Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Pelita Verhalenwedstrijd

In verband met de jaarlijkse Indiëherdenking op 15 augustus organiseert Pelita een verhalenwedstrijd met het thema ‘De oorlog dichtbij’. 

 

Wilt u meedoen, schrijf dan een kort verhaal van maximaal 750 woorden over een gebeurtenis of gedachte waarmee u vertelt waarom de oorlog nog steeds dichtbij is. U maakt kans op publicatie van uw verhaal in Pelita Nieuws van augustus en op het bijwonen van een speciaal herdenkingsprogramma in Museum Sophiahof in Den Haag op 15 augustus. 

 

Reggie Baay, Adriaan van Dis en Stefanie Hehalatu (Regiocoördinator Zuid van Stichting Pelita) vormen de jury. Zij zullen de vijf meest aansprekende verhalen selecteren. 

 

Stuur uw verhaal uiterlijk 12 juli naar info@pelita.nl o.v.v. Verhalenwedstrijd.

Spreekuur in Utrecht Overvecht

Sylvia Hiert, Regiocoördinator Midden Nederland, houdt tweewekelijks (de even weeknummers) op dinsdag van 10.00 tot 11.00 uur spreekuur in buurtcentrum De Dreef in Utrecht. De eerstvolgende keer is op 29 juni. Adres: Schooneggedreef 27c, 3562 GG Utrecht.

 

Houd wel rekening met de vakantiesluiting van het buurtcentrum in juli en augustus. U kunt dan het beste van te voren even bellen met Sylvia Hiert, 06-1099 1336. 

70 jaar Molukkers in Overijssel

Op 4 september a.s. herdenkt Overijssel dat 70 jaar geleden de eerste Molukkers in die provincie kwamen wonen. 

 

Er komt een tentoonstelling, een lespakket en er wordt ook een boek samengesteld '70 jaar Molukkers in Overijssel'. Met onder meer de historie van de zeven Molukse wijken in Overijssel: Almelo, Wierden, Rijssen, Nijverdal, Zwolle, Deventer en Staphorst. Ook staan er dertig interviews in met Molukkers, afkomstig uit die wijken. U kunt het boek nu alvast bestellen.

 

De officiële presentatie van het boek vindt plaats tijdens de Provinciale Herdenkingsdag op 4 september in Nijverdal. Dat overigens gepresenteerd wordt door Pelita-directeur Rocky Tuhuteru.

Leesprogramma en theater met Reggie Baay en Ricci Scheldwacht

Het Nationale Theater en Museum Sophiahof in Den Haag presenteren een speciaal arrangement in het kader van de afschaffing van de slavernij. Het bestaat uit een leesprogramma in Museum Sophiahof op 27 juni van 13.30 uur tot 17.00 uur, inclusief museumbezoek. De toneeltekst 'Kraspoekol', een aanklacht uit 1800 tegen de slavernij in Nederlands-Indië, wordt onder begeleiding van Reggie Baay en Ricci Scheldwacht in een groep gelezen.

 

Het andere deel van het arrangement is een bezoek aan het theaterstuk 'De eeuw van mijn moeder', op 1 juli in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, vanaf 18.30 uur. 

 

Het gehele arrangement, inclusief catering, kost 45 euro. Tickets kunt u hier bestellen. Let op: de ticketknop geeft alleen de datum 1 juli aan maar u reserveert dan meteen voor 27 juni. 

 

Hagenaars met een Ooievaarspas kunnen voor 50% korting bellen met de kassa van de Koninklijke Schouwburg: 088 3565356.

Mama, waarom zijn wij Indo's?

'Mama, waarom zijn wij Indo's?' is een kinderboek van Stéphanie Teekens. Daarin vertelt zij het verhaal van haar vader. Voor haar eigen kinderen en voor alle andere kinderen die meer willen weten over hun afkomst. 

 

Het boek verschijnt eind juni. Maar is alvast te bestellen

 

In september komt de podcast uit die bij het boek hoort.

Videocafé Indo in Indonesië

Op de website Indo in Indonesië vindt u video's van gesprekken met Indische mensen in Indonesië. Met verhalen over ‘aanpassing aan de omgeving’ en de ‘Indische identiteit’? Eigenlijk de thema's waarmee Indische Nederlanders in Nederland ook te maken hebben. Op 23 juni kunt u in het videocafé uw vragen aan hun stellen.

 

Aanmelden voor deelname kan hier.

Vertellingen uit een koloniaal verleden

Een nieuw boek van Wies van Groningen over haar moeder Clara Hukom. Al eerder publiceerde de schrijfster een fotoboek over haar vader en verhalenbundels over haar moeder. In dit boek komen deze vertellingen samen: nieuwe en oude vertellingen uit een koloniaal verleden. 

 

Klikt u hier voor meer informatie en wijze van bestellen.

Indofilmcafé Nijmegen

Op 20 juni is het Indofilmcafé weer open met “Soekarno Blues” van Hans Hylkema uit 1999. Een reconstructie van het best bewaarde geheim van Soestdijk: het nooit bekend gemaakte bezoek van Soekarno aan koningin Juliana in het voorjaar van 1949. 

Regisseur Hans Hylkema is aanwezig voor een gesprek na afloop.

PELITA

Vrijwilligers Verhalen: Indisch bescheiden en Hollands brutaal

Jeanine de Bruin (1975), vrijwilliger voor de Masoek Sadja in Maastricht, staat te popelen om weer aan de slag te gaan: “Ik word zelfs door ouderen op straat aangesproken. ‘Wanneer is er weer een Masoek Sadja?’ vragen ze dan.”

 

Haar ouders waren vaste bezoekers van de Masoek Sadja. Jeanine rolde het vak min of meer in. Leest u verder over Jeanine in Vrijwilligers Verhalen.

Ouders uit Indië

Ons magazine Pelita Nieuws is gestart met een nieuwe reeks 'Ouders uit Indië'. Daarin vertellen kinderen over hun (groot)ouders. Lees hier het verhaal van voetbalster Rocky Hehakaija (1984, Uithoorn). Zij heeft een Molukse vader en een Nederlandse moeder. 

 

In de komende editie van Pelita Nieuws een gesprek met actrice Denise Aznam, die een rol speelt in de film 'De Oost'. Het blad ontvangt u tweemaandelijks met een bijdrage van € 21,--

Gelderse huizen van aankomst

In de geschiedschrijving over de komst van Indische Nederlanders en Molukkers naar Gelderland speelt ook Stichting Pelita een rol. Zo opende Pelita in 1948 in Ede de eerste 'Pelitawoning'. De eerste bewoonster was Lies Kruijsdijk-Boon, de zus van Jan Boon, alias Tjalie Robinson.

 

Op de afbeelding ziet u Indisch repatrianten die werden opgevangen in een vleugel van Paleis Het Loo

 

Het staat allemaal uitgebreid beschreven op de website mijngelderland.nl.

Kamer beschikbaar WZH Leilinde

Kent u iemand met een achtergrond in Nederlands-Indië met een WLZ indicatie VV 05, voor beschermd wonen met intensieve dementiezorg?

 

In WZH Leilinde, een woonzorgcentrum midden in het hart van Den Haag-Leidschenveen, is een kamer beschikbaar. Er moet wel voor opname een WZD art. 21 afgenomen zijn. 

 

Voor meer informatie kunt u mailen met klantbemiddelaar Brenda van der Wilden.

Podcasts Molukse wijken

Er zijn alweer vijf afleveringen te beluisteren van de podcastserie Molukse wijken - eiland in polderland. Deze afleveringen gaan over Capelle a/d IJssel, Vught en Appingedam.

 

Er volgen nog vele afleveringen, allemaal te beluisteren via de website www.moluksewijken.nl

Kook- en reisboek ineen

Flip Stoltenborgh verzorgt reizen naar Indonesië, maar had door de coronapandemie niks te doen. Hij vertaalde zijn ervaringen met reizen en eten in een luxe kook- en reisboek 'Trek in Indonesië'. 

 

Flip Stoltenborgh was in 2020 trouwens ook een van 75 prominente Melatidragers in Nijmegen.

Ongemakkelijk erfgoed

Onlangs presenteerde Jos van Beurden zijn boek 'Ongemakkelijk Erfgoed', over de de teruggave van objecten uit voormalige kolonies. Met thema's als: Hoe kwam het hier? Is het allemaal roofkunst? Hoe graag willen oud-koloniën ze terug? Moet iets ook terug, als het hier niet gemist kan worden? En hoe gaat teruggeven in zijn werk?

 

Luister hier naar een interview met de auteur.

Indisch hoorspel

Sander Haccou is beeldend kunstenaar en in zijn werk al jaren bezig met de Indo-Europese achtergrond van zijn familie. Afgelopen jaar maakte hij een hoorspel, of, zoals hij het zelf noemt, een verhalend geluidskunstwerk.

'Achterland' gaat over de familiegeschiedenis van zijn moeder, die begint bij zijn oudvader die in 1840 vanuit de VS vertrok naar Nederlands-Indië. 

 

Luister hier alvast naar een voorproefje.

Hallo Bandoeng

Theaterstuk 'Hallo Bandoeng' staat weer op de planken. Een stuk van en met Loulou Rhemrev met als decor Radio Kootwijk, waar de gesprekken tussen twee werelddelen plaatsvonden. Maar wat is het verhaal van de vader van de telefoniste? 

 

Kijk voor speeldata en kaarten hier.

Oranjekoorts op Ambon

Prestaties van ons nationale elftal tijdens het EK Voetbal worden niet alleen hier op de voet gevolgd.

 

Ook op Ambon is oranje deze weken de lievelingskleur. 

 

Een erfenis van de successen van Giovanni van Bronckhorst tijdens het WK in 2010?

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.