Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Eindejaarsgroet

Raad van Bestuur, directie en medewerkers van Stichting Pelita wensen u prettige feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar in een goede gezondheid. Met hopelijk in 2021 een einde aan de coronacrisis.

Rocky Tuhuteru, directeur.

 

De afbeelding op de eindejaarsgroet is van Wim Visser, getiteld Bunga Mawar.

Oproep: Herinneringen aan Kamp Lemmer

Kamp Lemmer in de Noordoostpolder was tijdens de Duitse bezetting een werkkamp ten behoeve van de ontginning van de Noordoostpolder. Van april 1945 tot december 1945 was het in gebruik als een doorgangskamp voor transporten van politieke gevangenen.

 

In december 1950 kwam het kamp in bezit van de Dienst voor Maatschappelijke Zorg, Leeuwarden, die er een 'woonoord voor gerepatrieerden' van maakte en er zo'n 20 gezinnen afkomstig uit Indonesië huisvestte.

 

Het Cultuurhistorisch Centrum Noordoostpolder is op zoek naar verhalen over Kamp Lemmer. Herkent u bijvoorbeeld de namen van een aantal bewoners in deze krantenartikelen? Mailt u uw herinneringen naar Harrie Veldhuis.

 

Podcasts 'Voor altijd Indië'

RTV Drenthe maakte een aantal podcasts naar aanleiding van het boek 'Voor altijd Indië' van Gotong Royong vrijwilliger Janneke Budding. Ze schreef over de Indische jaren (1939-1948) van haar schoonouders To en Aris Budding. To zat onder andere gevangen in het beruchte kamp Tjideng in Batavia.

 

De podcasts zijn hier te beluisteren. 

Kampportretten

Bep Eskes - Rietveld, dochter van meubelontwerper en architect Gerrit Rietveld, verbleef tijdens de Tweede Wereldoorlog in het toenmalig Nederlands-Indië in verschillende kampen. Voor de moeders daar maakte ze portretten van hun kinderen. 

 

Zoals voor de moeder van Ceel Navest (zie het artikel in deze nieuwsbrief). 

 

Museum Flehite in Amersfoort wijdde een tentoonstelling aan de kampportretten. Gelukkig kunt u ook online een en ander bekijken.

Het portret van Ceel Navest

Ceel Navest werd in 1945 in kamp Tjideng geportretteerd door kunstenares Bep Rietveld, de dochter van architect Gerrit Rietveld. Hij vertelt erover in de decembereditie van het magazine 'Aanspraak': “Op dat moment lag ik op sterven vanwege een hevige dysenterie in de ziekenbarak en mijn grootmoeder wilde graag nog een laatste aandenken aan mij voor mijn moeder laten maken...". 

 

U kunt het hele interview hier lezen.   

 

Zijn portret is nog tot en met 24 januari 2021 te zien in de tentoonstelling 'Indische kampportretten' in Museum Flehite in Amersfoort. 

Een standbeeld voor Corry Tendeloo

De uit Nederlands-Indië afkomstige Corry Tendeloo (1897-1956) maakte in de jaren '50 een einde aan 't feit dat vrouwen in overheidsdienst automatisch werden ontslagen als ze in het huwelijk traden. En ze droeg eraan bij dat het burgerlijk wetboek getrouwde vrouwen niet langer bestempelde als handelingsonbekwaam.

 

Een wezenlijke verandering in de positie van vrouwen. Vindt u dat zij een standbeeld verdient? Teken dan de petitie.

Het land van oma

Tot slot muziek van ons lid van het Comité van Aanbeveling: Wouter Muller.

  

Luister hier 'het land van oma'. 

Java Post

In de laatste editie van Javapost onder andere aandacht voor de discussie over roofkunst, het boek 'Revolusi', en de herinneringen van Anne-Marie Visser aan haar moeder, die als verpleegkundige werd uitgezonden naar het na-oorlogse Nederlands-Indië/Indonesië.

PELITA

‘Erkenning betekent dat ik het verhaal heb kunnen vertellen’

Petra Betaubun, dochter van verzetsman Petrus Betaubun, blikt in het artikel ‘Erkenning betekent dat ik het verhaal heb kunnen vertellen’ in Impact Magazine terug op haar gesprek met Koning Willem-Alexander ter gelegenheid van de opening van Museum Sophiahof in juni 2019.

 

"Ik heb hem gezegd dat zijn aanwezigheid meer dan genoeg erkenning moet zijn geweest voor mijn vader. Hij had dit geweldig gevonden", aldus Petra Betaubun.

 

Het verzetsverhaal van haar vader is te lezen op de website 'Kaart van het Indisch Verzet'.

Opgroeien in een weeshuis

Auteur Maureen Welscher is voor GEN, het kwartaalblad van het Centrum voor familiegeschiedenis, op zoek naar mensen die kennis hebben over weeshuizen op Java in de koloniale tijd.

 

En ze komt graag in contact met mensen die in een weeshuis zijn opgegroeid.

 

U kunt via Pelita in contact komen met Maureen Welscher.

Op zoek naar informatie over Hendrik Lammerts

Harry Lammerts is op zoek naar informatie over zijn oom Hendrik Lammerts (Warfhuizen, 16-06-1911). Hij werkte als krijgsgevangene aan de Pakan Baroe spoorlijn van mei 1944 tot en met augustus 1945. 

 

Hij is op zoek naar informatie over het verblijf van Hendrik Lammerts in Indië van september 1938 tot april 1946 en naar informatie over zijn periode aan de Pakan Baroe spoorlijn. 

 

Hendrik Lammerts schreef een dagboek over deze verschrikkelijke tijd. Het dagboek is verdwenen en Harry Lammerts zou ook daar graag informatie over ontvangen. 

 

Iedere info is van harte welkom! Reacties kunt u mailen naar harrylammerts@upcmail.nl.

Revolusi

De Vlaamse auteur David van Reybrouck schreef over het Nederlandse kolonialisme in 'Revolusi' en verbaasde zich over het gebrek aan historisch besef onder de Nederlandse bevolking. 

 

Hij was te gast in Max Nieuwsweekend op NPO Radio 1. U kunt het interview hier terugluisteren.

De weg: Opstand in West-Papoea

Op 1 december 2021 is het 60 jaar geleden dat voor het eerst de vlag 'De Morgenster' en het volkslied 'Hai Tanahku Papoea' werden gepresenteerd als nationale symbolen voor een onafhankelijke staat voor de Papoea's.

 

Meer lezen over deze gedeelde geschiedenis? Het boek 'De Weg' van John Martinkus gaat over de onafhankelijkheidsstrijd in West-Papoea (het vroegere Nederlands Nieuw-Guinea) en de huidige gewelddadige situatie. 

 

Uitgegeven door Walburg Pers.

Kijk Huizen van Aankomst terug

Heeft u de online programma's gemist van Huizen van Aankomst? Hier kunt u de programma's terugkijken. 

 

Ook is er een bundel verschenen met 75 verhalen over de aankomst in Nederland en hoe mensen hier een nieuw thuis creëerden. In '75 Huizen van Aankomst’ delen oud-bewoners hun persoonlijke ervaringen over hun verblijf in de huizen, pensions en woonoorden waarin zij destijds zijn opgevangen. 

 

Kijk voor meer informatie op de website.

Terug in de tijd

In april van dit jaar overleed Andres, Dries Holten, onder andere bekend als duo samen met Sandra Reemer. Helaas zijn beiden ons dus nu ontvallen.

 

Dries Holten (1936) werd geboren in Cimahi op Java. Zijn vader was KNIL-militair. Toen de Japanners in 1942 Java bezetten, vluchtte zijn familie naar Nederland.

 

De eerste hit van Sandra en Andres was Storybook Children, dat in 1968 maar liefst 13 weken lang in de top 40 stond. 

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.