Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

Juli 2022

Staatssecretaris VWS ondertekent Convenant Naoorlogse Generatie

Stichting Pelita kreeg op 8 juni, samen met Stichting ARQ, het Joods Maatschappelijk Werk en het Nederlands Veteraneninstituut, erkenning voor hun inzet voor de naoorlogse generatie met de ondertekening van een convenant. Daarin is de ondersteuning vastgelegd voor deze groep voor de komende jaren. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS bezocht onze locatie in Diemen en ging in gesprek met leden van de naoorlogse generatie: "Het oorlogsleed werkt door bij een deel van de tweede generatie en dit verdient erkenning. Ook zij moeten kunnen rekenen op gepaste immateriële ondersteuning bij het verwerken van dit leed.”

 

Lees hier meer over de afspraken in het convenant en bekijk hier de fotoreportage over het bezoek van de staatssecretaris. 

Succesvolle Landelijke Naoorlogse Generatiedag

Op 18 juni vond de eerste Landelijke Naoorlogse Generatiedag plaats op Landgoed Bronbeek in Arnhem. Ruim 175 bezoekers trotseerden de hitte om de getuige te zijn van gesprekken over de naoorlogse generatieproblematiek en hoe dat doorwerkt zelfs tot de derde generatie. 

 

Er was ook een prachtig gesprek met Frits Barend, die met zijn vrouw Marijke het boek 'Matzes en Mie' schreef over hun respectievelijk Joodse en Indische (oorlogs-) achtergrond. Hij legde uit dat een oorlogsverleden nooit zwart-wit is en hoezeer de oorlog en vervolging in Europa en Azië een stempel drukten op de opvoeding van hun kinderen.

 

De dag werd afgesloten met een schrijverspanel met Dinah Marijanan, Demi van Hutten, Reggie Baay en Adriaan van Dis. Zij gingen met de bezoekers in gesprek over de verschillende en soms botsende perspectieven op ons verleden. 

 

Er is een uitgebreide fotoreportage gemaakt die u hier kunt zien. Binnenkort komt er ook een film beschikbaar.

25 juni: Landelijke Molukse Ouderendag

Op zaterdag 25 juni is er weer, na twee jaar, de Landelijke Molukse Ouderendag. Op de vertrouwde plek, de Veluwehal in Barneveld. 

 

Het belooft een gedenkwaardige dag te worden met o.a. muziek van 'Remmen Los', tifagroep Kawan Kawan, zanger Micky Wuarbanaran en de band 'Bad Habit'.

 

Er staat een optreden gepland van theatermaker Joshua Timisela en u kunt aanwezig zijn bij boekbesprekingen door André Klunder en Mellie Lumalessil-Metiarij.

 

Kijk hier voor tickets en programma.

25 juni: Pelita tijdens Veteranendag

Gaat u niet naar de Molukse Ouderendag? Dan kunt u ook naar het Haagse Malieveld afreizen op 25 juni voor de Nederlandse Veteranendag.

 

Stichting Pelita is daar met een stand aanwezig, samen met Museum Sophiahof, het Indisch Herinneringscentrum, Moluks Historisch Museum en de Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945. Komt u een kijkje nemen? 

 

En we zijn extra trots op Nona Jansen-Salakory die afgelopen week de 'Witte Anjer Prijs 2022' ontving. Zij won de prijs vanwege haar strijd voor erkenning en waardering voor Molukse KNIL-militairen. Uit het oordeel van de jury: "Uw betrokkenheid bij de veteranengemeenschap is ongekend en ontzettend waardevol."

2 juli: Bijeenkomst Dekolonisatieonderzoek in Assen

Welke keuzes maakten burgers en militairen tijdens de strijd om de onafhankelijkheid in Indonesië tussen 1945 en 1949? Aan wie bleven zij loyaal, en waarom? Hoe leven hun ervaringen voort in het heden en welke betekenis heeft die periode nu?

 

Daarover gaat de publicatie ‘Sporen vol Betekenis’. Een van de onderzoekers, Eveline Buchheim, vertelt over het onderzoek en u kunt met haar in gesprek. Op 2 juli in De Componist in Assen. De toegang is gratis.

 

Kijk hier voor de volledige uitnodiging en wijze van aanmelding.

12 juli: Kopi Kecil Krea 'Verhalen schrijven'

Hoe vaak vertellen we elkaar verhalen? Verhalen over vroeger of over nu. In deze workshop tips en tricks om het verhaal extra spannend of vrolijk te maken.

 

Kosten: 3 euro. 10.00 tot 12.00 uur. Museum Sophiahof, Sophialaan 10, Den Haag. Informatie en inschrijving: Cynthia Pietersen (KOO), 06-1975 0309, Stan Hoestlandt (Stichting Pelita), 06-1324 6181. 

16 juli: Open Dag Veteraneninstituut voor oud-KNIL-ers en nazaten

Het Nederlands Veteraneninstituut nodigt Molukse KNIL-militairen, hun kinderen en kleinkinderen uit voor een ontmoeting in het Nederlands Veteraneninstituut in Doorn, op 16 juli 2022. Tijdens de ontmoeting wordt onder andere uitgelegd wat de veteranenstatus en de Veteranenwet inhouden. Maar ook wat het Nederlands Veteraneninstituut kan betekenen voor u. De dag is gratis toegankelijk.

 

Kijk hier voor het gehele programma en wijze van aanmelding. Er is ook een speciale folder samengesteld met informatie voor Molukse KNIL-militairen en hun familie.

Stichting Pelita en Nationale Indiëherdenking

Stichting Pelita neemt deel aan verschillende Indiëherdenkingen in het land.

 

Bijvoorbeeld in Nijmegen waar onze manager Dienstverlening, Bonnie Joosten, namens Pelita zal deelnemen en waar ook Adriaan van Dis, lid van ons Comité van Aanbeveling, een voordracht zal houden.

 

Wilt u de herdenking in Nijmegen bijwonen? Lees hier hoe u zich kunt aanmelden.

 

De komende tijd zal er meer bekend worden over de deelname van Pelita aan verschillende herdenkingen. Daarover zullen we in de digitale nieuwsbrief van juli uitgebreid berichten. 

Plaats een digitale Melati op Indischmonument.nl

Gelukkig kunnen we weer zoals vanouds het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden herdenken op 15 augustus. Bij het Indisch Monument in Den Haag, of bij een van de monumenten bij u in de buurt. 

 

Wilt u uw gedachten over wie u herdenkt voor altijd vastleggen? Plaats dan een digitale Melati op Indischmonument.nl.

 

Meer dan 700 mensen gingen u voor. Zoals bijvoorbeeld Loek Middel. Lees hier wat anderen schreven.

U kunt weer vilten Melati's maken

Ook dit jaar kunt u een bijdrage leveren aan de Melatikrans. 

 

De krans wordt door kunstenaar Willemien Nijman ontworpen en samengesteld. U kunt bijdragen door zelf een Melati te maken met de Melati doe-het-zelf-kit en aan de Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 te sturen. 

 

Tijdens de officiële herdenking op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag wordt dan de Melatikrans gelegd. Misschien wel met uw Melati!

 

Het Melatipakket en handleiding kunt u hier bestellen.

Nieuwe Pelita Nieuws!

Vers van de pers komt de Pelita Nieuws met een prachtig interview met Marion Bloem, lid van ons Comité van Aanbeveling.

 

En heeft u interesse in het wonen in een Indische Woongroep? Wij namen een kijkje in Rumah Melati in Almere en spraken daar met verschillende tevreden bewoners. 

 

Wilt u ook zesmaal per jaar Pelita Nieuws in uw brievenbus ontvangen? Lees hier hoe dat in zijn werk gaat.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.