Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

april 2024

Interview over slavernij in de Oost in Nationaal Slavernij Museum

In de nieuwste Pelita Magazine van april 2024 staat een uitgebreid interview met Peggy Brandon en John Leerdam, kwartiermakers van het Nationaal Slavernij Museum. Dit museum zal naar verwachting rond 2030 haar deuren openen in Amsterdam. In het publieke debat is nog weinig aandacht voor het Nederlandse slavernijverleden in Azië, en in Nederlands-Indië in het bijzonder. Ook als het gaat om de berichtgeving rond het Nationaal Slavernijverleden. Welke plaats krijgt dit eigenlijk in het nieuwe museum? Peggy Brandon en John Leerdam gaan er uitgebreid op in. U kunt hier het interview lezen.

Wilt u Pelita Magazine iedere twee maanden in de brievenbus ontvangen? Word dan donateur van Stichting Pelita. Daarmee maakt u onder andere de Pelita Eettafels mogelijk en levert u een bijdrage aan de voor onze ouderen zo belangrijke ontmoetingsbijeenkomsten.

Reggie Baay curator tentoonstelling Van Abbemuseum

Reggie Baay, lid van ons Comité van Aanbeveling, is samen met Bibi de Vries curator van de tentoonstelling 'Verborgen Verbanden' van het Van Abbemuseum in Eindhoven.

 

Voor de tentoonstelling onderzochten zij het verleden van het museum. Het Van Abbemuseum is vernoemd naar Henri van Abbe (1880 – 1940), oprichter van de sigarenfabrieken Karel 1. De tabak kwam grotendeels van plantages in het toenmalige Nederlands-Indië, bijvoorbeeld van Deli, waar de omstandigheden voor de plantagearbeiders niet onderdeden voor die van voormalig tot slaafgemaakten. 

 

De tentoonstelling is tot 1 juni 2026 te zien. (foto: Max Kneefel)

Stichting Pelita over dementie in INDAH*

De nieuwe editie van het Indisch Magazine INDAH* staat in het teken van dementie. Ook Stichting Pelita vertelde in het tijdschrift over het programma Pelita Ondersteuning Dementie. Een belangrijk thema, want de groep ouderen met achtergrond in voormalig Nederlands-Indië zal de komende jaren flink toenemen. En het percentage ouderen dat te maken krijgt met dementie in deze groep is groot. Het oorlogsverleden, dat niet altijd is verwerkt en aan de oppervlakte heeft gesluimerd, kan ineens weer naar boven komen. Daar moet je als zorgverlener goed op voorbereid zijn, wat niet altijd het geval is.

 

U kunt het artikel hier lezen. Wilt u de hele INDAH* lezen dan kunt u deze bestellen, of een abonnement nemen via deze link.

Vrijwiligersdag op Landgoed Bronbeek

Op 6 april jl. was de jaarlijkse dag voor de vrijwilligers van Stichting Pelita op Landgoed Bronbeek in Arnhem. Met heerlijk eten, muziek van N-Joy, dansgroep DwiBhumi, toespraken van Bonnie Joosten (waarnemend directeur van Stichting Pelita) en Melina Kappeyne van de Copello-Rakic, de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum (en daarmee bestuursvoorzitter van Stichting Pelita). Er was een photobooth waar iedereen op de foto kon, liefst met elkaar, voor een dierbare herinnering aan deze dag. 
 

Rob Kleering van Beerenbergh, zelf vrijwilliger bij de Masoek Sadja Arnhem, maakte een mooie fotoreportage. Deze kunt u hier bekijken.

Oproep: vrijwilliger gezocht voor de Pelita Eettafel Utrecht

De Pelita Eettafel Utrecht is op zoek naar een extra vrijwilliger. Het huidige team wil bestaat uit zes energieke, dynamische en eigenwijze mensen met een Indische, Molukse en Nederlandse achtergrond. Er wordt hard gewerkt en gelukkig ook veel gelachen. Dus wil je hier deel van uitmaken en van betekenis zijn voor ouderen met een achtergrond in Nederlands-Indië? Meld je dan aan. Wij vragen uiteraard betrokkenheid bij onze doelgroep, gevoel voor humor, je draait je hand nergens voor om, kunt goed overleggen met de teamleden en je kunt vooral goed luisteren naar de gasten. De Eettafels vinden op vrijdagen plaats, zes keer per jaar. Je bent gemiddeld 5 uur per middag kwijt, inclusief het voorbereiden en napraten. Je neemt deel aan het halfjaarlijkse vrijwilligersoverleg (gemiddeld 1,5 uur). Je woont in of rond de stad Utrecht.


Stichting Pelita biedt je op haar beurt het volgende: gratis maaltijd en consumptie(s) en meedansen met de poco-poco tijdens de Eettafel, reiskostenvergoeding, een uitnodiging voor de jaarlijkse Landelijke Vrijwilligersdag, een landelijke introductiedag en eventuele trainingen. Tot slot ontvang je het Pelita Magazine in de brievenbus. Aan het einde van het seizoen is er een afsluitetentje.    

 

Wil je jouw talent(en) inzetten om dit team te versterken? Of heb je toch meer informatie nodig? Neem daarvoor contact op met Sylvia Hiert: s.hiert@pelita.nl.

Pelita Landelijke Naoorlogse Generatiedag groot succes

Op zaterdag 20 april jl. vond in een overvol Museum Sophiahof in Den Haag de Pelita Landelijke Naoorlogse Generatiedag plaats. Met masterclasses over hoe het verleden nog steeds impact heeft op het heden. Ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Bersiap, de onafhankelijkheidsoorlog en de komst naar Nederland kunnen een rol blijven spelen in de levens van mensen die het zelf niet meemaakten, maar hun (groot)ouders wel. Met veel dank voor de inspirerende sessies door Monique Rufi, Bram Latumahina, Naomi Franken en Leon Kempees van Indisch Goud en namens Stichting Pelita namen Jessica Apon en Iette Papilaya de honneurs waar.

 

De key note speech kwam van Adriaan van Dis, lid van het Comité van Aanbeveling van Stichting Pelita: Ook verschillende leden van de naoorlogse generatie kwamen aan het woord: Mildred Dielemans, Dinah Marijanan, Pay-Uun Hiu en Nico Jouwe over wat hun ouders wel en niet vertelden en hoe dit een rol speelt in het nu. Niet alleen het verleden maar ook actuele kwesties rond mensenrechten en achterstelling in het huidige Indonesië zijn realiteit van alledag voor deze naoorlogse generaties. Christel van der Pol las een persoonlijk verhaal voor over haar vader die zonder wrok terugkijkt op zijn leven. Dit verhaal kunt u hier teruglezen. 

 

Hier kunt u een impressie van de dag bekijken. Onze dank gaat uit naar iedereen die deze dag mogelijk maakte: sprekers, masterclassbegeleiders, vrijwilligers en medewerkers van Stichting Pelita en Museum Sophiahof.

'Stemmen van naoorlogse generaties. Hoe oorlog en koloniaal verleden doorwerken'

Speciaal voor onze lezers hebben de makers van de documentaire 'Stemmen van naoorlogse generaties. Hoe oorlog en koloniaal verleden doorwerken' twee kaarten ter beschikking gesteld voor een van de vele voorstellingen in het land. De makers, Armando Ello en Simone Berger, gingen voor deze documentaire op zoek naar de overdracht van (oorlogs)trauma’s van de tweede tot en met de derde naoorlogse generatie mensen met een Indische of Molukse achtergrond.

 

Wilt u twee vrijkaarten winnen? We verloten deze onder alle lezers die mailen naar info@pelita.nl o.v.v. Stemmen van naoorlogse generaties. U kunt uw mail sturen tot en met 5 mei. De winnaar krijgt dan zo spoedig mogelijk bericht. Wilt u niet wachten en naar een voorstelling bij u in de buurt? Kijk dan op de filmladder voor data. Deze wordt trouwens telkens aangevuld. Zo is er op woensdag 24 april alweer een voorstelling en nagesprek bij Vue in Purmerend, op 13 mei in Breda i.s.m. Stichting Arjati en op 12 juni in Sittard-Geleen met een nagesprek onder leiding van Jessica Apon van Stichting Pelita. De trailer kunt u hier bekijken.

14 mei: Melatibloemen maken voor herdenkingskransen 15 augustus

Vanwege het grote succes van de Kopi Kecil Krea van 9 april jl. gaan we op 14 mei weer vilten melatibloemen maken voor de kransen die tijdens de herdenkingen in Den Haag, op Bronbeek en op een Indonesisch ereveld zullen worden gelegd. Voor elke krans, met een doorsnede van 80 cm, hebben we minimaal 1000 bloemen nodig. Alle materialen zijn aanwezig en worden door Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 ter beschikking gesteld. Stichting Pelita verzorgt de koffie/thee met spekkoek en KOO kunstonderwijs organisatie begeleidt de bijeenkomst. We maakten een verslag van deze bijeenkomst voor Pelita Magazine.
 

Dus kon u er op 9 april niet bij zijn? U kunt alsnog meedoen als u zich aanmeldt bij Cynthia Pietersen (KOO) cynthia@koo.nl (06-1975 0309). Voor deze bijzondere editie is deelname gratis. We vragen u wel een bijdrage te doen in de collectebus, die geheel ten goede komt aan Nationale Herdenking 15 Augustus 1945.


Museum Sophiahof, Den Haag. Dinsdag 14 mei van 10.00 tot 12.00 uur. Graag tot ziens in Museum Sophiahof!

18 mei: Selling a Colonial War in samenwerking met Pelita

Al eerder werd in samenwerking met In-Soo Radstake zijn documentaire 'Selling en Colonial War' vertoond, inclusief een nagesprek. Deze bijeenkomst in Museum Sophiahof was helemaal uitverkocht. Maar u kunt weer aan het programma deelnemen, en wel op zondag 18 mei in Cinema de Vlugt

 

De documentaire 'Indië Verloren - Selling a Colonial War' onthult hoe de Nederlandse overheid decennialang het frame van een gerechtvaardigde oorlog in Indonesië (1945-1949) in stand hield door framing, propaganda en politieke besluiten. De film laat zien hoe onder het mom van ‘politionele acties’ de politiek deze strijd wist te verkopen aan de bevolking, en waarom er geen aandacht was voor het geweld aan de andere kant tijdens de Bersiapperiode.

 

Na deze speciale vertoning zal er een nagesprek plaatsvinden met In-Soo Radstake en het publiek. 

Save the date 15 september 2024: Wie ben ik? - Eerbetoon aan Wouter Muller

Wie ben ik? is een ode aan de in december 2022 overleden singer-songwriter Wouter Muller, ook zeer gewaardeerd van ons Comité van Aanbeveling. Hij kreeg op 17 november 2023 postuum onze Eckenhausen-Tetznerpenning toegekend voor de bijzondere wijze waarop hij de ervaringen en emoties van mensen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië, in zijn liederen verwerkte. 

 

In de voorstelling worden zijn liederen vertolkt door Ernst Jansz, Wieteke van Dort, zijn voormalige dynamische begeleidingsband o.l.v. Bert Kuipers, Wilmink’s Kweek, danseres Aafke de Jong, het koor IntervOcaal en vertellers Ernst Bergboer en Maud van den Esschert. Na de voorstelling is er een nagesprek en de weduwe van Wouter Muller zal de Eckenhausen-Tetznerpenning in ontvangst nemen. 

 

Kaarten voor deze voorstelling in het Wilminktheater in Enschede kunt u nu al bestellen.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.