Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Indische buurten - livecast woensdag 10 juni

Waarom heeft uw gemeente een Indische buurt? Wie of wat was de aanleiding? Wat is de historische relatie van de gemeente überhaupt met Oost- West-Indië? En zijn er ook andere Indische sporen? Hoe oud zijn de buurten en stopt het bij de onafhankelijkheid van een kolonie? 

 

Pelita-medewerker Dick Rozing houdt aanstaande woensdag 10 juni samen met Jaap Evert Abrahamse en Michael Bremmer een livecast hierover, die u op uw laptop of computer kunt volgen.

 

Dit doen ze van 19:30-21:00 uur via Zoom. U moet zich wel tijdig aanmelden via lezingen@icomos.nl.

 

 

Zie het programma 

Video Indisch Nijmegen

Tussen 5 mei en 15 augustus dragen 75 bekende Nijmegenaren de Indische jasmijn in hun knoopsgat.

 

Waarom zij dit doen ziet u in de korte video die Stichting PION maakte met Hubert Bruls, Ruben Hein, Kartini Slaats en Melati van Boven. Deze, onder regie van Jan Gitsels.

 

Zie het persbericht.

Concertzangeres Ank Reinders zat als tiener met haar moeder in Solo en Moentilan geïnterneerd

In het juni-nummer 2020 van Aanspraak, c.q. het blad van de SVB - Afdeling Verzetsdeelnemers en Oorlogsgetroffenen vindt u dit artikel over concertzangeres Ank Reinders en haar internering tijdens de Japanse bezetting.

Aanspraak

Hier vindt u het volledige juni-nummer van Aanspraak, dat u kunt downloaden.

Nieuwsbrief IGV

Zie de nieuwsbrief van de Indische Genealogische Vereniging (IGV)!

 

Deze keer met onder meer de lezing van Madelon Djajadiningrat over Javaanse vrouwenlevens in de 20e eeuw en een artikel over de Jatijajar-grot nabij Kebumen, sinds 1870 toeristische attractie en misschien voorzien van namen van uw voorouders.

Dochter van Sutan Sharir

Van Suzanne Liem verscheen vrijdag het 3e deel van haar serie over kinderen van de hoofdrolspelers van de dekolonisatie: over de dochter van Sutan Sharir.

 

Zie ook het filmpje.

 

Zie ook haar website met eerdere interviews voor deze serie.

Java Post

In de Java Post vindt u nu onder meer artikelen over de vermaarde Banjoewangi-planter Teun Ottolander, over het inkleuren van postkaarten en over geur van gebakken vis.

PELITA

Pelita telefonisch bereikbaar!

Ondanks de coronacrisis blijft Pelita bereikbaar, hoewel momenteel alleen telefonisch!

 

Zie hier de telefoonnummers.

Tropenvader

Vergeet de boekpresentatie Tropenvader niet van Diederik Samwel, aanstaande zondag 14 juni om 15:30 uur in het Verhalenhuis te Haarlem.

 

U moet zich in verband met corona wel tijdig aanmelden!

Becak-interview

Zie dit sympathieke becak-interview van Daan Goppel met een groene, hippie moslim over de Islam!

 

Zie eventueel ook diens interview op CNN Indonesia over Becak-Amsterdam of diens filmpje over Sinterklaas op op Ambon.

Molukkers en Kasteel Bruinhorst

Chrissy Flohr maakte een aantal podcasts over kastelen en buitenplaatsen in WOII. Zo ook over kasteel Bruinhorst in Ederveen.

 

Theatermaker René Akihary groeide hier op sinds diens ouderlijk gezin in 1955 samen met 18 andere Molukse KNIL-gezinnen in dit kasteel was ondergebracht. Zijn ervaringen verwerkte hij in de voorstelling Sampai berjumpa lagi.

 

Historicus, publicist en onderzoeker Ron Habiboe staat in deze podcast stil bij de link tussen dit kasteel en de Molukse KNIL-miltairen.

Disini

De vijf minuten durende animatiefilm (2010) van Faris van de Lisdonk - Tegapelasury over de komst van zijn grootouders naar Nederland.

Museum Sophiahof weer open!

Sinds 1 juni kunt u weer naar Museum Sophiahof in Den Haag, tenminste als u heeft gereserveerd via 070 - 200 50 60 (tijdens openingstijden 11.00-17.00 uur) of via info@museumsophiahof.nl. U wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld.

 

Maak hier gebruik van! Niet alleen om dit museum vanwege de coronacrisis te ondersteunen, maar ook om de tentoonstelling Vechten voor Vrijheid niet te missen die namelijk slechts tot 1 augustus duurt.

 

Ondertussen kunt u thuis vanuit uw luie stoel of van achter uw laptop nog genieten van de online-tentoonstelling 30 Dagen op Zee

 

Zie ook hun nieuwsbrief.

Mieke Bouman

Vorige maand verscheen van Ernestine Hoegen Een strijdbaar bestaan, over het leven, werk en huwelijk van Mieke Bouman-van den Berg (1907-1966), bekend door haar rol als verdedigster van de Nederlanders Jungschläger en Schmidt in de jaren 1955-1956 in Indonesië.

  

Bouman bracht de oorlog door in kamp Lampersari bij Semarang, haar man Herman Bouman werd te werk gesteld in de loodmijnen van Kamioka, in Japan. De eerste drie hoofdstukken van het boek gaan uitvoerig in op hun beider kamptijd. Ook het interbellum studentenleven in Groningen (Mieke) en Leiden (Herman) worden beschreven.

 

Maar de kern van het boek gaat over de beruchte Indonesische strafprocessen tegen Leon Jungschläger en Henry Schmidt van de jaren 1954-1956. Waar gingen die strafprocessen over? Waarom dook de naam van Raymond Westerling zo vaak op in de rechtszaal?

 

Hoe raakte Mieke Bouman - een classica - in die zaken verzeild? En welke prijs zou zij uiteindelijk zelf betalen voor haar roem?

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.