Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Onderzoek Naoorlogse Generaties: Behoefte aan ondersteuning blijft

Stichting Pelita, Stichting Joods Maatschappelijk Werk en het Nederlands Veteraneninstituut zien zich steeds meer met hulpvragen van de naoorlogse generatie geconfronteerd, en vroegen Leyden Academy on Vitality and Ageing om de wensen en behoeften van de naoorlogse generatie in kaart te brengen.

 

Uit het onderzoek blijkt o.a. dat er onder hen veel specifieke vragen en behoeften leven en dat er van daaruit behoefte is aan contextgebonden en cultuurspecifieke ondersteuning. Lees hier verder over het onderzoek. 

Het gehele onderzoek is hier te downloaden.

Pelita Theatermiddag: 'Oh, laat mij dansen…'

Theatergroep Oersprong verzorgt voor Pelita op 26 september in IJsselstein een de voorstelling 'Oh, laat mij dansen…'. Hierin volgen we het leven van een ouderfiguur (de moeder), gezien door de ogen van de dochter. 

 

Het stuk gaat over vragen als: Wat is de invloed van leven in koloniale weelde, verstoord door de Japanse bezetting, de Bersiaptijd en de noodgedwongen migratie naar Nederland? En zijn de tweede en derde generatie opnieuw 'oorlogsgetroffene'? 

 

Reserveren is verplicht.

Pelita Lezingenreeks Nijmegen

Vanaf 29 augustus start de lezingenreeks Pelita Indische Literaire Salon in het Oud Burgeren Gasthuis Nijmegen. Met onder andere auteur Philip Dröge, Reggie Baay en Marcel van Kanten. Presentatie en debatleider: Peter van Riel.

 

Op 15 augustus wordt het eerste exemplaar ‘Ongedeelde ervaringen. Indisch Cahier Nijmegen’ aangeboden aan burgemeester Hubert Bruls. Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Pelita.

 

Voor informatie over het volledige programma kijkt u op de Facebookpagina van het Steunpunt Pelita Nijmegen. Aanmelden kan via Steunpunt Pelita Nijmegen.

Rumah Tabadila

Rumah Tabadila in Middelburg organiseert weer een aantal Ramah Tamah Tabadila-bijeenkomsten in juli en op 1 augustus. Natuurlijk wel nog steeds op anderhalve meter afstand!

 

Kijk hier voor een overzicht van het programma.

Ya, dat is iets Indisch…

Ricky Risolles gaat weer op tournee, samen met tante Lien (Wieteke van Dort, ook lid van ons Comité van Aanbeveling) met de voorstelling Ya, dat is iets Indisch…

 

Jaro Wolff laat in het personage Ricky Risolles zijn de samenstelling zien van hemzelf, zijn moeder, broers en zussen, ooms en tantes.

Moesson 65 jaar!

Hét Indische maandblad van Nederland, Moesson is 65 jaar. Stichting Pelita feliciteert jullie hartelijk met deze mijlpaal!

 

Hoofdredacteur Vivian Boon vertelt in deze radio-uitzending van De Nieuws BV over de betekenis van haar culturele erfenis.

Mooiste buitenstandbeeld '3 generaties Molukkers'

In het centrum Barneveld is onlangs een standbeeld onthuld dat de historie van de plaatselijke Molukse gemeenschap verbeeldt.

 

Het kunstwerk ‘3 generaties Molukkers’ won ook de verkiezing voor mooiste buitenkunstwerk in de regio Oost, een initiatief van NPO Radio 4.

Moluks koken met (klein)kinderen

Koken met (klein)kinderen wordt straks extra leuk met het kinderkookboek van Leni Wenno-Sapulette, dat in het najaar 2021 uitkomt. 


'Mama, kom je me helpen?' bevat twintig recepten, Moluks en niet-Moluks, voor baksels maar ook complete maaltijden. 

 

Het is alvast te bestellen.

Stripboek in de maak: Wortels in de Molukken

Na het boekje 'Wortels In Nederlands-Indië' komt er een vervolg 'Wortels in de Molukken'. Met tekenwerk van Els Deckers en Dido Drachman en medewerking van o.a. Deborah Siahaya en Simone Berger. 

 

De vorige uitgave was klein van formaat. Deze 'Wortels in de Molukken' krijgt de gewone stripboekafmetingen. Volg voor de vorderingen Stijn Schenk op Facebook.

Theatervoorstelling Nina Bobo

Nina Bobo gaat over de zoektocht van de derde generatie Indische Nederlanders. Vanuit interviews met eigen familieleden, betrokkenen en onderzoek naar Nederlands-Indië probeert theatermaker Koen Verheijden grip te krijgen op het verhaal van zijn voorouders en dat van de kolonie. 

Te zien in De Lieve Vrouw in Amersfoort op 23 september.

Indische Letteren Juni

In de juni-editie van Indische Letteren artikelen over onder andere de kritische politicus H.H. van Kol, de onbekende schrijver Multavidi en een artikel over het tijdschrift De huisvrouw in Indië/De huisvrouw in Indonesië. 

 

Kijk op de website voor abonnementen of losse nummers.

Toneelversie boek 'Lichter dan ik'

Er komt een toneelversie van het 'Lichter dan ik' van Dido Michielsen. Geproduceerd door de makers van de theaterversie van 'De tolk van Java'. Met: Esther Scheldwacht, Kees Hulst, Denise Aznam, Thomas Cammaert en Tara Hetharia. 

 

De voorstellingen starten in het najaar. Bekijk hier alvast een voorproefje.

Tante Eus en Doortje

Yvonne Groeneveld maakte een serie korte films waarin zij als Indische dame van middelbare leeftijd, ongecensureerd haar visie weergeeft op de actualiteit. Er zijn weer filmpjes toegevoegd, in totaal zijn het nu 20!

 

U kunt ze bekijken op het Youtubekanaal van Yvonne Groeneveld.

Terug in de tijd: Amanda Spoel

Kent u haar nog? Verslaggever en presentator Amanda Spoel (1952)? Met een Indische moeder en Nederlandse vader? Ze was verslaggever voor programma's als Telvizier, Netwerk. Waar ze indrukwekkende reportages maakte.

 

Maar het meest bekend werd ze door de presentatie van het programma 'Service Salon'.

 

PELITA

Vrijwilligers Verhalen: Lotgenoten ontmoeten

‘Toen we werden gevraagd om vrijwilliger te worden voor de Indische Eettafel hebben we meteen ja gezegd’, zeggen ze alle drie in koor: Paul (1943) en Elly Neiland (1954) en de zus van Paul, Ine Andrea (1935). Twaalf jaar geleden begonnen ze gedrieën aan het avontuur.

Onlangs organiseerden ze weer een Indische Eettafel in Oostzaan. Lees hier het hele interview. 

Wilt u zich ook inzetten als vrijwilliger? Meldt u dan hier aan. We nemen dan snel contact met u op.

Stichting Pelita op NPO Radio 1

Het radioprogramma Spraakmakers op NPO Radio 1 besteedde vanaf 5 juli jl. de hele week aandacht aan ons gedeelde verleden door vijf radioportretten van mensen met een binding met voormalig Nederlands-Indië. Waaronder ook de vrijwillig clientondersteuner van Stichting Pelita, Cathrien Fokkema-Post uit Leeuwarden.

Haar portret is hier te horen (deel 3), evenals de andere delen uit de reeks. 

Verhalenwedstrijd Nationale Indiëherdenking

Er zijn 40 verhalen binnengekomen in reactie op onze Verhalenwedstrijd 'De oorlog dichtbij'. Tijdens de Nationale Indiëherdenking op 15 augustus zal Stichting Pelita de winnaars van de Verhalenwedstrijd uitnodigen als speciale gast tijdens een kleinschalige Indiëherdenkingviering in Museum Sophiahof op 15 augustus. 

 

De vijf winnende verhalen worden gepubliceerd in Pelita Nieuws van augustus.

Online Indisch Monument

Herdenken kan nu ook via het nieuwe online herdenkingsmonument van de stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945: het indischmonument.nl.

 

Wilt u een naaste herdenken dan kunt u uw persoonlijke gedachten delen door er een Melati te plaatsen. Door de duizenden Melati’s wordt het een groeiend en levend monument. en een kort verhaal toevoegen. 

 

Stichting Pelita is een van de partners in dit initiatief.

Uit het oog

Peter Lammerding is op zoek naar Rika (Frederika?) Jonkers, die enige tijd geleden verhuisde van Meppel naar Hengelo. Sinds 2018 woont ze in een zorgcentrum in Hengelo. Ze heeft vroeger in Soerabaja gewoond, net als Peter Lammerding. Hij komt graag weer met Rika in contact. Wie iets over haar weet kan dit melden bij Stichting Pelita o.v.v. Peter Lammerding. Wij geven het dan aan hem door. 

 

Edmé Bruijn-Strauss is op zoek naar Piet Zwaan uit Semarang. Hij was in de jaren 1935-1940 hoofd van de plaatselijke Heuvelschool. Zijn vrouw heette Mien en zij hadden een zoon, Jaap. Andere hoofden van deze school waren dhr. Hanegraaf en dhr. Sluijter, maar dezen waren nog van voor haar tijd. Edmé Bruijn-Strauss ontvangt graag uw reacties. 

Indiëherdenking in Duinzichtkerk

Op 22 augustus wordt in de Haagse Duinzichtkerk weer de jaarlijkse Indiëherdenking gehouden. Vanaf 16.30 uur vertellen mensen van de tweede generatie hun verhaal. Ook wordt een kroniek in boekvorm gepresenteerd waarin de herdenkingen van de afgelopen jaren gebundeld staan. 

 

Voor deelname neemt u contact op met de organisatie of boek meteen een ticket.

Javareis afgelast

Eerder kondigden we de 'Bus - Treinreis door Java van 1 Oktober - 28 Oktober 2021, aan. Deze reis, georganiseerd door Nusantara Productions, kan wegens de situatie in Indonesié (Covid 19) niet doorgaan.

 

Daarom is besloten de reis te annuleren tot betere tijden.

Tong Tong Fair afgelast

Helaas wordt de Tong Tong Fair toch uitgesteld naar 2022. Het was voor de organisatie ondoenlijk om tot 13 augustus te wachten op groen licht en de aankondiging van nieuwe coronamaatregelingen en versoepelingen, aangezien deze editie al op 2 september van start zou gaan. 

 

Kijk voor updates en al bestelde kaarten op Facebook Tong Tong Fair.

Op klompen door de dessa

'Op klompen door de dessa' is een immersieve theaterervaring. Dat wil zeggen dat de kijker actief deel uitmaakt van het theaterstuk en je meegenomen wordt in een mix van verhalen met 'gaming' elementen in 360 graden. 

 

Het verhaal gaat over een Nederlandse dienstplichtige soldaat die naar Nederlands-Indië wordt uitgezonden.

Slavernij en de stad Utrecht

Dit boek gaat over de betrokkenheid van de stad Utrecht bij slavernij en slavenhandel in de West, maar ook in de Oost. Wie profiteerden ervan en waarom werd Utrecht het centrum van het abolitionisme? Met bijdragen van Nancy Jouwe, Remco Raben en Matthijs Kuipers.

 

Kijk hier naar een reportage van RTV Utrecht.

Lain Sayang Lain

Vanaf 24 juli is in Nationaal Monument Kamp Vught, in Barak 1B, de expositie 'Lain Sayang Lain' (vrij vertaald: wij geven om elkaar) te zien. 

 

In deze foto-expositie van documentair fotograaf Suzanne Liem en schrijfster Sylvia Pessireron over vier generaties Molukkers in Nederland, staat de veerkracht van Molukkers centraal. 

 

Om de tentoonstelling te bezoeken moet u reserveren.

Van daar en van hier expositie

Omdat we weer naar het museum kunnen is de tentoonstelling 'Van daar en Van hier' in het Limburgs Museum gewoon live te bezoeken.

 

25 Limburgse jongeren, waaronder ook Pelita medewerker Stefanie Hehalatu, gingen in samenwerking met Stichting Zieraad op zoek naar hun Indische of Molukse wortels. Tijdens dit programma Tracing Your Roots doken ze in de archieven, deden ze stamboomonderzoek en interviewden ze hun ouders en grootouders.

 

U dient wel uw bezoek te reserveren.

Kraantje Pappie pop up tour

Voor de jongeren en oudere jongeren onder ons: Kraantje Pappie start in het najaar een Pop Up Tour door Nederland en heeft extra shows aan de speellijst toegevoegd. 

 

Je ziet het misschien niet meteen aan hem, maar Kraantje Pappie heeft Molukse roots.

Podcast: Banda&Beyond

Hier kunt u luisteren naar de nieuwe podcastreeks van Het Scheepvaartmuseum 'Banda & Beyond' over de bewogen historie van Banda.

 

Aan de hand van een oud manuscript, geschreven in 1922 door een Bandanees uit Lontor, gaan historicus Wim Manuhutu en educator Glenda Pattipeilohy in gesprek. Wat maakt dit document nu zo bijzonder ten opzichte van bekende (westerse) bronnen en documenten?

Opmerkelijke geschiedenis

Wist u dat er ooit een Indonesische minister in een Nederlands kabinet zat? Tijdens de Japanse bezetting maakte Pangeran Adipati Soejono (1886-1945) deel uit van Londense kabinet-Gerbrandy als minister zonder portefeuille op het ministerie van Koloniën. Lees hier zijn opmerkelijke verhaal.

Indofilmcafe 'Het land van mijn ouders'

Op zaterdag 14 augustus vertoont het Indofilmcafé 'Het land van mijn ouders' (1983) van ons lid van het Comité van Aanbeveling, Marion Bloem.

 

Met een van inleiding van Humphrey de la Croix, historicus en voorzitter van PION – Platform Indische Organisaties Nijmegen. 

 

Tickets bestellen kan hier.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.