Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Vrijwilligers Verhalen: Riet Pattikawa

Riet Pattikawa-Lawalata (1946, Pankal Pinang) was vijftien jaar lang de ‘stem’ van de Molukse Ouderendag. De laatste keer dat ze het presenteerde was in 2017. 

 

Usi Riet, zoals de meesten haar kennen, is echter meer dan de stem van de Molukse Ouderendag. Zorg voor  Molukse ouderen is een terugkerend thema in haar leven. We spraken haar voor de reeks Vrijwilligers Verhalen.    

Uit het Oog

Ronald Laagewaard is op zoek naar personen die in het contractpension (Boschlust?) aan de Prinses Carolinalaan 1 in Baarn hebben gewoond. De familie woonde daar in de periode 1955-1956. Alle informatie is welkom via postbus@dewaerde.nl.

 

Rick Daniels is op zoek naar informatie over zijn opa John Mackenzie, kapitein der infanterie van het KNIL en zijn vrouw Emmy Elvire Woesthoff. Ricks moeder, Milly Mackenzie, heeft weinig verteld over haar jaren in Indië. Alle informatie is welkom.

 

Cor de Putter is op zoek naar Les (Lesley?) Leurs. In november '67 werkten zij samen in militaire dienst in Haarlem als Technisch Specialist. Reacties graag via Betty Ernst.

 

Marcello Bosman is op zoek naar de familie Schuurman of Schuurmans, bestaande uit vader Frits en zijn vrouw Leen en de kinderen Anita en Frits. Frits zou nu rond de 100 jaar oud moeten zijn en zijn kinderen ongeveer 70 jaar oud. De familie Schuurman(s) is familie van Marcello via de moeder van zijn oma, Sarimi of Sarmie (Malang). Weet u iets over deze familie? Mail dan naar marcellonetherlands@hotmail.com.

  

Meer oproepen leest u in Uit het Oog op onze website.

Rocky Tuhuteru in MAX NPO2

Op 21 maart is het 70 jaar geleden dat de eerste Molukkers in Rotterdam aankwamen. Omroep MAX besteedt hier aandacht aan in een driedelige serie 'Verleden Tijd', waarin ook Pelitadirecteur Rocky Tuhuteru zijn opwachting maakt.

 

De uitzendingen zijn op dinsdag 23 maart, 30 maart en 6 april om 18.20 uur bij MAX op NPO 2

Tracing Your Roots voor 35+

Tracing Your Roots, het project van waarbij jongeren met Indisch-Molukse wortels op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis, is er nu ook voor mensen ouder dan 35 jaar. 

 

In vijf avonden en desgewenst drie middagen tussen 25 maart 2021 en 29 april 2021 maakt u kennis met genealogie en stamboomonderzoek. U duikt online in het archief en leert oral history interviewen. Meer informatie vindt u hier.

Tentoonstelling 'Van Daar & Van Hier' verlengd

Goed nieuws voor wie nog niet de gelegenheid had om de tentoonstelling Van Daar & Van Hier te bekijken! Het Limburgs Museum heeft besloten deze te verlengen tot 5 september 2021.

 

De tentoonstelling werd samengesteld door 25 Limburgse jongeren, waaronder regiocoördinator Zuid van Stichting Pelita, Stefanie Hehalatu, in samenwerking met het programma Tracing Your Roots van Stichting Zieraad.  

Online tour door Yogyakarta

Het toerisme in Yogyakarta ligt vrijwel stil. Maar de mensen daar organiseerden een unieke online activiteit: U maakt vanuit uw luie stoel een tour, helpt de mensen daar en u kunt ook batik mondkapjes kopen waarvan de opbrengsten naar de maaksters in Yogya zelf gaan. 

 

Boek via Indonesiatour.

Books on Tour met Ellen Deckwitz

Op 25 maart geven auteurs Ellen Deckwitz en Diederik Samwel een online presentatie over hun recente boeken. Daarnaast vertelt filmmaker Jazzy Taihuttu over de speelfilm 'De Oost' die in april in première gaat.

 

Het programma is te volgen via een live stream.

KNIL kazerne krijgt literair baken

De wachthuisjes van de KNIL kazerne in Nijmegen hebben nu beiden een literair baken, in de vorm van fragmenten uit 'De Walgvogel' van Jan Wolkers. 

 

Deze roman speelt zich af in Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Soldaten uit Nederland vertrokken vanuit deze kazerne. 

Capitulatie KNIL

Op 9 maart 1942 capituleerde het KNIL en begon de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

 

Het Netwerk Oorlogsbronnen brengt foto's, films en documenten over dit onderwerp en ander oorlogserfgoed samen op één website.

OVT: Kinderen en Kolonialisme

In het radioprogramma OVT van 7 maart jl. werd uitgebreid stil gestaan bij de wijze waarop kinderen in de kolonie slachtoffer werden van het 'beschavingsoffensief'. 

 

Een van de onderzoekers aan het woord was Maaike Derksen. Zij promoveert deze maand op thema's als 'kind en koloniale politiek'. 

Gesprekken over Nederlands-Indie

Programmamakers Michiel Praal en Pia van der Molen maakten een bijzondere reeks programma's met getuigen en nabestaanden van mensen die (een deel van) hun leven in Nederlands-Indië doorbrachten. 

 

De reeks oorlogsverhalen is iedere donderdag te zien via de onlinezender ONS

Filmproducent Kaja Wolffers naar Amazon

Kaja Wolffers, zoon van Marion Bloem, wordt verantwoordelijk voor de Nederlandse producties bij streamingdienst Amazon Prime.   

 

Wolffers was onder meer producent van televisieseries als Penoza en Commandos.

Wortelzucht

Deze maand verschijnt het boek 'Wortelzucht' van Marcel van Kanten, over de dertien verschillende etniciteiten die in zijn persoon verenigd zijn. 

 

Een daarvan is de Indische. De ondertitel van het boek luidt dan ook niet voor niets 'de geschiedenis, dat ben ik'.

Javapost

Er staan weer nieuwe artikelen in de Javapost online. Over onder andere hotel Savoy Homann, de biografie over arabist Christiaan Snouck Hurgronje en een kritisch stuk over de tentoonstelling en boek Dossier Indië van Thom Hoffman.

PELITA

Contextgebonden zorg en corona

De vaccinatiecampagne in verpleeghuizen is in volle gang. Zo ook in het Wereldhuis in Boxtel en Rumah Kita in Wageningen. In Pelita Nieuws van februari vertellen medewerkers hoe ze met de coronapandemie omgaan.

 

Stichting Woonzorgcentrum Raffy – Leystroom in Breda kreeg begin oktober te maken met een fikse uitbraak. Hoe een speciaal coronateam dit aanpakte, leest u hier

Pelita Naoorlogse Generaties online

De eerste online Pelita Naoorlogse Generatiebijeenkomsten van 20 februari en 27 maart waren heel snel helemaal uitverkocht. Stichting Pelita is blij met het succes van de online versie.

 

Wilt u toch nog iets mee krijgen over de thema's? Het boek 'Als de bloesem valt...' van Liesbeth de Vos werd tijdens de eerste bijeenkomst besproken. Een persoonlijk verhaal over hoe de tweede generatieproblematiek haar bijna fataal werd. 

Molukkers in 1951 in het nieuws

Toen in 1951 verschillende schepen met Molukkers en hun gezinnen aankwamen in Rotterdam en Amsterdam, maakten diverse kranten hier melding van. 

 

In ons Magazine Pelita Nieuws van februari staat een beschrijving van de berichtgeving uit die tijd. 

 

Wilt u ook Pelita Nieuws zes maal per jaar in uw brievenbus ontvangen? Stuur dan een mail naar info@pelita.nl.

Livestream concert Cahaya Maluku

Op 20 maart, als ode aan de eerste generatie Molukkers, kunt u online Cahaya Maluku bijwonen. Met onder andere vocalist Jessica Manuputty, tifagroep Tiga Batang Rumah, jazzgitarist Rafael Sinay met HUANI en dichters uit de Molukken en Nederland. 

 

Presentatie: Rocky Tuhuteru. Kaarten zijn hier verkrijgbaar.

Livestream 'Beta disini'

Op 21 maart organiseert het Moluks Historisch Museum de livestream Beta disini, om de aankomst van Molukkers, 70 jaar geleden, te memoreren en vooruit te kijken. 

 

De NOS besteedt diezelfde dag aandacht aan dit historische feit met een thema-uitzending. 

 

Op dezelfde dag is ook de opening van de eerste van een reeks wisseltentoonstellingen in Museum Sophiahof van Molukse kunstenaars. De eerste virtuele wisselexpositie is van fotograaf Ed Leatemia met 'Role Models'.

Tante Eus en Doortje Jr.

Yvonne Groeneveld maakte een serie korte films waarin zij als Indische dame van middelbare leeftijd, ongecensureerd haar visie weergeeft op de actualiteit. Zij wordt daarin bijgestaan door Doortje, een klein eigenwijs wezen, dat haar ongenuanceerd van repliek dient.

 

U kunt de films bekijken op het Youtubekanaal van Yvonne Groeneveld..

CBS-rapport Molukkers in Nederland

Het CBS bracht onlangs een rapport uit over Molukkers in Nederland.

 

Hoogleraar Fridus Steijlen, die de bijzondere leerstoel van het Moluks Historisch Museum invult, schreef een column over de betekenis van de cijfers.

Meer discriminatie door COVID

Het Kennisplatform Integratie & Samenleving onderzocht of er onder Nederlanders met een Aziatische afkomst meer discriminatie wordt ervaren sinds de coronapandemie. 

 

Een van de uitkomsten was dat er al vooroordelen waren. Dit werd versterkt door de pandemie.

Verzetsbuurt in Nijmegen

Nijmegen krijgt een verzetsbuurt met straatnamen vernoemd naar 23 helden. Een daarvan is Jozef Marius Rodriquez. Een KNIL-militair, afkomstig uit Paramaribo. Hij diende in Nederlands-Indië en kwam in Nijmegen terecht. 

 

Zijn verzetsactiviteiten daar werden hem fataal. Hij werd op 21 juli 1944 op de Leusderheide gefusilleerd. 

Zilveren Loeki voor spot met Nel Lekatompessy

De reclamespot 'Buurttuin' van het ministerie van VWS over de bestrijding van eenzaamheid, waarin actrice Nel Lekatompessy een hoofdrol speelt, is bekroond met de Zilveren Loeki. 

 

De reclamespot maakt deel uit van de campagne 'Een tegen eenzaamheid'

Herinneringen aan de oorlog

In het magazine 'Aanspraak' vertelt Henriette van Raalte-Geel over hoe zij met haar moeder en zusjes de Japanse vrouwenkampen en de Bersiap overleefde: "Zij riepen in het Maleis dat we dood moesten. Opeens hield het op en waren ze verdwenen." 

 

Lees hier het hele artikel.

Moederstad

In 'Moederstad. Jakarta, een familiegeschiedenis' gaat Philip Dröge in het moderne Jakarta op zoek naar sporen van het oude Batavia.

 

Ook onderzoekt hij meer dan drie eeuwen familiegeschiedenis in 'the big durian', naar analogie met 'the big apple' New York.

 

Luistert u hier naar interview met de auteur.

 

Op 23 maart organiseert bibliotheek ZOUT een online meet & greet met Philip Dröge.

Thriller over Indonesië en de Zuid-Molukken

Thomas Ross schreef 'Indisch Requiem', een thriller die zich afspeelt in de Zuid-Molukken (specifiek op het eiland Ceram) na de proclamatie van de Republiek der Zuid-Molukken.

 

Hoofdpersoon Arnie Springer belandt in een intrige die alles te maken heeft met het behoud van de voormalige kolonie.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.