Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

"Dat ik als bastaard werd gezien, heeft me een enorme drive gegeven"

Misschien wist u dit al, maar Jesse Klaver, c.q. de nieuwe leider van Groen Links, heeft Marokkaans-Indische roots en hielp zijn familie vaak in hun toko te Roosendaal. Lees hier diens interview uit de Volkskrant.

De Indische Tuin

Aanstaande zaterdag 6 juni is er in Utrecht een bijzonder event, georganiseerd door Jeremy Flohr en Suzanne Rastovac: De Indische Tuin, met als thema 'Indische identiteit en drie generaties Indische Nederlanders'. Met Patrick Neuman als moderator en bijdragen van onder andere Yvonne Groeneveld, Wouter Muller,Leroy Woudstra, Peter Bouman, Wendy Ripassa, Martijn Grootendorst en Armando Ello. Bovendien treedt Ricky Risolles dan op, biedt de Verhalenkast u weer gelegenheid om uw verhaal vast te leggen of die van anderen te horen, is er muziek en is er overheerlijke sateh! Zie hier meer informatie.

Bazaar Chinees Indische gemeenschap Amstelveen

Zaterdag 6 juni organiseert de Gereja Kristen Indonesia Nederland in het Amstelveen College (Sportlaan 27, Amstelveen) een Indonesische Bazaar. Alleen al de Chinees Indische hapjes schijnen zeer bijzonder te zijn zoals de Tjap G Meh! De toegang bedraagt € 2,- en de bazaar duurt van 11.00 tot 16.00 uur. Zie hier de flyer.

Slavernij in Indië

Na het onvolprezen 'Daar werd wat gruwelijks verricht' van Reggie Baay, dat in januari van dit jaar verscheen, kwam vorige maand 'Kleurrijke tragiek' uit van Matthias van Rossum. Beide publicaties belichten de Nederlandse slavernijhandel in Azië, die tot medio 18e eeuw omvangrijker was dan in het Atlantische gebied zoals de Nederlandse Caraïben en Guiana. Beide zijn een must! Via deze link vindt u onderin een inkijkexemplaar van 'Kleurrijke tragiek'.

Indische Salon Enschede

In Enschede houden Nasi Idjo en de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 op 7 juni een Indische Salon met als thema Mijn herinnering, jouw verhaal. Deze vindt plaats in het Blijdensteinpark nabij Villa De Bank. Stichting Max305 verzorgt de spannende invulling van de middag. Zie hier meer informatie.

Overigens, Enschede - zo niet heel Twente - dankt haar bloei aan textielhandel met Indië, waarover in de laatste aflevering van de IJzeren Eeuw amper iets werd gezegd. Zie hier.

Hoorn en de Banda-eilanden

Luister hier naar de aflevering van radioprogramma OVT over Jan Pieterszoon Coen, het schip De Halve Maen, Kaap Hoorn evenals de perkeniersfamilie Van den Broeke en de Banda-eilanden.

indoFILMcafe Nijmegen

Op 14 juni vertoont het indoFILMcafe om 19:30 uur de Indonesische speelfilm 'Sokola Rimba' over de Orang Rimba, een stam diep in de wouden in Zuid-Oost Sumatra. De film is Engels ondertiteld. Hier vindt u meer informatie.

Indische Eettafel Wageningen

Weet dat verzorgingshuis Rumah Kita en Pelita elke laatste dinsdag van de maand een Indische eettafel in dit Indisch Moluks verzorgingshuis organiseren, waar u daarna ook nog kunt dansen! Dinsdag 30 juni is de eerstvolgende keer. U kunt zich hiervoor aanmelden via sl.lotus@online.nl Er is namelijk slechts een beperkt aantal plaatsen. Via Facebook kunt u de activiteiten van Rumah Kita volgen.

Indische rondvaart 13 juni

Mocht u nog mee willen met de Indische rondvaart Gordel van Smaragd, waarbij Amsterdam vanuit een Indische invalshoek wordt belicht, ga dan naar deze website. Er zijn nog 35 plaatsen beschikbaar.

Indië aan bod in Tussen Kunst & Kitsch

Mocht u de uitzending hebben gemist van Tussen Kunst & Kitsch over de gevonden pareltjes van de afgelopen 30 jaar, kijk dan naar dit filmpje waarin ook kunst aan bod komt met Indische roots zoals een gevonden schilderij van Raden Saleh dat € 50.000,- waard bleek te zijn.

PELITA

Nieuwsbrief Stichting Moluks Historisch Museum

Hier vindt u het juni-nummer van de nieuwsbrief van Stichting Moluks Historisch Museum.

Informele zorg Indische en Molukse ouderen

Op 19 september organiseert Pelita in Amersfoort haar Netwerkdag Informele Zorg, waarbij ze vrijwilligersnetwerken wil initiëren, versterken en ondersteunen zodat onze senioren langere tijd informele zorg kunnen genieten zoals vervoer, maaltijdservice, telefooncirkels, boodschappendiensten of een luisterend oor in de vorm van ''friendly visiting'. Hiervoor heeft Pelita veel vrijwilligers nodig. Mocht u hierover ideeën hebben of u zelf in willen inzetten, kom dan die dag! Hier vindt u meer informatie.

LV-INOG en faalangst

Tijdens de maandelijkse inloopdag van de Landelijke Vereniging Indische Na-Oorlogse Generatie van zaterdag 6 juni houdt Arjan van Dam een interactieve lezing/presentatie over Faalangst. Maatschappelijk werker is aanwezig voor individuele vragen. De inloopdagen bieden iedereen van de na-oorlogse generatie, die de LV-INOG nog niet kent, de mogelijkheid om eens kennis te maken. Dus u bent van harte welkom. Hier vindt u meer informatie.

Tong Tong Fair

Mocht u dit nog niet weten: de Tong Tong Fair is al een week gaande. Tot en met zondag kunt u daar nog op het Haagse Malieveld terecht! Zie hier het programma.

Masoek Sadja Nijmegen

Tijdens de Masoek Sadja van Pelita in Nijmegen op zondag 7 juni vertelt schrijver en journalist Philip Dröge over de grootste natuurramp sinds mensenheugenis, namelijk over de vulkaanuitbarsting van de Tambora in 1815 op Soembawa. Zie alvast dit filmpje en een recensie.

De Masoek Sadja vindt plaats in Wijkcentrum Hatert, Couwenbergstraat 2, en begint om 13:30 uur. De toegang is €4,-.

Satudarah-One Blood

Op 22 juni kunt u om 20:25 uur op NPO2 naar de documentaire kijken: Satudarah-One Blood.

Meer Masoek Sadja's

Meer Masoek Sadja's in juni zoals die in Den Bosch, Breda, Amstelveen, Eindhoven, Amersfoort, Assen, Rijswijk, Zwolle, Helmond en Den Helder vindt u hier. Daar ziet u dat men in Maastricht helaas nog even moeten wachten tot 10 juli...

Tijdens Masoek Sadja's gebeurt er altijd wat, bijvoorbeeld op 12 juni in Amstelveen: de jaarlijkse barbecue met muziek van Doña & the Gado's en Balinese dans!

Pasar Sate Taman Indonesia

Tijdens het weekend van 13 en 14 juni geurt de Kop van Overijssel naar sateh, want dierenpark Taman Indonesia houdt dan voor de zevende keer haar Pasar Sate, met een keur aan verschillende soorten sateh! Bovendien met optredens van Blue Diamond Riem de Wolff en het 9-koppige krontjongorkest Toegoe Modern. Hier vindt u meer informatie.

De IJzeren Eeuw

Op 19 juni om 21:05 uur wijdt de documentaireserie De IJzeren Eeuw op NPO2 een aflevering aan Nederlands-Indië onder de titel 'Ten Oorlog!'. Deze gaat over Generaal Van Heutsz en de Atjeh-oorlog. Zie hier de aankondiging.

Indische Salon Eindhoven

Op 14 juni is er van 13:30 tot 18:00 uur een Indische Salon in Eindhoven met als thema '400 Jaar Familiegeschiedenis'.  Inge Dümpel is de moderator, de Melati Singers verzorgen de muziek en Hans Bommezijn is de gastspreker. Hier vindt u meer informatie.

Indisch Rijswijk

Als u hier en hier klikt, vindt u een leuk artikel uit het Algemeen Dagblad over Indisch Rijswijk.

Java Post

In de Java Post vindt u nu een artikel over het weerzien van de vroegere vlieger Tjaarda de Cock Buning met een van zijn Japanse kampbewakers. Verder een artikel over het eenzame beroep van een vuurtorenwachter aan de Sumatraanse kust en tenslotte een artikel over Chinese troostmeisjes.

Oproep Kuching

Herkent u dit kleed? Misschien staat uw naam of die van uw moeder er op geborduurd. Het komt uit het vrouwenkamp te Kuching. Misschien kende u de eigenaresse van dit kleed: Louise Cohen - van Onselen. Zij kreeg een relatie met de Britse krijgsgevangene, van wie slechts de voornaam bekend is bij de dochter die hieruit voortkwam. Hij heette Albert. Nu haar moeder is overleden, is Mary Muijs-Cohen op zoek naar hem. Pas na de dood van haar vader, hoorde ze dat ze een andere vader had. Mocht u haar aan informatie kunnen helpen, mail haar dan op mary.muijs@ziggo.nl

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.