Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

Januari 2023

Pelita Nieuws heet voortaan Pelita Magazine

U heeft het wellicht al gezien aan de decembereditie van ons gedrukte magazine: Pelita Nieuws heet voortaan Pelita Magazine. Ook de lay out van het blad is een beetje gewijzigd.

 

Wat niet is veranderd zijn de vaste columns van Wieteke van Dort, Ron Habiboe en Bert Immerzeel. Laatstgenoemde schreef over de excuses van het Nederlandse kabinet voor het slavernijverleden. 

 

U ontvangt Pelita Magazine tweemaandelijks als u ons ondersteunt met een bijdrage vanaf 25 euro per jaar. Zo blijft u goed op de hoogte!

Informatiemarkten over mantelzorg

Ook dit jaar werken Stichting Pelita, de Landelijke Stichting Molukse Ouderen en MantelzorgNL samen om mantelzorgers met een achtergrond in Nederlands-Indië, te ondersteunen. We starten 2023 met drie informatiemarkten. Deze kunt u op 26, 27 en 31 januari bezoeken in respectievelijk Wierden, Woerden en Tilburg. 

 

Kijkt u hier voor de volledige programma's.

Nieuw: WO2 Lexicon voor de zorg

Als behandelaar, verzorger of hulpverlener kan het soms lastig zijn om woorden, uitspraken en uitdrukkingen van oorlogsgetroffenen vanuit de juiste historische en culturele context te begrijpen waardoor  (trauma)klachten door oorlogservaringen niet worden herkend en verkeerd worden begrepen. Met alle gevolgen van dien!

 

Daarvoor is nu een lexicon samengesteld door ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld, onze partnerorganisatie. Zes doelgroepen van oorlogsgetroffenen komen aan bod: Joodse Nederlanders, verzetsdeelnemers, kinderen van ’foute’ ouders, Sinti en Roma, Indische Nederlanders en Molukkers en voormalige dwangarbeiders. 

 

Het lexicon kunt u gratis downloaden.

Nieuwe ronde CEWIN-aanvragen

U kunt nog tot en met 14 februari 2023 een aanvraag indienen voor een subsidie uit de Collectieve Erkenning, bedoeld voor projecten en activiteiten met betrekking tot de Indische en Molukse gemeenschap in Nederland. Het gaat dan om scholing en educatie, culturele en museale activiteiten. Bent u een rechtspersoon zonder winstoogmerk en staat u ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Kijk dan hier hoe u een aanvraag kunt doen.

Subsidieregeling: 'Houd je erfgoed levend'

Tot en met 30 juni 2024 kunt u bij het vfonds een subsidie aanvragen voor projecten om het immaterieel erfgoed uit de Indische, Molukse en Papoeagemeenschap in Nederland zichtbaar te maken, te versterken en door te geven aan nieuwe generaties. Het gaat dan om immaterieel erfgoed. Dus niet over tastbare dingen zoals objecten in een museum, maar over levend erfgoed zoals rituelen, vieringen, sociale tradities, eetgewoonten, symboliek of een bijzonder ambacht. Kijk hier voor meer informatie.

26 januari: Luisteren naar de Stilte. Slavernij in voormalig Nederlands-Indië

Het Indisch Herinneringscentrum, Stichting Pelita en het Moluks Historisch Museum organiseren in samenwerking met Museum Sophiahof, gedurende 2023, een programmaserie ‘Luisteren naar de stilte. Slavernij in voormalig Nederlands-Indië’. Op donderdagavond 26 januari 2023 is de eerste talkshow. Met Reggie Baay (lid van ons Comité van Aanbeveling), Peggy Wijntuin, Gert Oostindie en Nancy Jouwe. Zij zullen het slavernijverleden in voormalig Nederlands-Indië duiden en ingaan op de vraag waarom het, met alle aandacht in het publieke debat over slavernij, eigenlijk geen onderwerp van gesprek is.

 

Voor tickets en programma kijkt u hier.

29 januari: Pelita Literaire Salon

De eerste Pelita Literaire Salon van dit voorjaar vindt plaats op 29 januari, zoals gewoonlijk in het Oud Burgeren Gasthuis in Nijmegen. Dan met Christine Urbach, auteur van ‘Ouvertures van een ver verleden’. Deze autobiografische roman gaat over het leven en de familiegeschiedenis van Harrie, een in Nederlands-Indië geboren Nederlander met Nederlands-Indische ouders. 

 

Ook Barbara van der Kruk, schreef een verhaal over een Indische familie: ‘Het wit tussen de regels. Een Indische familieroman’. Daarin besluit Emma haar moeder te confronteren met verhalen uit de tijd waarin racisme en het voorwaardelijke bestaan van mensen van gemengde afkomst de gewoonste zaak van de wereld waren. 

 

Kijk hier voor meer informatie en de overige bijeenkomsten.

14 februari: Boetseren in Kopi Kecil Krea

Boetseren kan met verschillende materialen, met klei bijvoorbeeld. Voor deze workshop is gekozen voor was. We maken eerst een basisvorm van koperdraad. Daarna maakt u kleine stukjes was warm in uw hand en kneedt u die in de gewenste vorm. Stukje voor stukje bouwt u het beeld om de basisvorm op. Alle materialen voor deze workshop in Museum Sophiahof zijn aanwezig.

 

14 februari in Museum Sophiahof, Den Haag. Van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten: € 3,-. Informatie en inschrijving: Cynthia Pietersen (KOO): cynthia@koo.nl, 06-1975 0309, of Stan Hoestlandt (Stichting Pelita): s.hoestlandt@pelita.nl, 06-1324 6181. 

18 februari: Pelita Naoorlogse Generatiebijeenkomst over Rouw & Verlies

Krista Jacobsen Jensen begeleidt mensen die worstelen met rouw en verlies. Thema's waarin ook de naoorlogse generaties met een Nederlands-Indisch familieverhaal zich zullen herkennen en waarmee Krista een speciale connectie heeft. Ze schrijft op haar website: "Ik ben zelf van de derde generatie van deze groep. Ik heb voor mijzelf uitgezocht en (deels) kunnen doorvoelen hoe deze familiegeschiedenis doorspeelt in mijn persoonlijk leven en waar de sleutel ligt om hier een eigen antwoord op te geven."

 

Op zaterdag 18 februari verzorgt ze samen met Léon Kempees van Indisch Goud een lezing in Museum Sophiahof, tijdens de Pelita Naoorlogse Generatiebijeenkomst. Kijk hier voor het gehele programma en wijze van aanmelding.

Save the Date: 22 april Pelita Theatermiddag met Esmay Usmany

De grootouders van Esmay Usmany verlieten Indonesië vanwege de oorlog. Ze kwamen aan in Nederland, maar delen van hun ziel bleven achter op de rijstvelden, de kampongs en op de markt. Over die gespletenheid vertelt Esmay in haar voorstelling Oostwaarts. 

 

Noteer alvast in uw agenda of meld u alvast aan voor deze theatervoorstelling op 22 april in Wijkcentrum De Oase in IJsselstein. Bekijk hier de flyer.

En verder....

Win kaarten voor de theatervoorstelling 'Gong en de vier neuzen'

'Gong en de vier neuzen' is muziektheater waarin de personages, gebaseerd op de Panakawan narren, overal hun neus insteken. En dat omlijst met Indonesische klanken en gamelanmuziek. 

 

Dit theatrale concert van Oorkaan biedt een waanzinnige én visuele luisterbeleving voor de hele familie. Kijk hier voor het hele programma.

 

En we verloten eenmaal twee kaarten voor een voorstelling bij u in de buurt (m.u.v. 5 en 12 februari). Zie hier de speellijst.

 

Stuur een mail o.v.v. Winactie Gong. Dat kan tot en met 31 januari a.s. De winnaar ontvangt van ons bericht.

12 februari: Première tweede deel 'Kruisbestuiving'

Het verhaal in de documentaire 'Kruisbestuiving', verteld door Frans Leidelmeijer (lid van ons Comité van Aanbeveling) en gefilmd door Bie Muusze, laat markante voorbeelden op Java zien van wederzijdse beïnvloeding in de toegepaste kunst en architectuur tussen Nederland en Indonesië. Het eerste deel ging over de 'kruisbestuiving' zoals deze in Nederland nog te vinden is. 

 

Op 12 februari gaat de documentaire in première en zal daarna op meerdere plekken in het land te zien zijn.

12 februari: Marion Bloem ontvangt Constantijn Huygens-prijs

Marion Bloem, lid van het Comité van Aanbeveling van Stichting Pelita, ontvangt voor haar hele oeuvre de Constantijn Huygens-prijs. Deze prijs is ingesteld door de Jan Campert-Stichting, in 1947 opgericht en vernoemd naar de dichter die het beroemde verzetsgedicht 'De achttien doden' schreef. 

 

De uitreiking vindt plaats tijdens het internationaal literatuurfestival Writers Unlimited/Winternachten op zondagmiddag 12 februari in theater aan het Spui in Den Haag.

 

Onlangs voegde Marion Bloem 'Meisjes uit het dorp' toe aan haar oeuvre. Het verhaal gaat over Ramona, dochter van een luchtmachtmilitair. Ze blikt als zeventigjarige vrouw terug op haar jeugd in het kleine dorp naast een militaire vliegbasis. Haar ouders vluchtten rond 1950 uit Indonesië naar Nederland, voor een betere toekomst.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.