Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

Augustus 2022

Stichting Pelita tijdens Nationale Indiëherdenking

Tijdens de Nationale Indiëherdenking 15 augustus 1945 maakte ook Stichting Pelita deel uit van het officiële herdenkingsprogramma. De krans voor de burgerslachtoffers werd gelegd door Rocky Tuhuteru, directeur van Stichting Pelita.

 

Hij werd voorafgaand aan de plechtigheid geïnterviewd over de toenemende belangstelling onder de jongere generaties voor het gedeelde verleden. En er was een reportage te zien over onze Indische Eettafel in Den Haag met interviews met verschillende bezoekers!

 

De hele uitzending kunt u hier terugzien.

Nog meer herdenkingen op 15 augustus

Stichting Pelita was ook vertegenwoordigd bij verschillende lokale herdenkingen om een krans te leggen.

 

Bijvoorbeeld in Nijmegen waar een krans werd gelegd door Bonnie Joosten, onze manager dienstverlening.

 

In Heerlen organiseerde stichting Waringin de Indiëherdenking bij het monument in de Ingenieur Dingertuin. U kunt hier de herdenking terugkijken.

 

En in Nieuwegein organiseerden het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein en Stichting Pelita de Indiëherdenking in de Dorpskerk.

Stichting Pelita bij komende herdenkingen

Er zijn nog meer bijeenkomsten in het kader van herdenken waar Stichting Pelita bij aanwezig is voor een kranslegging. Op Landgoed Bronbeek zijn er verschillende herdenkingen: Op zondag 21 augustus de herdenking van de Jongens- en Vrouwenkampen.

 

Op 27 augustus worden op dezelfde locatie de slachtoffers van de Birma-Siam en Pakan Baroe Spoorweg herdacht en op 11 september de slachtoffers van de Japanse Zeetransporten

 

We leveren ook een bijdrage aan het programma 'Boterkoek & Spekkoek'' over Joden in Nederlands-Indië, door Stichting Zachor Poesaka. Dit is op zondag 21 augustus.

Inzenden voor Verhalenwedstrijd nog tot 15 september

Vergeet u niet uw verhaal tijdig op te sturen voor de Pelita Verhalenwedstrijd? In het kader van 75 jaar Stichting Pelita horen we graag uw ervaringen. Wat betekende Stichting Pelita voor u en uw familie? 

 

Lees hier verder waar uw verhaal aan moet voldoen.

Stichting Pelita en 'Adres Onbekend' op de Tong Tong Fair

Vanaf 1 september staat de Tong Tong Fair weer op het Malieveld in Den Haag, na twee jaar afwezigheid. Wij zijn er ook weer met een stand. Maar ook zijn we in de programmering terug te vinden. Zo wordt het bekende NPO Radio 5-programma 'Adres Onbekend' zondag 11 september live uitgezonden, in samenwerking met Stichting Pelita.

In dit zoekprogramma van KRO-NCRV worden familieleden, vrienden en bekenden herenigd. De redactie is op zoek naar zoektochten en verhalen uit de Indische gemeenschap. Wilt u meer weten over uw familie? Zoekt u een oude vriend of vriendin of wilt u weten hoe het een oude bekende is vergaan? Stuur dan uw verhaal naar zoeken@adresonbekend.nl en misschien vindt u elkaar wel terug tijdens de live-uitzending vanaf de Hospitality Lounge op de Tong Tong Fair!

Stichting Pelita in Moesson Live tijdens Tong Tong Fair

Nog een programma rond Stichting Pelita tijdens de Tong Tong Fair. Samen met hét Indische tijdschrift Moesson spreken we in Moesson Live over 75 jaar Stichting Pelita en wat dat betekent voor de zorg in Nederland. En wat is er nu zo kenmerkend aan de Pelita-aanpak?

 

Vivian Boon presenteert het live magazine in Studio Tong Tong op zaterdag 10 september om 20.30 uur. Kijkt u hier voor de hele programmering van de Tong Tong Fair, per dag.

Pelita All Stars op de Tong Tong Fair

Als u van plan was om naar de Tong Tong Fair te gaan dan moet u vrijdag 9 september zeker niet overslaan! Want dan treedt namelijk onze jubileumband op, op het grote podium van de Grand Pasar. De Pelita All Stars bestaan uit: Shunya Deva (Julya Lo’ko), Suzanne Mangar, Guus Paat, Patrick Drabe, Steffen de Wolff en George Pelupessy.

 

Om 17.30 uur op het Tong Tong Podium. Kijk hier voor de hele programmering van de Tong Tong Fair.

24 september: Masoek Sadja XL Midden- en Oost-Nederland

Kumpulan Bronbeek in Arnhem is dé locatie waar Midden- en Oost-Nederland het 75-jarig bestaan van Stichting Pelita vieren op 24 september a.s.

 

Ria Valk, Shunya Deva (Julya Lo’ko), Dewi, Joshua Timisela, Roy & Gilbert, Sound of NJoy, Andy Pranata, en Esmay Usmany (Spoken Word) staan inmiddels te popelen om op te treden. En er is een Indische soos met o.a. de minivoorstelling ‘Tabee Barak’, over het Molukse kamp Almere. 

 

Kijk hier voor meer informatie en wijze van aanmelden.

 

De Masoek Sadja XL voor de noordelijke regio's van Nederland wordt op 1 oktober verwacht en die in Noord-Holland op 23 oktober. 

Voormalig Nederlands Nieuw-Guinea en BIAK Stories

Voormalig Nederlands Nieuw-Guinea werd 60 jaar geleden in 1962 overgedragen aan de Verenigde Naties en een jaar later aan Indonesië.

 

In ons magazine Pelita Nieuws van augustus kunt u een uitgebreid interview lezen met Nico en Julia Jouwe, zoon en kleindochter van Papoeavoorman Nicolaas Jouwe. Ook tweemaandelijks Pelita Nieuws ontvangen? Kijk hiervoor op onze website

 

Ook in Pelita Nieuws een oproep van het Indisch Herinneringscentrum: Op zondag 11 september vindt er in Museum Sophiahof een bijzondere collectiemiddag plaats voor iedereen die nog mooie objecten heeft om eventueel tentoon te stellen in de expositie BIAK Stories, die vanaf 1 oktober in Museum Sophiahof te zien is.

19 augustus: Tjendolmiddag met Frans Leidelmeijer

In de documentaire 'Kruisbestuiving' vertelt Frans Leidelmeijer, lid van ons Comité van Aanbeveling, over de wederzijdse beïnvloeding van de Indonesische en Nederlandse architectuur en toegepaste kunst aan het begin van de 20e eeuw, In Nederland. In Museum Sophiahof kunt u de documentaire zien en in gesprek gaan met Frans Leidelmeijer. Met natuurlijk een glas tjendol. Kijk hier voor kaarten.

 

Er is ook een deel twee in de maak die opgenomen wordt in Indonesië.

Nina Bobo: Joop

Op 2 oktober brengt de Deventer Schouwburg 'Nina Bobo: Joop'. Dit is de tweede voorstelling uit de Nina Bobo-trilogie, waarin regisseur en schrijver Koen Verheijden als derde generatie Indische Nederlander zijn familiegeschiedenis centraal stelt. Als jonge jongen vertrok Joop naar voormalig Nederlands-Indië om zich aan te sluiten bij het KNIL. Met enig onbegrip vocht hij jarenlang tegen de Indonesiërs in de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. De oorlogen en trauma’s, maar ook de heimwee naar Indonesië, achtervolgden hem zijn hele leven.

 

Stichting Pelita en Koen Verheijden verzorgen tijdens deze Deventer voorstelling de inleiding en het nagesprek. Nina Bobo: Joop is in meerdere tehaters te zien, te beginnen op 29 augustus in Den Haag. Zie hier de gehele speellijst.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.