Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

Mei 2023

Felicitaties voor de 80-jarige Wieteke van Dort

Op 16 mei is Wieteke van Dort 80 jaar geworden. Onze hartelijke felicitaties gaan naar ons zeer gewaardeerde lid van ons Comité van Aanbeveling, in de vorm van de prachtige liedtekst ‘Op twee plaatsen tegelijk’ van haar lievelings tekstschrijver Willem Wilmink.


"Mijn hart is op twee plaatsen tegelijk, vooral ook in de stilte van de nacht…..In Rotterdam of Heerlen of in Oude Pekela zie ik de verre kust van Ambon, Soemba en Soembawa."


Terima kasih banyak Wieteke! Voor je inzet en liefde voor onze ouderen!

Mensen uit onze doelgroep helpen? Word cliëntondersteuner!

Wilt u vrijwillig cliëntondersteuner worden in Almere en mensen helpen in bijvoorbeeld hun aanvraag bij de gemeente voor extra voorzieningen? Juist voor de doelgroep met een achtergrond in Nederlands-Indië is het waardevol om een cliëntondersteuner te treffen met dezelfde achtergrond die bekend is met bijvoorbeeld 'vraagverlegenheid' van ouderen. Lees hier hoe u zich aan kunt melden.

Nominaties Eckenhausen-Tetznerpenning

Heeft u al een persoon of organisatie opgegeven voor de Eckenhausen-Tetznerpenning? Deze werd vorig jaar uitgereikt aan Hans Eckenhausen, de kleinzoon van Jantina Emma Eckenhausen-Tetzner (1894-1961), oprichtster van Stichting Pelita op 17 november 1947.

 

Ook dit jaar reiken we de penning uit aan een persoon, initiatief of organisatie die zich onderscheid door bijzondere aandacht voor, of een geleverde bijdrage aan onze  doelgroepen in Nederland.

 

U kunt hiervoor mensen of organisaties voordragen. Kijkt u hier hoe dat in zijn werk gaat. 

Lezersactie: Win het boek 'Over Indië'

Frank Vermeulen schreef 'Over Indië', het boek dat hoort bij de fototentoonstelling 'De laatste ooggetuigen', die te zien is in de tuin van Museum Sophiahof in Den Haag. 

Fotograaf Frank Ruiter maakte portretten van mensen die nog weten hoe het land rook en voelde. Maar die ook de Japanse bezetting, de Bersiap en de koele ontvangst in Nederland meemaakten. Journalist en schrijver Frank Vermeulen tekende hun getuigenissen op. 

 

Speciaal voor onze lezers mogen we twee exemplaren van 'Over Indië' verloten. Stuurt u daarvoor een mail naar info@pelita.nl, o.v.v. Over Indië.

U kunt het boek ook winnen door aan de puzzel in de het volgende Pelita Magazine mee te doen.

De brug naar zorg: Interview met Bonnie Joosten

Bonnie Joosten, manager dienstverlening bij Stichting Pelita, vertelt in Pelita Magazine van april over het belang van een goede aansluiting van dienstverlening bij de eerste generatie oorlogsgetroffenen, maar ook de naoorlogse generaties. Daarbij is samenwerking noodzakelijk: "Wij werken met een doelgroep die niet altijd even makkelijk om hulp vraagt. Wij zien het dan ook als een belangrijke taak om de reguliere hulpverlening te ondersteunen in het werken voor en met onze doelgroepen."

 

Ook vertelt Bonnie over haar Indische identiteit en persoonlijke betrokkenheid bij Stichting Pelita. Lees hier het hele interview. Pelita Magazine ontvangen? Word dan donateur.

Nieuwe aanwinsten in de Cultuurkist.nl

Onze digitale Cultuurkist met methoden en middelen voor zorgprofessionals, mantelzorgers en vrijwilligers om actief te zijn met en voor ouderen met een achtergrond in Nederlands-Indië en Indonesië, is weer aangevuld. Bijvoorbeeld met de dichtbundel 'Stil Verlangen' met 80 Maleise pantungs, het ‘Levensboek’ van DementieTwente, de cursus ‘Zingen in de Zorg’ en het 'WO2 Lexicon voor de zorg' van ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld. 

 

Heeft u ook nog tips, gebruik dan dit formulier.

Naoorlogse Generatiebijeenkomsten in het land

Vanaf 26 mei organiseert Stichting Pelita, naast de reguliere landelijke Naoorlogse Generatiebijeenkomsten in Museum Sophiahof in Den Haag, ook regionale bijeenkomsten. Dat doen we in samenwerking met de Coöperatie Indisch Goud. De eerste bijeenkomst wordt georganiseerd op 26 mei in IJsselstein

 

Op 16 juni zijn we in Bergen op Zoom, 14 juli in Zwolle, 8 september in Eindhoven, 21 oktober in Den Helder, 3 november in Maastricht en op 17 november in Hengelo. Houd u voor de definitieve programma's onze website in de gaten.

9 juni: Molukse editie Masoek Sadja Eindhoven

Op 9 juni is er in Eindhoven een Masoek Sadja die in het teken staat van de Molukken en de Molukse cultuur. Met muziek van Jaga Tanjung, een presentatie over de Molukken door Stefanie Hehalatu (Regiocoördinator Limburg) en Iette Papilaja (medewerker Sociale Dienstverlening) en ook Rocky Tuhuteru (directeur Stichting Pelita) is aanwezig.

 

Bekijk hier het programma.

11 juni: Directeur Pelita te gast bij tante Eus

Yvonne Groeneveld ontvangt op 11 juni Rocky Tuhuteru, directeur van Stichting Pelita, in haar theaterprogramma 'Open Podium'. Op deze zondagmiddagen in het Werftheater in Utrecht biedt zij als tante Eus ruimte aan mensen die de Indische cultuur levend houden en een warm hart toedragen.

 

Het programma start om 14.30 uur.

 

Wilt u erbij zijn? Kijk dan hier hoe u kaarten kunt bestellen.

13 juni: Batik Anders in Kopi Kecil Krea

Batikken is een complexe techniek, die niet zo een-twee-drie in een korte workshop geleerd kan worden. Wel kan het effect nagebootst door de hete was te vervangen door lijm. En dat kunt u uitproberen op dinsdag 13 juni in Museum Sophiahof in Den Haag. Alle materialen zijn aanwezig. Mocht u zelf een voorwerp van textiel hebben dat u wilt beschilderen, aarzel niet om het mee te brengen.  

 

Van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten: € 3,-. Informatie en inschrijving: Cynthia Pietersen (KOO): cynthia@koo.nl, 06-1975 0309, of Stan Hoestlandt (Stichting Pelita): s.hoestlandt@pelita.nl, 06-1324 6181. 

24 juni: Landelijke Molukse Ouderendag

Stichting Pelita viert op zaterdag 24 juni de 19de Landelijke Molukse Ouderendag in de Veluwehal in Barneveld. Met onder andere muziek van Alex & Friends, Jessica Manuputty en Oceanikz. Verder ook een modeshow door June Nikijuluw en theater door Suzanna Mangar.

 

Er zijn ook informatieve bijeenkomsten: Stichting Gandong geeft een toelichting op projecten in Maluku en er is een speciaal programma over de Watersnoodramp in 1953. 

 

Kijk hier voor het gehele programma. De toegangsprijs is iets verhoogd naar €10,00 per persoon. 

24 juni: Pelita Theatermiddag met Hetty Naaijkens - Retel Helmrich

'Indisch in Nederland' is de werktitel van een film die de aanloop is naar een nieuwe documentaire van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich die in 2024 in première gaat. Het gaat over de soms moeizame migratie naar Nederland maar vooral ook over de veerkracht van de Indo’s, hoe zij met horten en stoten een plek wisten te veroveren in de Nederlandse samenleving. In de film worden naast scènes met bekende en minder bekende Indische Nederlanders ook delen uit haar eigen familiefilm archief en animaties verwerkt. 


De Pelita Theatermiddag wordt omlijst met muziek van Remko Willems.


Kijkt u hier voor het hele programma.

25 juni: Pelita Literaire Salon in Nijmegen

Harry Smith is dan te gast, auteur van ‘Terugkeer naar een onbekend land’. Het boek is een drieluik. In 'Ongemakkelijk weerzien' gaat Jan Carel, de hoofdpersoon, die in een interneringskamp zat, op zoek naar zijn familie in het toenmalige Nederlands-Indië. In 'Indische families' groeit Ronnie, de kleinzoon van Jan Carel, in de jaren ’50 van de vorige eeuw op in een dorp in Brabant. In 'De laatste droom' krijgt Jan Carel het laatste woord. 

 

Dichter Léon Algra, stelde ‘Gordel van Smaragd’ samen, een kloeke bundel met gedichten en foto’s met als onderwerp Indonesië. Algra is zoon van een voormalig KNIL-militair.

 

Kijk voor aanvangstijden en kaarten hier. 
 

8 juli: Indische Salon over 'Leven met Oorlog'

Noteert u alvast 8 juli in uw agenda? Dan is er een Indische Salon in de programmareeks 'Leven met oorlog' in Maastricht van het Indisch Herinneringscentrum en Stichting Pelita. Met o.a. een vertoning van de documentaire 'Kleinkinderen van de Oost'. Te gast zijn o.a. Joenoes Polnaija, Daan van Citters, Esmay Usmany en Tasilo Pieck.

 

Bekijk hier het gehele programma en bestel alvast uw kaarten.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.