Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Uitslag Pelita Verhalenwedstrijd

De winnende verhalen van de Pelita Verhalenwedstrijd 'De oorlog dichtbij' zijn bekend. De jury, bestaande uit Adriaan van Dis, Reggie Baay en Stefanie Hehalatu, regiocoördinator Zuid van Stichting Pelita, was zeer te spreken over het niveau en de openheid waarmee persoonlijke verhalen werden verteld.

 

De vijf winnende verhalen kunt u lezen in ons magazine Pelita Nieuws van augustus en via onze website

Oproep: Platform Pelita Naoorlogse Generaties

Stichting Pelita lanceert binnenkort het online Platform Pelita Naoorlogse Generaties (geboren na 27 december 1949) op onze website. Om elkaar te inspireren, te informeren, en om verschillende vormen van dienst- en hulpverlening aan te bieden. We streven ernaar dat zoveel mogelijk leden van de Naoorlogse Generaties, maar ook professionals en organisaties, op de hoogte zijn van elkaars bestaan en activiteiten en dat dit ook op één plek is terug te vinden. Daarmee kunnen we elkaar ook versterken. 

 

Bent u als persoon of organisatie professioneel actief met en voor de Naoorlogse Generaties? Bijvoorbeeld in zorg, welzijn of in het onderwijs? Wilt u met uw activiteiten en inspiratie de dienst- en hulpverlening aan de Naoorlogse Generaties aanbieden en versterken? Meldt u dan aan via info@pelita.nl o.v.v. Platform Pelita NOG. Wij nemen dan contact met u op.

De eeuw van mijn moeder

Het theaterstuk 'De eeuw van mijn moeder' van regisseur Eric de Vroedt op televisie gemist? NPO Start laat het nog eens zien.

 

In Pelita Nieuws van juni stond een uitgebreid interview met een van de acteurs, Denise Aznam.

Gerdi Verbeet: 20 jaar samenwerking

Gerdi Verbeet was tot juni 2021 voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. In die hoedanigheid had zij regelmatig met Stichting Pelita te maken. 'Het is belangrijk voor de jongere generaties dat, als je hulp zoekt, er een organisatie is als Pelita, die dezelfde nestgeur heeft', aldus Gerdi Verbeet in een interview in ons magazine Pelita Nieuws van juni.

 

Lees hier het hele interview over 20 jaar samenwerking.

Indisch Cahier Nijmegen

In dit cahier vertellen tien personen over de gevolgen van de Japanse bezetting en de daaropvolgende koloniale oorlog voor hun familie. Naast Indo-Europeanen en Europeanen van verschillende generaties, komen een Molukker, een Japans-Indische nakomeling, een Indisch-Chinese nazaat, en een Indonesiër aan het woord. 

 

Het Indisch Cahier is te bestellen door € 12,50 over te maken op NL82 INGB 0680364110 t.n.v. M. van Beers o.v.v. ‘Indisch Cahier Nijmegen’ en uw volledige adresgegevens. 

Het bloempje van Alda

Nog meer herdenkings-activiteiten in Nijmegen: vanaf 18 augustus is er in het Huis van de Nijmeegse geschiedenis de expositie 'Het bloempje van Alda' te zien. Over hoe een autistisch meisje in het Japanse interneringskamp werd vergeten. 

 

De tentoonstelling is tot en met 28 augustus te zien in het Huis van de Nijmeegse geschiedenis, Mariënburg 26. Daarna telkens tijdens de lezingenreeks van Pelita.

Tjidengkamp Reünie

Tot tweemaal toe werd het uitgesteld vanwege de coronapandemie maar nu lijkt er toch echt weer een 

Tjidengkamp Reünie te gaan plaatsvinden. Op 31 oktober 2021 in de Kumpulan van Bronbeek in Arnhem vanaf 10.30 uur. Met als eregast oud-minister Ben Bot. Lily Touwen en Tineke Zulver (onder voorbehoud) halen herinneringen op en Cathrien Maas en Robin Peters vertellen over hun Tjidengkamp-oma.

 

Gesprekken en presentatie: journalist en televisiemaker Coen Verbraak en voormalig voorzitter van de Stichting 15 Augustus 1945, Joost van Bodegom. 

 

De kosten bedragen € 27,50 per persoon, inclusief koffie met spekkoek en nasi-rames. Inschrijving via het inschrijfformulier op www.tjidengkamp.nl

Nadere informatie: henk.camping@tjidengkamp.nl

Kinderboek 'Stamppot met sambal'

In september verschijnt Stamppot met Sambal, geschreven door Monique Boon, met illustraties van Jeroen Krul. Het verhaal gaat over Milo die zijn Indische oma bezoekt. 

 

Het is het eerste kinderboek dat door Stichting Tong Tong wordt uitgegeven.

Onze jongens in Indië

Voor hun boek 'Onze jongens in Indië' portretteerden Jan van Elzakker en Louis Minnebach 140 jonge soldaten die vanaf 1945 naar Indië werden uitgezonden. Ze kwamen uit Hoogerheide, Ossendrecht, Woensdrecht, Putte en Huijbergen.

 

"Circa 80 procent van de soldaten was dienstplichtig, de rest vrijwilligers. Na het Duitse juk dachten ze dat ze in Indië als bevrijders moesten gaan optreden", aldus een van de auteurs. 

 

Het boek is vanaf oktober te verkrijgen.

De Indische Navorscher 2021

De nieuwe Indische Navorscher is uit, het jaarboek van de Indische Genealogische Vereniging. Met artikelen over onder andere de Indische geslachten Risa, Boyd, Bamberg, Van Hien, Vacquier en Godin, een dramatisch verslag van een reis naar Batavia en een lezing van Madelon Djajadiningrat over Gusti Partini en andere Javaanse vrouwen. 

 

Kijk hier voor informatie over aanschaf van het jaarboek.

PELITA

Vrijwilligers Verhalen: Je draagt dingen samen

Ghislaine Cordier de Croust (1985) is een van de jongste vrijwilligers van Stichting Pelita. Al zo'n drie jaar is zij vrijwillig coördinator van de Masoek Sadja in Amersfoort. In wijkcentrum 'Het Klokhuis' kwamen de vaste bezoekers van de Masoek Sadja in juni weer voor het eerst, sinds de strikte coronamaatregelen, bij elkaar. Een moment van vreugde, maar ook van verdriet, aldus Ghislaine. 

 

Lees hier het volledige interview.

Pelita Naoorlogse Generatiebijeenkomst met Bram Latumahina

Alvast een save-the-date voor in uw agenda: op zaterdag 18 september is psycholoog Bram Latumahina gastspreker tijdens de Pelita Naoorlogse Generatiebijeenkomst in Museum Sophiahof Den Haag. Hij is de auteur van ‘Het geheim van het Molukker-zijn’ en 'Een kleine psychologie van het Molukker–zijn’.

 

Wilt u voor deze bijeenkomst een uitnodiging ontvangen, stuur dan uw e-mailadres naar Ed Roso en u ontvangt dan nadere informatie over de bijeenkomst.

Vooraankondiging: Landelijke Pelita Naoorlogse Generatiedag

Nog een datum om alvast te noteren: op zaterdag 4 december 2021 organiseert Stichting Pelita een grote landelijke Naoorlogse Generatiedag op Landgoed Bronbeek in Arnhem. De bijeenkomst staat in het teken van ontmoeting, inspiratie en informatie. Zo is er een informatiemark en  worden er meerdere lezingen gehouden met een interactief karakter. Reggie Baay en Adriaan van Dis hebben hun medewerking al toegezegd.

 

De komende periode zult u op de hoogte worden gehouden van de programmering en wijze van deelname aan deze bijeenkomst via onze website, Pelita Nieuws, de digitale nieuwsbrief en diverse sociale media. 

Verbroken belofte

Op 4 september a.s. presenteert de Stichting 70 Jaar Molukkers in Overijssel het boek 'Verbroken belofte' tijdens de provinciale herdenkingsdag in Nijverdal. Het boek omvat gesprekken met 30 Molukkers in Overijssel (2 van de eerste generatie, 14 van de tweede generatie en 14 van de derde generatie) en een schets van verschillende Molukse wijken in de provincie.  

 

Pelita-directeur Rocky Tuhuteru zal tijdens de herdenkingsdag een aantal vraaggesprekken voeren naar aanleiding van het boek.

 

Voor reservering en voorverkoop stuurt u een mail naar 70jaarsmo@gmail.com

Kookschrift van Oma Miet

Marc Tierolf kondigt het met trots aan: in het najaar verschijnt het kookschrift met recepten van zijn oma Miet.

 

'Het Indische Kookschrift van Oma Miet' bevat 130 authentieke Indische familierecepten. 

 

Alvast reserveren kan via de mail van Marc Tierolf. 

Yvonne Groeneveld treedt weer op

Yvonne Groeneveld staat weer op de planken met een nieuwe theatervoorstelling 'Bij Eugenie te gast'. Tante Eus ontvangt Trio Donna en de Gado’s en componist-arrangeur Clous van Mechelen. Op zondagmiddag 19 september in het Werftheater te Utrecht. Kijkt u voor informatie en tickets hier. 

 

En u kunt op 8 en 9 oktober naar 'Njonja Manis'. In deze theatervoorstelling vertelt Yvonne Groeneveld over haar jeugdherinneringen en wordt daarbij begeleid door Clous van Mechelen.

Crowdfunding publicatie Tussen twee werelden

Charlotte van den Broeke wil graag het verhaal van haar opa Evert publiceren en heeft daarvoor uw financiële hulp nodig. Wat begon als een schoolopdracht is nu een serieus onderzoek naar haar familiegeschiedenis. Zo vertelt ze over haar Indische opa: 'Toen hij tijdens de Bersiap in de gevangenis zat, kreeg hij te horen dat hij Nederlands was en dus niet in Indonesië thuishoorde. Toen hij en zijn familie vluchtten naar Nederland, kregen ze te horen dat ze Indonesisch waren. Aan beide kanten werden ze niet volledig geaccepteerd.'

 

Kijk hier hoe u Charlotte kunt steunen.

Crowdfunding Memory Maluku

Memory Maluku is een gezelschapsspel om het geheugen van Molukse ouderen te activeren. Vanwege 70 jaar Molukkers in Nederland en het 25-jarig bestaan van de Landelijke Stichting Molukse Ouderen, wordt het spel opnieuw uitgebracht. 

 

Wilt u ook een spel? Doneren kan hier.

Tjendolmiddag in Museum Sophiahof

Iedere laatste vrijdagmiddag van de maand organiseert Museum Sophiahof de 'Tjendolmiddag'. De eerste Tjendolmiddag werd verzorgd door Yvonne Keuls en in augustus neemt het tijdschrift Moesson de middag voor haar rekening. En altijd onder het genot van een glas Tjendol.

 

In het najaar zullen ook Marion Bloem en Amber Nefkens te gast zijn. Wilt u ook de Tjendolmiddag bijwonen? Hou dan de website van Museum Sophiahof in de gaten voor programmering en ticketverkoop.

Talkshow Slavernij met Reggie Baay en Ranomi Kromowidjojo

Het Rijksmuseum organiseert rond haar tentoonstelling over slavernij een talkshow over slavernij en de doorwerking ervan in de huidige samenleving. Op 22 augustus kunt u deze fysiek of online bijwonen. Dan zijn Reggie Baay en Ranomi Kromowidjojo gastredacteur. Er zal dan uiteraard veel aandacht zijn voor slavernij in de Oost. 

 

Talkshowhost is Jörgen Raymann. Voor deelname kijk hier.

Favoriete buitenkunstwerk

De afgelopen weken heeft u kunnen stemmen voor de beste kunstwerken per regio. Bijvoorbeeld het beeld van drie generaties Molukkers dat in Barneveld staat en de verkiezing voor de regio Oost won.

 

Wilt u dat dit beeld de landelijke wedstrijd wint? Vanaf maandag 16 augustus 08.00 uur tot zaterdag 21 augustus 12.00 uur kunt u hier stemmen.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.