Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Masoek Sadja's

Zie ons overzicht van Masoek Sadja's in het land.

 

Enkele Masoek Sadja's onderscheiden zich door boeiende lezingen zoals die in Assen, waar 23 november over de spoorwegen in Nederlands-Indië wordt verteld!

Koffietafel en praatgroep Amstelveen afgelast!

De koffietafel annex praatgroep, die Pelita vanaf vrijdag 18 oktober maandelijks in ontmoetingscentrum De Meent te Amstelveen zou organiseren, gaat helaas niet door.

 

Meer informatie via Sylvia Hiert: 06 - 109 91 336 of s.hiert@pelita.nl.

Vrouwen in Verzet - Sophiahof

Tijdens de Maand van de Geschiedenis organiseert Museum Sophiahof in samenwerking met het Moluks Historisch Museum en Indisch Herinneringscentrum op zondag 20 oktober een speciaal programma over de rol van vrouwen in het verzet.

 

Met onder andere filmfragmenten en verhalen over verzetsvrouwen, 'De andere soldaat van Oranje' en verzet om meisjes uit de bordelen van de Japanners te houden.

 

Zie hier.

IndoFILMcafe Nijmegen

Het IndoFILMcafe draait 23 oktober in het kader van De Week van de Koloniale Geschiedenis de Indonesische speelfilm Nyai, a woman from Java.

 

Engels ondertiteld.

 

Met een inleiding en nabespreking door Hans van den Akker, conservator van museum Bronbeek.

Gratis workshop 'Levensverhaal schrijven'

Zondagavond 27 oktober staat Vilan van de Loo voor u klaar voor een gratis workshop Levensverhaal schrijven!

 

Zie hier.

Nieuwsbrief van de stichting Hulswit-Fermont-Cuypers

Heeft u interesse in het oktober-nummer van de nieuwsbrief van de stichting Hulswit-Fermont-Cuypers, bijvoorbeeld over architectuur in Soerabaja?

 

Klik dan hier.

De Toorop Dynastie

Tot en met 26 januari kunt u  in het Stedelijk Museum Alkmaar naar de tentoonstelling De Toorop Dynastie, met werk van Jan Toorop, dochter Charley Toorop en kleinzoon Edgar Fernhout.

 

En als u toch in het noorden zit, rij dan door naar Hoorn voor de unieke 35 minuten durende virtual realityshow Batavia 1627 in het Westfries Museum (wel reserveren!).

Lezing Bersiap Geldermalsen

In het kader van de Maand van de Geschiedenis houdt oud-raadslid Marco Hol op 31 oktober een lezing over de Bersiap aan de hand van documenten van Jack Boer.

 

Dit doet hij in de bibliotheek van Geldermalsen, Rijksstraatweg 64 003, 4191 SG Geldermalsen.

Bijeenkomst Pelita Naoorlogse Generaties

Zaterdag 2 november in de Sophiahof te Den Haag staat tijdens onze bijeenkomst voor naoorlogse generaties de documentaire Mijn familie in tijden van oorlog centraal.

 

Hoe familie van filmmaker Chris de Ceuninck van Capelle de Japanse bezetting, Bersiap en gedwongen migratie onderging evenals de gevolgen hiervan.

 

Als inleiding vertelt hij waarom deze documentaire er per se moest komen. 

's Middags is er een mini-workshop in samenwerking met Chris.

 

Zie de uitnodiging.

Aanbevolen: Senang!

Kijk ons in de ogen en wat zie je? De nieuwe pinda of de aardappelkop?

Dubbelbloedduo Nynke Heeg en Klemens Patijn speelt met zijn roots.

 

Met het verhaal van hun Indische ouders en grootouders die met zo’n tweehonderdduizend andere vluchtelingen in de jaren vijftig een koud welkom kregen in Nederland. Die 12.000 km verderop ‘thuis’ mochten komen in een moederland dat zij alleen kenden uit de boekjes. Een groep niet allochtoon en niet autochtoon, met een flink vermogen om stilzwijgend op te gaan in de Nederlandse samenleving.

 

Zie de voorstelling Senang, dit najaar in het hele land!

Java Post

De onvolprezen Java Post biedt weer tal van boeiende historische onderwerpen als zout, guerilla, Dossier Indie, Pinda, verjaring, studiebeursverzekeringen, niet-Indisch, blackface, Tjiandjoer, Gouden Koets en Gouden Eeuw!

PELITA

Indische Eettafels

Als u zin heeft om af en toe met anderen uit Indië te genieten van een heerlijke Indische maaltijd, kom dan naar onze Indische Eettafels!

 

Deze organiseren we in het hele land. Zie ons overzicht.

Week van de Koloniale Geschiedenis Bronbeek

Op 20 oktober begint op Bronbeek de Week van de Koloniale Geschiedenis.

 

Zie het programma.

Het Verhaal van de Molukken in Wageningen

Op zondag 27 oktober 2019 van 14.00 tot 18.00 uur organiseert het Indische/Molukse verpleeghuis Rumah Kita te Wageningen voor familie, medewerkers en andere belangstellenden een Culturele middag met als thema 'Het Verhaal van de Molukken'. 

 

Met als spreker Ron Habiboe en een optreden van de Tifa Totobuanggroep Kawan-Kawan.

 

Aansluitend is er een gezamenlijke maaltijd met gerechten uit de Molukken. 

Het adres van Rumah Kita is: Plein 15 Augustus 1, 6708 AL Wageningen.

Dossier Indië

Met Dossier Indië toont het Wereldmuseum te Rotterdam de geschiedenis van het gekoloniseerde Indonesië.

 

Acteur en fotograaf Thom Hoffman selecteerde als gastconservator uit de beeldarchieven van diverse erfgoedinstellingen en collecties maar liefst 300 foto’s. Samen met film en persoonlijke verhalen tonen ze een realistisch beeld van de koloniale periode tussen 1840 en 1949. 

Ellen Deckwitz

Waarom wist haar moeder niets van de oorlog, maar kreeg zij als kleinkind alles te horen, tot in de gruwelijkste details? In haar nieuwe bundel ontdekt dichter Ellen Deckwitz ( 37 ) hoe verdriet generatie na generatie kan doorwerken.

 

Zie haar interview met de Volkskrant van maandag 23 september 2019 en het NRC-interview van 28 september.

 

En luister naar haar radio-interview met Gijs Groenteman in Kunststof.

Jan Ruff O'Herne

In de Volkskrant stond dit artikel naar aanleiding van de dood van Jan Ruff O'Herne, die zich haar leven lang inzette voor het lot van Troostmeisjes.

Molukse maaltijd aan het spoor

Foodvlogger Mooncake reist graag met de trein. Frikandelbroodjes, oneetbare salades: het culinaire aanbod op stations laat nogal eens te wensen over.

 

Maar niet in Vlissingen bij restaurant Havendorp, daar serveren ze de Molukse keuken. En dat is zeldzaam in Nederland, zo stelt de presentatrice van de Volkskrant. ‘Molukse maaltijd aan het spoor’, luidt de koptekst over het restaurant in Zeeland.

 

Mooncake krijgt een warme kom papeda om het uit te proberen. Zo krijgt ze uitleg over nasi kuning (gele rijst), en slurpt ze papeda. Het basisvoedsel van de Molukkers en Papoea’s. In het filmpje is te zien hoe ze ervan geniet. Papeda is een aanrader!

Hoe schrijf je heimelijk een brief?

In de Groene Amsterdammer beschreef Anne-Ruth Wertheim hoe haar moeder haar man duidelijk, maar heimelijk, wilde maken dat ze met de kinderen naar het joodse kamp Tangerang was overgeplaatst.

 

Lees hier.

De Houtman, best fout man?

Vanaf 9 november houdt het Stedelijk Museum van Alkmaar een tentoonstelling over Frederik De Houtman, gouverneur over de Molukken tijdens de slachtpartij van 1621 op Banda. 

 

Centraal in deze tentoonstelling staat de vraag hoe we ons tot het verleden moeten of kunnen verhouden.

Reclamevormgever, illustrator en cartoonist Arnold van der Hoeven

Zondagmiddag 10 november ontvangt Yvonne Groeneveld in haar show Bij Eugenie in de Keuken Arnold van der Hoeven.

 

Bij u is Arnold van der Hoeven vast bekend via zijn reclamewerk voor Mercedes, Douwe Egberts, Heineken, Volkswagen, Rijkswaterstaat, de Universiteit van Wageningen of door zijn cartoons, illustraties en futuristische schetsen.

En dat Doña & de Gado's voor de muzikale touch zorgen, belooft deze middag in het Werftheater te Utrecht nog heuglijker te maken!

Speellijst Tolk van Java

Vanaf komende maand kunt u naar de theatervoorstelling van De Tolk van Java. Hier ziet u een impressie. 

En hier de speellijst.

Agenda Museum Sophiahof

Zie hier de agenda van Museum Sophiahof in Den Haag.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.