Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

Oktober 2023

Speciale aanbieding voor Pelita lezers: 'Meisjes van Katoen'

Daniell Crietee is auteur van het boek 'Meisjes van Katoen'. Wanneer Nettie verliefd wordt op een Japanse militair moet ze kiezen tussen haar hart en haar familie. Als Jette, het jongste zusje van Nettie, vertrekt naar Nederland staan beide vrouwen zoveel jaren later tegenover elkaar in de pijn van een gedeeld verleden en een ongemakkelijke waarheid. 

 

Speciaal voor onze lezers stelde hij een mooie aanbieding samen voor iedereen die het boek bestelt voor 1 december a.s.: Als u het boek bestelt via de link Meisjes van Katoen met de actiecode PELITA, dan vervallen de verzendkosten van € 6,95; krijgt men een exclusieve boekenlegger cadeau; wordt het boek gesigneerd en maakt men kans op een Indische high-tea t.w.v. € 50 bij Meisje in Enschede.

21 oktober: Grote Indonesië Tentoonstelling

Vanaf 21 oktober kunt u in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de Grote Indonesië Tentoonstelling bezoeken. Met de blik van nu vertelt de tentoonstelling over de lange en meeslepende geschiedenis van het grootste eilandenrijk ter wereld met zijn talrijke bewoners en rijke culturen. Van de hoogtijdagen van het legendarische Majapahit-rijk, de koloniale overheersing tegenover de Indonesische onafhankelijkheid en de Tweede Wereldoorlog tot de revolutie en het uitroepen van de republiek door Sukarno, het tijdperk Suharto en het huidige Indonesië met al haar beloftes en uitdagingen. 

 

Er is ook een uitgebreide randprogrammering, onder andere met een lid van ons Comité van Aanbeveling, Reggie Baay. Hij zal een bijizondere rondleiding ontwikkelen over het slavernijverleden in de Oost. 

 

Kijkt u hier voor tickets en openingstijden.

24 oktober: Liefdevolle Plicht voor mantelzorgers in Tilburg

Speciaal voor mantelzorgers in Tilburg organiseren MantelzorgNL en Stichting Pelita op 24 oktober de bijeenkomst Liefdevolle Plicht. Een blik vooruit in Wijkcentrum de Heyhoef in Tilburg. 

 

Liefdevolle Plicht richt zich op passende ondersteuning voor Indische en Molukse mantelzorgers. Wat zijn uw ervaringen? Waar kunt u als (toekomstige) mantelzorger terecht? En hoe kunt u dat ook verder in de gemeente en in uw werk als beroepskracht inzetten? Kom ook en laat u inspireren! www.mantelzorg.nl/liefdevolleplicht.

 

En woont u in Wierden? Noteer dan alvast 1 november in uw agenda, want daar zal een soortgelijke bijeenkomst worden georganiseerd. 

29 oktober: Pelita Literaire Salon

Na de zomerstop gaat de eerstvolgende Pelita Literaire Salon tijdens dit herdenkingsjaar van de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden, over slavernij in Nederlands-Indië. Met Tom van der Geugten, een van de auteurs van de recente publicatie 'Staat en Slavernij. Het Nederlandse slavernijverleden en zijn doorwerking'.

 

Peter van Riel doet na de pauze een kort verslag van zijn bezoek aan de VS voor zijn Indische Podcast, maar waar hij ook over het werk van Pelita mocht spreken op uitnodiging van de University of California. Ook zal de documentaire 'The Amerindo Dream' van Boudie Rijksschroef te zien zijn. 

 

Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.

3 en 17 november: Pelita Naoorlogse Generatiebijeenkomsten in Maastricht en Hengelo

Onze ouders, grootouders en inmiddels ook overgrootouders, maakten in korte tijd veel schokkende gebeurtenissen mee: De Japanse bezetting, de Bersiap, de dekolonisatieoorlog, (gedwongen) migratie en de kille ontvangst in het naoorlogse Nederland zijn daar enkele van. Deze gebeurtenissen kunnen diepe sporen nalaten bij de betrokkenen. Sporen waar vaak over gezwegen werd. Wat betekent dit voor u? Daarover gaan de Pelita Naoorlogse Generatiebijeenkomsten op 3 november in Maastricht en op 17 november in Hengelo. 


Kijk voor het programma en deelname hier.

14 november: Dansen in Kopi Kecil Krea

Vlotte muziek, een groep Indische en Molukse mensen, een dansvloer … en iedereen, jong en oud, danst de poco-poco, ook bekend onder de naam jospan. Iedereen? Nee, niet iedereen kan het. Trek uw dansschoenen aan en komen samen met onze ervaren dansdocent de pasjes leren! 

 

Museum Sophiahof, Den Haag. Van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten: 3 euro. Informatie en inschrijving: Cynthia Pietersen (KOO): cynthia@koo.nl (06-1975 0309) of Stan Hoestlandt (Stichting Pelita): s.hoestlandt@pelita.nl (06-1324 6181).

U maakt nog steeds kans op het Boudewijn de Groot Oeuvreboek

In september verscheen het Boudewijn de Groot Oeuvreboek met meer dan 500 pagina's verhalen over alle liedjes waar hij ooit bij betrokken was. Voor het Pelita Magazine van oktober spraken we uitgebreid met ons lid van het Comité van Aanbeveling. Speciaal voor onze lezers mogen we een exemplaar van het Boudewijn de Groot Oeuvreboek verloten. Stuur een mail voor 1 november naar info@pelita.nl, o.v.v. Boudewijn de Groot.

 

De winnaar krijgt begin november bericht. 

 

Wilt u Pelita Magazine zes keer paar jaar ontvangen? Word dan donateur.

Fototentoonstelling Leven met oorlog - Van overleven naar leven

In het kader van het themajaar Leven met oorlog stelden Simone Berger en Armando Elllo een fototentoonstelling samen die tot 15 januari te zien is bij het Nederlands Veteraneninstituut, onze samenwerkingspartner. 

 

De foto's en teksten laten verschillende gezichten van de oorlogstijd zien, maar ook hoe de huidige generatie vorm geeft aan het oorlogsverleden in hun familieverhaal. 

 

Te bezoeken op maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur. Adres: Willem Van Lanschotlaan 1, Doorn.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.