Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Tuinconcert De Posten Enschede

Afgelopen woensdag 15 juli vond in de zonnige binnentuin van woon- /zorgcentrum De Posten te Enschede een tuinconcert plaats, speciaal voor de Indische en Molukse bewoners.

 

Onze muziektherapeute Monique van Bruggen-Rufi nam hen door middel van zang en muziek heel eventjes mee terug naar hun jeugd in Nederlands-Indië. Door de herkenbare klanken beleefden ze de tijden van weleer. Dit zorgde voor mooie, ontroerende en ook vrolijke momenten.

 

Stichting Pelita bedankt De Posten en hun Indische Huiskamer Mampir Sadja voor de prettige samenwerking en een geslaagde middag, waarin de Indische en Molukse bewoners welverdiend in het zonnetje werden gezet.

 

Dit nam niet weg dat de overige bewoners van het zorgcentrum ook konden meegenieten van de liedjes, de koffie en de spekkoek. Voor herhaling vatbaar!

3e Becak-interview: Indisch perspectief

Na zijn becak-interviews met respectievelijk een moderne Indonesische moslim en een voormalige Indonesische vrijheidsstrijdster gaat Daan Goppel hier in gesprek met een Indische dame.

Nationale herdenking 15 augustus 2020

Dit jaar kan de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 bij het Indisch Monument in Den Haag vanwege de Corona maatregelen helaas geen openbaar karakter hebben.

 

Slechts een zeer beperkt aantal personen kan -uitsluitend op persoonlijke uitnodiging – bij de herdenking aanwezig zijn.

 

Lees hier verder.

 

Houd s.v.p. onze website in de gaten voor informatie over herdenkingen elders in het land zoals in Enschede of Nijmegen.

Design Museum Dedel

Tip van Frans Leidelmeijer, lid van ons Comité van Aanbeveling:

 

Tempo Doeloe, een eeuw grafische vormgeving en design uit de

Gordel van Smaragd!

 

De tentoonstelling duurt tot eind dit jaar.

 

Wegens Covid-19 moet u wel reserveren. Zie hier.

 

 

 

 

Design Museum Huize Dedel

Prinsengracht 15

2512 EW  Den Haag

Oud-marinier geveld door corona

De VPRO zond onlangs Uitgewoond uit. Een documentaire over bewoners van enkele Amsterdamse verpleeghuizen, die plotseling geconfronteerd werden met corona en isolement.

 

Hoofdpersoon is een  96-jarige Indische marinier, de laatste Nederlandse overlevende van de Slag op de Javazee. Hij was anno 2020 nog steeds bang voor mensen die hem naar het leven stonden. En trof elke avond voor hij ging slapen maatregelen die hem moesten beschermen. De corona werd hem echter fataal.

 

Zie hier de gehele documentaire of lees hier enkele fragmenten uit de film over hem.

Website koloniale monumenten

Kent u de website koloniale monumenten.nl al van Bert Immerzeel, oprichter/eigenaar van de Java Post?

 

Met bijvoorbeeld een hommage aan Carel Winter, c.q. eerste translateur aan de kraton van Soerakarta en in feite grondlegger van het huidige KITLV.

De slimste mens

Het duurt nog even, maar kijk 6 augustus op NPO2 naar de Slimste Mens!

 

Dan namelijk met de Indische, autistische cabaretier Fabian Franciscus!

Klanken van Oorsprong en Buitenkampers op TV

Maandag 10 augustus 22:10 uur vertoont Omroep MAX Klanken van Oorsprong en op woensdag 12 augustus 21:00 uur

kunt u op TV-zender ONS  Buitenkampers zien.

 

Beide uitzendingen vinden plaats in het kader van 75 jaar Vrijheid en Herdenking.

 

Beide films zijn trouwens gemaakt door Hetty Naaijkens - Retel Helmrich.

Java Post

In de Java Post vindt u het artikel van Thijs Brocades Zaalberg en Bart Luttikhuis 'Extreem geweld dekolonisatieoorlogen in vergelijkend perspectief 1945-1962'.

 

Verder vindt u onder meer een discussie over erfgoed naar aanleiding van Bert Immerzeels website over koloniale monumenten, een interview met Remy Limpach en een ode aan de baboe.

PELITA

Exotische Middag Nispen

Op 26 juli houdt Openluchttheater Nispen van 14:00 tot 18:00 uur een Exotische Theater Middag.

 

Onder andere met de dansers Nova Burdo-Marseline en Eka Santi Dewi van DwiBhumi Balinese dans & cultuur, Omar Ka & Friends, Kenny Weed & Free Mind Empire en Inka Inpacha.

 

Vanwege de maatregelen zijn de zitplaatsen beperkt en is reserveren verplicht. Dit kan door een mailtje te sturen naar reserveer@oltn.nl.

Kinderen van de dekolonisatie

Suzanne Liem schreef voor Trouw een serie over kinderen van de hoofdrolspelers van de dekolonisatie, namelijk:

 

een kleindochter van Mohammad Hatta, zoon van Huib van Mook, dochter van Sutan Sjahrir, zoon van Herman van Roijen, dochter van Sukarni Kartodiwirjo en kleinzoon van Charles Olke van der Plas. Zie hier het interview met laatstgenoemde.

 

Zie hier de andere interviews.

Podcast - Frank Boeijen & Indonesië

In de allereerste aflevering van Sinan Can's podcastserie Sinans Atlas is zanger Frank Boeijen te gast.

 

U kent hem misschien van zijn lofzang op het Nijmeegse Kronenburgerpark, maar hij heeft ook zijn hart verloren aan Indonesië sinds de Molukse en Indische gezinnen uit zijn jeugd in Nijmegen.

 

Bij Sinan aan de keukentafel vertelt hij over zijn reizen door Indonesië, zijn bijzondere ontmoetingen aldaar en nog veel meer.

 

Luister hier.

 

Zowel Frank als Sinan, beiden Nijmegenaar, dragen drie maanden lang de Melati uit respect voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Meer dan Babi Pangang

Kent u de website Meer dan Babi Pangang al?

 

Een site voor de Chinees-Indische gemeenschap, onder meer over erfgoed, identiteit, expressie en eten!

Na de Indische Jasmijn nu de Nederlandse driekleur!

Nu de Nijmeegse stichting PION 75 bekende stadgenoten zover kreeg om van 4 mei t/m 15 augustus de Melati te dragen als eerbetoon aan de Tweede Wereldoorlogslachtoffers in Nederlands-Indië, vraagt deze stichting nu ook alle Nijmegenaren om op 15 augustus onze Nederlandse driekleur uit te hangen. Niet alleen als eerbetoon maar ook uit solidariteit met hun Indische stadgenoten.

 

Zie het persbericht.

 

Vanwege de corona-maatregelen gaat de Nijmeegse Indië-herdenking namelijk niet door. Wel kunnen er tot 17:00 uur bloemen worden gelegd op de Gedeputeerdenplaats. Op 14 augustus zal het herdenkingscomité en bestuur van PION samen met burgemeester Bruls een krans leggen en 1 minuut stilte in acht nemen.

 

Juist omdat de plechtigheid niet doorgaat is het belangrijk dat op 15 augustus overal de vlag uithangt, te beginnen met Nijmegen. De ruim 5.000 stadgenoten met een achtergrond in Nederlands-Indië zullen u er dankbaar voor zijn. De vlagactie wordt door de gemeente Nijmegen ondersteund met affiches in de abri's/mupi's langs de wegen in en rond Nijmegen.

 

Zie ook www.stichtingpion.nl voor meer informatie en het prachtige filmpje dat samen met Hubert Bruls en Ruben Hein werd gemaakt.

Gecorrigeerde oproep veteranen of nazaten guerrilla Timor

Wegens een haperende link in zijn emailadres herhalen we hierbij de oproep van Leo Bloemhard.

 

Hij zoekt veteranen of nazaten met een connectie met de guerrillastrijd in 1942 op Timor tegen Japanners en in december 1942 door de Nederlandse torpedojager Hr. Ms. ”Tjerk Hiddesz” gered werden en naar Australië geëvacueerd.

 

Dit, in verband met zijn onderzoek en publicatie.

 

Lees hier meer over de achtergrond.

 

Zijn mailadres is leo.bloemhard@kpnmail.nl

Juliette

Hebt u het Mooiste meisje van de klas gemist?

 

De aflevering met de Groningse Juliette?

 

Kijk dan hier.

Stichting Herdenking Birma Siam en Pakan Baroe Spoorweg

De SHBSS herdenkt de slachtoffers van de Birma Siam en Pakan Baroe Spoorweg op zaterdag 29 augustus.

 

De herdenking is niet te bezoeken, maar wel on-line te volgen via deze link. De uitzending start om 14.00 uur. 

Wat ervan overbleef

Luister hier naar 3e generatie Lara Nuberg, in gesprek met de nieuwe hoofdredacteur van Moesson Vivian Boon, met theatermaker en dichter Robin Block en met Rochelle van Maanen van het Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands-Indië.

 

Dit, rondom de vraag hoe een nieuwe generatie, met roots in Nederlands-Indië, aankijkt tegen tempo doeloe, Indisch erfgoed, eigen identiteit en het moderne Indonesië.

Nacht over racisme

Hebt u de Nacht over racisme van Andere Tijden gezien?

 

Onder meer met de Molukse Willem Marwa bij de verfilming van Sjors en Sjimmie in 1955, weigering aan de grens van joodse vluchtelingen en Indië tijdens de oorlog.

 

Helaas niets over racisme binnen de Indische gemeenschap van voor en na de oorlog

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.