Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Masoek Sadja's

Als u soms behoefte hebt om de dagelijkse sleur te doorbreken, een keer weer andere mensen te zien, herinneringen aan Indië op te halen of gewoon van live muziek te genieten en misschien de dansvloer op te gaan, kom dan naar onze Masoek Sadja's in het land. Bijvoorbeeld naar die van Sittard op 28 februari, waar Duo G&N optreedt en u ook nog informatie kunt krijgen.

 

Zie  het overzicht aan Masoek Sadja's.

'Ze noemen me Baboe' in Amsterdam-Osdorp

Dinsdag 25 februari 19:30 uur vertoont cinema Doxville in Amsterdam-Osdorp, gelegen in De Meervaart, de 74 minuten durende film Ze noemen me Baboe van Sandra Beerends.

 

Mert deze film, die reeds de Kristallen Film heeft gewonnen, c.q. toegekend aan documentaires die meer dan 10 duizend bezoekers bereiken, zien we de geschiedenis van Nederlands-Indie vanaf de jaren '30 vanuit de ogen van een baboe. Erg mooi. En mogelijk ook erg herkenbaar vanwege vooral de beelden uit eind jaren '40. Sandra Beerends heeft haar film samengesteld uit zo'n 500 films, waarvan ze uiteindelijk het materiaal van 175 films gebruikte.

 

Ze is die avond zelf in de zaal aanwezig voor vraag en toelichting.

Blinde vlekken

Op 1 maart organiseert het Indisch Herinneringscentrum i.s.m. het Wereldmuseum 'Blinde Vlekken #2 | Dossier Indië anders bekeken'. Een verdiepende en activerende programmareeks over blinde vlekken, actuele betekenis en inclusieve representatie van koloniaal erfgoed.

 

De tentoonstelling Dossier Indië in het Wereldmuseum wordt hierbij ook betrokken.

Indië-lezing OBA Amsterdam

Op zaterdag 7 maart organiseert het 4en5 mei Comité Amsterdam Zuidoost in samenwerking met het IHC en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) de 9e Indië-lezing.

 

Sprekers zijn Suze Zijlstra – historica aan de universiteit van Leiden, Dido Michielsen – schrijfster en Sandra Beerends – filmmaakster.

 

Met poëzie van Robin Block en muziek van Young Released. Moderatie door Murjani Kusumobroto.

 

Zie het programma.

Ibu

Op 8 maart vindt er in het kader van Internationale Vrouwendag de presentatie plaats van het boek Ibu, woorden uit een moederhart van de Molukse schrijfcoach Coby Nuruwé-Tuhuteru.

 

Deze presentatie vindt plaats in Museum Sophiahof. 

Xaviera Hollander

Hebt u vorige week Xaviera Hollander in Tijd voor Max gemist?

 

Ze sprak toen over haar interneringstijd tijdens de Japanse bezetting en over haar boek Kind Af.

Oproep Dampit

Graag komt dhr. Berghuis in contact met lotgenoten uit strafkamp Dampit bij Malang, tijdens de Japanse bezetting, van wie er in 1945 veertien jongens in Poedjon werden onthoofd op beschuldiging van spionage.

 

Hij is geboren in 1927, woont sinds 1960 in Californië, maar was bij de onthulling van het Dampitgedenkteken in Bronbeek.

 

Voor de volgende generaties verscheen het boek in het Engels Dampit, a Forgotten Drama in East Java, during the Japanese occupation in World War II. 

 

Reacties graag naar dhr. F.M.J. (Martin) Berghuis, 150 Pestana, Space 25, Manteca, CA 95336, USA, 

tel: 001-209-239-1931, e-mail: berghuis.martin@gmail.com

Java Post

In de Java Post onder meer Ben Bot's advies om geen excuses aan Indonesië te bieden, een artikel over Petit Trouville (mondaine badplaats van Batavia), een artikel hoe Willem-Alexander in Indonesië over eieren moet lopen en een artikel over de vervolging van homoseksuelen in 1938.

PELITA

Indische Eettafels

Soms is het leuk om met anderen aan tafel te zitten, lekker commentaar te geven op het eten of juist samen het recept zien te raden. In ieder geval een keertje buiten de deur eten, Indisch eten. Bijvoorbeeld in Friesland, waar ze wel meteen begrijpen wat Yndysk iten in Ljouwert betekent!

 

Zie het overzicht aan onze Indische Eettafels.

Troostmeisjes

Vrijdag 28 februari vindt in boekhandel Scheltema te Amsterdam de boekpresentatie plaats van Levenslang oorlog.

 

Griselda Molemans stelt hierin niet alleen troostmeisjes onder Japanse bezetting centraal maar ook in de rest van de wereld.

Voorjaarsvakantie in Taman Indonesia

Naast het feit dat Indonesisch dierenpark Taman Indonesia dit jaar van de ANWB de Zilveren Award won voor het leukste uitje in Overijssel is het ook goed om te weten dat er deze dagen speciale activiteiten zijn voor uw kleinkinderen.

 

Denk bijvoorbeeld aan de Krissendag, Zelf Shampoo Maken, Zaadjes Planten, Creatief met Papier of Zero Waste Tasjes Maken. Zie hier.

CinemAsia Filmfestival

Van 4 t/m 8 maart kunt u in het Amsterdamse Kriterion en Rialto weer naar het Cinemasia Filmfestival met onder meer de films A man called Ahok en Bumi Manusia, naar het boek Aarde der mensen van Pramoedya Ananta Toer.

 

Zie ook het verdere programma of dit overzicht aan andere Indonesische films.

'Land van toen' in het IndoFILMcafe Nijmegen

Zondagmiddag 8 maart om 14.30 uur speelt filmmaker en muzikante Amber Nefkens in LUX-Mariënburg te Nijmegen een luchtige voorstelling waarin humor en verlangen naar een mooie tijd en een land dat niet meer bestaat, centraal staan: Het Land van Toen.

 

De voorstelling is een mix van filmbeelden, muziek en theater in de vorm van verhalen en bedoeld voor alle generaties.

 

Zie de trailer en het persbericht.

Multatuli

In verband met diens 200e geboortedag vorige week dinsdag schreef Arnon Grunberg dit eerbetoon aan Multatuli.

 

Zie de website van het Multatuli Museum voor meer actueel nieuws.

 

En dan te bedenken dat de Amsterdamse wethouder Hannah Belliot ooit besloot om de subsidie voor dit museum in te trekken...

Achtste reünie Bleekneusjes

Na het einde van de tweede wereldoorlog in 1945 zijn veel Nederlandse kinderen door pleegouders in Denemarken opgevangen om zowel lichamelijk als geestelijk te herstellen.

 

Deze uitzendingen werden destijds georganiseerd door onder meer het Rode Kruis en de Deense organisatie Red Barnet. Ongeveer 600 van deze kinderen kwamen uit voormalig Nederlands Indië en kwamen terecht bij gezinnen op het eiland Bornholm. Dit jaar 75 jaar geleden.

 

Op woensdag 15 april is er in de Deense Zeemanskerk aan de Coolhaven te Rotterdam een besloten reünie, alweer de achtste.

 

De organisatoren verzoeken alle destijds naar Denemarken uitgezonden kinderen zich aan te melden. Tijdens een gezellig samenzijn kan men van gedachten wisselen over zijn/haar ervaringen.

 

U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier van de Deense Zeemanskerk, bij Els en Philip Vink (bleekneusje)  phv1935@gmail.com  tel.06-19843065  en Maaike v.d. Plas  ekiaam1963@yahoo.com  tel. 070-3467267.

Mondo

In Mondo stond afgelopen zaterdag Nederlands-Indië centraal.

 

Met als usual suspects Marion Bloem, Kester Freriks, Thom Hoffman, Lara Nuberg en Adriaan van Dis.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.