Den Helder is verhuisd van Sport- en zalencentrum De Draaikolk naar MFC ’t Wijkhuis. Het nieuwe adres isTexelstroomlaan 5, 1784 EA Den Helder. De eerstvolgende Masoek Sadja zal daar op 26 september plaatsvinden. Rocky Tuhuteru, strategisch adviseur van Stichting Pelita, zal dan ook aanwezig zijn.

 

Wilt u een Masoek Sadja of Indische Eettafel bij u in de buurt bezoeken? Neem dan een kijkje in onze agenda of er in uw regio ook iets wordt georganiseerd.

Minidocumentaire Leven met Oorlog

In de minidocumentaireserie 'Leven met oorlog', die werd gemaakt in het kader van het gelijknamige themajaar, vertellen vijf mensen over hoe de Tweede Wereldoorlog vandaag de dag nog steeds een rol speelt in het dagelijks leven. Waaronder ook August en Nina. De grootouders van August waren Indische Nederlanders, de grootvaders van Nina dienden beiden in het KNIL. Bekijk hier hoe zij het oorlogsverhaal in hun familie vorm geven.


Wilt u alle documentaires bekijken en meer weten over het themajaar Leven met Oorlog? Neem dan een kijkje op de website tweedewereldoorlog.nl.

Een waardebon van € 100 verdienen?

Het Verwey-Jonker Instituut zoekt met spoed deelnemers voor een onderzoek naar slavernij en het koloniale verleden. Het gaat dan specifiek om inwoners van Zuid-Holland die zich identificeren als nazaten van mensen die in slavernij waren gevangen uit het Oosten. Het gesprek vindt online plaats en duurt niet langer dan een uur. Lees hier meer over dit onderzoek.

 

Belangstelling? Stuur dan een mailtje aan Soenita.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.