Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Vrijwilligers Verhalen: Ouderen uit een isolement halen

Voordat het gesprek plaatsvindt is Fred Pesuwarissa (1946) eerst nog in de Sonse bossen te vinden voor een van grootste hobby’s: heuvel op en af fietsen met zijn All Terrain Bike, in de volksmond mountainbike. In beweging blijven is goed voor je, is zijn devies. En dat probeert hij dan ook met zijn cliënten, voor wie hij als Gotong Royong vrijwilliger werkzaam is in Eindhoven. Lees hier het hele interview. 

Indisch Moluks gedenkteken

In Eindhoven wordt op 25 september een gedenkteken onthuld, een initiatief van Roy Meelhuysen. Met het monument willen de kinderen van toen hun ouders bedanken voor hun grote inzet en al hun stille opofferingen voor de toekomst van hun kinderen. 

Stichting Pelita heeft het gedenkteken mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage.

Uit het Oog

Zijn er mensen in de Indische gemeenschap die in de periode 1945-1948 op Ternate of in Morotai hebben gewoond en die zich de naam Koos (of Cor) Luijendijk, KNIL-radiotelegrafist op het postkantoor, kunnen herinneren? En wie kent Koos Luijendijk van het groenten- en fruitwinkeltje in het mannenkamp in Malang, rond maart 1942? En van de koffietent, de toneelclub en de cabaretvoorstellingen en de timmerploeg? Of van de Matsue Maru, het schip dat met 1.000 man naar Japan vertrok in september 1943, naar het Yawata Tobata Kinsjoe kamp? Zijn zoon Rob zou graag met u in contact komen.

 

De grootouders en moeder van Madelon Gerbrands woonden tot de oorlog in Soerabaja. Oma, Catharina (Rini) Scheltema de Heere - den Hertogh en moeder, Liesbeth Scheltema de Heere, hebben tijdens de oorlog o.a. in kamp Lampersari in Semarang gezeten. Moeder was vijf jaar oud toen ze werden geïnterneerd. Madelon Gerbrands is op zoek naar mensen die hen hebben gekend.

Pelita bij herdenking Veteraneninstituut

Op 4 september jl. vond de herdenking plaats in het Nederlands Veteraneninstituut in Doorn voor de 6229 militairen die omkwamen tijdens de strijd in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea (1945-1962).

 

Pelita-directeur Rocky Tuhuteru had de bijzondere eer een toespraak te mogen houden en bloemen te leggen bij het monument in de tuin. U kunt hier zijn speech teruglezen.

Documentaire Kruisbestuiving

Ons lid van het Comité van Aanbeveling, Frans Leidelmeijer, is op dit moment bezig met de totstandkoming van een documentaire over de kruisbestuiving in de toegepaste kunst en architectuur tussen Nederland en Nederlands-Indië/Indonesië. Die wederzijdse beïnvloeding overal zichtbaar: in huis en op straat. 

 

U kunt sponsor worden van deze documentaire.

malukupapua1942-1954.nl

Op deze nieuwe website vindt u informatie over historische plaatsen, mensen, objecten en monumenten uit de Tweede Wereldoorlog op de Molukken en Papua. Met de website willen de makers, waaronder o.a. Nancy Jouwe, Wim Manuhutu en Ron Habiboe, de zichtbaarheid van dit oorlogserfgoed vergroten.

Pasar Molen

Op het erf van de Utrechtse Molen de Ster wordt op 19 september een pasar georganiseerd met geuren, smaken en klanken uit de Molukken en West-Papua. 

 

Dit jaar is het thema 'Ik heb een verhaal'. Deze verhalen zijn op het molenerf en binnen in de molen te vinden en te horen.

Expositie Martha Christina Tiahahu en Maurits Ver Huell

Vrijheidsstrijder Martha Christina Tiahahu werd in 1817 gevangen genomen door het Nederlandse leger. Ze maakte indruk op marineofficier Maurits Ver Huell, die over haar schreef en tekeningen van haar maakte. Maar naar wiens verhaal kijken we dan? 

 

Een expositie over verschillende perspectieven in Museum Arnhem, nog tot 29 september te zien.

Ogen die Spreken

In Park Eekhout in Zwolle is vanaf oktober 2021 de fototentoonstelling ‘Ogen die Spreken’ te zien. De tentoonstelling brengt de relatie met Nederlands-Indië in beeld door middel van veertig verhalen. De foto’s bij die verhalen richten zich met name op de ogen, de spiegels van de ziel.

 

De fotograaf is Roy van Veen.

Lidmaatschap IGV Nieuwsbrief

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen van de Indische Genealogische Vereniging? Dat kan al voor €24 en is geldig  tot en met 31 december 2022. U ontvangt dan ook de digitale versie van De Indische Navorscher. 

 

Neemt u hier vast een kijkje in de nieuwsbrief van augustus.

Molukse Literaire Salon

Op zaterdag 25 september 2021 organiseert MalukuXperience in Houten een Molukse Literaire Salon. Met auteurs als Wies van Groningen, Julia Tomasila-Snel en Coby Nuruwé. En bijdragen van Fridus Steijlen en Noël Silalahi. 

 

Ook is er een open podium voor aanstormend talent. Voor aanmelding en meer informatie kunt u hier de flyer bekijken.

De postkoloniale spiegel

Begin november verschijnt 'De postkoloniale spiegel', met een overzicht van meer dan 160 jaar Indische literatuur. Hoe ging de Nederlandse letterkunde om met het koloniale verleden? Van Multatuli’s Max Havelaar (1860) – de eerste Indische roman – tot en met Lichter dan ik (2019) van Dido Michielsen.

Maandblad Opzij over Indië

In oktober verschijnt het tijdschrift Opzij met een themanummer met vrouwen in de Nederlands-Indische gemeenschap. Onder andere Dido Michielsen over dé Indische moeder – Gemengde huwelijken, in de literatuur en in het echt – Columnist van de Jakarta Post Julia Suryakusuma – Sandra Reemer door de ogen van haar broer – vier generaties vrouwen bij restaurant Bumbu Bali in Deventer. En nog veel meer.

 

Bestellen kan hier.

PELITA

Pelita in Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid

Stichting Pelita zette op 6 september jl. haar handtekening onder het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS. En is daarmee deelnemer aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Doel is eenzaamheid onder ouderen te doorbreken. Dat doet Pelita onder andere met het Gotong Royong-project

 

Zie hier meer activiteiten tijdens de Week tegen Eenzaamheid vanaf 30 september.

Pelita zoekt vrijwilligers in Noord-Holland

Voor het team Gotong Royong in de Kop van Noord-Holland zijn we op zoek naar versterking. En de Masoek Sadja in Den Helder zoekt een coördinerend vrijwilliger. Zie hier de volledige vacaturetekst.

 

Pelita biedt vrijwilligers onder andere een introductiecursus, ondersteuning middels intervisie en deskundigheidsbevordering. Daarnaast organiseert Stichting Pelita elk jaar een landelijke dag speciaal voor onze vrijwilligers en hebben zij tot en met 31 december 2021 gratis toegang tot Museum Sophiahof in Den Haag. 

Nieuw in de Cultuurkist

Onze website De Cultuurkist bevat methoden en middelen voor zorgprofessionals, mantelzorgers en vrijwilligers om actief te zijn met en voor ouderen met een achtergrond in Nederlands-Indië en Indonesië. Daar is weer een aantal nieuwe aanwinsten in opgenomen. Zoals omgaan met rouw in coronatijd, de Indische podcast en een animatiefilm 'De twaalf boten naar Nederland'.

 

Heeft u ook een suggestie waarvan u vindt dat de Cultuurkist niet zonder kan? Neem dan contact op via info@pelita.nl, o.v.v. Cultuurkist. 

Audiotheater in de Haagse Archipelbuurt

In 'Oksigen' wandelt u met een koptelefoon door de Archipelbuurt van Den Haag en luistert u naar verhalen over identiteit en het koloniale verleden. De producent, Firma MES, onderzocht het verhaal achter het duurste Haagse huis op Funda en ontdekte een opvallende band met Nederlands-Indië.

 

Met tekstbijdragen van Reggie Baay, lid van ons Comité van Aanbeveling. Te beleven van 15 september tot en met 10 oktober 2021.

Documentaire Marion Bloem

De documentaire 'Wij komen als vrienden' (1985) van Marion Bloem wordt zondag 19 september vertoond door het IndoFILMcafé. De film volgt vijf deserteurs ten tijde van de politionele acties in Nederlands-Indië in de jaren veertig. Met een inleiding en nagesprek van historicus en conservator Hans van den Akker.

Evenementen in Museum Sophiahof

Museum Sophiahof heeft weer een aantal evenementen op de agenda gezet. Zo is er op 24 september een Tjendolmiddag waarin het Moluks Historisch Museum zijn toekomstplannen ontvouwt, met een muzikale afsluiting en uiteraard tjendol. Op 25 september is er een gratis Burendag voor alle buurtbewoners van het museum met een workshop Roedjak maken en een Indische buurtwandeling. En op 3 oktober staat er een Pasar Buku op het programma met meer dan 1000 boeken.

Theatervoorstelling Lichter dan ik

Op 11 oktober a.s. is de première van 'Lichter dan ik' gebaseerd op de roman van Dido Michielsen. Het is het aangrijpende verhaal van een jonge vrouw die de standenmaatschappij van Indonesië wil ontvluchten en haar eigen pad kiest. Als zij vervolgens als njai, oftewel huishoudster en minnares van een Hollander, een dochter op de wereld zet, blijkt de vader hun relatie noch de dochter te willen erkennen. 

 

Kijk hier voor première en overige speeldata.

Ons Wereldrijk weer op toernee

Het theaterstuk 'Ons Wereldrijk' van Hotel Modern heeft weer een aantal voorstellingen gepland. Het publiek wordt langs het gedeelde verleden meegenomen in een enorme maquette.  

 

De eerste voorstelling is op 7 oktober a.s. in de Deventer Schouwburg.

Joshua Timisela weer in de theaters

‘Mijn oom uit Ambon’ van Joshua Timisela is vanaf september 2021 tot mei 2022 weer te zien in de landelijke theaters. De oom van Joshua komt voor een paar weken in Nederland logeren. Hij ontdekt hutspot, vindt de buurvrouw wel erg leuk en kijkt met een speciaal oog naar de hond van deze buurvrouw.

 

Binnenkort te zien in Theater Hof 88 in Almelo op 26 september.

Theatervoorstelling Operasi Batavia

Delta Dua speelt vanaf 24 september een nieuwe voorstelling 'Operasi Batavia', een spin off van het eerdere 'Westerling - Een broederstrijd'. 

 

Dit speelt in de huidige tijd: Een historicus en een jonge studente zitten opgesloten in een voormalige wapenfabriek en gaan op zoek naar historische feiten over de gewelddadigheden tijdens de dekolonisatieperiode van voormalig Nederlands-Indië.

Theatervoorstelling Indra

Zangeres en theatermaakster Monique de Adelhart Toorop vertelt en zingt het mythische verhaal over het Indische jongetje Indra. Hij vindt een magische kris en gaat op queeste. U treedt binnen in een wereld van mystiek, de vechtkunst Pencak Sliat, boeddhistische levensvragen en muziek. 

 

Kijk hier voor speeldata en tickets.

Op klompen door de dessa

Neem actief deel en kies je eigen verhaallijn tijdens de voorstelling 'Op klompen door de dessa'. In een mix van storytelling en gaming-elementen, wordt het verhaal verteld van een Nederlandse dienstplichtige soldaat die in Nederlands-Indië het gezag over de voormalige kolonie moest helpen herstellen. 

 

Te zien in verschillende theaters vanaf 9 september tot en met 12 december.

Ritual Bells, Global Gongs

Ritual Bells, Global Gongs is een theatraal concert uitgevoerd op gamelan-instrumenten, basklarinet en viool in combinatie met zang door een koor en solisten.

 

De muziek verbeeldt de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië en is samengesteld door de Indonesisch-Nederlandse componiste Sinta Wullur. Vanaf 18 september in diverse theaters.

De Voormoeders

'De Voormoeders' van Suze Zijlstra gaat over het onderbelichte verhaal van Europees-Aziatische vrouwen die de raderen van de Nederlands-Indische samenleving vormden. 


Voor haar boek onderzocht Zijlstra het leven van de (Europees-)Aziatische vrouwen in haar eigen familie: van de bewoners van de achttiende-eeuwse VOC-vestiging Makassar op het eiland Sulawesi, via de suikerplantages van Oost-Java tot en met haar oma, die naar Nederland emigreerde.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.