Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Masoek Sadja's

Indien u graag eens de sleur wilt doorbreken, afleiding wilt vinden - zeker in deze tijd van 70 jaar overdracht van Nederlands-Indië - ga dan naar een van onze Masoek Sadja's in het land, waar u altijd generatiegenoten uit Indië vindt, live muziek, Indische hapjes en soms ook een lezing, voordracht of optreden.

 

En niet in het minst: waar u voorlichting kunt krijgen over de oorlogswetten zoals de Wubo, Wuv en AOR evenals over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Wet Langdurige Zorg.

 

Hier vindt u ons overzicht aan Masoek Sadja's.

Oproep tekenares Banjoe-Biroe 10

In het december-nummer van de SVB-periodiek Aanspraak staat deze oproep, die we met u willen delen:

 

Mijn zus, Ineke Ytsma-Dumoulin en ik, Yvonne van Waveren-Dumoulin, zijn in Kamp Banjoe-Biroe 10 getekend.

 

Als datum staat onder de tekeningen 27 juli 1945 en 3 augustus 1945 en ze zijn gesigneerd met AB. Kan iemand mij iets over deze tekenares vertellen?

 

Reacties graag naar Yvonne M. van Waveren-Dumoulin, Cees Laseurlaan 343, 2597 GJ Den Haag tel: 06-53379256, e-mail: wavdum@hotmail.com

SAMEN AAN DE GOEDE KANT VAN DE GESCHIEDENIS

Schrijver Herman Keppy raakte ontroerd toen hij vaststelde hoeveel indo's en Indonesiërs betrokken waren bij de strijd tegen nazi-Duitsland. 'Alsof je ontdekt dat heel Zaandam in het verzet zat'.

 

Lees hier verder het bijzondere Volkskrant-interview van Sander van Walsum met Herman Keppy van 23 november 2019.

 

Dit, naar aanleiding van Hermans boek Zijn jullie helden of lafaards? De Indische en Indonesische strijd tegen de nazi's 1940-'45.

Cafe Riboet

December is volgens collectief Riboet Verhalenkunst de tijd om bij elkaar te zitten, liefst bij een knapperend haardvuur. Met warme chocolademelk en spekkoek erbij, luisteren naar elkaar. Naar verhalen over stille kracht en familiegeheimen. Naar Miss Riboet die last krijgt van roddels en achterklap.

 

Naar het fluwelen stemgeluid van Monica Akihary, begeleid door de onvolprezen Niels Brouwer.

 

Naar het verhaal van de zoektocht naar een familiegeheim van Pitty Herrmann.

 

Zing mee met onze Indische kerstkaraoke van ons vaste combo Saskia Meijs en Marko Bonarius.

 

En kom zelf vertellen in de Verhalenschommel. Over stille kracht, over familiegeheimen, bij het eigen vuurtje van Riboet Verhalenkunst.

 

Op 15 december in Museum Sophiahof (13:30 - 15:30 uur), Den Haag.

Massada

Het VPRO-programma Andere Tijden had afgelopen week deze special over Massada en de Molukse acties.

Indische stambomen?

Als u op zoek bent naar uw voorouders, denk dan eens aan de Indische Genealogische Vereniging (IGV), het Indisch Familiearchief (IFA) of Stichting Indisch Genealogisch Erfgoed (SIGE) die u mogelijk op weg kunnen helpen.

 

Zie voor een indruk de nieuwsbrief van de IGV of haar website.

 

En zie ook de websites van SIGE en het IFA.

De jongens van Soekaboemi

Zondag 8 december zond het VPRO-radioprogramma OVT het eerste deel uit van de 2-delige documentaire waarin drie 90-plussers vertellen over hun jeugd in Nederlands-Indië en hun veelbewogen leven daarna.

 

Maurits Baal (96), Felix Bakker (94) en Bol Kerrebijn (92) hadden een Nederlandse vader en een inheemse moeder. Alle drie kwamen ze op jonge leeftijd terecht in een weeshuis: de Soekaboemische Opvoedings Gestichten op West-Java, waar ze een degelijke, Hollandse opvoeding kregen.

 

Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië verlieten ze Soekaboemi. Maurits ging bij het KNIL, Felix bij het Korps Mariniers en Bol terug naar zijn familie.

 

Maurits en Felix werden al snel krijgsgevangen gemaakt. Maurits kwam via kampen in Flores en Singapore in Vietnam terecht. Felix verrichtte dwangarbeid aan de beruchte Birma-Siam Spoorweg in Thailand. Bol hield zichzelf en zijn familie als buitenkamper in leven door onder meer de jacht op wilde zwijnen.

 

Na de oorlog ging hij alsnog bij het KNIL. Uiteindelijk kwamen ze alle drie in Nederland terecht waar ze elkaar tientallen jaren later weer ontmoetten. 

 

Luister hier naar het eerste deel.

 

Zondag 15 december volgt het tweede deel van deze documentaire rond 11:25 uur in het programma OVT op NPO Radio 1.

PELITA

Indische Eettafels

Hier vindt u ons overzicht aan Indische Eettafels, u weet misschien wel: met andere (onbekende) disgenoten uit voormalig Nederlands-Indië - of een bijzondere binding hiermee - maandelijks of om de twee maanden een heerlijke maaltijd nuttigen in Indische sfeer en soms onder genot van live achtergrondmuziek.

 

Dit, om u uit uw sleur of misschien zelfs isolement te halen.

Animatie

Pelita in 60 seconden?

 

Zie hier.

Vluchtverhaal Joods-Nederlandse Sonia Melviez-Hildesheim naar Indië

In de Aanspraak van december staat onder meer het verhaal van Sonia Melviez-Hildesheim, die in 1940 met haar familie vanuit Brussel na een lange reis via Frankrijk, Spanje en Portugal Indië bereikte, waar een maand de oorlog eveneens uitbrak.

 

Hier vindt u de gehele Aanspraak digitaal.

Ellen Deckwitz op Pelita's bijeenkomst voor naoorlogse generaties

Zaterdag 14 december gaat dichter en NRC-columnist Ellen Deckwitz in op de gevolgen van de oorlog op de derde generatie.

 

Dit doet ze in Sophiahof te Den Haag tijdens de bijeenkomst van Pelita voor naoorlogse generaties (PNG)

 

Je moet hiervoor wel reserveren! Zie de uitnodiging.

 

Eerder berichtten we over haar naar aanleiding van haar nieuwe dichtbundel Hogere Natuurkunde:

 

Waarom wist haar moeder niets van de oorlog, maar kreeg zij als kleinkind alles te horen, tot in de gruwelijkste details? In haar nieuwe bundel ontdekt dichter Ellen Deckwitz ( 37 ) hoe verdriet generatie na generatie kan doorwerken.

 

Zie haar interview met de Volkskrant van maandag 23 september 2019 en het NRC-interview van 28 september.

 

En luister naar haar radiointerview met Gijs Groenteman in Kunststof.

Uw foto's Japanse bezetting en Bersiap gezocht!

We zijn naarstig op zoek naar uw foto's uit de Japanse bezetting of Bersiap. Dit, vanwege de samenstelling van de visuele canon WO2 in 100 foto's, die 31 maart 2020 in de Tweede Kamer wordt geopend.

 

Tot 15 januari zal de werkgroep 'Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen tijdens WO2' 50 foto's kiezen die hieraan mee zullen dingen. De 12 provincies mogen er elk ook 50 insturen.

 

Graag uw hulp!

 

Hier vindt u een korte uitleg en hier de volledige tekst van dit nationale project.

Onze jongens op Java

De meeste Indië-veteranen die de 'politionele acties' van 1945–1949 overleefden, vertelden de buitenwereld nooit over wat ze in Indië meemaakten. Het merendeel hield 70 jaar lang z'n mond, zelfs tegenover hun dierbaren.

 

In Onze Jongens op Java, de 4-delige serie die journalist en historicus Coen Verbraak voor BNNVARA maakte, vertellen veertien van hen voor het eerst publiekelijk hun verhaal.

 

Donderdag 12 december is de uitzending van deel 4, om 20:25 uur op NPO2.

 

Zie deel 1deel 2 en deel 3, tenminste indien u toegang heeft tot NPO Start.

Nieuwsbrief Stichting Moluks Historisch Museum

Hier vindt u de nieuwsbrief van Stichting Moluks Historisch Museum.

Java Post

In de Java Post vindt u artikelen over de Backpay, politionele acties, onderzeebootpatrouilles bij Nieuw-Guinea, tot slapeloze nachten leidende verdraaiing van feiten, en Indisch verzet tegen de Nazi's.

Wensen

 

PELITA WENST U TENSLOTTE PRETTIGE FEESTDAGEN EN EEN VOORSPOEDIG 2020!

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.