Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Pelita Cultuurkist

Stichting Pelita introduceert een nieuwe toolbox, de Cultuurkist, speciaal bestemd voor activiteiten met ouderen met een achtergrond in Nederlands-Indië en Indonesië. Zorgprofessionals, mantelzorgers en vrijwilligers kunnen onderdelen uit de Cultuurkist inzetten in bijvoorbeeld dagbestedingsprogramma’s. Niet eerder werden zoveel verschillende middelen en informatie voor deze specifieke groep ouderen toegankelijk gemaakt. 

 

De Cultuurkist bevat spellen, plaatjes- en fotoboeken, geluidsopnamen, films en voorleesboeken die goed aansluiten bij de belevingswereld van onze doelgroep. Ook is er onderzoeksmateriaal en achtergrondinformatie te vinden. Neemt u snel een kijkje?

Ramadan Mubarak!

Tot 13 mei is het ramadan. De meeste Molukse moslims wonen in Ridderkerk en Waalwijk. Oorspronkelijk werden ze opgevangen in Woonoord Wyldemerck. Huizen van Aankomst van het Indisch Herinneringscentrum maakte er een podcast over.

 

Het Moluks Historisch Museum bezit ook veel historisch materiaal in hun collectie over onder andere woonoord Wyldemerck.

 

Stichting Pelita wenst alle moslims een gezegend ramadan.

Uit het Oog

Harrie Veldhuis is op zoek naar de stiefzus van Anita Jeanette Wilkes MacDonald. Zij zou informatie hebben over kamp Lemmer. Dit kamp is na de oorlog gebruikt voor de huisvesting van ongeveer twintig gezinnen uit Indonesië. Mailt u uw informatie naar harrieveldhuis@solcon.nl.

Wonen in Tabadila?

Wilt u in een Moluks/Indisch wooncomplex wonen? Tabadila in Middelburg heeft op zeer korte termijn een huurappartement vrij. 

 

Interesse? Kijk voor meer informatie de website. of neem contact op via info@rumahtabadila.nl.

Datum Tong Tong Fair bekend

De zomer begint niet met de Tong Tong Fair maar wordt afgesloten met dit festival. En de datum is bekend! De Tong Tong Fair start op 2 september en duurt tot en met 12 september.  

Museumweek in Bronbeek

Museum Bronbeek presenteert nieuwe interviews over het thema vrijheid, tijdens de Museumweek van 19 t/m 25 april. 

 

U kunt ze dan zien op hun Youtubekanaal. De moeite waard trouwens om daar nu al een kijkje te nemen. Zo zijn er ook historisch beelden te vinden van het toenmalige Batavia voor en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. 

Opstel in een boekje

Peter Grimm vond een opstel van zijn grootmoeder Paula Grimm – van ’t Pad (1901 – 2008) in haar nalatenschap en maakte er een boekje van. 

 

Het verhaal gaat over de reis van Kota Radja naar Takengon op Sumatra, waar de vader van Paula Grimm een KNIL-kampement moest bouwen. Informeer bij Peter Grimm: op is op!

Ombak Maluku

Binnenkort verschijnt het boek ‘OMBAK MALUKU, Molukkers ongewild naar Nederland’. In dit boek reconstrueren Nanneke Wigard en Jim Worung de gebeurtenissen die voorafgaan aan het vertrek van de Molukkers uit Indonesië, het leven aan boord van de schepen en de aankomst in Nederland. Het boek bevat unieke foto’s en documenten.

 

Tot en met 25 april 2021 geldt een voorverkoop. Wie in deze periode bestelt, betaalt geen verzendkosten. Bestellen kan hier.

Paradiso: 70 jaar Molukkers

Stichting Nusantara Amsterdam en Paradiso presenteren op 26 april om 20:00 uur het gratis online programma '70 Jaar Molukkers', een Amsterdams verhaal, live vanuit Paradiso.

 

Over Amsterdam als grootste Molukse wijk en de legendarische Moluccan Moods-avonden. Kijk hier voor meer informatie.

Podcast Met Afvallen en Opstaan

BNR-journalist Aäron Loupatty verloor bijna een mens aan gewicht. Hoe hij dat deed vertelt hij zelf in de poscastserie 'Met Afvallen en Opstaan'.

PELITA

Vrijwilligers Verhalen: Onze mensen een beter leven geven

Cathrien Fokkema-Post (1949) uit Leeuwarden is sinds 2019 vrijwillig Pelita clientondersteuner. Ze helpt ouderen met aanvragen bij de gemeente voor voorzieningen uit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en de WLZ (Wet Langdurige Zorg). 

 

Haar drijfveer: onze mensen een beter leven geven. Leest u hier een uitgebreid interview met haar.

Clientondersteuning tijdens de coronapandemie

Inmiddels zijn al enkele honderden Indische en Molukse ouderen met clientondersteuning van Pelita geholpen bij WMO- of WLZ-aanvragen. Ondanks de coronamaatregelen gaat het werk van clientondersteuners gewoon door, maar op een andere manier dan voor de coronapandemie. De meeste gesprekken vinden telefonisch plaats, zo ook de ‘keukentafelgesprekken’ met gemeentefunctionarissen.

 

Meer informatie hierover vindt u op onze website. Of belt u naar 088 330 5111.

Nieuw Indisch/Moluks gedenkteken

In Eindhoven wordt in september van dit jaar een gedenkteken onthuld ter ere van de Indische en Molukse ouders. Een initiatief van Roy Meelhuysen. Het Indisch Netwerk Eindhoven, waar Stichting Pelita deel van uitmaakt, ondersteunt het plan.

 

Met het monument willen de kinderen van toen hun ouders bedanken voor hun grote inzet en al hun stille opofferingen voor de toekomst van hun kinderen. U kunt de realisatie financieel ondersteunen

In Memoriam Charly Angenois (1954-2021)

Op 30 maart jl. is een groots musicus ons ontvallen. Bassist Charly Angenois laat een betekenisvolle muzikale nalatenschap na. Hij begeleidde onder andere Al Jarreau, Rita Reys, Paul Young en in Nederland Paul de Leeuw in het orkest van Cor Bakker. 

 

Basgasten is een podcast waarin Charly vertelt over de basgitaar en wie zijn voorbeelden zijn.

 

In 2011 maakte hij deel uit van de Maluku All Stars, dat optrad tijdens de Tong Tong Fair ter gelegenheid van 60 jaar Molukkers in Nederland.

Molukse kunst in Museum Sophiahof

Het Moluks Historisch Museum presenteert tot 31 oktober 21 Molukse kunstenaars in de wisseltentoonstelling IKAT. De tentoonstellingen staan opgesteld in Museum Sophiahof.

 

Voorlopig zijn de exposities alleen nog online te zien.

Serie en boek Coen Verbraak

BNN-VARA zendt in mei en juni een vierdelige serie uit, gemaakt door Coen Verbraak, over 70 jaar Molukkers in Nederland. Hoe was het om alles achter te moeten laten en hier een nieuw bestaan te moeten opbouwen? Wanneer durfden ze hier te wortelen? En is dat gelukt? 

 

In mei zal ook een boek van Verbraak uitkomen: 'De Molukkers, een vergeten geschiedenis'. 

Postkoloniale kroniek online

Jan Breman presenteert op 22 april zijn nieuwe boek 'Kolonialisme en racisme. Een postkoloniale kroniek'.

In veertien essays beschrijft Breman hoe kolonialisme en superioriteit ook in de hedendaagse samenleving haar sporen nalaat. 

 

U kunt het programma online bijwonen vanaf 15.30 uur.

Beb Bakhuys (16 april 1909-7 juli 1982)

Wist u dat de wieg van de legendarische voetballer Beb Bakhuys op Midden-Java stond? Hij werd op 16 april 1909 geboren in Pekalongan, de belangrijkste havenstad van Midden-Java.

 

Beb Bakhuys is onder andere bekend door zijn snoekduik. Voorover vallend met een kopbal een doelpunt scoren wordt een 'Bakhuys' genoemd. Hier ziet u Beb Bakhuys in actie bij de Franse club Metz.

Terugblik Songfestival

De opbouw voor het coronaproof Eurovisie Songfestival in het Rotterdamse Ahoy is in volle gang.

 

Hier alvast wat voorpret met drie Indische zusjes uit Harderwijk. 'Hearts of Soul' nam in 1970 deel met het liedje 'Waterman'. 

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.