Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Indische Eettafels Pelita

Nu de zomer weer bijna voorbij is, kunt u weer aanschuiven aan Pelita's Indische eettafels in het land zoals op 9 september in Amstelveen, 11 september in Bussum, 18 september in Ugchelen of 25 september in Amersfoort. U moet natuurlijk wel eerst reserveren!

 

Hier vindt u de lijst met meer informatie over onze Indische Eettafels.

Bij Eugenie in de Salon

Zondagmiddag 11 september ontvangt Yvonne Groeneveld tijdens haar vermaarde Bij Eugenie in de Salon onze directeur Harriet Ferdinandus, die ze op prikkelende wijze over Pelita interviewt.

 

Verder voelt ze Kundalini yoga-leraar Armand Mensingh aan de tand en komt er een mystery guest...

 

De salon begint om 14:30 uur in het Werftheater te Utrecht.

 

Houd er rekening dat dit theater - vanwege de steile trap naar de kade - niet goed bereikbaar is indien u slecht ter been bent!

Pa van der Steur in Het Klokhuis

Rob van der Steur vertelt tijdens de Kumpulan Klokhuis op 14 september in Den Haag over zijn dierbare en bekende familielid Pa Johannus van der Steur.

 

Hij neemt dan ook het boek mee, dat Vilan van de Loo over Pa van der Steur schreef.

 

Voorafgaand treden de danseressen van INADANCE voor u op.

 

Hier vindt u meer informatie.

Junyo Maru

Op 18 september 1944 zonk de Junyo Maru nadat het door een Britse onderzeeboot was getorpedeerd en werd dit met ongeveer 5600 slachtoffers een van de grootste scheepsrampen ooit.

 

Hier vindt u de lijst met de 1382 Nederlandse, Amerikaanse en Australische slachtoffers. De ruim 4 duizend verdronken romusha’s staan er niet bij.

Slachtoffers van Japanse zeetransporten

De SHSJZ houdt dit jaar op 10 september haar herdenking te Bronbeek. Naast Gerdi Verbeet houden Sandra Reemer en Nicole Bruininga dan een toespraak. Zie hier.

Plesiran Tempo Doeloe #2 in Arnhem

Zondagmiddag 11 september geven Nathalie Smoor en Nina Boas in het Ruruhuis te Arnhem weer hun prachtige performance Plesiran Tempo Doeloe #2.

 

Hier vindt u meer informatie.

 

Het Ruruhuis zit op: Molenplaats, Zijpendaalseweg 24-a, 6814 CL  Arnhem 

Het Sumatra van Bloem

Marion Bloem - lid van ons Comité van Aanbeveling - gaf voor het programma 'Nooit meer slapen' een interview over haar boek Het Sumatra van Bloem, dat ze samen met haar man Ivan Wolffers schreef. Hier kun u dit nog beluisteren vanaf 1:26:41 uur.

Nederlands Fotomuseum Rotterdam

Tot 30 oktober hangt in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam het project Prisoner of war, a point of view van Lion van den Brand. Hij is met dit werk een van de vijf genomineerden voor het Steenbergen Stipendium, de landelijke prijs voor het beste fotografische afstudeerwerk.

 

Zijn project gaat over de krijgsgevangenschap van zijn grootvader aan de Birmaspoorlijn en de invloed hiervan op diens familie. Door de bijzondere opstelling van dit project lijkt het alsof men zelf  midden in de film zit.

 

Hier vindt u het juryrapport.


Er is ook een publieksprijs. Van 3 september t/m 9 oktober kunt u op hem stemmen, zowel op zaal als op de Facebookpagina van het museum.

Java Post

In de Java Post vindt u weer prachtige historische artikelen!

PELITA

Masoek Sadja's

Ook is Pelita weer begonnen met haar Masoek Sadja's. Zo is er op 9 september een Masoek Sadja in Eindhoven, waar u zich dan kunt laten voorlichten over podotherapie, dansen op muziek van Manno Böck of smullen van de catering door Toko Senang.

 

Op 10 september zijn er Masoek Sadja's in Amersfoort en Leeuwarden, en op 11 september in Breda.

 

Hier vindt u de lijst met andere Masoek Sadja's en nadere informatie.

Wie was Jet?

In de Java Post staat een oproep van Joost van Bodegom in verband met zijn zoektocht naar Jet, c.q. de eigenaresse van het poëzie-/vriendinnenalbum uit de vrouwenkampen Tjihapit en Adek.

 

Wie helpt hem?

 

Zie hier.

Masoek Sadja Plus in Zwolle

In Zwolle organiseert Pelita op 17 september een speciale Masoek Sadja, bedoeld om ook familie en vrienden mee te nemen. Kinderen tot twaalf jaar hebben bijvoorbeeld gratis toegang en zullen zeker genieten van Ricky Risolles en de dansgroep Bunga Rosi.

Natuurlijk kunt ook zelf dansen, op muziek van Dance On.

 

Bovendien is daar die dag spreekuur over de oorlogswetten Wuv, Wubo en AOR.

 

Hier vindt u meer details.

Kruisbestuiving Nederland en Indië in de Amsterdamse School

Zaterdag 10 september om 19:00 uur houdt Frans Leidelmeijer - lid van ons Comité van Aanbeveling - een lezing over de Amsterdamse School, met name over de kruisbestuiving tussen Nederland en Indië. Dit doet hij in het kader van de Open Monumentendag.

 

De lezing vindt plaats in De Bazel, het voormalige hoofdkantoor van de Nederlandse Handel Maatschappij. 

 

Zie hier.

 

De toegang is gratis, maar kom op tijd want vol=vol!

Twijfelindo's

Tot 7 oktober kunt u in het stadhuis van Amsterdam naar de tentoonstelling Twijfelindo's, twaalf portretten van 3e of 4e generatie Indo's van wie hun Indische roots nog net te zien zijn.

Prachtige portretten van fotograaf Armando Ello!

 

Hier vindt u het persbericht over de tentoonstelling en hier Ello's website.

 

In zijn boek staan trouwens bijna 300 Indo's geportretteerd.

De koloniale architectuur van Charles & Richard Schoemaker

Op 1 oktober opent Museum Bronbeek de tentoonstelling De koloniale architectuur van Charles & Richard Schoemaker.

 

Charles en Richard zijn zeer opmerkelijke broers! Niet alleen vanwege Villa Isola en hun andere ontwerpen in Indië, Nederland en Curaçao, maar ook vanwege Richards verzetswerk tegen de Duitsers en Charles bekering tot de Islam en vriendschap met Soekarno. Vlak voor zijn dood werd Charles toch weer katholiek.

Elvis Never Left The Building

Het spectaculaire tribuut aan Elvis Presley door Frederique Spigt en Annet Malherbe is momenteel in reprise! Hier vindt u de speellijst.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.