Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Stichting Pelita wenst u een gezond 2021!

Beste lezer,

Allereerst een gelukkig en gezond 2021 gewenst! We hopen dat het u en uw naasten goed gaat. 

 

Helaas is de situatie rondom COVID-19 nog immer zorgwekkend. Daarom moeten wij u helaas mededelen dat wij onze reguliere Masoek Sadja- en Indische Eettafel-bijeenkomsten tot nader bericht opschorten. Natuurlijk hopen wij dat de omstandigheden dusdanig verbeteren dat wij deze bijeenkomsten op termijn kunnen herstarten.

 

Uiteraard blijven onze regiocoördinatoren voor u telefonisch bereikbaar. Daarnaast blijft ons algemene nummer 088 - 330 51 11 voor u bereikbaar. 

Stichting Pelita nu ook op Instagram te volgen

U kon ons al digitaal volgen op Facebook en via de website. Vanaf nu heeft Stichting Pelita ook een Instagramaccount. Gebruikt u zelf Instagram? Zoek ons dan op via @stichtingpelita en volg ons.

Max Havelaar striptekenaar in Pelita Nieuws

Ter gelegenheid van het Multatulijaar 2020 tekende Eric Heuvel Max Havelaar als strip. In de decembereditie van Pelita Nieuws stond een uitgebreid interview met de striptekenaar. 

 

Wilt u ook ons magazine zes keer per jaar in de brievenbus ontvangen? Ontvang Pelita Nieuws tegen een jaarlijkse bijdrage van € 21,00 via redactie@pelita.nl

Nieuwe subsidieronde Collectieve Erkenning

Vanaf 15 januari 2021 tot 15 februari 2021 kunt u subsidieaanvragen indienen in het kader van de subsidieregeling collectieve erkenning van Indisch Moluks Nederland.

Deze regeling is bedoeld voor projecten op het gebied van educatie, kennis en cultuur die bijdragen aan de verankering van het Indische en Molukse erfgoed in de Nederlandse maatschappij.
U wordt van harte uitgenodigd een projectvoorstel in te dienen. Meer informatie over de voorwaarden en over het indienen van een aanvraag kunt u terugvinden op www.dus-i.nl.

'Vechten voor Vrijheid' online bekijken

'Vechten voor Vrijheid. De vele gezichten van verzet', de openings-tentoonstelling van Museum Sophiahof waar ook Stichting Pelita bij betrokken was, is nu online te bekijken via de website Indië in Oorlog.

Tijd voor Max over dementie

In het programma Tijd voor Max kwamen Anne-Mei The, Hoogleraar langdurige zorg en dementie en Jeanny Vreeswijk-Manusiwa, Coördinator Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten, aan het woord. Over de situatie van ouderen met een andere achtergrond tijdens de coronapandemie en de noodzaak van specifieke zorg bij bijvoorbeeld dementie. 

Kijk hier het interview terug (vanaf 21'44).

Bundel Huizen van Aankomst

In het teken van ‘75 Jaar Vrijheid’ lanceerde het Indisch Herinneringscentrum het programma Huizen van Aankomst, over de 350.000 personen die de voormalige kolonie Nederlands-Indië tussen 1945-1968 verlieten en naar Nederland kwamen. 

Er is nu ook een bundel verkrijgbaar ’75 Huizen van Aankomst’. 

 

Ook zijn verschillende aankomstverhalen te zien op de website van het Geheugen van Nederland

Nieuw album Jessica Manuputty

In 2017 maakte vocalist Jessica Manuputty het album TOMA! met Molukse lagu-lagu (traditionals). In het kader van het herdenkingsjaar 2021 '70 jaar Molukkers in Nederland' wil zij een tweede album opnemen om dit erfgoed te bewaren. 

 

Voor een mooie professionele opname en release is Jessica Manuputty een crowdfundingsactie begonnen. U kunt meedoen, bijvoorbeeld door alvast het album te bestellen of een donatie te doen.

Foto's Nederlands-Indië

Bent u op zoek naar historische foto's over Nederlands-Indië en Indonesië? Bijvoorbeeld voor een publicatie of voor social media? Op de site Wikimedia Commons zijn talloze foto's te vinden die u rechtenvrij mag gebruiken. 

 

Onlangs schonk het Nationaal Museum voor Wereldculturen ruim 1.500 afbeeldingen aan Wikimedia Commons. Het gaat dan om beelden uit de periode 1945-1950.

Revolusi - In gesprek met David Van Reybrouck

David van Reybrouck schreef in zijn boek Revolusi over de periode na de Japanse capitulatie. U kunt met hem in gesprek tijdens een speciale livestream van het Haagsch College op 25 januari a.s. 

Terug in de tijd: Patsy

Herinnert u zich dit liedje nog van Rein de Vries 'Patsy'? Het stond in 1965 in de Nederlandse top 40, maar liefst 17 weken lang. 

 

Rein de Vries is van Indische afkomst. Hij zat de eerste drie jaren van zijn leven in een interneringskamp, samen met zijn moeder. Zijn vader zat in een mannenkamp. Na de capitulatie van Japan vonden de gezinsleden elkaar weer terug. In 1950 ging het gezin definitief naar Nederland en vestigde zich in Den Haag. Rein leerde zichzelf gitaar spelen. 

PELITA

Voortgang aanvragen wetten oorlogsgetroffenen

Ondanks het feit dat vanwege de lockdown op dit moment huisbezoeken niet mogelijk zijn, kunt u toch een aanvraag indienen voor een van de wetten voor oorlogsgetroffenen, zoals de Wuv (Wet Uitkeringen Vervolgingsslachtoffers), Wubo (Wet Uitkeringen Burger-oorlogsgetroffenen) en Wiv (Wet buitengewoon pensioen Indisch verzet), evenals voor de regeling AOR (Algemene Oorlogsongevallen Regeling).

 

Heeft u gezondheidsklachten ten gevolge van uw oorlogsverleden en kan dit oorlogsverleden door getuigen of bronnen worden bevestigd, dan kunt u een aanvraag indienen. 

 

Bel voor specifieke vragen over de Wuv, Wubo en AOR naar Rene van Dijk op 06-13253538.

Zorgen voor een goeie match

Vrijwilliger Sonja Roelants (Den Haag, 7 januari 1951), vierde onlangs haar zeventigste verjaardag. Een mooie gelegenheid om een bloemetje te brengen en haar eens beter te leren kennen. 

 

Vanaf 2018 is zij coördinator van het Gotong Royong project in Den Haag. Leest u hier meer over haar motivatie om zich in te zetten voor onze ouderen. 

Tong Tong Fair in september

De 62e Tong Tong Fair staat gepland als tropische afsluiting van de zomer in de maand september 2021. 

 

De organisatie verwacht dat de kans groter is dat er dan weer evenementen mogen plaatsvinden. De precieze datum van de Tong Tong Fair wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. 

 

 

I.M. Paatje Phefferkorn

Op 1 januari 2021 overleed Paatje Phefferkorn op 98-jarige leeftijd, 'guru besar' in de Pencak Silat krijgskunst. 

 

In 2017 was Paatje een van de ambassadeurs voor de campagne #ikherdenk in het kader van de Nationale Indiëherdenking. Kijkt u hier naar een uitgebreid interview, samen met een van zijn leerlingen Robin Block.

 

(Foto: Armando Ello)

Paatje Phefferkorn in de Moesson

In de Moesson, hét Indisch tijdschrift, stond in 2004 een uitgebreid interview met de legendarische Paatje Phefferkorn. 

 

Kijkt u voor het digitale archief (jaargangen tot 2008) van de Moesson of een abonnement op de website van Moesson. 

Leerlingen Den Helder over herdenken

Leerlingen van groep 8 van basisschool RKBS de Windwijzer uit Den Helder vertelden aan hun onderwijzer Carel-Vincent van de Graaff waarom zij herdenken op 15 augustus belangrijk vinden en ze doken de geschiedenis in om te ontdekken wat Den Helder met Nederlands-Indië te maken heeft.

 

Het werd vastgelegd op film. 

Het Museum van Nederland

In het televisieprogramma 'Het Museum van Nederland' van Omroep Max selecteert een team van experts voorwerpen die iets vertellen over onze geschiedenis, cultuur, volksaard, tradities en gebruiken.

 

In deze uitzending ziet u hoe Peter Walter, destijds dienstplichtig in het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea, pijlen en een boog aanbiedt aan het Museum van Nederland (vanaf 38'40).

Online Papoea Solidariteitsdag

De jaarlijkse Papoea Solidariteitsdag vindt dit jaar vanwege de lockdown online plaats. Op 6 februari via Zoom van 10.00 tot 12.00 uur. Over achtergronden, mensenrechten en perspectieven met o.a. Theo van den Broek, Nancy Jouwe en Raki Ap.

 

U kunt meepraten als u zich opgeeft via e-mail.  

'Van Daar & Van Hier' online bekijken

Helaas zijn de musea nog even gesloten. Hier kunt u alvast online een deel van de tentoonstelling 'Van Daar & Van Hier' bekijken in het Limburgs Museum, waarin Indische en Molukse jongeren uit Limburg hun familiegeschiedenis delen.

Gouden plaat voor Mark Pattiapon

Toetsenist en componist Mark Pattiapon schreef mee aan drie nummers op het album 'Voor iedereen' van Tino Martin en ontving daarvoor een gouden plaat. 

 

Een van die nummers is 'Niet alleen'

 

Mark Pattiapon werkte ook met grootheden als de Alessi Brothers en Ricky Martin.

Javapost

Javapost voegde weer een aantal interessante artikelen toe over onder andere de sultan van Banten (Bantam) en een interview met de vorst van Klungkung, Ida Dalem Semaraputra. Hij vindt dat de voorwerpen uit Klungkung die in Nederlandse musea liggen wel terug moeten, maar niet naar Jakarta. 

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.