• Nieuws
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Nieuws

Nieuws


LANDELIJKE KJBB-DAG

Dit jaar vindt de landelijke KJBB-dag, c.q. de bijeenkomst voor Kinderen uit de Japanse Bezetting en Bersiap, op 28 september plaats in de Kumpulan op Bronbeek.

Deze keer met bijdragen van Ricci Scheldwacht, Ron Habiboe, Joep Walter, Daan Goppel en Dick Rozing.

Zie voor meer informatie het persbericht en het programma.


BOEKPRESENTATIE LEO BLOKUIS BLAUWE ZOMER


Aanstaande zaterdag 21 september presenteert Leo Blokhuis zijn boek Blauwe Zomer in café De Zwarte Ruiter in Den Haag.

Blauwe Zomer gaat over de opkomst van de Rock ’n Roll in Den Haag in de jaren ’50. En dan specifiek over de invloeden van de Indorock. Het boek speelt zich voor een groot deel af in Indonesië, en één van de twee hoofdpersonen komt daar vandaan.

De muzikale omlijsting zal worden verzorgd door indorockband van het eerste uur, The Crazy Rockers, onder leiding van Woody Brunings, aan wie ook het eerste exemplaar zal worden uitgereikt.

Iedereen is welkom, en aanmelden kan via publiciteit@amboanthos.nl.


DE GESCHIEDENIS VAN SOERABAJA IN ASSEN

Komt u uit Soerabaja en weet u bijvoorbeeld vaag iets over dat spookhuis Sembang of heeft u zich altijd afgevraagd wat zich daar in een ander pand, c.q. de residentie- of voormalige gouverneurswoning aan de Kali Mas, heeft afgespeeld, kom dan naar de Masoek Sadja in Assen.

Op zaterdag 21 september vertelt Joep Walter daar namelijk over de vooroorlogse geschiedenis van die stad.

Afgezien van diens verhalen kunt u die middag natuurlijk ook dansen of genieten van de wadjik of tjendol van Naomi, de hapjes van Von Oertel of kunt u zich laten pidjitten door Lien.

Er is dan ook een inloopspreekuur van Pelita waar u informatie vindt over de wetten voor oorlogsgetroffenen of hulp kunt krijgen in het kader van de WMO, bijvoorbeeld bij de aanvraag naar een regiotaxi-pas, een Valys-pas, huishoudelijke hulp, scootmobiel of aanpassingen in uw woning.


MANTELZORG EN DEMENTIE

Joris Linssen neemt in Zorg uit Handen, een serie over mantelzorg van omroep Max, de zorgtaken over van Hedwig. Hedwig is mantelzorger voor haar moeder Eugenie.

De 83-jarige Eugenie lijdt aan de ziekte van Alzheimer en is afhankelijk van mantelzorg. Haar kinderen hebben een eigen manier gevonden om voor hun moeder te kunnen zorgen. Ze nemen hun moeder om de beurt in huis en zijn allemaal parttime mantelzorger.

Hedwig (63) neemt ook haar deel van de mantelzorg op zich, maar vindt het zorgen voor haar moeder, die behoorlijk in de war is, zwaar. Joris Linssen neemt de rol van mantelzorger over van Hedwig. Hedwig komt voor een paar dagen tot rust op Ibiza.


AANSPRAAK

In het Septembernummer van Aanspraak, het magazine van de SVB en PUR voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen, staan interessante artikelen over Indië.

Onder meer interviews met Sjoerd en Corrie van Leyden over Tjihapit en Tjimahi, met Richard Ceuleers over Glodok en met Louis Harmanus over zijn internering in republikeinse kampen.

Tevens een artikel over de opening van Nationaal Museum Sophiahof.

Hier vindt u de integrale versie.


KENNIS & KUNDE OP TOURNEE: NIJMEGEN

Stichting Pelita is momenteel Indisch spelmateriaal aan het verzamelen om het in een databank onder te brengen en op deze manier toegankelijk te maken voor gebruik in de contextgebonden zorg aan Indische en Molukse ouderen. Het gaat daarbij om nieuw en oud materiaal. Gelukkig zijn nog veel oude spelletjes bewaard gebleven. We komen graag in contact met mensen die iets willen afstaan of uitlenen. Binnenkort krijgt u daartoe in Nijmegen de kans.

Bekend zijn de verschillende kaartspellen. Op 22 september laat kunsthistorica Patty Bouma in de kapel van het OBG zien hoe vier Indische kwartetspellen verschillende en veranderende herinneringen aan Nederlands-Indië oproepen. Eén kwartetspel is zelfs gemaakt in een Japans interneringskamp.

Heeft u een spelletje of weet u waar dit te vinden is? Meldt u dit dan vooraf via steunpuntnijmegen@pelita.nl

Ook ander materiaal dat geschikt lijkt voor dit doel is welkom. Het hoeft beslist niet antiquarisch of zeldzaam te zijn. Ook nieuw spelmateriaal, of spelmethodes zijn welkom. Voorwaarde is wel dat het uitleenbaar is.

Behalve Patty Bouma zal ook Marijke Roukens een presentatie geven Zij belicht het werk van de kunstenaar Menno van Meeteren Brouwer. Van 1910 tot 1923 maakte hij furore in Indië met zijn (spot)prenten in kranten en tijdschriften en daarna in Nederland tot 1960 als illustrator van Indische boeken, reclameposters en schoolplaten.

 

Wanneer: zondag 22 september 2019, aanvang 13:30 uur

Waar: Kapel OBG, Professor Cornelissenstraat 2 Nijmegen

Entreeprijs: 7,50 euro (inclusief koffie en Indische lekkernij)

Informatie: 06 1352 30 93 of steunpuntnijmegen@pelita.nl


STEUNPUNT PELITA EINDHOVEN VERHUISD

Sinds 29 augustus zit het Steunpunt van Pelita Eindhoven op Stadshof Hemelryck, Hemelrijken 292, 5612 WS Eindhoven

Om een afspraak te maken kunt u ook na de verhuizing bellen met Kees Schepel, tel. 06 - 135 21 570, of met Sylvia Huisman, tel. 06 - 135 17 056.


KOFFIETAFEL EN PRAATGROEP AMSTELVEEN

Het duurt nog een tijdje, maar vanaf vrijdag 18 oktober organiseert Pelita in Amstelveen maandelijks een Indische koffietafel/praatgroep in ontmoetingscentrum De Meent, bedoeld voor ongeveer tien Indische en Molukse senioren.

Onder begeleiding van Pelita-coördinator Anna Landegent kunt u die ochtend uw verhalen delen, een thema aankaarten, sprekers uitnodigen of gewoon elkaar ontmoeten, muziek maken, zingen of wat u ook wilt.

Naast koffie en thee zijn er ook sapjes en Indische hapjes.

Deelname bedraagt €3,00.

U moet zich hiervoor wel tijdig aanmelden via: 06 - 109 91 336 of s.hiert@pelita.nl.

Waar: Ontmoetingscentrum De Meent, Orion 3, 1188 AM Amstelveen 

Vanaf wanneer: vrijdag 18 oktober 2019, 10.00-12.00 uur, zaal 4

Volgende data: 15 november 2019, 13 december 2019.


FEDIA JACOBS OP PELITA'S BIJEENKOMST NAOORLOGSE GENERATIES OP ZONDAG 22 SEPTEMBER

Thema: ‘Ná het gedèk?’

Je (groot)ouder maakte schokkende gebeurtenissen mee in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog en/of in de nasleep daarvan. Welke betekenis heeft dat voor jou?

Spreker is Fedia Jacobs (1956), die sinds 1987 werkt als psychiater voor het Sinai Centrum, gespecialiseerd in de behandeling van slachtoffers van ‘man-made disaster’ en hun naasten of nakomelingen. In de loop van de jaren ontmoette hij onder hen ook velen met een Indische achtergrond.

Hij schreef de boeken Pijnlijke Verrijking; rouw en herboren relaties in de slagschaduw van oorlogsgeweld (2012) en Van daar naar nu; beter contact tussen geweldslachtoffers en naasten (2012).

Voortaan vinden onze bijeenkomsten voor naoorlogse generaties (PNG) plaats in Sophiahof, Den Haag. En voor deze keer (eenmalig) op een zondag.

Zie ons programma.


EXCURSIES EN HERDENKING NAGASAKI 2020

Op 12 september 2020, dus pas volgend jaar, wordt in Nagasaki/Japan herdacht dat 75 jaar geleden op 13 september 1945 de Nederlandse, Britse, Amerikaanse en Australische krijgsgevangenen uit het kamp Fukuoka-2 werden bevrijd. De ceremonie vindt plaats bij het in 2015 onthulde gedenkteken ter nagedachtenis aan alle Fukuoka-2 krijgsgevangenen waaronder degenen die daar zijn overleden.  

Behalve de herdenking zelf op 12 september 2020 worden op 10 en 11 september door Stichting Dialoog NJI twee excursies georganiseerd.  

De eerste excursie gaat naar het Kruismonument in Mizumaki dat de 871 Nederlandse krijgsgevangenen herdenkt, die in Japan tijdens dwangarbeid omkwamen. (zie foto) 

De tweede excursie omvat een lezing over het kamp Fukuoka-2, een bezoek aan de oude campsite en een aantal plekken in Nagasaki die aan Fukuoka-2 dan wel WOII gerelateerd zijn.  

Indien u overweegt de ceremonie op 12 september 2020 in Nagasaki - Japan bij te wonen en/of deel te nemen aan (één van) de excursies vraagt men u dit voor 1 oktober a.s. aan Stichting Dialoog NJI kenbaar te maken via a.w.schram@me.com (ook voor informatie).  

U verplicht zich hiermee tot niets, het dient voor deze stichting uitsluitend als indicatie omtrent de belangstelling voor de excursies en voor de ceremonie. 


DEPOK LAAT NOG STEEDS SPOREN NA

 

Ben van den Aarssen van BN De Stem interviewde de zussen en Pelita-vrijwilligsters Babs en Peggy Loen over Depok, waar hun achtergrond ligt en waarover momenteel in het Westfries Museum te Hoorn een tentoonstelling plaats vindt.

 

Hier vindt u een transcript van dit interview.


HERDENKINGEN, REÜNIES OF ANDERE BIJEENKOMSTEN

Organiseert u een herdenking, reünie of andere bijzondere bijeenkomst met betrekking tot Nederlands-Indië, laat ons dit dan weten.

Bijvoorbeeld de Indië-Herdenking in Nijmegen op 14 augustus of de Indische Roots Expertisedag van 28 september in Den Haag.

 

Dan plaatsen we deze in ons overzicht, dat natuurlijk erg handig is om te zien welke plechtigheid bij u in de buurt plaatsvindt.


DE MAN DIE NAGASAKI OVERLEEFDE, OVERLEDEN

Dick Büchel van Steenbergen zat als krijgsgevangene in Fukuoka 14B toen op zo'n 1500 meter van hem vandaan Fat Man alles verwoestte, c.q. de atoombom die 9 augustus 1945 op Nagasaki werd uitgeworpen.

Hij overleefde het en vierde 17 juni zijn 99e verjaardag.

Onlangs verscheen het boek De man die Nagasaki overleefde over hem. 

Op 11 juli overleed hij echter. Daarom publiceerde het NRC diens laatste interview.


PATRICIA SONNENBURG WIL GERECHTIGHEID VOOR DUITSE OPA DIE IN 1942 OM HET LEVEN KWAM OP NEDERLANDS SCHIP

"Onschuldige Duitse burgers op een schip zetten en aan hun lot overlaten terwijl de boot zinkt, dat is schandalig."

De opa van Patricia Sonnenburg kwam in 1942 om het leven toen het Nederlandse schip de Van Imhoff geraakt werd door een torpedo.

Op woensdag 10 juli in Een Vandaag 

Hier vindt u de uitzending.


WESTFRIES MUSEUM HOORN

Van 30 juni tot en met 6 oktober is in het Westfries Museum in Hoorn de tentoonstelling ‘Depok, de droom van Cornelis Chastelein’ te zien. Deze tentoonstelling vertelt de vrijwel onbekende geschiedenis van een bijzondere Indische gemeenschap. Een verhaal dat 300 jaar geleden begint wanneer de hoge VOC-beambte Cornelis Chastelein zijn landgoed Depok bij testament nalaat aan de slaafgemaakten die daar voor hem werken.

De tentoonstelling volgt het wel en wee van de gemeenschap in het koloniale Nederlands-Indië tot de dag van vandaag. Fotograaf Geert Snoeijer en historica Nonja Peters brengen de rijke geschiedenis van Depok tot leven in prachtige portretten van Depokkers in Indonesië en Nederland.

Combineer uw bezoek aan deze tentoonstelling met de adembenemende 35 minuten durende virtual reality-show Batavia 1627, waarmee u zich in vogelvlucht in het Batavia van 1627 waant. U moet hiervoor wel reserveren!


Opening Sophiahof

Op 27 juni opende Koning Willem-Alexander Museum Sophiahof, Indië tot nu, met een tentoonstelling over Indisch en Moluks verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en hierna.

Pelita is één van de vijf organisaties die in de Sophiahof zijn gevestigd.

 

 

(Foto: Armando Ello)


PELITA IN SOPHIAHOF

Maandag 24 juni zette theatergroep Delta Dua in de net verbouwde Sophiahof situaties op de planken die zich bij de verzorging van ouderen met een achtergrond in Nederlands-Indie voor kunnen doen.

Dit, in het kader van de themadag van Pelita over contextgebonden zorg, c.q. de grote noodzaak van juiste benadering, rekening houdend met de culturele achtergrond, oorlogsverleden, migratie en eventuele aanpassingsproblemen.

Gedurende de voorstelling legde Pelita uit op welke wijze het Programma Contextgebonden Zorg bijdraagt aan passende zorg voor Indische en Molukse ouderen.

De middag was ondanks de warmte drukbezocht en het publiek was erg enthousiast over de wijze waarop de noodzaak en meerwaarde van het Programma Contextgebonden Zorg samen met Delta Dua over het voetlicht werd gebracht.


EMDR BIJ PAUW

Volgens EMDR-specialist en psycholoog Sjef Berendsen kan EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing’) een doeltreffende therapie zijn voor mensen met een trauma.

Hij sprak hierover bij Pauw.


7E PELITA-HERINNERINGSREIS!

Van 3 tot 30 september is er dit jaar weer een herinneringsreis door Java. Dit, onder leiding van Wieteke van Dort en reisorganisator Antonio Meijer.

Hier vindt u meer informatie.


GEZOCHT

Kende u of hebt u ooit verhalen gehoord over George Beer of Truitje (Geertruida) Lopes Cardozo? In Uit het Oog vindt u oproepen naar hen.

Mocht u zelf op zoek zijn naar vroegere bekenden, nodigen wij u van harte uit om uw oproep op onze website te plaatsen.


LESBOEK JAPAN


Stichting Dialoog bracht onlangs het lesboek 'Het verhaal van Johan' uit, dat zowel voor scholieren in Nederland als in Japan is bestemd.


'Het verhaal van Johan' is het verhaal van een Nederlandse marineman die tijdens WO-II in Nagasaki krijgsgevangen zat. Nadat hij de atoombom overleefde, keerde hij uiteindelijk weer naar Nederland terug. Ook het verhaal van de bevolking in Nagasaki tijdens de oorlog en na de val van de atoombom is in dit lesboekje vervat. 
Verder komen de onthulling van het gedenkteken op de plek van het voormalige krijgsgevangenenkamp (nu schoolplein), de betekenis van dit gedenkteken en het proces van verzoening met het verleden aan de orde.


De publicatie van de Engelse en Japanse vertaling was in Japan al groot nieuws en verdient in Nederland meer aandacht.


Op 6 juli houdt stichting Dialoog haar jaarlijkse conferentie. Deze keer met als thema "Verzoening, hoezo?". Hier vindt u meer informatie.


RUMAH MELATI ALMERE

Wilt u zelfstandig blijven wonen, maar toch de mogelijkheid hebben om daar later thuiszorg in te huren? Dan is het Indisch Molukse wooncomplex Rumah Melati in Almere misschien iets voor u.

Hier vindt u meer informatie.


BANKJES VOOR MONUMENT FUKUOKA 2B

 

Hennie Groenhuijzen probeert geld bijeen te krijgen om twee bankjes bij het monument van Fukuoka 2B te plaatsen.

Deze zijn zowel bedoeld voor bezoekers als voor degenen die dit monument verzorgen.

Zie haar verzoek om een donatie in Uit het Oog.


WAAROM MOLUKKERS ZO GRAAG BIJ ELKAAR WONEN

Tussenuur, het jongerenplatform van omroep Human, staat stil bij de vraag waarom mensen van dezelfde afkomst eigenlijk zo graag bij elkaar gaan wonen. In deze aflevering waarom Molukkers dit zo graag willen.


3-KAMERAPPARTEMENT INDISCH WOONCOMPLEX AMSTERDAM-GEUZENVELD

In het Indisch wooncomplex Tempat Senang aan het Teldershof te Amsterdam-Geuzenveld is net een 3-kamer-appartement vrij gekomen voor Indische 55-plussers. Met een gunstige huur, 26 andere appartementen met Indische zelfstandige senioren, een gemeenschappelijke ruimte en een gemeenschappelijke kleine tuin.

Meer informatie via Alice Massing: 06 - 280 42 213 of Alice-Massing@hotmail.com


LINTJES

Vrijdag 26 april werden op allerlei plaatsen in het land weer Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. In Eindhoven en Hellevoetsluis werden vrijwilligers van Pelita gedecoreerd.

Joyce Radesey kreeg een lintje voor haar vrijwilligerswerk voor o.a. Pelita en Indisch Netwerk Eindhoven.

Ahrend Siebelhoff werd geridderd voor zijn inzet voor o.a. Pelita, de scouting en vluchtelingenwerk.


Allebei doen ze te veel om op te kunnen noemen en hebben zich verdienstelijk gemaakt voor de oorlogsbetrokkenen uit voormalig Nederlands-Indië. De decoraties zijn ze van harte gegund!


Nu ook een Masoek Sadja in Bergen op Zoom!

Vanaf 9 januari is Bergen op Zoom een Masoek Sadja rijker, ofwel de inloopmiddag voor senioren met een binding met voormalig Nederlands-Indië die tijdens de Masoek Sadja ervaringen en cultuur kunnen delen in een gezellige setting met muziek, dans, demonstraties en Indisch eten.

Het programma is zowel recreaties als informatief.

De Masoek Sadja van Bergen op Zoom zal om de twee maanden plaats vinden.

Naast genieten van (dans)muziek van The Volunteers Band, catering van Shirley en een loterij met leuke prijzen kunt u op 9 januari ook met uw vragen terecht bij vertegenwoordigers van Seydlitz Notarissen en de Mantelzorg Makelaar West-Brabant.

 


Eerder nieuws

Vrijwilligers en medewerkers geschoold in dementie

Op 16 november verzamelden zich 120 vrijwilligers en medewerkers van Pelita in het Icoontheater in Amersfoort voor een leerzame theatervoorstelling. Pelita-vrijwilligers, vooral die van buddyproject Gotong Royong, krijgen namelijk in toenemende mate te maken met mensen met beginnende dementie.  De voorstelling Dementie in Theater – Dag Mama biedt inzicht in deze problematiek en hoe ermee om te gaan.

De toeschouwers waren getuige van een knap gemaakte voorstelling, een combinatie van live muziek en levensechte scenes. Dag Mama gaat over een vrouw die zichzelf aan het verliezen is. Haar dochter moet hiermee leren omgaan. Het stuk speelt zich af in de nieuwe leefomgeving van de moeder, een kamertje in een verpleeghuis. Moeder, dochter en verzorgende krijgen met elkaar te maken en dit leidt tot botsingen. Duidelijk wordt wat dementie met iemand doet en hoe schijnbaar onbereikbaar de dementerende persoon wordt voor familie en verzorgenden.

Na een korte pauze werd de voorstelling vervolgd door een theaterlezing met interactieve workshop.  Aan de toeschouwers werd inzicht geboden hoe kan worden aangesloten bij de belevingswereld van een persoon met dementie; hoe maak je contact en ga je om met dementie?

De theatermakers vormen een familie bestaande uit twee broers, zus en moeder. Drs. Sarah Blom en dr. David Blom zijn ouderenpsycholoog, Misha Blom is singer-songwriter en moeder Lydia van den Heuvel is actrice. In haar rol als dementerende oudere richt laatstgenoemde zich tijdens de workshop rechtstreeks tot de zaal waardoor je als toeschouwer betrokken raakt bij haar verwarring en hoe daarmee om te gaan. Alle aanwezigen zaten op het puntje van hun stoel en beloonden de familie Blom met een daverend applaus.

Een geslaagde bijeenkomst waarbij de band tussen Pelita-vrijwilligers en -medewerkers werd versterkt en op een laagdrempelige wijze kennis werd gemaakt met de problematiek rond dementie.

Voor meer informatie over de voorstelling “Dementie in Theater – Dag Muziek” verwijzen wij u naar de website https://oudwordenmetzorg.nl/dagmama

 Jean-Emile Veth