Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Masoek Sadja's

Onze Masoek Sadja in Maastricht viert op 19 mei haar 15-jarig bestaan met een speciaal optreden van de band Straight, danseres Vannana en een mini pasar!

 

Hier vindt u de data van de andere Masoek Sadja's, te beginnen met die van Den Helder op 25 april en verder Sittard, Den Bosch, Breda, Den Haag, Helmond, Amersfoort, Leeuwarden, Assen en Bussum.

l'Histoire du Soldat

Bent u al naar de Javaanse bewerking geweest van Strawinsky's l'Histoire du Soldat door choreograaf & regisseur Gerard Mosterd, met muziek van het New European Ensemble, drie topdansers uit Java en met Wieteke van Dort als vertelster?

 

Hier vindt u een lovende recensie uit De Groene Amsterdammer! 

 

Voorafgaand aan enkele voorstellingen houdt Frans Leidelmeijer een kunsthistorische inleiding zoals op 21 april in Haarlem en 25 april in Amstelveen. Zie hier de speellijst.

Verzet in Den Haag

Hoewel van oorsprong een gedoopte katholiek mag Herman Keppy op woensdagavond 26 april in een protestante kerk spreken.

 

Een bijzondere kerk, de Maranathakerk, 2e Sweelinckstraat 156 in Den Haag, want een fraai bouwpakket, vlak na de oorlog door Zwitserland aan de stad geschonken.

 

Daar zal Keppy vertellen over de mensen uit Indië in Den Haag die tijdens WO II in opstand kwamen tegen de Duitse bezetter. En dat verhaal blijft interessant,want nog steeds vindt hij nieuwe informatie. Over de in Frankrijk omgebrachte Molukker Victor Makatita (inzet) bijvoorbeeld uit de Piet Heinstraat...

 

De lezing van Herman Keppy begint om 20 uur. Toegang € 5,-. Zie hier meer informatie.

Ontmoetingsdag Pelita naoorlogse generaties

Zaterdag 29 april houden we weer een ontmoetingsdag voor de naoorlogse generaties. 

Dick Rozing gaat dan in op Indische buurten, waarvan er in 63 Nederlandse gemeenten al een of meer bestaan en bijvoorbeeld in Barneveld, Nijmegen en Diemen nog nieuwe naar Insulinde zullen worden vernoemd!

 

De bedoeling van deze ontmoetingsdagen is om onder meer aan de hand van lezingen - in dit geval van Dick - bij elkaar verhalen los te maken, herkenning te vinden en veerkracht te ontwikkelen.

 

De ontmoetingsdag is van 11:00-16:00 uur in Het Brandpunt te Baarn, Oude Utrechtseweg 4-a. Deelname kost €8,-.

 

Het Brandpunt ligt slechts op vijf minuten lopen van station Baarn vandaan. Parkeren is bij Het Brandpunt gratis!

 

Hier vind u meer informatie.

Joty ter Kulve

In het kader van Bevrijdingsdag houden het Indisch Herinnerings Centrum en het Scheepvaartmuseum op 5 mei in Amsterdam de Indische Salon voor de Vrijheid 'Het Roer Om: Verhalen van de Overtocht'.

 

Onder anderen het verhaal van winnares van de Gouden Buffel 2016 Joty ter Kulve - van Os over haar tocht op de MS 'Johan van Oldenbarnevelt' (zie haar foto aan boord).

 

De Indische Salon voor de Vrijheid vindt plaats in het Scheepvaartmuseum en begint om 13:00 uur. U moet wel reserveren!

Indische rondvaart

Op zaterdag 13 mei kunt u weer mee met 'Gordel van Smaragd', de Indische rondvaart door Amsterdam.

 

Voor deze tocht moet u wel reserveren! Hier vindt u meer informatie

Indopedia

Kent u Indopedia al ofwel de Indische variant van Wikipedia? John Oltmans is met vrienden bezig om deze te ontwikkelen, eventueel met uw medewerking. Hier kunt u alvast een kijkje nemen

Bij Eugenie in de Salon

Yvonne Groeneveld ontvangt op zondagmiddag 21 mei tijdens haar vermaarde Bij Eugenie in de Salon in het Werftheater te Utrecht Wieteke van Dort en Dane Beerling. Het belooft weer een hilarische middag te worden met veel petjok!

Tong-Tong Fair

Mocht u dit nog niet weten: de Tong Tong Fair loopt dit jaar van 25 mei t/m 5 juni. Hier vindt u de website waar u binnenkort het programma kunt vinden.

Java Post

In de Java Post vindt u een misschien wel pijnlijk artikel over een proces tegen een vrouw die in Tjideng van collaboratie met Sonei werd verdacht. 

Verder kunt u Bert Immerzeel’s overdenkingen volgen omtrent geschiedenis, de oproep lezen van Britta Schilling en Anne Marijn over Indisch wonen, c.q. koloniale huizen, een artikel over vergoeding voor Haagse slachtoffers van jappenkampen, een artikel over het bloedbad van Goenoeng Simping.

 

Ook vindt u het juryrapport over de toekenning van de Gouden Buffel 2016 aan Joty ter Kulve - van Os.

Vier eeuwen Zeeuwen in Azië

Het duurt nog even, maar op 17 juni houdt de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde in de Grote Kerk te Goes het gratis symposium 'Vier eeuwen Zeeuwen in Azië'.

 

Hier vindt u meer informatie.

PELITA

Indische Eettafels

Niet alleen om samen lekker te eten, maar ook om misschien wel oude kennissen te ontmoeten of nieuwe op te doen, kunt u naar onze Indische Eettafels in het land.

 

Vergeet niet dat u hiervoor moet reserveren!

 

Hier vindt u het overzicht van de komende Indische Eettafels in Wageningen, Zaandam, Bussum, Nijmegen, Amstelveen, Den Haag, Apeldoorn en Amersfoort.

Aanspreekpunt Naoorlogse Generaties

Het ANG ofwel Aanspreekpunt Naoorlogse Generaties is nu werkelijk in de lucht.

 

Op (088) 330 51 50 kunt u op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur terecht met vragen zoals welke activiteiten er voor de naoorlogse generaties zijn, waar u therapeuten kunt vinden die vertrouwd zijn met de problematiek van deze generaties of hoe u aan bronnenmateriaal kunt komen over uw familie tijdens de oorlog.

 

Hier vindt u meer informatie en hier de website.

Bronbeek Festival

Ontdek Bronbeek met uw kinderen of kleinkinderen. Vlieg in de flightsimulator, rijd pony over het landgoed, probeer eens de klimtoren, laat u verkleed portretteren in de fotostudio of ontdek de verhalen van soldaten in Indië!

 

Dit en nog veel meer is daar aanstaande zondag mogelijk, op 23 april. Hier vindt u meer informatie. 

Website 1WO2

Sinds een week heeft het Netwerk 1WO2 zijn eigen website. Dit netwerk van vrijwilligersorganisaties - ondersteund door Pelita en Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld (voormalig Cogis) -  richt zich op de Tweede Wereldoorlog in zowel Europa als in Azië, met name op de herdenking hiervan en het levend houden van de herinnering hieraan.

 

Hier vindt u de website, waar kennis en ervaring van deze vrijwilligersorganisaties zullen worden uitgewisseld.

Theater na de Dam

Mocht u 4 mei in de buurt zijn van Den Haag, ga dan na de Doden-herdenking naar Theater aan het Spui, waar Esther Scheldwacht met Naomi van der Linden optreedt in het kader van Theater na de Dam.

Dit begint om 21:00 uur! 

 

Sowieso kunt u in de rest van het land ook naar Theater na de Dam, maar bestel wel tijdig kaarten! Hier vindt u meer informatie.

5e Herinneringsreis door Java met Wieteke van Dort

In samenwerking met Nusantara Productions en Pelita neemt Wieteke van Dort u van 16 september t/m 13 oktober mee op reis naar Java. Tijdens de gehele reis is er een Nederlands sprekende gids aanwezig evenals een psycholoog met wie u eventuele emoties kunt delen.

 

Hier vindt u meer informatie.

Tropenmuseum en Sutan Sharir

Eveneens op 5 mei vertelt Joty ter Kulve om 14:00 uur in het Tropenmuseum te Amsterdam over Sutan Sharir. Ook hiervoor moet u reserveren! Zie hier.

pan-Aziatisch filmfestival KINO Rotterdam

Tijdens het weekend van 6 en 7 mei vertoont CinemAsia een speciale selectie hedendaagse Aziatische cinema, onder meer met verhalen over de Nederlands-Aziatische identiteit van jonge filmmakers van eigen bodem zoals de films Liefde en Etenstijd (foto).

 

Hier vindt u een overzicht met enkele trailers of bekijk de website.

Rotterdamse Indo's gezocht

Armando Ello zoekt Rotterdamse Indo’s voor het derde seizoen van de prachtige docuserie I.N.D.O.

 

In de eerste serie stond de link tussen de 1e en jongere generaties centraal, zie bijvoorbeeld hier.  En in de 2e serie jonge Indische en Molukse ondernemers zoals hier.

 

De 3e serie zal Indische fashionista’s, koffieliefhebbers, gitaarvirtuosen, vechters en foodies aan hun Kaapverdiaanse, Ghanese, Turkse, Chinese en Surinaamse tegenhangers koppelen. 

 

Zie hier zijn oproep.

Symposium KITLV

Het KITLV organiseert op 13 mei te Leiden een symposium over verhalen en verhalenvertelling in de Indonesische archipel. Hier vindt u meer informatie

Hans Beynon - Terasi

Oud-journalist en schrijver Hans Beynon (Djokjakarta 1927 - Amsterdam 2016) woonde tot zijn 19e in Indië.

 

In zijn boek Terasi beschrijft hij hoe hij als wees bij verschillende familieleden uiteenlopende werelden ervoer.

 

Bij 'Oma Djokja' leeft hij bijvoorbeeld in een echt Indo-huishouden, terwijl hij bij oom Piet, de bestuursambtenaar, zijn 'Indische manieren' juist moet afleren. Zijn schoolvriendje Darmo laat hem echter zien dat de strijd om onafhankelijkheid onontkoombaar is.

Gezocht: anekdotes over Pelita-woningen e.d.

We hebben dit al eerder gevraagd, maar mocht u leuke foto's, films of anekdotes hebben over Pelita, die u met ons wilt delen, mail ons dan op info@pelita.nl

 

We denken hierbij zoal aan vroegere bewoners van Pelita-woningen, mensen die dankzij een studiebeurs van Pelita hun studie konden voltooien of personen met bijzondere verhalen over ons vroegere maatschappelijk werk.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.