Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Masoek Sadja's

In Nijmegen wordt  11 juni in de Kapel van het Oude Burgeren Gasthuis gestart met de  Masoek Sadja Lezing . Gastsprekers zijn Simone Berger (Buku Kita) en Humphrey de la Croix. Zie hier.

 

Klik hier voor het overzicht aan komende Masoek Sadja's in het land, zoals die van Zwolle op 17 juni met dan een Tai Chi-demonstratie en -workshop, spreekuur Oorlogswetten, bingo, catering en muziek van de band Just Us. Zie hier.

Winnaar Libris Literatuur Prijs 2017

Waarschijnlijk wist u dit al: Alfred Birney, de terechte winnaar van de Libris Literatuur Prijs!

In het juryrapport leest u waarom.

 

Dankzij zijn Tolk van Java staat het bredere Nederlandse publiek misschien niet alleen stil bij de oorlog in Nederlands-Indië, maar ook bij gevolgen van een onverwerkt oorlogsverleden op de 2e generatie.

 

Alfred Birney legt dit zeer helder uit in het programma Nooit Meer Slapen en in het interview in de Volkskrant.

 

Op 2 juni interviewt Jacqueline Bel hem tijdens de Tong Tong Fair, 15:30 uur in het Tong-Tong Theater.

"Kleinkinderen niet getekend door de oorlog, wel geraakt..."

Onderzoeker bij het Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld Onno Sinke schreef een artikel over zijn omgebrachte grootvader, c.q. de verzetsstrijder Vic Toers Bijns, en de invloed hiervan op diens echtgenote en volgende generaties.

 

Hier vindt u Onno's artikel in de NRC.

De Plu Story

Op 25 mei tijdens de Tong-Tong Fair voelen journalisten Herman Keppy en Ricci Scheldwacht vroegere Plu-leden aan de tand en horen ooggetuigen!

 

Dit begint om 14:00 uur in het Tong-Tong Theater, maar wees er vroeg bij, want het loopt vast storm!  Zie hier.

Getuigen/Tijdgenoten-project

Nu het KITLV, NIOD en NIMH aan een groot onderzoeksprogramma zijn begonnen naar de dekolonisatie, is het van groot belang dat de onderzoekers ook op de hoogte raken van uw ervaringen tussen 1945 en 1950.

 

Daarom lanceren de onderzoekers Fridus Steijlen en Evelien Bucheim hun Getuigen/Tijdgenoten-project op 26 mei op de Tong-Tong Fair. Dit doen ze om 14:30 uur in het Tong-Tong Theater. Hier vindt u meer informatie.

40 jaar De Punt

Hier vindt u de documentaire 'Wij willen leven! van Coen Verbraak óver de Molukse treinkaping bij De Punt en de gijzeling van een basisschool in Bovensmilde in 1977. 

 

De nabespreking vindt u hier.

Molukse woongemeenschap Assen

Op 1 juni opent Interzorg in verzorgingshuis De Slingeborgh een woongemeenschap met tien appartementen voor Molukse ouderen met dementie en Molukse ouderen met een lichamelijke beperking. Eén appartement is gereserveerd voor Molukse ouderen die tijdelijk extra medische zorg en toezicht nodig hebben.

 

Het personeel van de Molukse vleugel is reeds geschoold door Djalan Pienter, c.q. het kennisnetwerk waaraan ook Pelita deelneemt.

 

Click hier indien u meer informatie wilt of zich wilt aanmelden voor de feestelijk opening op 1 juni en daar een kijkje wilt nemen.

Indonesië focus HF

Het Holland Festival richt dit jaar een van zijn focussen op Indonesië, met name de muziek.

 

Van noise uit de straten van Yogyakarta en opzwepende folk uit het streng islamitische Aceh tot hedendaagse Indonesische componisten.

 

Hier vindt u meer informatie of click op de links van de voorstellingen Setan Jawa, Ruang Suara, A Night in Indonesia of Temple of Time.

Islam en death metal

Vorige week ging de aflevering van De Westerlingen over de Indonesische death metal-band Purgatory uit Jakarta. Over hun rauwe muziek, bescherming tegen westerse invloed, teksten voor de juiste islam en waarschuwing tegen terrorisme.

Schrijven over onze koloniale geschiedenis

Kom 8 juni tijdens het Holland Festival naar het debat in De Balie te Amsterdam over het schrijven van onze koloniale geschiedenis!

 

Met Alfred Birney, Lizzy van Leeuwen en Ayu Utami.

Java Post

 

In de Java Post vindt u een artikel over Indonesische strijders in Serpong, een nuancering van Mary van Delden in het gangbare beeld over pemoeda’s, een artikel over de Bersiap in Bandoeng en een artikel over de moord in 1919 op een jonge controleur.

 

Zie hier

Indische rondvaart

In plaats van zaterdag 8 juni vindt de Indische rondvaart door de grachtengordel van Amsterdam pas op zondagmiddag 9 juli plaats. Tegen die tijd is de zomer vast doorgebroken!

 

Hier vindt u meer informatie over deze Gordel van Smaragd.

PELITA

Indische Eettafels

U zou een tour door het hele land kunnen maken om al onze Indische Eettafels langs te gaan. Telkens een andere sfeer.  

 

Bij de ene krijgt u een 3-gangendiner voorgeschoteld, bij de andere kunt u nog een paar keer opscheppen, luisteren naar live achtergrondmuziek of natafelen met bingo.  

 

In ieder geval: overal Indische gerechten en de kans om vroegere kennissen te ontmoeten en nieuwe vriendschappen op te bouwen!

 

Hier vindt u het overzicht.

Aanspreekpunt Naoorlogse Generaties

Wanneer u als tweede of derde generatie zit met vragen die te maken hebben met ervaringen van uw ouders met de oorlog kunt u contact opnemen met het Aanspreekpunt Naoorlogse Generaties (ANG).

 

Op werkdagen is het ANG 's ochtends bereikbaar op:  088 - 330 50 51

 

Het e-mailadres is: ang@arq.org

 

Hier vindt u de website.

Welkom bij Pelita op de Tong-Tong Fair!

 

Tijdens de Tong-Tong Faire (25 mei t/m 5 juni) staan we in onze stand dagelijks niet alleen voor u klaar met informatie over de oorlogswetten, Masoek Sadja's, Indische eettafels of spreekuren, maar ook over nieuwe ontwikkelingen zoals de Gotong Royong of de mogelijkheden voor vrijwilligers

 

Nu Pelita zoveel vrijwilligers zoekt voor onder meer het project Gotong Royong, kunt u zich in onze stand hiervoor aanmelden!

 

Natuurlijk kunt u ook gezellig langs komen om te ngobrollen of in de vele publicaties te snuffelen.

 

Ons standnummer is 1442.

Kruisbestuiving

 

Tijdens de Tong-Tong Fair houdt Frans Leidelmeijer op 26 mei een lezing over wederzijdse invloeden van Nederland en Indonesië in de kunst.

 

Dit doet hij om 13:30 uur in het Tong-Tong Theater aan de hand van prachtig beeldmateriaal!

Leden van ons Comité van Aanbeveling op de TTF

Frans Leidelmeijer is niet het enige lid van ons Comité van Aanbeveling dat op de TTF acte de présence geeft.

 

Op 27 mei vertelt Marion Bloem over haar reis door Indonesië.

 

Wieteke van Dort treedt tijdens haar Late Late Lien Show op 29 mei op met Aïs Lawalata.

 

Yvonne Keuls vertelt aan de hand van kampdagboeken op 29 mei over sterke vrouwen.

 

En Rocky Tuhuteru presenteert op 31 mei een programma over de bas als basis van Molukse muziek.

 

Tenslotte presenteert Frans Leidelmeijer op 4 juni (19:45-20:15 uur) zijn Grote Vintage Fashion Show!

Ben ik eigenlijk bruin genoeg?

De column van Theodor Holman over het racismedebat liet zoveel stof opwaaien, dat er tijdens de TTF op 4 juni een discussie plaats vindt tussen Marjolein van Asdonck, Ricci Scheldwacht en Wim Manuhutu hoe Indo’s zich verhouden tot het racismedebat.

 

De discussie begint om 18:30 uur in de Bengkel.

Scheepswrakken voor medisch en ruimteonderzoek...

Het bergen van scheepswrakken in Indonesische wateren blijkt volgens de Volkskrant schering en inslag. Staal van schepen die voor 1945 zijn gezonken, is namelijk zo waardevol omdat dit geen achtergrondstraling van atoombommen bevat en daarom nog gebruikt kan worden bij medisch en ruimteonderzoek.

 

Mocht u geïnteresseerd zijn in Nederlands maritieme geschiedenis, vindt u deze hier digitaal.

Vier eeuwen Zeeuwen in Azië

Ter herinnering: op 17 juni houdt de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde in de Grote Kerk te Goes het gratis symposium 'Vier eeuwen Zeeuwen in Azië'.

 

Hier vindt u meer informatie

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.