Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

Februari 2024

Begripvol Zorgen - Echo’s uit Nederlands-Indië

Ouderen met een achtergrond in Nederlands-Indië ervaren regelmatig dat zorgverleners te weinig kennis hebben over hun historische en culturele achtergronden. Wat weer van invloed is op de kwaliteit van de zorgverlening omdat uitingen en gedrag onvoldoende worden herkend. Met name daar waar trauma’s uit de Tweede Wereldoorlog op hogere leeftijd of bij dementie als heftiger ervaren worden. ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en Stichting Pelita ontwikkelden de vijfdelige videoleerlijn ‘Begripvol zorgen - Echo’s uit Nederlands-Indië’, waarin met korte films wordt geschetst hoe met deze zorgvragen om te gaan.

 

U kunt hier meer informatie vinden en de videoleerlijn kostenloos volgen.

27 februari: Presentatie videoleerlijn Begripvol Zorgen in Den Helder

Woont u in Den Helder en omgeving en wilt u als zorgprofessional beter aansluiten op de wensen en behoeften van ouderen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië en Indonesië? Of bent u op een andere manier betrokken bij de zorg voor deze ouderen? Op 27 februari a.s. bent u van harte uitgenodigd om de feestelijke lancering van onze videoleerlijn 'Begripvol Zorgen' bij te wonen in MFC ‘t Wijkhuis in Den Helder.

 

De presentatie vindt plaats voorafgaand aan de Masoek Sadja Den Helder. Ook daar bent u van harte welkom.

 

Kijk hier voor het hele programma en wijze van aanmelding.

Pelita Lotgenotenbijeenkomsten in maart en april

Wilt u mensen van de naoorlogse generatie ontmoeten en spreken die een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië met u delen? Stichting Pelita organiseert in de maanden maart en april een serie ontmoetingsbijeenkomsten overal in Nederland. Deze keer kleinschalig met hooguit 10 tot 12 deelnemers, waarbij ontmoeting en het delen van persoonlijke verhalen de basis vormen. De bijeenkomsten worden door twee medewerkers van Stichting Pelita begeleid.

 

Kijkt u hier voor een bijeenkomst bij u in de regio.

Vrijwilligers gezocht voor ondersteuning bij dementie

In 2024 besteedt Stichting Pelita veel aandacht aan dementie bij onze doelgroepen en de gevolgen daarvan voor zorg en mantelzorgers. Het programma 'Pelita Ondersteuning Dementie' is op zoek naar vrijwilligers die hier iets in willen betekenen. 

 

In Pelita Magazine van februari staat uitgebreid beschreven wat het programma inhoudt en hoe u vrijwilliger kunt worden. 

 

Wilt u Pelita Magazine eens per twee maanden in de brievenbus ontvangen? Word donateur voor 25 euro per jaar. 

Indische Eettafel Spijkenisse in de krant

Het Algemeen Dagblad plaatste een mooi artikel over de Pelita Indische Eettafel in Spijkenisse op 2 maart a.s.

 

Met onder andere vrijwilliger Ahrend Siebelhoff aan het woord. Over het werk van Pelita en zijn persoonlijke betrokkenheid. Lees het artikel hier

 

Wilt u ook een Indische Eettafel bij u in de buurt bezoeken of een Masoek Sadja? Onze agenda staat weer helemaal vol voor de komende maanden.

Uit het Oog: Wie kent Julia Lekawael, Wim Kipuw en Anis de Lima?

Trudie-Marie Bouwer, 'Riet', (75) is op zoek naar Julia Lekawael, Wim Kipuw en Anis de Lima. Zij heeft samen met hen haar jeugd doorgebracht in ofwel klooster Glanerbrug, een Molukse opvang vlakbij Enschede (in de periode van 1950-1953), ofwel in woonoord 'Wilgenhof' of 'Wilgenoord' te Oostburg in Zeeland, eveneens een Molukse opvang (in de periode van 1954 tot 1963). Haar vader was beheerder van deze opvang. 

 

Mevrouw wil graag herinneringen ophalen en is erg benieuwd hoe het met hen gaat. Weet u wie deze mensen zijn of weet u hoe zij met hen in contact kan komen? Stuurt u haar dan een mail: keesenruut@live.nl.

25 februari: Pelita Literaire Salon Nijmegen

Tijdens deze salon in Nijmegen zijn te gast: 

 

Elias Rinsampessy. Auteur van ‘Echte Molukkers slurpen papeda. De dynamiek van Molukse sociale en culturele symbolen in Nederland’.

 

En Marijke Roukens. Auteur van ‘De ware Jacob, een ontdekkingsreis door Nederlands-Indië, Australië en Nederland in 350 geheime brieven van een KNIL-vlieger en zijn vrouw, 1920-2010'.

 

Aanvang: 13:00 uur-einde 16:00 uur
Entree: 10 euro
Locatie: Oud Burgeren Gasthuis, Professor Cornelissenstraat 2, 6524 PJ Nijmegen

 

Kiijk hier voor het volledige programma en wijze van aanmelding.

9 maart: Vrouwenkracht toen en nu in Nederland en Indonesië

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart organiseert het Indisch Herinneringscentrum een bijeenkomst in de Openbare Bibliotheek Amsterdam over de vrouwenbeweging in voormalig Nederlands-Indië, Nederland en Indonesië. Welke invloedrijke figuren waren daarbij betrokken? Hoe relevant zijn deze bewegingen uit het verleden in het heden en wat betekent women empowerment voor vrouwen van nu?

 

Onder andere met Julia Jouwe, lid van ons Comité van Aanbeveling. Kijkt u voor kaarten hier

12 maart: Kopi Kecil Krea 'Glas in Lood'

In de Haagse architectuur zijn sporen van voormalig Nederlands-Indië te vinden in gebouwen met een Indisch verleden of decoraties uit de periode 1853-1945. Bijvoorbeeld Indische motieven in glas-in-loodramen. Wij gaan de techniek van glas-in-lood nabootsen tijdens deze gezellige en creatieve workshop. Er zijn materialen aanwezig. Mocht u zelf een voorwerp van glas hebben dat u van glas in lood wilt voorzien, aarzel niet om het mee te brengen. 


Museum Sophiahof, Den Haag. Van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten: 3 euro. Informatie en inschrijving: Cynthia Pietersen (KOO): cynthia@koo.nl (06-1975 0309) of Stan Hoestlandt (Stichting Pelita): s.hoestlandt@pelita.nl (06-1324 6181).

16 maart: Documentaire Selling a Colonial War in Museum Sophiahof

De veelvuldig bekroonde documentaire Indië Verloren – Selling a Colonial War wordt op 16 maart 2024 exclusief vertoond in Museum Sophiahof in Den Haag. Het speciale programma, inclusief gesprekken met de maker In-Soo Radstake, is samengesteld door het Indisch Herinneringscentrum en Stichting Pelita. 


De documentaire biedt veel nieuwe perspectieven op ons gedeelde verleden. Wat betekent dit voor het persoonlijke familieverhaal van mensen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië en Indonesië? Wat betekenen de termen kolonisator en gekoloniseerde nog? En welke gevolgen heeft dit voor de manier waarop je je identiteit omschrijft? 

 

Na afloop van de film is er een gesprek met de maker en met elkaar over deze thema’s, o.l.v. Rocky Tuhuteru. Er is ook begeleiding van Stichting Pelita aanwezig voor als u meer persoonlijke vragen en emoties individueel wilt bespreken.

 

Kaarten kosten 10 euro (incl. drankje en snack) en zijn hier te bestellen.

23 maart: Pelita Steunpunt Nijmegen bestaat 25 jaar!

Vanaf 13.00 uur wordt dit heugelijke feit gevierd in het Nijmeegse Oud Burgeren Gasthuis met een gecombineerde Masoek Sadja en Indische Eettafel. Met optredens van De Rolero’s, Dulla en Wieteke van Dort. Zie hier de flyer.

 

Aanmelden is verplicht en kan tot 15 maart. 

23 maart: Pelita Theatermiddag

'Langzaam...wordt het lichter' is het vierde - en definitieve - Indiëstuk van Harriët Bergsma en Marion Gerverdinck. Voor mensen die in oorlog leefden en uit lijfsbehoud moesten vluchten, is bijna niets meer zo simpel als het lijkt. Naast onverteerbare woede of wrok is er altijd ook een gevoel van 'moeten behouden/moeten vasthouden'. In dit laatste theaterstuk willen de makers een definitief einde maken aan deze terugkerende gevoelens.

 

Kijk voor het volledige programma en wijze van aanmelden hier.

20 april: Pelita Landelijke Naoorlogse Generatiedag

Bent u tweede of derde generatie met een achtergrond in Nederlands-Indië en wilt u graag doorpraten met lotgenoten? En wilt u ook doorpraten met zorgverleners over hoe ondersteuning en steun nog effectiever kan verlopen?

 

Bent u zorgprofessional en geïnteresseerd in hoe de gevolgen van oorlog en vervolging doorwerken in naoorlogse generaties en welke gevolgen dat kan hebben voor uw beroepsuitoefening?

 

Noteer dan alvast 20 april a.s. in uw agenda voor onze jaarlijkse Landelijke Pelita Naoorlogse Generatiedag in Museum Sophiahof in Den Haag. Met workshops, discussies en een voordracht door Adriaan van Dis. Of beter nog: meld u alvast aan! Kijk hier voor meer informatie. 

Wonen in woonzorgcentra van Nusantara?

Bent u op zoek naar zorg en welzijn, begeleiding en behandeling voor uzelf of familie? De woonzorgcentra van Nusantara in Bussum en Ugchelen (Apeldoorn) bieden langdurige cultuursensitieve zorg voor mensen uit voormalig Nederlands-Indië en hun nakomelingen. Ook als er intensievere zorg gewenst is kunt u bij Nusantara terecht. De woonomgeving is specifiek geschikt voor bewoners met bijvoorbeeld dementie of lichamelijke beperkingen. Bij Nusantara kunt u senang wonen, zoals thuis! 
 

In Bussum en Ugchelen zijn er regelmatig bedden vrij voor opname van zorgzwaarte pakket 5 en 6. Mocht u nog niet de juiste indicatie hebben of weet u niet of u hiervoor in aanmerking komt, neem dan gerust contact op over de mogeljkheden. 


Joyce de Ruyter de Wildt, verpleegkundig zorgbemiddelaar: 088 - 539 0800, 06 - 5351 0792 of joyce.de.ruyter@nusantara.nl.

 

Nusantara en Stichting Pelita werken samen op het gebied van trainingen in cultuursensitieve zorg. 
 

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.