Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Masoek Sadja's

Zie ons overzicht aan Masoek Sadja's in het land, c.q. onze bijeenkomsten voor senioren uit voormalig Nederlands-Indië en iedereen met een warme band met Insulinde.

 

U kunt daar niet alleen genieten van de live-muziek (dansje wagen?), verkochte Indische hapjes en onderonsjes met elkaar, maar ook informatie vinden over dienstverlening van Pelita.

 

Enkele Masoek Sadja's bieden tijdens hun laatste versie voor de zomervakantie iets speciaals zoals de jaarlijkse barbecue in Amstelveen of de Indonesische dansen in Zwolle.

Programma Tong Tong Fair

Hier vindt u het programma van de Tong Tong Fair, waar we tot 2 juni met onze stand staan!

Senang

Grijp uw kans om de muzikale voorstelling Senang van aanstaande zaterdag 25 mei op de TTF te zien of anders tijdens het Karavaan Festival van 7 t/m 10 juni in Bergen! Of koop alvast kaarten voor de reprise hiervan in het najaar in het hele land.

 

In Senang maakt dubbelbloedduo Nynke Heeg en Klemens Patijn korte metten met een Indische geschiedenis die onzichtbaar in hun genen ligt opgeslagen.

 

In deze voorstelling zwijgt generatie drie niet langer maar vraagt, poert en confronteert. Krachtig en kwetsbaar. Een complexe problematiek zo helder neergezet!

 

Geregisseerd door Jos van Kan die vaker de verschillen tussen Azië en het westen op scherp wist te zetten.

Aanspraak

Zie het juni-nummer van Aanspraak, c.q. het periodieke blad van de SVB.

 

In dit nummer vindt u onder meer een interview met Charlotte Langeraar, die als kind haar internering in Tjihapit en Ambarawa 6 overleefde.

 

Cornelis Vrolijk vertelt hoe hij kamikaze-aanvallen bij Okinawa overleefde.

Koloniale banden - Dag van het kasteel

Tijdens de Dag van het kasteel op 10 juni wordt op zeven buitenplaatsen in het land stilgestaan bij hun koloniale band, bijvoorbeeld op landgoed Singraven in het Twente dat kon worden aangelegd dankzij de pellerij van rijst uit Java.

Zie het programma Koloniale banden.

Nieuwsbrief IGV

Hier vindt u de nieuwsbrief van de Indische Genealogische Vereniging.

 

Behalve over haar activiteiten tijdens de Tong Tong Fair vindt u bijvoorbeeld de aankondiging van haar Indische Roots Expertisedag op 28 september of een oproep voor een zoektocht naar de familiegeschiedenis van een Indische familie.

Pasar Rumah Kita Wageningen

Zaterdag 15 juni van 10.00 tot 18.00 uur houdt verpleeghuis Rumah Kita weer de jaarlijkse Pasar Malam,

 

Voortaan bekend onder de nieuwe naam Pasar Rumah Kita!

 

Zie ook deze informatie.

 

Adres Rumah Kita: Plein 15 Augustus 1 in Wageningen.

Mengelmoes, opgroeien in een gemengd Moluks-Nederlands gezin

Op zaterdag 22 juni gaat Rocky Tuhuteru in gesprek met Elvira Nanariain over opgroeien in een gemengd Moluks-Nederlands gezin.

 

Dit, ondermeer naar aanleiding van haar boek Mengelmoes.

 

Dit gesprek vormt onderdeel van onze PNG-bijeenkomst voor naoorlogse generaties in Baarn.

 

Hier vindt u meer informatie.

De heerlijke jaren '50

In deze aflevering van De heerlijke jaren '50 staan de documentairemakers ook stil bij de komst van repatrianten in Den Haag!

PELITA

Indische Eettafels

Indien u voor de zomervakantie nog even de gezellige, vertrouwde smaak van onze Indische Eettafels wilt opsnuiven, zie dan dit overzicht.

 

Zorg er wel voor dat u tijdig reserveert!

 

Selamat makan!

De stand van Pelita

Tijdens de Tong Tong Fair staan we in onze stand niet alleen voor u klaar om u wegwiijs te maken in de wetten voor oorlogsgetroffenen of in ons aanbod aan Masoek Sadja's, Indische Eettafels, Molukse Ouderendagen of andere bijeenkomsten.

 

We geven nu ook voorlichting over onze contextgebonden en cultuurspecifieke benadering, over onze cliëntondersteuning, Gotong Royong-projecten en bijeenkomsten voor naoorlogse generaties.

 

Bovendien kunt u bij ons terecht voor vragen over ons Djalan Pienter-project.

 

Zie alvast onze folders, die u ook in onze stand vindt. Deze staat in de grote tent, standnummer 1611.

 

Let wel: op 28 mei staken de spoorwegen evenals veel streek- en stadsbussen. Zorg dus voor een alternatief!

De vergeten vrouw, Amersfoort

Wilma Luyke (Indisch, 1959, gesprekstherapeut en counselor) houdt op zaterdag 1 juni bij déINOG in het Klokhuis te Amersfoort een lezing met als thema “De Vergeten Vrouw”.

 

Met name de Indische vrouw heeft als gevolg van oorlogservaringen, emigratie en cultuurverschillen traumatische ervaringen meegemaakt die in de eerste en tweede generatie Indische vrouwen nog steeds hun uitwerking hebben en waarover niet expliciet verteld wordt.

 

Zie hier de details.

 

Hier vindt u nog een belangrijke oproep van haar evenals een vragenlijst.

Indisch Palet, Westfries Museum Hoorn

Tot 9 juni kunt u nog In het Westfries Museum te Hoorn naar de tentoonstelling Indisch Palet, met zo’n veertig werken van toonaangevende kunstenaars die zich lieten inspireren door de natuur, cultuur en mensen in de Indische archipel.

 

Schijnt een geweldige tentoonstelling te zijn.

 

(Zhang Din, Danser in de Kraton)

IndoFILMcafe Nijmegen

Op zondag 9 juni om 19.30 uur vertoont het IndoFILMcafé in Lux-Nijmegen de Nederlandse documentaire JAJI – Lotgenoten uit 2016 van Jeffrey Salimin en productieteam DOCU 125.

 

De makers van de film komen ook om toelichting te geven en vragen te beantwoorden.

Uit het Oog

Kende u of hebt u ooit verhalen gehoord over George Beer of Truitje (Geertruida) Lopes Cardozo? In Uit het Oog vindt u oproepen naar hen.

 

Mocht u zelf op zoek zijn naar vroegere bekenden, nodigen wij u van harte uit om uw oproep op onze website te plaatsen.

Indische rondvaart Gordel van Smaragd

Zondag 23 juni leidt Frans Leidelmeijer weer de 2½ uur durende rondvaart langs Indische plekken in de Amsterdamse grachtengordel.

 

Zie de website.

Nationaal Museum Sophiahof - Van Indië tot nu

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent donderdagochtend 27 juni 2019 het ‘Nationaal Museum Sophiahof – van Indië tot nu’ in Den Haag.

 

Het kennis-, cultuur- en ontmoetingscentrum stelt zich ten doel een verbindende rol te vervullen door een groot publiek en nieuwe generaties kennis te laten maken met het gedeelde verleden én heden van Nederland en voormalig Nederlands-Indië.

 

De geschiedenis en cultuur van de Indische en Molukse gemeenschappen in Nederland staan hierbij centraal.

 

Aldus de website van het Koninklijk Huis.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.