Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Masoek Sadja's

Hier vindt u ons overzicht van komende Masoek Sadja's in het land zoals die van 13 oktober in Hilversum, die dan als Familiedag fungeert en gratis toegankelijk is!

Dé INOG Inloopdag

Op zaterdag 7 september start Dé INOG in het Klokhuis te Amersfoort weer met de eerste inloopdag van het seizoen. 

 

Deze keer met als gasten Shirley Rigault, auteur van het boek Ochtendpost, en wandelcoach Wulan Dumatubun

 

Zie de flyer.

Bij Eugenie in de Keuken

Zondagmiddag 8 september ontvangt Yvonne Groeneveld in haar Werftheater te Utrecht jazzzangeres en presentator Monique Rappa evenals het trio Burning Oud.

 

Dit doet ze tijdens haar show Bij Eugenie in de Keuken!

 

Zie het persbericht.

Aanspraak

In het September-nummer van Aanspraak, het magazine van de SVB en PUR voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen, staan interessante artikelen over Indië.

 

Onder meer interviews met Sjoerd en Corrie van Leyden over Tjihapit en Tjimahi, met Richard Ceuleers over Glodok en met Louis Harmanus over zijn internering in republikeinse kampen.

 

Tevens een artikel over de opening van Nationaal Museum Sophiahof.

 

Hier vindt u de integrale versie.

Bijeenkomst naoorlogse generaties

Op zondag 22 september houdt de PNG (Pelita Naoorlogse Generaties) weer een bijeenkomst. Niet meer in Baarn, maar voortaan in de Sophiahof in Den Haag.

 

Spreker is Fedia Jacobs (1956), die sinds 1987 werkt als psychiater voor het Sinai Centrum, gespecialiseerd in de behandeling van slachtoffers van ‘man-made disaster’ en hun naasten of nakomelingen. In de loop van de jaren ontmoette hij onder hen ook velen met een Indische achtergrond. en schreef onder meer de boeken Pijnlijke Verrijking en Van daar naar nu.

 

Zie het programma.

Ooievaarsschip HMS Atlantis

Bent u misschien in 1950 in Nederland aangekomen met het "ooievaarsschip" de HMS Atlantis?

 

Hier vindt u journaalbeelden op Youtube.

Kennis & Kunde op tournee: Nijmegen

Stichting Pelita verzamelt momenteel Indisch spelmateriaal voor een databank waarmee dit toegankelijk wordt voor gebruik in de contextgebonden zorg aan Indische en Molukse ouderen.

 

Het gaat daarbij om nieuw en oud materiaal. Gelukkig zijn nog veel oude spelletjes bewaard gebleven. Pelita komt graag in contact met mensen die iets willen afstaan of uitlenen. Op 22 september krijgt u daartoe in Nijmegen de kans.

 

Die dag laat kunsthistorica Patty Bouma in de kapel van het OBG zien hoe vier Indische kwartetspellen verschillende en veranderende herinneringen aan Nederlands-Indië oproepen. Eén kwartetspel is zelfs gemaakt in een Japans interneringskamp.

 

Heeft u een spelletje of weet u waar dit te vinden is? Meldt u dit dan vooraf via steunpuntnijmegen@pelita.nl

 

Ook ander materiaal dat geschikt lijkt voor dit doel is welkom. Het hoeft beslist niet antiquarisch of zeldzaam te zijn. Ook nieuw spelmateriaal, of spelmethodes zijn welkom. Voorwaarde is wel dat het uitleenbaar is.

 

Behalve Patty Bouma zal ook Marijke Roukens een presentatie geven Zij belicht het werk van de kunstenaar Menno van Meeteren Brouwer. Van 1910 tot 1923 maakte hij furore in Indië met zijn (spot)prenten in kranten en tijdschriften en daarna in Nederland tot 1960 als illustrator van Indische boeken, reclameposters en schoolplaten.

 

Wanneer: zondag 22 september 2019, aanvang 13:30 uur

Waar: Kapel OBG, Professor Cornelissenstraat 2 Nijmegen

Entreeprijs: 7,50 euro (inclusief koffie en Indische lekkernij)

Informatie: 06 1352 30 93 of steunpuntnijmegen@pelita.nl

Dossier Indië, Wereldmuseum Rotterdam

Acteur en fotograaf Thom Hoffman selecteerde voor het Wereldmuseum Rotterdam uit de beeldarchieven van meer dan twintig erfgoedinstellingen en collecties maar liefst 300 foto’s die in de tentoonstelling Dossier Indië te zien zijn vanaf 1 oktober 2019.

 

Naast foto’s laten film en persoonlijke verhalen een realistisch beeld zien van de laatste honderd jaar van de koloniale periode, tussen 1840 en 1949.

Java Post

In de Java Post vindt onder meer artikelen over het achtererf, over de lezing van Hans van den Akker voor de collegedag, over Boven-Digoel, de Bondowoso-affaire en over de mazelen op de MS 'Nieuw Amsterdam'.

PELITA

Indische Eettafels

Zin in een Indische maaltijd gezamenlijk met anderen van uw leeftijd en een Nederlands-Indische of Molukse achtergrond? Zie dan hier ons overzicht van Indische Eettafels in het land!

Sinti en Roma

Misschien vindt u het vreemd om op onze homepage opeens Stichting Pelita in verband te zien met Sinti en Roma.

 

Dit komt omdat het Ministerie van VWS ons al enige tijd opdracht gaf om bij te dragen aan de uitvoering van haar Beleidskader Participatie & Emancipatie voor de Sinti en Roma. 

Documentaire 'Hawaï mijn lief' in het Klokhuis

Woensdag 11 september vertelt Boudie Rijkschroeff tijdens de Koempoelan in het Klokhuis Den Haag over zijn film 'Hawaï mijn lief'.

Een korte geschiedenis over de Hawaïan muziek in Nederland.

Steunpunt Eindhoven is verhuisd!

Sinds 29 augustus zit het Steunpunt van Pelita Eindhoven op Stadshof Hemelryck, Hemelrijken 292, 5612 WS Eindhoven.

 

Om een afspraak te maken kunt u bellen met Kees Schepel, tel. 06 - 135 21 570, of met Sylvia Huisman, tel. 06 - 135 17 056.

Collegedag Koloniale Geschiedenis

Op vrijdag 13 september organiseert het Historisch Nieuwsblad op landgoed Bronbeek te Arnhem haar collegedag over koloniale geschiedenis.

 

Hans van den Akker zal dan ingaan op het militaire verleden van Nederlands-Indië.

Molukse inspiratiemiddag 'Kook, zing, vertel en verbind'

Voor de derde keer nodigt de Vereniging van Kumpulans in Nederland i.s.m. het Moluks Historisch Museum Molukkers uit om deel te nemen aan een inspiratiemiddag.

 

Deze keer om samen op zoek te gaan naar verbinding. Wat verbindt de verschillende generaties, de Molukse gemeenschap en de samenleving om ons heen? Zijn het de verhalen, gezongen en verteld, onder het genot van maaltijden die aan oma doen denken of die we een twist hebben gegeven? Welke rol kunnen kumpulans bij het zoeken naar verbinding spelen? Kook, zing, vertel en ontdek of dit de ingrediënten zijn die leiden tot meer ontmoeting, meer ‘lain lihat lain’.

 

Zaterdag 14 september, 14.00-18.30 uur in Museum Sophiahof, Den Haag.

Zie het programma. Reserveren is noodzakelijk. 

Indische rondvaart 14 september afgelast

Door persoonlijke omstandigheden is de Indische rondvaart Gordel van Smaragd van 14 september afgelast.

 

Waarschijnlijk volgt er in oktober een extra tocht, maar hiervan is de datum nog niet bekend. Houd daarom de website in de gaten.

Pinda

Op 18 september verschijnt de Pinda.

In tegenstelling tot de Linda blijft deze 160 pagina's tellende glossy eenmalig, dus uniek!

 

U kent hem nu al bestellen.

 

Voor een indruk van de eerste pagina's, zie hier.

De kracht van ontmoeting, Molukkers in Den Haag

Zondag 22 september is historisch onderzoeker en schrijver Ron Habiboe te gast in de Remonstrantse Kerk Den Haag. Die dag is het thema van de dienst namelijk: Molukkers in Den Haag.

 

Tevens treedt het Molukse koor Intan dan Permata op.

 

De dienst begint om 10:30 uur.

 

Het adres van de Remonstrantse Kerk is: Laan van Meerdervoort 955, Den Haag

Koffietafel en praatgroep Amstelveen

Het duurt nog een tijdje, maar vanaf vrijdag 18 oktober organiseert Pelita in Amstelveen maandelijks een Indische koffietafel en/of praatgroep.

 

Deze vindt plaats in ontmoetingscentrum De Meent en is bedoeld voor ongeveer tien Indische en Molukse senioren.

 

U kunt zich nog opgeven!

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.