Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Huizen van Aankomst

Op 12 december vindt Huizen van Aankomst plaats. Dit online evenement van het Indisch Herinneringscentrum gaat over vijf regio's in Nederland waar de 350.000 personen, die tussen 1945-1968 de voormalige kolonie verlieten, terechtkwamen. 

 

Het programma bestaat uit interviews, muziek, theater en film, allemaal in het teken van aankomst. Bovendien wordt er een boek gepubliceerd ’75 Huizen van Aankomst’, met persoonlijke verhalen en fiets- en wandelroutes langs verschillende locaties.

 

Presentator van het evenement in Groningen is Pelita-directeur Rocky Tuhuteru. Wilt u online meekijken? Kijk dan voor het programma op Huizen van Aankomst.

Online Boekensalon: De wraak van Diponegoro

Op 19 november kunt u kijken naar de online boekpresentatie van auteur Martin Bossenbroek. Hij schreef 'De wraak van Diponegoro', een verhaal over het begin en het einde van Nederlands-Indië, verteld vanuit verschillende perspectieven.

 

Ook is er een online tentoonstelling aan de boekpresentatie verbonden met topstukken uit de Leidse collecties. 

De 'vergeten' oorlog

Anneke Schults, voorzitter van Herdenking Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië in Den Bosch, stelde een handzaam boekje samen over de het leven in Nederlands-Indië voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

 

De uitgave is bestemd voor groep 8 in het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Bestellen kan via a.schults@home.nl. U kunt de les ook combineren met het persoonlijke verhaal van een gastdocent. 

In memoriam Frans Lopulalan (1953-2020)

Naar aanleiding van het overlijden van Frans Lopulalan op 28 oktober jl. beschreef zijn uitgever Franc Knipscheer herinneringen aan de Molukse auteur van 'Onder de sneeuw een Indisch graf' en 'dakloze herinneringen'. 

 

Het artikel van Jessica Melker in Indische Letteren, jaargang 18 'Een huisje voor de ‘dakloze herinneringen’ van Frans Lopulalan', beschrijft de bijdrage van Frans Lopulalan aan de Nederlandse literatuur, waarin het Molukse perspectief nogal eens ontbreekt.

 

In 2010 ging Lopulalan samen met zijn zoon Benja terug naar het voorouderlijk dorp Porto op Saparoea. Daar werd een documentaire over gemaakt.

Kamptijd in tekeningen in bundel 'Aantekeningen'

Gerrit Korteweg (1937) vertelde zijn verhaal over onder andere zijn kamptijd in Kawarasan en Banjoebiroe 10 in de bundel 'Aantekeningen'. Bijzonder is dat het verhaal door tekeningen wordt verteld, voorzien van een korte tekst. 

 

Deze tekening gaat bijvoorbeeld over de langzaam druppelende waterkraan, waarbij men gespekken voerde, wachtend op voldoende drinkwater. 

 

Er is een herdruk verschenen die u kunt bestellen via Gerrit Korteweg en kost 20 euro inclusief verzendkosten (binnenland).

Tracing Your Roots in Limburg

In een nieuwe tentoonstelling ‘Van Daar’, die vanaf 11 december te zien is in het Limburgs Museum, vertellen Limburgse jongeren met Indische en Molukse roots over hun familiegeschiedenis.

 

Zij deden onderzoek, onder begeleiding van het programma 'Tracing Your Roots', onder andere in de archieven van het Regionaal Historisch Centrum Limburg.

Podcast luisteren met Reggie Baay

In 2015 verscheen 'Daar werd wat gruwelijks verricht' van Reggie Baay over de slavernij in Nederlands-Indië. Lange tijd bleef het onderwerp, ondanks de waardering voor het boek, in de schaduw staan van de transatlantische slavernij. Nu vijf jaar later lijkt daar verandering in te komen. 

 

Lex Bohlmeijer van De Correspondent ging in gesprek met Reggie Baay in een podcast maar schreef er ook een artikel over.

Lezing door Marion Bloem

De 38e Van der Leeuw-lezing werd op 6 november uitgesproken door Marion Bloem. Het thema van de lezing was 'Identiteit, vrijheid en herdenken in tijden van onzekerheid'. 

 

Het videoverslag vindt u hier.

Stripverhaal Gandong - Samen 1 ziel

Stijn Schenk nam het verhaal van zangeres Francis Parinussa (Lady Soul) op in het stripboek 'Wortels in Nederlands-Indië' (2019).

 

Het verhaal is nu ook digitaal te lezen. 

PELITA

Pelita Nieuws oktober

De oktobereditie van Pelita Nieuws is alweer verschenen. Met onder andere een artikel over de Indische buurt in Almere. Dezelfde gemeente waarmee Stichting Pelita onlangs een overeenkomst sloot om samen te werken in de onafhankelijke cliëntondersteuning.

 

Het artikel vertelt niet alleen over de Indische buurt maar ook over de Verzetswijk waar verschillende straten zijn vernoemd naar Indische verzetsmensen. Verder lezen? Ontvang Pelita Nieuws zes keer per jaar in de brievenbus tegen een jaarlijkse bijdrage van € 21,00 via redactie@pelita.nl

Kind in Indië

In´Kind in Indië – Jeugdjaren en familieleven in Nederlands-Indië´ komen dertig Indische Nederlanders aan het woord over hun jeugd in Nederlands-Indië. Ook de verhalen van relatief onderbelichte bevolkingsgroepen zoals de Toegoenezen, Indo-Chinezen en Indo-Afrikanen hebben een plek in deze luxe uitgave (twee delen in een box) van de Indische Genealogische Vereniging.

 

Voor maar 25 euro wordt u de gelukkige bezitter van dit boek, of maakt u een ander blij.

De geest overwint

Het jubileumboek ´De geest overwint. 75 jaar 15 augustus' van Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945, is nu te koop. Het bevat een selectie uit de speeches die de afgelopen 35 jaar zijn uitgesproken tijdens de Indiëherdenking bij het Indisch Monument in Den Haag.

 

Ook vindt u in het boek meer dan 50 ingekleurde historische foto´s. 

Oproep: Een koffer vol verhalen

Uitgever Bert van Kampen is op zoek naar originele Indische, Molukse en Chinees-Indische verhalen en foto’s voor het boek 'Een koffer vol verhalen, met herinneringen uit een Indisch verleden'.

 

Wilt u uw verhalen en foto’s digitaal opsturen? Doe dat dan voor 31 december 2020 via info@onzeplek.nl

Het boek ligt in het voorjaar van 2021 in de winkel. 

Oproep: Verhalen uit Schattenberg

Theatergroep ADAK (Aan De Andere Kant) produceert op dit moment een voorstelling in Kamp Westerbork. Na de Tweede Wereldoorlog was deze plek onder de naam Schattenberg bijna twintig jaar lang de woonplaats van Molukse ex-KNIL-soldaten en hun families. 

 

Voor de voorstelling, die gespeeld wordt van 21 juni tot 17 juli 2021, is de organisatie op zoek naar persoonlijke verhalen en voorwerpen die verbonden zijn aan Schattenberg. 

Wayang in Taman Indonesia

Dierenpark Taman Indonesia in Kallenkote is vanaf 22 november open met een outdoor tentoonstelling 'Wayang Stories'.

 

Via thema's als 'Helden en Slechteriken' en 'Dieren in de Wayang' maakt de bezoeker kennis met verschillende vormen van wayang. 

De gebr. Coen - De tranen van Ang

Het Volksoperahuis speelt, als de coronamaatregelen het toelaten, op 27 november in theater Kielzog in Hoogezand-Sappemeer het stuk 'De tranen van Ang'. Een verhaal over twee verre nazaten van Jan Pieterszoon Coen die een reusachtig Oosters houten beeld in bezit hebben.

 

Het beeld staat op de internationale opsporingslijst van koloniale roofkunst en moet terug naar het land van herkomst. Met Arie de Mol (verteller), Kees Scholten (zanger/acteur) en Jef Hofmeister (componist/accordeonist). 

 

Na de voorstelling is er een nagesprek met Mirjam Hoijtink. Zij doet onderzoek naar Indonesische koloniale 'roofkunst'.

Zachor Poesaka

De geschiedenis van Joden in Nederlands-Indië, zowel voor als tijdens de Tweede Wereldoorlog, is bij velen onbekend. 

 

Stichting Zachor Poesaka brengt deze gedeelde geschiedenis onder de aandacht. Het Hebreeuwse woord 'Zachor' wordt als 'herinnering' vertaald. Zachor staat ook voor de opdracht tot het herinneren, het niet vergeten. Het Maleise woord 'Poesaka' wordt vertaald als 'familie-erfstuk'. 

Adriaan van Dis in Sterren op het doek

Ons lid van het Comité van Aanbeveling, Adriaan van Dis, stond model in het tv-programma 'Sterren op het doek' van Omroep Max.

 

Drie kunstenaars portretteerden Van Dis terwijl hij met presentator Özcan Akyol sprak.

 

Kijk hier de hele uitzending terug.

Het Betjaklied

Voor wat vrolijkheid tijdens regenachtige herfstdagen: terug in de tijd met het Betjaklied van Wieteke van Dort en Willem Nijholt.

Java Post

Ook in Java Post aandacht voor het nieuwe boek van Martin Bossenbroek 'De wraak van Diponegoro' en Louis Zweers vertelt over zijn boek 'Buit. De roof van Nederlands-Indisch cultureel erfgoed, 1942-1950'.  

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.