Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

Juli 2022

15 augustus: Stichting Pelita legt krans tijdens Nationale Indiëherdenking

Het is een enorme eer dat Rocky Tuhuteru, directeur van Stichting Pelita, dit jaar een krans mag leggen bij het Indisch Monument tijdens de Nationale Indiëherdenking op 15 augustus. In tegenstelling tot voorgaande jaren zal de herdenking in de avond plaatsvinden, evenals de live uitzending op NPO 1. Lees hier meer over de verplaatsing van de herdenking naar de avond.

15 augustus: Haags dagprogramma in teken Indiëherdenking

Naast de Nationale Indiëherdenking in de vooravond, worden er in Den Haag gedurende de dag verschillende herdenkingsprogramma's georganiseerd. Zo is er een Indisch Carillon vanuit de Grote Kerk, er zijn dialoogtafels, verschillende workshops en de theatervoorstelling 'De laatste getuigen'.

Kijk hier voor de gehele programmering.

 

Museum Sophiahof organiseert om 13.00 uur een lunchprogramma met o.a. muziektheater door Amber Nefkens en u krijgt de gelegenheid om bloemen te leggen bij het miniatuurmonument.

 

Stichting Pelita mag een beperkt aantal ouderen uitnodigen voor wie het bijwonen van de reguliere herdenking te lastig is. Bent u of kent u zo'n oudere? Mail naar Stan Hoestlandt.

Doet u weer mee aan onze verhalenwedstrijd?

Onze jaarlijkse verhalenwedstrijd staat dit keer in het teken van ons 75-jarig bestaan.

 

Wat betekende Stichting Pelita voor u en uw familie? Heeft u ervaringen met de toekenning van oorlogsuitkeringen of met maatschappelijke begeleiding? Misschien hebben de Masoek Sadja’s of de Eettafels wel een bijzondere betekenis voor u omdat u daar de liefde van uw leven ontmoette? Of gaat u ieder jaar naar de Molukse Ouderendag en kunt u daar een mooie anekdote over vertellen?

 

Maar we willen ook leren: dus als u een goed idee heeft over wat Stichting Pelita in de toekomst zou kunnen doen, horen we dat graag. 

 

Beschrijf dit in maximaal 750 woorden en voorzie uw verhaal van een mooie titel. Als u aan deze richtlijnen voldoet dan wordt uw inzending beoordeeld door onze jury: twee leden van ons Comité van Aanbeveling, Reggie Baay en Adriaan van Dis, en Stefanie Hehalatu, onze Regiocoördinator Limburg. Zij zullen de mooiste vijf verhalen uitzoeken.

 

Deze verschijnen in Pelita Nieuws. De winnaars krijgen ook nog eens voor twee personen toegang tot onze jubileumviering in november. Stuur uw verhaal uiterlijk 15 september in via info@pelita.nl o.v.v. Verhalenwedstrijd 2022.

29 juli: Tjendolmiddag over het KNIL

Stichting Pelita werkt mee aan de komende Tjendolmiddag van Museum Sophiahof. Op vrijdag 29 juli is Vilan van de Loo te gast.

 

Zij vertelt over de geschiedenis van het KNIL, hoe het dagelijks leven van een KNIL-militair eruitzag en over KNIL-vaders, die traumatische gebeurtenissen niet altijd konden verwerken. Dat had ook gevolgen voor de opvoeding van kinderen in KNIL-gezinnen.

 

Over de impact van een KNIL-verleden op gezinnen vertelt ook Anneke Ruff, sociaal dienstverlener bij Stichting Pelita.

 

Tickets kosten € 7,50 (inclusief koffie, thee, spekkoek en een glas tjendol). Deze bestelt u hier.

17 september: Van Imhoff Nabestaandendag

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) begon in mei 2022 met een historisch onderzoek naar de ramp met de Van Imhoff. Dit koopvaardijschip werd op 19 januari 1942 voor de kust van Sumatra door een Japans vliegtuig gebombardeerd. Ruim vierhonderd mannen van Duitse en Oostenrijkse afkomst kwamen om.

 

Bent u nabestaande en wilt u uw verhaal vertellen? Stichting Pelita begeleidt de dialoogtafels tijdens de nabestaandendag. Lees hier meer over het programma en wijze van aanmelding.

Save the Date: Theatervoorstelling 2 oktober Nina Bobo: Joop

Het duurt nog even maar nu alvast iets om u op te verheugen. Op 2 oktober brengt de Deventer Schouwburg 'Nina Bobo: Joop'. Dit is de tweede voorstelling uit de Nina Bobo-trilogie, waarin regisseur en schrijver Koen Verheijden als derde generatie Indische Nederlander zijn familiegeschiedenis centraal stelt. Met inleiding en nagesprek door Stichting Pelita en Koen Verheijden. 

Pelita Literaire Salons in het najaar

Elke laatste zondag van de maand is er een Pelita Literaire Salon. We starten weer in het najaar. De eerste zal zijn op 30 oktober, met Koos van Brakel (Art fallen from Heaven. Modern Balinese sculpture) en Marit Buur (Namens mijn vader. De Indische stilte verbroken).

 

Op 27 november verwachten we Dido Michielsen, auteur van ‘Lichter dan ik'. Zij presenteert dan haar gloednieuwe roman. En Jan van Dullemen is te gast om te praten over zijn boek ‘Architect in Bandoeng. Leven en werk van Richard Schoemaker 1886-1942’.

 

Kijk voor meer info op onze website.

‘Liefdevolle Plicht’ waardevolle ondersteuning mantelzorgers

Het mantelzorgproject ‘Liefdevolle Plicht’, dat ondersteuning van mantelzorgers met een achtergrond in Nederlands-Indië moet verbeteren, is in drie pilotgemeenten succesvol van start gegaan. In Wierden, Woerden en Tilburg zijn na de landelijke aftrap in april 2022, diverse ontmoetingen gerealiseerd tussen mantelzorgers, belangenorganisaties, welzijnsorganisaties en gemeenten. Lees hier verder.

Molukse Ouderendag groot succes

Afgelopen 25 juni liep de Veluwehal in Barneveld weer als vanouds vol. Bussenvol Molukse ouderen en begeleiders kwamen uit het hele land naar Barneveld om te genieten van een afwisselend programma. De sfeer zat er vanaf het begin (10 uur 's ochtends!) al goed in door de inzet van de band Remmen Los.

 

Ook waren er prachtige optredens van o.a. Kawan-Kawan, Joshua Timisela en Bad Habit. Wat opviel is dat iedereen vooral enorm blij was dat er weer een Molukse Ouderendag was. Dank Baileo Groep!

 

Zie hier een uitgebreide fotoreportage. Binnenkort wordt er ook een film gepresenteerd. Hou hiervoor onze website in de gaten.

Stichting Pelita tijdens Veteranendag

Op 25 juni was ook weer de Nederlandse Veteranendag met een uitgebreid programma op het Haagse Malieveld. Stichting Pelita was daar ook aanwezig samen met Museum Sophiahof, het Indisch Herinneringscentrum, Moluks Historisch Museum en de Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945. We trakteerden de bezoekers op spekkoek, een gratis Pelita Nieuws en informatie over onze dienstverlening. Een mooie dag en zeker voor herhaling vatbaar!

Frits Barend blikt terug op Landelijke Naoorlogse Generatiedag

Frits Barend was te gast tijdens onze Landelijke Naoorlogse Generatiedag op 18 juni jl. Met zijn vrouw Marijke schreef hij het boek 'Matzes en Mie', over hun respectievelijk Joodse en Indische (oorlogs-) achtergrond.

 

In dit artikel blikt hij nog eens terug.

Clientondersteuners gezocht in Almere

Wilt u vrijwillig cliëntondersteuner worden in Almere en mensen helpen in bijvoorbeeld hun aanvraag bij de gemeente voor extra voorzieningen? Juist voor de doelgroep met een achtergrond in Nederlands-Indië is het waardevol om een cliëntondersteuner te treffen met dezelfde achtergrond. Lees er hier meer over.

 

Klik hier voor de oproep vanuit Almere om u als vrijwilliger aan te melden. U kunt ook een mail sturen naar Monique Coers, Senior Beleidsadviseur van Stichting Pelita.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.