Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Webinar Cultuur en Trauma

Een interessant webinar voor alle betrokkenen in de zorg voor ouderen met een trauma, in combinatie met een andere culturele achtergrond. Renske Walsarie Wolff, projectleider kennis en kunde van Stichting Pelita vertelt in dit webinar hoe contextgebonden zorg door Stichting Pelita wordt uitgerold. Josée Netten, verbonden aan ARQ, gaf een presentatie over hoe 'weggestopte' trauma's en schokkende ervaringen op latere leeftijd weer naar boven kunnen komen.  

 

Dit webinar maakt deel uit van ‘Gezond ouder worden in twee werelden’ waarin verschillende partners in Overijssel, waaronder Pelita en Hogeschool Saxion, werken aan initiatieven op het gebied van wonen, welzijn en zorg.  

Verbinding tot stand brengen is mijn belangrijkste taak

Babs Kemperman-Loen (1951, Jakarta) is coördinerend vrijwilliger van de Masoek Sadja Huize Mampir in Bergen op Zoom. 

 

Deze Masoek Sadja draaide net een jaar toen de activiteiten moesten stoppen vanwege de Coronapandemie. 

 

Maar Babs blijft plannen maken, voor als ze straks weer mensen mogen ontvangen. Leest u hier een uitgebreid interview met haar. 

Nieuw boek Reggie Baay

Ons lid van het Comité van Aanbeveling Reggie Baay bracht onlangs een nieuw boek uit 'Het lied van de goden'. Het verhaal gaat over de tot slaaf gemaakte Flora van Makassar, die in de 18e eeuw als jong meisje in Nederlands-Indië wordt geroofd en door een voc-koopman wordt meegenomen naar de Republiek.

 

Het boek is uitgegeven door Atlas Contact.

Uit het oog: familie Brandel

Dolf Brandel (3 augustus 1946, Medan) is op zoek naar informatie over de periode rond zijn geboorte en zijn directe leefomgeving. Zijn ouders woonden toen aan de Burgemeester Makaaylaan in Medan. 

 

Meer over de oproep van Dolf Brandel vindt u in de rubriek 'Uit het oog' op onze website.

Uit het oog: familie de Munck

Wie kent de vader en grootmoeder van Eric de Munck? Zij woonden van 1937 - 1942 aan de Jalan Doha of Doho, toen Prinsenstraat geheten, op nummer 38 in Surabaya. Meer informatie over de oproep vindt u op de website.

Informatie kunt u mailen naar ericdemunck@telfort.nl.

De tuinen van Buitenzorg

Het nieuwste boek van Jan Brokken 'De tuinen van Buitenzorg' gaat over het leven van zijn moeder vóór zijn geboorte, aan de hand van een briefwisseling tussen zijn moeder en tante.

 

Om een indruk te krijgen van het boek kunt u hier het eerste hoofdstuk lezen. 

 

In het radioprogramma De Taalstaat had Frits Spits een gesprek met Jan Brokken.

Waar komen opa en oma vandaan?

Rob de Jong, onder andere stadionspeaker van Go Ahead Eagles, schreef 'Waar komen opa en oma vandaan?'

 

Over de spaarzaam vertelde donkere kanten van de oorlog en de Japanse kampen, de veerkracht en de identiteit van de naoorlogse generaties.  

Slavernij in het Rijksmuseum

Tot en met eind augustus 2021 brengt het Rijksmuseum de tentoonstelling Slavernij als wezenlijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis.

 

Het Rijksmuseum richt voor het eerst de blik op slavernij in de koloniale periode op vier continenten: niet alleen in Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied maar ook in Zuid-Afrika en Azië.

Exposities op Landgoed Bronbeek

De musea zijn helaas nog steeds gesloten. Maar als u coronaproef in de buitenlucht een expositie wilt bezoeken dan kan dat in de prachtige tuinen van Landgoed Bronbeek.

 

Er zijn twee exposities te zien: 'Vrijheid? Merdeka' geeft vanuit verschillende perspectieven een beeld van het jaar 1945 in het voormalige Nederlands-Indië. En pas geopend is de fototentoonstelling ‘Bronbeek in tijden van corona’ van Suzanne Liem. Zij bracht het dagelijks leven van de bewoners en personeel van tehuis Bronbeek in beeld. 

Nieuw-Guinea, Neerlands laatste oorlog

Op 24 februari besteedt het televisieprogramma Andere Tijden aandacht aan 'Neerlands laatste oorlog'. Met Nieuw-Guineaveteranen en Julia Jouwe, kleindochter van Papoealeider Nicolaas Jouwe. 

Thuis koken

Nu de restaurants nog dicht zijn kunt u thuis een restaurantwaardige maaltijd op tafel zetten. Bijvoorbeeld met de recepten van chefkok Ferry van Daal (Molukse moeder, Nederlandse vader) met een uitleg op zijn Youtubekanaal.

 

Sterrenwaardig koken op 27 februari met de Molukse chefs Dennis Huwaë (Daalder) en Nelson Tanate (de Librije)? Kijk hier voor uw aanmelding (let op: u dient voor deelname wel een box met ingrediënten te bestellen).

Javapost

In de laatste Javapost een mooi artikel naar aanleiding van het boek 'Het Leven in Nederlandsch-Indië' (1900) van Bas Veth. De auteur verafschuwde de toenmalige kolonie: het klimaat, de mensen, het eten en niet in de laatste plaats 'de Indischman'. Het boek bleef niet onbesproken..

PELITA

Masoek Sadja Assen zoekt penningmeester

Wil je iets betekenen voor de eerste generatie ouderen en woon je in (de omgeving van) Assen? Dan spreekt deze vacature je vast aan. De Masoek Sadja Assen zoekt een penningmeester voor de gezellige inloopmiddagen voor Indische en Molukse ouderen, vijf keer per jaar. De werkzaamheden bestaan uit het beheren van de kas bij de entree van de Masoek en het bijhouden van een eenvoudig boekhoudformulier. 

 

We bieden een korte opleiding, een onkostenvergoeding en goede begeleiding. We werken in een klein team met hart voor Indische en Molukse ouderen. Enthousiast geworden? Neem dan contact op met Theo Boiten, regiocoördinator Pelita Noord-Nederland, tel. 06-13521353, t.boiten@pelita.nl.

Naoorlogse Generatiebijeenkomst online

Na een lange periode van afwezigheid is er op 20 februari weer een Pelita Naoorlogse Generatiebijeenkomst. Gastspreker is Joy Oonk, psychotherapeut van ARQ Centrum ‘45.

 

Zij zal dieper ingaan op de doorwerking van oorlogservaringen op volgende generaties en op de specifieke hulp die ARQ Centrum '45 biedt. 

De bijeenkomst is van 11.00 tot 13.00 uur. U dient zich aan te melden via e.roso@pelita.nl. Daarna ontvangt u een link waarmee u kunt inloggen en deelnemen. Meer informatie over de bijeenkomst vindt u hier.

Javareis met Wieteke opnieuw uitgesteld

De Javareis met Wieteke van Dort die in juni/juli zou plaatsvinden wordt uitgesteld vanwege de coronacrisis. Waarschijnlijk gaat de reis plaatsvinden in oktober 2021. 

 

Op de website Nusantara Productions treft u binnenkort meer informatie.

Wietekes Wereld in Pelita Nieuws

Wieteke van Dort schrijft columns in ons magazine 'Pelita Nieuws', zoals deze in de laatste editie. 

 

Wilt u ook ons magazine zes keer per jaar in de brievenbus ontvangen tegen een jaarlijkse bijdrage van € 21,--. Stuurt u dan een mailtje naar redactie@pelita.nl.

Uit het oog: Rada Lidie Ramsche

J. de Vroome is op zoek naar familie van Rada Lidie Ramsche, geboren op 19-04-1908 te Saparoea, overleden op 29-04-1944 te Apeldoorn. Rada Lidie Ramsche trouwde in 1933 met K.G.P. Post te Soerabaya. Informatie kunt u mailen naar j.de.vroome@quicknet.nl.

 

Meer oproepen kunt u lezen op onze website.

Uit het oog: Luud Scheerder-Meijer

Harold Gosler zoekt Luud Scheerder-Meijer, ook wel Lidwina of Ludwina genoemd. Zij zat in kamp Makassar en vervolgens in Malino en Kampili, allen op Celebes. Informatie mailt u naar harold.gosler@gmail.com

 

Kijk voor de volledige oproep op de website.

Nieuw boek Adriaan van Dis

Adriaan van Dis, lid van ons Comité van Aanbeveling, schreef weer een nieuw boek, ditmaal over Nederland in de toekomst. Zonder koningshuis komt Nederland net bij van een orkaan, met een president die vooral ontkent.

 

Van 'Klifi' (staat voor Klimaat Fictie) kunt u hier de eerste pagina's lezen

Oproep: Vincentius weeshuizen

Maaike Derksen, verbonden aan de Radboud Universiteit, doet historisch onderzoek naar Vincentius weeshuizen (Batavia/Jakarta, Buitenzorg, Surabaya) en andere weeshuizen van de katholieke missie in Nederlands-Indië (Bandung, Semarang, Madiun).

 

Heeft u verhalen of ander historisch materiaal zoals foto's, memoires, dagboeken, jaarboeken en kranten? Neem dan contact op met maaike.derksen@ru.nl.

Ouvertures

Christine Urbach schreef de autobiografische roman ‘Ouvertures van een ver verleden’ over de familiegeschiedenis van Harrie, geboren in Nederlands-Indië.

 

De lezer is getuige van de impact van de tweede wereldoorlog, cultuur en afkomst op het gezin en laat zien wat er voor nodig was om bij elkaar te blijven en te overleven.

 

Het boek is verkrijgbaar vanaf 20 februari.

Voorjaarsvakantie in Taman Indonesia

Taman Indonesia, onlangs door de ANWB weer uitgeroepen tot een van de leukste uitjes van Overijssel 2021, organiseert in de voorjaarsvakantie verschillende online programma's rond hun tentoonstelling 'Wayang Stories'.

Indische Schrijfschool online

Vilan van de Loo biedt nu haar Indische Schrijfschool online aan: 'De 3 manieren om uw familiegeschiedenis te schrijven' zal ergens begin maart plaatsvinden. Schrijf u nu alvast in.

Nijmegen vernoemt pad naar Max Tahalele

In het nieuwbouwgebied Waalfront in de buurt Batavia is een pad vernoemd naar de Molukse Nijmegenaar en muzikant Max Tahalele (1945-2005), mede dankzij Pieke Hooghoff en PION (Het Platform Indische Organisaties Nijmegen waar Pelita ook deel van uitmaakt).

 

De familie Tahalele werd in 1951 opgevangen in woonoord Plasmolen, vlakbij Nijmegen.

 

Max Tahalele was muzikant en speelde gitaar en piano. Hij werd ook wel vergeleken met Andy Tielman. 

Ode aan de Indorock

Hier nog eens het geweldige eerbetoon aan Andy Tielman bij 'Matthijs Gaat Door'.

 

Met Dinand Woesthoff, Julya Lo'ko, Eddy Chatelin, Erwin van Ligten en Erwin Java.

Crazy Rockers in het Museum van Nederland

Nog meer Crazy Rockers: In het tv-programma Museum van Nederland van Omroep Max hield de van oorsprong op Saba geboren zanger en gitarist Woody Brunings een warm pleidooi voor het opnemen van zijn kostuum en een poster van de Indorockband The Crazy Rockers in het Museum. 

 

Hier kunt u de uitzending terugkijken (vanaf 39'00).

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.