Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

Maart 2022

Eerste Masoek Sadja XL in Helmond druk bezocht

75 jaar Stichting Pelita werd op 22 april in Helmond gevierd met een Masoek Sadja XL, de eerste in een reeks die door het hele land gaat. De Masoek Sadja XL werd voorafgegaan door een seminar met zorgprofessionals om netwerk en kennis te verdiepen over contextgebonden en cultuurspecifieke zorg, ook voor de naoorlogse generaties.

 

In de middag was er uiteraard een Indisch buffet en muziek en optredens van o.a. Nippy Noya, Wieteke van Dort, Joshua Timisela en de band Straight. 

 

Zie hier een fotoreportage.

In gesprek met onderzoekers Dekolonisatieonderzoek

Op zaterdag 30 april kunt u in gesprek met onderzoekers van het Dekolonisatieonderzoek.


In het Generaal Spoor Paviljoen in Roermond zijn te gast Ben Schoenmaker (directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, NIMH) en Eveline Buchheim (Onderzoeker bij het NIOD en verbonden aan Getuigen & Tijdgenoten).

 

De toegang is gratis. U kunt zich aanmelden via contactpunt@pelita.nl. Lees hier een uitgebreid programma.

Niet alleen in Roermond kunt u in gesprek met onderzoekers van het Dekolonisatieonderzoek. Ook in andere delen van het land organiseert Stichting Pelita samen met ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en het Nederlands Veteraneninstituut verschillende bijeenkomsten.

 

Zoals op 7 mei in het Volkshoes in Sittard-Geleen; 14 mei in Museum Sophiahof Den Haag; 21 mei in het MKC in Houten en in de maanden juni en juli zijn we in het noorden van het land. Onderzoekers die te gast zijn, zijn o.a. Onno Sinke, Fridus Steijlen en Remy Limpach. We zullen de bijeenkomsten aankondigen op onze website en via onze social mediakanalen.

Mantelzorgondersteuningproject Liefdevolle Plicht gestart

Op 21 april jl. werd de aftrap gegeven van het mantelzorgproject ‘Liefdevolle Plicht’ in Rumah Kita in Wageningen, een verpleeghuis voor Indische en Molukse ouderen.

 

‘Liefdevolle Plicht’ is een initiatief van MantelzorgNL, Stichting Pelita en de Landelijke Stichting Molukse Ouderen (LSMO).

 

Het moet de ondersteuning van mantelzorgers met een achtergrond in Nederlands-Indië verbeteren. En dat is noodzakelijk, want de behoefte aan ondersteuning is er, maar voor veel organisaties en professionals niet altijd zichtbaar. 

 

Lees hier meer over de kick-off

Bewoners Rumah Kita in film over krontjong

Nog meer nieuws over Rumah Kita. De bewoners leverden een indrukwekkende bijdrage aan een nieuwe documentaire ‘Lief Indië’, over hoe krontjongmuziek het magisch vermogen heeft om bij de bewoners lang vergeten beelden uit het verleden op te roepen. 

 

Kijk voor vertoningen van de film op de website Lief Indië.

Kennismaking met nieuwe staatsecretaris Maarten van Ooijen

Maarten van Ooijen van het ministerie van VWS kwam eind maart op bezoek in Museum Sophiahof. Onder andere om het museum te bekijken maar ook om in gesprek te gaan met de partners in de Collectieve Erkenning, waaronder Stichting Pelita. Pelitadirecteur Rocky Tuhuteru benadrukte tijdens het gesprek het belang van contextgebonden zorg en de aandacht voor naoorlogse generaties.

Masoek Sadja's weer van start

In Rijswijk startte op dinsdag 19 april weer de Masoek Sadja na twee jaar onderbreking door de coronapandemie. Er was muziek en natuurlijk werd de poco poco gedanst.

 

Ook vertelden locatiemanager Simone Legerstee en klantbemiddelaar Claire Verboom van WZH De Strijp over wat er nodig is om in een verpleeghuis te kunnen wonen.

 

Datzelfde deden ze ook in Pelita Nieuws van februari. Lees hier het artikel.

 

De volgende Masoek Sadja in Rijswijk is op 24 mei 2022. Kijk voor andere Masoek Sadja's in het land op onze website.

Kleinzoon oprichtster Stichting Pelita in Pelita Nieuws

De redactie van Pelita Nieuws kwam in contact met de kleinzoon van de oprichtster van Stichting Pelita, Jantina Eckenhausen-Tetzner. Hans Eckenhausen is in het bezit van een bijzonder document van zijn grootmoeder, 'Kassi Hormat', zoals ze het oorspronkelijk had gespeld.

 

Lees hier het artikel over deze bijzondere vrouw.

Fotograferen in Kopi Kecil Krea

Dinsdag 10 mei is er weer een Kopi Kecil Krea. Fotograferen met een mobiele telefoon is tegenwoordig heel gewoon. In deze workshop leert u hoe een aardig kiekje een mooie foto kan worden.

 

Kosten: € 3,-. Van 10.00 tot 12.00 uur. Sophialaan 10, Den Haag. Informatie en inschrijving: Cynthia Pietersen (KOO): cynthia@koo.nl, 06-1975 0309, Stan Hoestlandt (Stichting Pelita): s.hoestlandt@pelita.nl, 06-1324 6181.

Landelijke Naoorlogse Generatiedag op 18 juni

Op zaterdag 18 juni is er een grote Landelijke Naoorlogse Generatiedag in de Kumpulan op Landgoed Bronbeek in Arnhem. De bijeenkomst staat in het teken van ontmoeting, inspiratie en informatie. Zo is er een informatiemarkt, vertonen we een documentaire en worden er lezingen gehouden.



Ook is er aandacht voor hulpverlening aan de naoorlogse generatie. De auteurs Reggie Baay, Adriaan van Dis, Herman Keppy en Dinah Marijanan hebben hun medewerking al toegezegd.


De Landelijke Naoorlogse Generatiedag start om 10.30 uur en duurt tot ongeveer 16.15 uur. Inschrijven kan via onze website.

Landelijke Molukse Ouderendag op 25 juni

Het lijkt erop dat het weer kan na twee jaar! Op 25 juni zal eindelijk de Landelijke Molukse Ouderendag in Barneveld gaan plaatsvinden!

 

Nu er geen beperkende maatregelen meer zijn, vindt Stichting Pelita het verantwoord om deze achttiende Ouderendag met u te vieren, in de vertrouwde Veluwehal in Barneveld.

 

Dus noteert u vast 25 juni, van 10.00 tot 17.00 uur in uw agenda voor een dag vol ontmoeting, muziek en informatie. Lees hier alvast wat er globaal gaat gebeuren die dag.

 

Natuurlijk zullen we in de komende nieuwsbrieven en op onze website meer details over de programmering bekendmaken.

Tjidengkamp Reünie: Het verhaal van mijn vader vond ik in een brandkast

Op 22 mei vindt weer de jaarlijkse Tjidengkamp Reünie plaats op Landgoed Bronbeek in Arnhem. 

 

In Pelita Nieuws april kunt u een uitgebreid interview lezen met de voorzitter van de stichting, Henk Camping. Zijn ouders spraken nooit over het verleden en Henk bleef in het ongewisse over het Tjidengverleden van zijn moeder en dat van zijn vader, die als krijgsgevangene aan de Birmaspoorweg dwangarbeid verrichtte. 

 

Tot de vader van Henk overleed in 1979: ‘Bij zijn spullen zat een brandkastje, dat ik kreeg na het overlijden van mijn moeder in 1997. Pas in 2012 heb ik het geopend en toen vond ik allerlei papieren, onder andere een beschrijving van zijn leven. 

 

Lees hier het interview. Tegen een bijdrage van 25 euro per jaar krijgt u Pelita Nieuws zes keer per jaar in de brievenbus.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.