Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

Februari 2023

2023 is themajaar 'Leven met Oorlog'

Het themajaar Leven met oorlog gaat over de impact van oorlog op mensen, families en samenleving. In Nationaal Monument Oranjehotel in Scheveningen is i.s.m. ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum de tentoonstelling 'Leven met Oorlog, sporen in generaties en samenleving', samengesteld. Met onder andere tekeningen van Dido Drachman. In de serie Ouders uit Indië in ons Pelita Magazine van februari sprak Monnique Haak met de illustrator. U kunt hier het artikel lezen.


In de zomer zal het Indisch Herinneringscentrum samen met Stichting Pelita een Indische Salon binnen het thema Leven met oorlog, in het zuiden des lands organiseren.


Wilt u ook Pelita Magazine tweemaandelijks in de brievenbus ontvangen? Wordt dan donateur van Stichting Pelita.

Pelitahuizen in Leeuwarden

Via de vrijwilligers van de Indische Eettafel Leeuwarden kregen we een mooi artikel over  Pelitawoningen in de Leeuwarder Schrijversbuurt onder ogen. Piet Tuik dook de historie in voor het historisch tijdschrift 'Leovardia'. U kunt het gehele artikel hier lezen. Met dank ook aan Henk de Vries.

Uit het Oog

René van Haasen is op zoek naar informatie over Daan Michael, geboren rond 1925 in Semarang. Zijn vader was waarschijnlijk directeur van Hotel Jansen in dezelfde stad. Daan speelde een grote rol gespeeld in het leven van René's moeder, Vera Keijner. Zij heeft zelfs haar leven aan hem te danken tijdens de Japanse bezetting en de bersiap.
Hij is later naar Nederland gerepatrieerd en uiteindelijk in Limburg (Maastricht?) terecht gekomen en daar overleden. René van Haasen zou het fijn vinden om contact te maken met eventuele nabestaanden om alsnog zijn dank te betuigen voor wat Daan betekende.

Informatie kunt u mailen naar: rhaasen@use.startmail.com
 

Joop Garama is op zoek naar het laatste adres van zijn broer Ivo Garama. Hij overleed op 28 december 2022. Joop stuurde zijn post altijd naar Kerkakkers 5 in Heiloo maar vanaf dat adres kwam geen antwoord meer. Heeft iemand meer informatie? Joop ontvangt het graag via de mail.

Maand maart in teken van Ranchi Baby's

In 1950 vertrok een groep meest KNIL-militairen met hun gezinnen op de boot 'de Ranchi' naar Nederland. Onderweg werden 37 baby's geboren, de 'Ranchi Baby's'. Radio- en documentairemaker Joost Wilgenhof spoorde de baby's op en maakte een documenraire en een podcastserie. In samenwerking met Stichting Pelita en dé INOG worden in maart verschillende naoorlogse generatiebijeenkomsten georganiseerd waar u met de maker en met elkaar in gesprek kunt gaan over wat het vaak pijnlijke koloniale verleden van ouders kan betekenen voor hun kinderen en kleinkinderen. 


Kijk hier voor de verschillende programma's: 4 maart in dé INOG Leusden, 10 en 17 maart in resp. Helmond en Zwolle.

26 februari: Pelita Literaire Salon

Robin Raven, auteur van het jeugdboek ’Surapati. Vijand van de VOC, volksheld van Indonesië’, en Lilja Anna Perdijk, auteur van ‘Akal. Overleven in Nederlands-Indië’, zijn op 26 februari te gast in de Pelita Literaire Salon in Nijmegen. 


Aanvang: 13:00 uur. Entree: 7 euro. Oud Burgeren Gasthuis, Professor Cornelissenstraat 2, 6524 PJ Nijmegen.
 

Opgave via steunpuntnijmegen@pelita.nl is verplicht. U ontvangt vervolgens een bevestiging. 


Noteert u ook alvast 26 maart in uw agenda voor mooie presentaties van Dorothé Duijves, over haar boek ‘Tjoesmai. Het Indische levensverhaal van Hetty Schoorel’. Ook  Carmen van Geffen, auteur van ‘Erfstuk’ is dan te gast.

1 maart: Eerste Pelita Eettafel in Alphen aan den Rijn

We kunnen weer een locatie toevoegen aan de lijst gemeenten waar maandelijks of tweemaandelijks een Pelita Indische Eettafel plaatsvindt. Vanaf 1 maart wordt deze, in samenwerking met welzijnsorganisatie Participe, in Alphen aan den Rijn georganiseerd.

 

Kijkt u hier voor het programma. 

14 maart: aan de slag met modern filigrain

Wie kent niet het fijne zilverwerk uit Yogya. Armbanden, oorhangers, armbanden, maar ook miniaturen van wajangpoppen of de betjak. In deze Kopi Kecil Krea bootsen we de techniek na door een 3D-pen te gebruiken. Kunststof wordt door de pen verwarmd en komt er als een warme, zachte draad uit. 

14 maart in Museum Sophiahof, Den Haag. Van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten: € 3,-. Informatie en inschrijving: Cynthia Pietersen (KOO): cynthia@koo.nl, 06-1975 0309, of Stan Hoestlandt (Stichting Pelita): s.hoestlandt@pelita.nl, 06-1324 6181. 

15 maart: Lezing Reggie Baay en Dido Michielsen

Op 15 maart geven auteurs Reggie Baay, ook lid van ons Comité van Aanbeveling, en Dido Michielsen een lezing, tegelijkertijd met de Masoek Sadja Huize Mampir in Bergen op Zoom. 


Reggie Baay zal spreken over o.a. zijn boek 'De Njai' en Dido Michielsen over haar laatste uitgave 'Engel en Kinnari'. 


Tijdens de Masoek Sadja is er muziek van John Wils.


De bijeenkomsten vinden op hetzelfde adres plaats, in twee verschillende zalen. U dient ook afzonderlijk voor de toegang te betalen. Kijkt u hier voor het volledige programma.

 

21 april: Pelita Eettafel Utrecht bestaat 5 jaar!

En dat vieren ze met een Indische Eettafel Besar op 21 april a.s. Omdat de huidige locatie te klein is voor 'besar', wordt deze speciale middag georganiseerd in buurthuis de Schakel in Vleuten. Kijkt u hier voor de vooraankondiging.

22 april: Pelita Theatermiddag 'Oostwaarts'

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de Pelita Theatermiddag met Esmay Usmany. Haar grootouders verlieten Indonesië vanwege de oorlog. Ze kwamen aan in Nederland, maar delen van hun ziel bleven achter op de rijstvelden, de kampongs en op de markt. Over die gespletenheid vertelt Esmay in haar voorstelling Oostwaarts. 

 

Meld u alvast aan voor deze theatervoorstelling op 22 april in Wijkcentrum De Oase in IJsselstein. Bekijk hier de flyer.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.