Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Fridus Steijlen over onderzoek dekolonisatie

De resultaten van het onderzoek 'Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië 1945-1950' worden op 17 februari 2022 gepresenteerd. Door de coronapandemie later dan aanvankelijk gepland.

 

Binnen de Molukse gemeenschap leven veel vragen over het onderzoek. De Landelijke Stichting Molukse Ouderen en Stichting Pelita namen het initiatief om een van de onderzoekers, professor Fridus Steijlen, in een korte film uit te laten leggen wat de doelstellingen zijn van het onderzoek. 

 

U kunt hier de hele film bekijken. 

Koninklijke onderscheiding

We zijn ontzettend trots op Ger Rijkschroeff - van Krimpen, die is onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar jarenlange inspanningen als vrijwilliger voor Stichting Pelita, Stichting Halin en de bewonerscommissie van garantwoningen Maetstate. 

 

Gefeliciteerd Ger!

Online bijeenkomst diversiteit en dementie

Hogeschool Windesheim organiseert op 26 mei een online netwerkbijeenkomst voor professionals over diversiteit en dementiezorg. 

 

Bonnie Joosten, programmamanager contextgebonden zorg van Stichting Pelita, is een van de sprekers en vertelt over de cultuurkist, een van de nieuwe instrumenten van Stichting Pelita.

Uit het Oog

Marianne Senders - van de Wetering is op zoek naar de allerbeste vriend van haar oom Wim: Bennie Peters (of Peeters) uit Salatiga. Oom Wim weet niet of hij daar geboren is. Ze hebben samen in het interneringskamp gezeten. Rond 1950 zagen ze elkaar voor het laatst in Semarang. Bennie ging naar de Hogere Zeevaartschool in Makassar en oom Wim vertrok naar Nieuw-Guinea. Alle informatie is welkom via de mail.

 

Jolanda Mul zoekt voor een vriend uit het Verenigd Koninkrijk, Paul Murray, naar nabestaanden van Vaandrig Jan Jongsma. Jan Jongsma heeft, net zoals de vader van Paul Murray, een oorkonde ontvangen na de Japanse capitulatie. Zij zaten in het Nishi Ashibetsu/Raijo POW Camp. Op de foto staat Jan Jongsma achteraan rechts, zittend op een Rode Kruiskist. 

 

Informatie kunt u zenden naar Jolanda Mul.

Melatidragers

Net als vorig jaar draagt een groot aantal Nijmegenaren vanaf 5 mei tot en met 15 augustus weer de Melati. Dit is een initiatief van het Platform Indische Organisaties Nijmegen en omstreken (PION) waarbij ook Pelita Steunpunt Nijmegen is aangesloten.

 

De Melati wordt gedragen als symbool van respect, betrokkenheid en medeleven. Ook als u niet in Nijmegen woont kunt u meedoen. Bestel uw Melati hier en draag hem tot en met 15 augustus.

Wonen in Patria?

Op dit moment is er in de woonzorglocatie Patria van Nusantara in Bussum, een appartement beschikbaar voor iemand met ZZP 6, en voor mensen met ZZP 5 in Kleinschalig Wonen.

 

Heeft u belangstelling, dan kunt u contact opnemen met Nicolette Säamena, Nusantara Zorgbemiddeling, 06 20776095.

Kennismaking met Tracing Your Roots

Voor allen die tussen de 15 en 35 jaar oud zijn: op 20 mei is er een gratis online kennismaking met het project Tracing Your Roots. In deze reeks programma's ga je op zoek gaat naar je familiegeschiedenis en de historische context. Onder begeleiding van deskundigen wordt o.a. stamboomonderzoek gedaan. 

 

Aanmelden kan hier.

Serie Molukkers in Nederland

De televisieserie Molukkers in Nederland van Coen Verbraak start op woensdag 19 mei, om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 2. Hoe was het om alles achter te moeten laten en hier een nieuw bestaan te moeten opbouwen? Wanneer durfden ze hier te wortelen? En is dat gelukt? 

 

Tegelijk met de serie komt ook een boek van Verbraak uit: 'De Molukkers, een vergeten geschiedenis'.

Zachtop lachen

Malou Holshuijsen schrijft in haar debuutroman 'Zachtop lachen' over hoe het oorlogstrauma van haar oma, die in een interneringskamp zat, gevolgen heeft voor haar moeder en voor Malou zelf. 

 

‘Eten is zilver, zwijgen is goud’ was het motto in de familie. 

Als de tokeh zeven keer roept

Jeffrey Satoor de Rootas schreef 'Als de tokeh zeven keer roept' over het leven van een troostmeisje. De hoofdpersoon praat niet over haar emotionele trauma’s en de duistere geheimen die ze met zich meedraagt. Ze wil niemand belasten met haar verleden. Voor haar is het zwijgen een overlevingsstrategie.

 

Het boek is te bestellen via de webshop van de auteur.

Indisch Bakboek

Binnenkort verschijnt een boek vol Indische bakrecepten van banketbakker Lola van Ruler 'Toko Lo'. Van spekkoek tot sponscake en van pangsit tot pastei.

 

Allemaal om zelf uit te proberen. Vanaf 19 mei te verkrijgen

Verhalenboek Vossenbosch

Het Verhalenboek Vossenbosch verscheen onlangs, n.a.v. de onthulling van het monument op de plek waar ooit het Molukse woonoord stond. De barakken van De Vossenbosch dienden vanaf 1951 als huisvesting voor Molukkers. Daarvoor, in de Tweede Wereldoorlog, was De Vossenbosch een werkkamp van de Nederlandse Arbeidsdienst.

 

Het boek bevat acht verhalen over deze geschiedenis en is te bestellen via boekvossenbosch@gmail.com

Molukse geschiedenis in kleur

Historische zwart-wit foto's over de Molukse geschiedenis in kleur bekijken kan nu via Maluku Colourised.

 

Een mooi initiatief dat te volgen is op Facebook en op Instagram

PELITA

Pelita en 'De Oost'

Onlangs is 'De Oost' in première gegaan. De film gaat over een belangrijke episode in de gedeelde geschiedenis van Nederland: de Indonesische Onafhankelijkheids-oorlog. 

 

Stichting Pelita kan zich voorstellen dat het zien van de film emoties bij u losmaakt. We willen naar u luisteren en u eventueel doorverwijzen naar passende ondersteuning. Wij zijn bereikbaar tijdens kantoortijden via 088-3305111. U kunt ook mailen: info@pelita.nl o.v.v. De Oost. Dan nemen we contact met u op.

Vrijwilligers Verhalen: Ik heb mijn doelen behaald

George Nahumury is de drijvende kracht achter de Masoek Sadja's en de Indische en Molukse eettafels in Hilversum. "Ik wilde altijd iets betekenen voor ouderen en jongeren. Door het werk bij Pelita en bij de kinderopvang heb ik mijn doelen behaald", aldus de bevlogen vrijwillig coördinator, geboren in 1949 in Pare-Pare op Sulawesi. Daar was zijn vader, sergeant bij het KNIL, op dat moment gelegerd. 

 

Leest u hier meer over de drijfveren van George Nahumury en hoe hij ook tijdens deze coronapandemie invulling geeft aan zijn vrijwilligerswerk.

Reggie Baay in Pelita Nieuws

In Pelita Nieuws van februari verscheen het eerste deel van een uitgebreid interview met auteur Reggie Baay, tevens lid van ons Comité van Aanbeveling. Reggie Baay vertelt onder andere over de gevolgen van het ontbreken van kennis over slavernij in de Oost. 

 

Het tweede deel van het interview gaat over de rol van Pelita en is te lezen in Pelita Nieuws van juni. Met een jaarlijkse bijdrage van € 21,-- ontvangt u Pelita Nieuws ieder twee maanden in uw brievenbus. Meldt u aan via info@pelita.nl.

Meet up 'De Oost'

Het Indisch Herinneringscentrum organiseert op 27 mei, samen met Museum Beeld en Geluid Den Haag, een online bijeenkomst over de film 'De Oost'. Sprekers zijn Martijn Lakemeijer, hoofdrolspeler, en Esmee Jacobs, assistant video-operator van De Oost. Zij vertellen over hoe je als acteur een rol als deze aan invult? En hoe is het om aan een grote filmproductie te werken waarvan verhaal zo verweven is met je eigen geschiedenis? 

 

Het Moluks Historisch Museum organiseert ook een bijeenkomst over de film, en wel op 20 juni. Informatie hierover binnenkort op hun website.

Verzetsman Pieter de Kock is 103 jaar

Op 12 mei jl. vierde Pieter de Kock zijn 103de verjaardag. Gefeliciteerd oom Piet! 

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerde Pieter de Kock met 66 andere KNIL-soldaten een guerrilla tegen de Japanners. Slechts 16 man kwamen levend uit de strijd. Na afloop van de oorlog stuurde Pieter de Kock de door hen gebruikte en gehavende Nederlandse vlag met de namen van de 16 overlevenden naar Koningin Wilhelmina.

Indisch Boekencafé

Op 5 juni gaat Remco Raben in gesprek met Arjan Onderdenwijngaard over zijn nieuwste boek: Multatuli Leeft in Lebak.

 

Het Indisch Boekencafé van het Indisch Herinneringscentrum zal online plaatsvinden.

Hulpproject Anak Mas

Singer-songwriter Michiel Eduard richtte eind 2020 samen met onder andere Frenk Reemer, de broer van Sandra Reemer, Stichting Anak Mas op, voor hulp aan de allerarmsten in Indonesië. Ons lid van het Comité van Aanbeveling Frans Leidelmeijer, is ambassadeur van Anak Mas

 

U kunt een bijdrage storten op bankrekeningnummer NL 89 INGB 0006 9067 58 t.n.v. Stichting Anak Mas. Daarmee helpt u bijvoorbeeld het weeshuis dat voor een deel ook onze naam draagt, 'Pelita Kasih Bersinar', in Medan.

Oproep de Nieuw Amsterdam

Dieter van Schagen was als kind getuige van het 'aan de zee toevertrouwen van kinderen' die aan mazelen waren bezweken. Dit was aan boord van de Nieuw Amsterdam, het zogenaamde Dodenschip. Het was het eerste repatriëringsschip dat na de oorlog overlevenden uit de interneringskampen naar Nederland bracht. 

 

Dieter van Schagen is erg benieuwd naar verhalen van mensen die net als hij aan boord van de Nieuw Amsterdam gezeten hebben, tussen 8 december en 31 december 1945. Reacties kunt u mailen.

Pala – Nutmeg Tales of Banda

400 jaar geleden, op 8 mei 1621, gaf VOC-Gouverneur-Generaal Jan Pieterszoon Coen op het eiland Banda Neira de opdracht tot de executie van 44 notabelen, om het monopolie op nootmuskaat (pala) veilig te stellen. Het militaire optreden eindigde in een massaslachting en de ontvolking van de Banda-eilanden.

 

Het Westfries Museum maakte een online tentoonstelling over deze ingrijpende gebeurtenis, die nog ieder jaar op Banda wordt herdacht.

I love Banda

In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam exposeert Isabelle Boon met foto's van jongeren van Banda.

 

'I love Banda' laat zien hoe hoe de huidige generatie naar hun geschiedenis kijkt. Welke betekenis heeft het aanwezige koloniale erfgoed voor hen? En hoe zien zij hun toekomst en die van de eilanden?

Moluks christelijk erfgoed

Het Museum Catharijneconvent in Utrecht gaat haar vaste opstelling de komende jaren aanvullen met materieel en immaterieel erfgoed van internationale kerken. Het museum krijgt bijvoorbeeld een 'piring natzar', een offerschaal met muntjes, die Molukkers ook in Nederland bij hoogtijdagen thuis gebruiken om Gods zegen te vragen.

 

Rond de Molukse offerschaal komt na de zomer een kleine expositie. 

De eeuw van mijn moeder

Hopelijk mogen over afzienbare tijd de theaters weer open want de acteurs van Het Nationale Theater zijn druk bezig met de repetities van het stuk 'De eeuw van mijn moeder'. Die moeder is de Indische moeder van regisseur Eric de Vroedt, gespeeld door Esther Scheldwacht. 

 

Op 1 juni zouden de voorstellingen moeten gaan starten. Kijk hier alvast voor een voorproefje. 

Podcast Proklamasi!

Theatergroep DeltaDua maakte een historische fictieve podcast over de vraag wat er zich allemaal afspeelde 71 jaar geleden, in aanloop naar en tijdens het uitroepen van de onafhankelijke Republik Maluku Selatan.

 

In Proklamasi! gaat een student in de journalistiek, Janneke Bijlsma, op zoek naar historische documenten voor haar afstudeerscriptie over de Molukse onafhankelijkheidsstrijd. 

 

Met onder andere Alex Lekatompessy, Benthe Fokkens, Francois Pical en Roger Goudsmit. 

Molukkers in het Drents Museum

Het Drents Museum in Assen bereidt een omvangrijke tentoonstelling voor over Molukkers in Drenthe. Een provincie die een gezamenlijke geschiedenis deelt met Molukkers. Zo was bij voorbeeld Kamp Schattenberg een van de grootste twee woonoorden van Nederland. En Assen heeft nog altijd de grootste Molukse wijk van Nederland. 

 

De tentoonstelling opent in het voorjaar van 2023.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.