Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

Stichting Pelita viert jubileum met uitreiking penning

Op 17 november jl. was het precies 75 jaar geleden dat Jantina Eckenhausen-Tetzner in 1947 Stichting Pelita oprichtte. Zij kwam na de Japanse capitulatie als oorlogsweduwe met haar kinderen in 1946 naar Nederland. Zonder pensioen of andere inkomsten. Zij richtte Stichting Pelita op om hulp te bieden aan Indische oorlogsslachtoffers waarvoor de toenmalige Nederlandse regering geen aandacht had. Nu, 75 jaar later, is Stichting Pelita dé landelijke organisatie die oorlogsbetrokkenen uit voormalig Nederlands-Indië begeleidt en ondersteunt op het gebied van zorg en welzijn.

 

Speciaal ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan werd de eerste ‘Eckenhausen-Tetzner penning uitgereikt tijdens de jubileumbijeenkomst in Den Haag. Deze penning, bestemd voor een persoon die zich op bijzondere wijze inzet voor ouderen met een achtergrond in Nederlands-Indië, werd postuum aan de oprichtster overhandigd. Kleinzoon Hans Eckenhausen nam de penning in ontvangst: “Mijn moemoe, zoals we oma noemden, zou dit heel bijzonder hebben gevonden.”

Pelita viert 75-jarig bestaan met seminar

Om ons 75-jarig bestaan te memoreren en kennis te delen werd het seminar 'De brug naar zorg' georganiseerd. Met een terugblik naar de tijd dat Pelita nog speciale woningen bouwde voor oorlogsweduwen en wezen en de samenwerkingspartner werd in de aanvraagbegeleiding voor wetten voor oorlogsgetroffenen, een wettelijk taak die tot op de dag van vandaag relevant blijft.

Inez Schelfhout, klinisch psycholoog bij ARQ Centrum’45, ging in haar key note speech in op de oorlog die  voortleeft in de naoorlogse generaties: “Een kind ontwikkelt taal voor emoties. Bij de naoorlogse generatie zie je dat die taal er soms niet is, met name in het geval als ouders ernstig getraumatiseerd waren, omdat de spiegels er niet waren.”

De masterclasses werden druk bezocht. Informatie over naoorlogse generatieproblematiek, mantelzorg, trauma en dementie was zeer welkom en verschillende deelnemers gaven aan verder contact met Pelita te willen om te kijken waar samenwerking mogelijk is.

Winnaars Verhalenwedstrijd bekend

Tijdens het jubileum werden ook de winnaars van de Pelita Verhalenwedstrijd bekend gemaakt. Riekje Hoffman won met het verhaal ‘Het doorgeefluikje’, Marlies Hepsakker met ‘U heeft er recht op’ en Robert Wever schreef ‘Mijn Indisch Verhaal en Pelita’. Alle drie de verhalen verschijnen in ons komende Pelita Magazine (voorheen Pelita Nieuws).

Stichting Pelita zoekt vrijwilligers!

Wilt u ons werk ondersteunen en aan de slag gaan met onze doelgroepen? Meldt u dan aan als vrijwilliger. Vooral in Noord-Holland en Overijssel zijn ze op dit moment hard nodig. Maar ook voor andere regio's in Nederland kunt u zich aanmelden. Kijkt u hier wat we te bieden hebben.

24 november: Indonesische kunstveiling met Frans Leidelmeijer

Frans Leidelmeijer, lid van ons Comité van Aanbeveling en adviseur Indonesische kunst bij het Venduehuis Den Haag, vraagt aandacht voor alweer de zesde Indonesische kunstveiling op 24 november. 

 

Met 126 stukken van beroemde Europese, Indo-Europese en Indonesische schilders als Willem Gerard Hofker, Adrien-Jean Le Mayeur de Merprès, Isaac Israels, Arie Smit, Rudolf Bonnet, Theo Meijer, Lee Man Fong, I Wanyan Kabetan, Ida Bagus Made Poleng, Ida Bagus Made Togog, I Ketut Budiana, I Wayan Bendi en Sindudarsono Sudjojono.

 

U kunt zelf de collectie alvast komen bekijken vanaf 20 tot en met 23 november. Of blader door de online catalogus

 

De veiling start om 13.00 uur. Kijk hier voor meer informatie over het programma en de collectie.

27 november: Pelita Literaire Salon met winactie!

Dido Michielsen vertelt tijdens de Pelita Literaire Salon in Nijmegen over haar nieuwste roman 'Engel en Kinnari', het vervolg op 'Lichter dan ik'.

 

En u kunt een exemplaar van 'Engel en Kinnari' winnen! Het enige dat u moet doen is u aanmelden voor de Pelita Literaire Salon. We verloten vier boeken onder de aanmelders. De winnaars ontvangen het boek tijdens de Salon op 27 november. Schrijf u dus snel in! 

 

Ook Jan van Dullemen, auteur van ‘Architect in Bandoeng. Leven en werk van Richard Schoemaker 1886-1942’, houdt een presentatie. 

 

Aanvang: 13:00 uur. Entree: 7 euro. Locatie: Oud Burgeren Gasthuis, Professor Cornelissenstraat 2, 6524 PJ Nijmegen. Kijk voor het gehele programma op onze website.

3 december: Open Dag Nederlands Veteraneninstituut

Voor Molukse KNIL-veteranen en hun nazaten organiseert het Nederlands Veteraneninstituut in Doorn een Open Dag op zaterdag 3 december. Tijdens de bijeenkomst wordt uitgelegd wat de veteranenstatus en de Veteranenwet inhouden en wat het Nederlands Veteraneninstituut voor u kan betekenen. En er is ruimte om uw ervaringen en verhalen te delen en vragen te stellen.

 

Voor programma en deelname kunt u zich aanmelden via de website van het Nederlands Veteraneninstituut.

 

Download hier de folder over wat het Nederlands Veteraneninstituut voor u kan betekenen.

9 december: symposium over intergenerationeel trauma

De doorwerking van oorlogsgeweld bij volgende generaties Nederlandse, Indonesische en Japanse oorlogsgetroffenen en nazaten, is het onderwerp van het symposium op 9 december, georganiseerd door de Stichting Dialoog Nederland-Japan-Indonesië. Kijk hier voor wijze van aanmelding en programma.

 

Het symposium werd mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

10 december: Pelita Naoorlogse Generatiebijeenkomst met Bram Latumahina

Tijdens de Pelita Naoorlogse Generatiebijeenkomst in Museum Sophiahof, is Bram Latumahina, GZ-NIP psycholoog, te gast. Hij gaat dan in op zijn in 2022 verschenen roman ‘Hati Sakit. De pijn van een Molukker’. En hij vertelt over de onlangs geopende Molukse GGZ Poli in Tiel.

 

Voor meer informatie en aanmelding kijkt u hier.

13 december: Batik Anders in Kopi Kecil Krea

Batikken is een complexe techniek, die niet zo 1-2-3 in een korte workshop geleerd kan worden. Wel kan het effect nagebootst worden door de hete was te vervangen door lijm. Alle materialen zijn aanwezig. U kunt ook een eigen voorwerp van textiel meenemen. 

 

13 december in Museum Sophiahof, Den Haag van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten: € 3,-. Informatie en inschrijving: Cynthia Pietersen (KOO): cynthia@koo.nl, 06-1975 0309, of Stan Hoestlandt (Stichting Pelita): s.hoestlandt@pelita.nl, 06-1324 6181.

Marion Bloem bekroond met Constantijn Huygens-prijs

We zijn bijzonder trots op Marion Bloem, lid van ons Comité van Aanbeveling, omdat haar oeuvre onlangs is bekroond met de Constantijn Huygens-prijs. Een belangrijke literaire prijs die zij op 12 februari 2023 in ontvangst zal nemen. Van harte gefeliciteerd Marion!

 

Wilt u een voorstelling van Marion Bloem bijwonen? Op 25 november is ze te zien in Het Theater in Blaricum. Ze leest dan voor uit haar nieuwe roman ‘Meisjes uit het dorp’, afgewisseld met optredens van Patrick Drabe en Desray met songs uit de jaren ’50 en ’60. Deze roman, die in januari 2023 verschijnt, speelt zich af in een dorp dat veel lijkt op het dorp waar Bloem is opgegroeid, bij een militaire vliegbasis. Het gaat over meisjesvriendschappen, ‘coming-of-age’, en veranderende normen in de jaren ’60.

Sponsoren gezocht voor speelfilm

Stichting Dappere Moeders en producent Hans de Weers (FATT Productions) en scriptschrijver Kees van Beijnum werken samen aan het filmproject ‘Vrouwen en Kinderen tijdens de Japanse bezetting’ (werktitel: ‘De laatste dans op Java’) gebaseerd op het boek van Henriette van Raalte-Geel '‘Mogen wij altijd in dit kamp blijven?’ De stichting zoekt extra fondsen om het project te kunnen voltooien. Leest u hier hun oproep.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.