Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

Mei 2024

Bonnie Joosten nieuwe directeur Stichting Pelita

Per 1 mei 2024 is Bonnie Joosten (1973) benoemd tot directeur van Stichting Pelita.

 

Zij werkt sinds 2020 bij Pelita en werd vorig jaar waarnemend directeur als opvolger van Rocky Tuhuteru. Hij is nu strategisch adviseur van Stichting Pelita en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.   

 

Bonnie Joosten begon bij Pelita als programmamanager contextgebonden en cultuursensitieve zorg.

 

Na haar studie Culturele Maatschappelijke Vorming, werkte ze jarenlang in de reiswereld en de laatste jaren bij de Nederlandse Spoorwegen en Stichting De Gezonde Stad.

In Memoriam: Max Wattimena

Op 24 mei bereikte ons het droevige bericht dat Max Wattimena, vrijwilliger en vaste bezoeker van Pelita-activiteiten, is overleden. Onze gedachten gaan uit naar zijn gezin, familie en dierbaren, die dit verlies moeten dragen. Stichting Pelita wenst hen veel sterkte toe. 


Het is maar moeilijk voor te stellen dat Max er niet meer is. Hij was als vrijwilliger van Stichting Pelita voornamelijk te vinden op de Landelijke Molukse Ouderendagen in Barneveld. Zijn taak om alles ordelijk te laten verlopen en bezoekers aan te spreken die nog geen 55 jaar oud waren, dus te jong voor de ouderendag. Hij deed dat met flair en vastberadenheid. Verder zag je hem steevast met zijn fototoestel om zijn nek of in de hand rondlopen voor ontelbare fotoreportages van onze ouderendagen. Zie de prachtige zwart-wit foto, gemaakt door Esther-Clair Sasabone.

 

Max was zeer betrokken bij de doelgroep en met name de Molukse doelgroep. Hij sprak uit ervaring en met passie en had als oudste zoon van een KNIL-militair veel meegemaakt. Zo was hij altijd aanwezig tijdens de Naoorlogse Generatiedagen en sprak ook met staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS over naoorlogse generatievraagstukken. Max zette zich de laatste jaren ook in voor organisaties als Happy Green Island, om het zwerfafval op de Molukken aan banden te leggen. 

 

Dank voor alles Max. We zullen je enorm missen.

(Anneke Ruff). 

Overzicht contactgegevens Sociale Dienstverlening Stichting Pelita

In Pelita Magazine van april staat op de middenpagina's een overzicht van de contactgegevens van alle Masoek Sadja's, Pelita Eettafels en andere bijeenkomsten. Helaas is er een fout geslopen in dit overzicht bij de contactgegevens van de regiocoördinator Noord. In dit document ziet u wel de juiste gegevens. Handig om te bewaren of uit te printen. 

 

Wilt u naar een ontmoetingsbijeenkomst bij u in de regio? Kijk dan in de agenda op onze website.

11 juni: Kopi Kecil Plus over tekenen en schilderen

Er komt weer een Kopi Kecil Krea in Museum Sophiahof in Den Haag, vanaf nu omgedoopt tot Kopi Kecil Plus.

 

De opzet is iets gewijzigd ten opzichte van de voorgaande edities. Er zal namelijk, voordat we zelf aan de slag gaan in de workshop, een korte lezing worden gehouden over het onderwerp.

Op dinsdag 11 juni gaat Kopi Kecil Plus over het tekenen en schilderen van landschappen in voormalig Nederlands-Indië. Op dergelijke schilderijen staan vaak een vulkaan of een berg, sawahs, rivieren, palmbomen, een waringin of de flamboyant. Het werk van een aantal schilders dat op Bali woonde en werkte, brengt op internationale veilingen enorme bedragen op. Eerst vooral van Nederlanders en andere Europeanen, later ook van Indonesiërs. Bijvoorbeeld Raden Sjarief Bustaman Saleh. Hij  paste als eerste de Europese olieverfschilderkunst toe om landschappen te schilderen. Na een korte lezing kunt u zelf aan de slag. In kleur of zwart-wit, groot of klein, acrylverf of houtskool of pastelkrijt? Aan u de keuze. Er zijn verschillende teken- en schildermaterialen aanwezig en u kunt kiezen uit licht en donker papier of canvas.
 

De kosten zijn 5 euro, inclusief materialen. Aanmelden kan bij Desiree Bellaard: d.bellaard@pelita.nl of Cynthia Pietersen cynthia@koo.nl, 06-1975 0309.

20 juni: Presentatie videoleerlijn 'Begripvol Zorgen' in Amersfoort

Ouderen met een achtergrond in Nederlands-Indië ervaren regelmatig dat zorgverleners te weinig kennis hebben over hun historische en culturele achtergronden. ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en Stichting Pelita ontwikkelden de videoleerlijn ‘Begripvol zorgen - Echo’s uit Nederlands-Indië’, waarin met korte films wordt geschetst hoe met zorgvragen van onze doelgroep om te gaan.

 

Op 20 juni bent u van harte uitgenodigd om de presentatie van deze videoleerlijn bij te wonen in Amersfoort. Kijk hier voor het programma en wijze van aanmelding.

29 juni: 20ste editie van de Landelijke Molukse Ouderendag

We zijn ontzettend trots op het feit dat er alweer een 20ste editie is van de Landelijke Molukse Ouderendag in de vertrouwde Veluwehal in Barneveld. Met optredens van onders andere Maurice and Friends, JWT The Soulbrothers en zanggroep Harpa uit de Molukken. Stichting Pelita zal ook voorlichting geven over haar dienstverlening. Toegangsprijs is 10 euro. Kijk hier voor het programmaoverzicht. Tot 29 juni!

Wilt u alvast de sfeer proeven van de Landelijke Molukse Ouderendag. Kijk hier dan naar een impressie van de 19de editie in 2023.

30 juni: Première documentaire Kruisbestuiving 3, Pembauran Sumatra

Er komt alweer een derde deel aan in de reeks documentaires 'Kruisbestuiving'. Gemaakt door ons lid van het Comité van Aanbeveling Frans Leidelmeijer, en filmmaker Bie Muusze. Deze keer laat de documentaire voorbeelden op Sumatra zien van kunst en architectuur waarin Nederland en Indonesië elkaar beïnvloeden. 

 

Voor donateurs is de première gratis. Aan andere bezoekers wordt een kleine bijdrage gevraagd. Kjkt u op de website voor alle informatie over tijden, locatie en wijze van betalen.

Oproep: crowdfunding voor stripboek Ietje Kracht Bron

In Pelita Magazine van februari van dit jaar bespraken we in 'De Boekenhoek' het stripboek 'De Legende van de Vleermuisvechter'. Dit is de Nederlandse vertaling van het Indonesische stripboek 'Legenda Sawung Kampret' van stripmaker Dwi Koendoro.

 

In het najaar willen de makers Jolien en Tom van der Geugten een vervolg uitbrengen, getiteld 'Ietje Kracht Bron'.

 

Om dit deel te kunnen uitgeven is een crowdfunding gestart. Met een donatie vanaf 16 euro ontvangt u het stripboek. Meer doneren kan natuurlijk ook, voor bijvoorbeeld een wandelexcursie over de VOC.

Adriaan van Dis presenteert Zomergasten

Wellicht had u het al gezien, maar we noemen het hier nogmaals: Adriaan van Dis, lid van ons Comité van Aanbeveling, gaat vanaf 21 juli het televisieprogramma Zomergasten presenteren.

 

En dat deed hij al eerder, vanaf 1999 nam hij vier seizoenen voor zijn rekening. Kijk hier naar een fragment uit 2000 waarin auteur Helga Ruebsamen te gast was.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.