Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

Maart 2023

Stichting Pelita en de naoorlogse generaties

In juni 2022 ondertekende Stichting Pelita het convenant 'Vindbaar en toereikend aanbod van ondersteuning voor de tweede generatie oorlogsgetroffenen'. We waren al actief op dit gebied zoals u kunt zien aan de publieksprogramma's in deze nieuwsbrief. 

Dit jaar breiden we onze werkzaamheden uit. Wat dit allemaal inhoudt kunt u lezen in het interview dat Pelita Magazine had met Ed Roso, coordinator Sociale Dienstverlening Naoorlogse Generaties.

Nieuwe aanwinsten in onze Cultuurkist

Onze digitale Cultuurkist is weer aangevuld met een aantal nieuwe onderdelen. Zoals onder andere de 'Spekkoek kaartenset', het stripboek 'Wortels in de Molukken', de documentaire 'Indisch Zwijgen', het 'Levensboek', de podcast 'De eeuw van mijn voorouders', en het coachingscollectief 'Indisch Goud'.

 

Heeft u waardevolle aanvullingen voor de Cultuurkist​​​​​​​? Laat het ons weten via info@pelita.nl.

 

Gesigneerd boek Massada te winnen

De muziekformatie Massada bestaat dit jaar 50 jaar en om dit jubileum luister bij te zetten is een lijvig kijk- en leesboek verschenen: 'Astaganaga'

 

In het komende Pelita Magazine dat in de derde week van april verschijnt, kunt u een reportage lezen over de presentatie van het boek en een boekbespreking. Speciaal voor de lezers die de puzzel invullen op de achterkant van Pelita Magazine, verloten we een gesigneerd exemplaar. 

 

Wilt u ook iedere twee maanden Pelita Magazine in de brievenbus ontvangen? Lees dan hier hoe u ons kunt ondersteunen.

Minidocumentaires 'Leven met Oorlog'

Speciaal voor het themajaar 'Leven met Oorlog' is een serie minidocumentaires gemaakt. Ook het verhaal over hoe de oorlog in voormalig Nederlands-Indië doorwerkt bij jonge Indische Nederlanders en Molukkers, is binnenkort te zien op de website Leven met Oorlog.

Het Indisch Herinneringscentrum organiseert met Stichting Pelita op 8 juli een Indische Salon in Maastricht over dit thema. Binnenkort wordt het programma bekend gemaakt.

Oproep: Wilt u zich inzetten als 'maatje'?

Zoals u wellicht weet werken Stichting Pelita en het Nederlands Veteraneninstituut nauw samen, bijvoorbeeld in de begeleiding naar maatschappelijk werk. Maar soms zoeken mensen ook gewoon contact, een maatje die af en toe eens op bezoek komt om koffie te drinken of een boodschapje te doen. 

 

Specifiek zoeken we nu een Molukse of Indische vrijwilliger (bij voorkeur een vrouw) voor een oudere Molukse man in Maarssen. Voor een kopje koffie, korte wandelingen in de omgeving of gewoon voor een praatje over bijvoorbeeld muziek of zijn huisdier.

 

Woont u in de omgeving van Maarssen en heeft u tijd en interesse, neem contact op via info@pelita.nl

Straat vernoemd naar verzetsvrouw Coosje Ayal

In Ridderkerk werd op vrijdag 17 maart jl. het straatnaambord onthuld van ter nagedachtenis aan Coosje Ayal, in bijzijn van haar kleinkinderen en burgemeester Anny Attema. Vanaf 1942 vocht Coosje Ayal drie jaar met een verzetsgroep in de jungle van Nieuw-Guinea tegen de Japanse bezetter. Wilt u meer weten over Coosje Ayal en andere verzetsmensen? Bekijk dan de website over het Indisch en Moluks verzet, gemaakt door Stichting Pelita en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

26 maart: Pelita Literaire Salon

Elke laatste zondag van de maand is er een Pelita Literaire Salon in het Oud Burgeren Gasthuis in Nijmegen. Op 26 maart zijn twee auteurs te gast: Dorothé Duijves schreef ‘Tjoesmai. Het Indische levensverhaal van Hetty Schoorel’. Een waargebeurd verhaal over de magische vriendschap tussen een Indisch meisje en een vogel.

 

Carmen van Geffen is auteur van ‘Erfstuk’, een boek gebaseerd op brieven, foto’s en testamenten van haar grootvader, kind van een njai en een planter. 
 

Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.

8 april: Pelita Naoorlogse Generatie Bijeenkomst met Marit Buur

Na zijn overlijden vonden Marit Buur en haar zussen drie volgeschreven cahiers, waarin hun vader zijn verleden in Nederlands-Indië beschreef en zijn internering als dertienjarige jongen in het beruchte kamp Baros.

 

Marit besloot de aantekeningen te bewerken tot een boek: ‘Namens mijn vader. De Indische stilte verbroken’. 

 

Wilt  u met haar in gesprek over het boek en de impact van dit verleden op haar familieverhaal? Meld u dan aan voor deze naoorlogse generatiebijeenkomst in Museum Sophiahof.

 

De toegang is gratis. Kijk hier voor het hele programma en wijze van aanmelding.

11 april: Ukelele spelen in Kopi Kecil Krea

Ukelele hoort bij krontjong en de Hawaiian Sound die in Nederlands-Indië populair was. Zelf proberen? De ukeleles liggen klaar om bespeeld te worden. U zult verbaasd staan over wat u aan het eind van deze workshop al kunt spelen. 

 

11 april in Museum Sophiahof, Den Haag. Van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten: € 3,-. Informatie en inschrijving: Cynthia Pietersen (KOO): cynthia@koo.nl, 06-1975 0309, of Stan Hoestlandt (Stichting Pelita): s.hoestlandt@pelita.nl, 06-1324 6181. 

22 april: Pelita Theatermiddag

Er zijn nog kaarten voor de Pelita Theatermiddag voor naoorlogse generaties in IJsselstein. Dan is Esmay Usmany te gast met de voorstelling 'Oostwaarts'. Bekijk hier de flyer voor het gehele programma, aanvangstijden en toegang. 

 

En zet alvast 24 juni in uw agenda, voor de voorstelling 'Indisch in Nederland', van en met Hetty Naaijkens-Retel Helmrich. Meer info volgt. 

23 april: Tjideng Reünie

De komende Tjidengkamp Reünie vindt zoals gebruikelijk weer plaats in de Kumpulan op Landgoed Bronbeek in Arnhem. Met onder andere een presentatie door Elsedien de Groot, die vorig jaar het dagboek van Elly Campioni Soeters, 'Kamphoofd tegen wil en dank' verzorgde. Filmmaker en producent Pieter van Huystee vertoont een voorproefje van zijn film over Japanse vrouwenkampen die in het najaar in première gaat, en nog veel meer. Kijk hier voor het volledige programma.

 

In ons magazine van april 2022 (toen nog Pelita Nieuws geheten) stond een uitgebreid interview met Henk Camping, voorzitter van Stichting Tjidengkamp. U kunt het hier nog eens nalezen.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.